logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)

Image

La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apărut pentru prima dată boala, în relatarea privind decesul unui pacient de 61 de ani, survenit la 9 ianuarie 2020 și raportat la 11 ianuarie. Data de 11 ianuarie 2020 a devenit și data de referință în graficele publicate de OMS.

La 31 decembrie 2019, China a alertat OMS cu privire la existența unui focar de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei. La 1 ianuarie 2020, OMS a instituit o Echipă de susținere a managementului de incidente (Incident Management Support Team) pe cele trei niveluri ale organizației: sediul central, sedii regionale și la nivel național, plasând organizația într-o poziție de urgență pentru a putea face față unei epidemii, conform https://www.who.int/.

 

 

Sursa foto: aljazeera.com 


La 4 ianuarie 2020, OMS a raportat pe social media, existența unui focar de pneumonie, fără decese, în Wuhan, iar în ziua următoare, respectiv la 5 ianuarie, a publicat primele înștiințări despre epidemia declanșată.

La 10 ianuarie, OMS a publicat un pachet de îndrumări tehnice destinate tuturor țărilor cu privire la detectarea, testarea și gestionarea cazurilor posibile, având la bază informațiile deținute la acel moment despre virus.

Sursa foto: nbcnews.com 


La 12 ianuarie, China a publicat secvențierea genetică a COVID-19 (Corona-Virus-Disease-19) - boala infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit - SARS-CoV-2. Acest nou virus și această boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan. Publicarea datelor privind secvențierea genetică reprezenta un pas important pentru dezvoltarea specifică a testelor de diagnosticare în alte țări.

La 13 ianuarie, s-a confirmat primul caz de COVID-19 în afara Chinei, în Thailanda.

 

 

Sursa foto: nbcnews.com 


La 14 ianuarie, epidemiologul american dr. Maria Van Kerkhove a evidențiat că ar putea exista o transmitere limitată de la om la om a coronavirusului, în principal între membrii familiei, și că există riscul unei epidemii la scară largă. La 22 ianuarie, misiunea OMS în China a publicat o declarație care evidenția dovezi de transmitere de la om la om în Wuhan.

La 20 ianuarie, Coreea de Sud confirmase un prim caz de virus misterios din aceeași familie ca SARS (Sindrom respirator acut sever), la o femeie din China, în vârstă de 35 de ani, care a sosit cu avionul din orașul Wuhan, iar la 21 ianuarie, Centrele de control și prevenție a maladiilor (CDC) din SUA au anunțat că un bărbat de 30 de ani a fost spitalizat la Everett, în apropiere de Seattle, fiind diagnosticat cu noul coronavirus chinezesc, confirmându-se astfel primul caz înregistrat în SUA, după ce virusul atinsese deja China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda și Taiwan, potrivit AFP.

La 24 ianuarie, au fost raportate primele trei cazuri din Europa, detectate în Franța, conform datelor publicate de pe site-ul www.eurosurveillance.org/, iar la 15 februarie, a fost raportat primul deces din Europa, tot în Franța, fiind vorba de un turist chinez în vârstă de 80 de ani din provincia chineză Hubei, potrivit informațiilor transmise de Ministerul francez al Sănătății.

 

 

Sursa foto: nbcnews.com 


La 30 ianuarie, OMS a declarat urgență de sănătate publică la nivel internațional (Public Health Emergency of International Concern - PHEIC), fiind a șasea oară când a luat această decizie de la intrarea în vigoare a Reglementărilor Internaționale de Sănătate, în 2005.

 

Sursa foto: nbcnews.com 


La 31 ianuarie, premierul italian, Giuseppe Conte, anunța primele două cazuri de coronavirus în Italia, la doi turiști chinezi care ajunseseră în țară cu câteva zile în urmă, iar la 21 februarie, oficialii italieni anunțau o agravare a epidemiei de coronavirus în nordul Italiei, primul deces în această țară survenind în aceeași zi, la un italian în vârstă de 78 de ani, potrivit agențiilor de presă AFP și Reuters.

 


Sursa foto: nbcnews.com 


Potrivit unei relatări AFP din 26 februarie, după Italia, noul coronavirus s-a propagat în restul Europei, mai multe țări europene, printre care Austria, Elveția, Croația sau Grecia, confirmând primele cazuri de infectare. Toate cazurile anunțate de aceste patru state fuseseră descoperite la persoane venite din Italia, unde bilanțul de la acea dată arăta 374 de cazuri confirmate și 12 decese. Alte state ale UE care confirmaseră cazuri de infectare erau, la acea dată, Franța, Germania și Spania, și acestea corelate cu călătorii efectuate în Italia. Pentru prima dată, numărul noilor cazuri confirmate în lume l-a depășit pe cel din China, țara de unde a pornit epidemia. În total, 411 noi cazuri au fost confirmate în China, față de 427 în restul lumii, circa 40 de țări fiind, până la acel moment, afectate. Situația s-a agravat și în Coreea de Sud, a doua țară afectată, ca amploare, după China, cu peste o mie de cazuri confirmate. În America Latină a fost confirmat primul caz în Brazilia, fiind vorba despre o persoană venită din Italia.

 

 

Foto (c) : GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Tot la 26 februarie 2020, România a raportat primul caz de infectare, la un bărbat de 20 de ani, din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României s-a înregistrat pe data de 22 martie 2020, fiind vorba de o persoană în vârstă de 67 de ani, care avea afecțiuni preexistente foarte grave.

 

 

Foto: (c)  SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


La 11 martie 2020, pe fondul îngrijorărilor privind nivelurile alarmante de răspândire și severitate ale bolii, precum și cu privire la nivelurile de inacțiune, OMS a evaluat că epidemia de COVID-19 poate fi caracterizată drept o pandemie. Potrivit OMS, până în mai 2023, pandemia cauzase aproape 7 milioane de decese (6.921.614). La 5 mai 2023, OMS declara încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică, conform https://news.un.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: edition.cnn.com

Afisari: 579

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec