DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)

La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apărut pentru prima dată boala, în relatarea privind decesul unui pacient de 61 de ani, survenit la 9 ianuarie 2020 și raportat la 11 ianuarie. Data de 11 ianuarie 2020 a devenit și data de referință în graficele publicate de OMS.
La 31 decembrie 2019, China a alertat OMS cu privire la existența unui focar de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei. La 1 ianuarie 2020, OMS a instituit o Echipă de susținere a managementului de incidente (Incident Management Support Team) pe cele trei niveluri ale organizației: sediul central, sedii regionale și la nivel național, plasând organizația într-o poziție de urgență pentru a putea face față unei epidemii, conform https://www.who.int/.
Sursa foto: aljazeera.com
La 4 ianuarie 2020, OMS a raportat pe social media, existența unui focar de pneumonie, fără decese, în Wuhan, iar în ziua următoare, respectiv la 5 ianuarie, a publicat primele înștiințări despre epidemia declanșată.
La 10 ianuarie, OMS a publicat un pachet de îndrumări tehnice destinate tuturor țărilor cu privire la detectarea, testarea și gestionarea cazurilor posibile, având la bază informațiile deținute la acel moment despre virus.
Sursa foto: nbcnews.com
La 12 ianuarie, China a publicat secvențierea genetică a COVID-19 (Corona-Virus-Disease-19) - boala infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit - SARS-CoV-2. Acest nou virus și această boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan. Publicarea datelor privind secvențierea genetică reprezenta un pas important pentru dezvoltarea specifică a testelor de diagnosticare în alte țări.
La 13 ianuarie, s-a confirmat primul caz de COVID-19 în afara Chinei, în Thailanda.
Sursa foto: nbcnews.com
La 14 ianuarie, epidemiologul american dr. Maria Van Kerkhove a evidențiat că ar putea exista o transmitere limitată de la om la om a coronavirusului, în principal între membrii familiei, și că există riscul unei epidemii la scară largă. La 22 ianuarie, misiunea OMS în China a publicat o declarație care evidenția dovezi de transmitere de la om la om în Wuhan.
La 20 ianuarie, Coreea de Sud confirmase un prim caz de virus misterios din aceeași familie ca SARS (Sindrom respirator acut sever), la o femeie din China, în vârstă de 35 de ani, care a sosit cu avionul din orașul Wuhan, iar la 21 ianuarie, Centrele de control și prevenție a maladiilor (CDC) din SUA au anunțat că un bărbat de 30 de ani a fost spitalizat la Everett, în apropiere de Seattle, fiind diagnosticat cu noul coronavirus chinezesc, confirmându-se astfel primul caz înregistrat în SUA, după ce virusul atinsese deja China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda și Taiwan, potrivit AFP.
La 24 ianuarie, au fost raportate primele trei cazuri din Europa, detectate în Franța, conform datelor publicate de pe site-ul www.eurosurveillance.org/, iar la 15 februarie, a fost raportat primul deces din Europa, tot în Franța, fiind vorba de un turist chinez în vârstă de 80 de ani din provincia chineză Hubei, potrivit informațiilor transmise de Ministerul francez al Sănătății.
Sursa foto: nbcnews.com
La 30 ianuarie, OMS a declarat urgență de sănătate publică la nivel internațional (Public Health Emergency of International Concern - PHEIC), fiind a șasea oară când a luat această decizie de la intrarea în vigoare a Reglementărilor Internaționale de Sănătate, în 2005.
Sursa foto: nbcnews.com
La 31 ianuarie, premierul italian, Giuseppe Conte, anunța primele două cazuri de coronavirus în Italia, la doi turiști chinezi care ajunseseră în țară cu câteva zile în urmă, iar la 21 februarie, oficialii italieni anunțau o agravare a epidemiei de coronavirus în nordul Italiei, primul deces în această țară survenind în aceeași zi, la un italian în vârstă de 78 de ani, potrivit agențiilor de presă AFP și Reuters.
Sursa foto: nbcnews.com
Potrivit unei relatări AFP din 26 februarie, după Italia, noul coronavirus s-a propagat în restul Europei, mai multe țări europene, printre care Austria, Elveția, Croația sau Grecia, confirmând primele cazuri de infectare. Toate cazurile anunțate de aceste patru state fuseseră descoperite la persoane venite din Italia, unde bilanțul de la acea dată arăta 374 de cazuri confirmate și 12 decese. Alte state ale UE care confirmaseră cazuri de infectare erau, la acea dată, Franța, Germania și Spania, și acestea corelate cu călătorii efectuate în Italia. Pentru prima dată, numărul noilor cazuri confirmate în lume l-a depășit pe cel din China, țara de unde a pornit epidemia. În total, 411 noi cazuri au fost confirmate în China, față de 427 în restul lumii, circa 40 de țări fiind, până la acel moment, afectate. Situația s-a agravat și în Coreea de Sud, a doua țară afectată, ca amploare, după China, cu peste o mie de cazuri confirmate. În America Latină a fost confirmat primul caz în Brazilia, fiind vorba despre o persoană venită din Italia.
Foto (c) : GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Tot la 26 februarie 2020, România a raportat primul caz de infectare, la un bărbat de 20 de ani, din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României s-a înregistrat pe data de 22 martie 2020, fiind vorba de o persoană în vârstă de 67 de ani, care avea afecțiuni preexistente foarte grave.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
La 11 martie 2020, pe fondul îngrijorărilor privind nivelurile alarmante de răspândire și severitate ale bolii, precum și cu privire la nivelurile de inacțiune, OMS a evaluat că epidemia de COVID-19 poate fi caracterizată drept o pandemie. Potrivit OMS, până în mai 2023, pandemia cauzase aproape 7 milioane de decese (6.921.614). La 5 mai 2023, OMS declara încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică, conform https://news.un.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: edition.cnn.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)