logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Timiş: Petrică Lucian, un tânăr păstor din Margina, vrea să revină în sat după terminarea facultăţii

Image

Aproape de poalele timişene ale Munţilor Poiana Ruscă se întinde şiragul de localităţi care aparţin comunei Margina, zonă bogată în atracţii turistice naturale, cu Peştera Albastră, bisericile triseculare din lemn sau Mănăstirea "Izvorul lui Miron", supranumită "Voroneţul Banatului" datorită nuanţelor de albastru care îmbracă picturile murale.

În ultimii ani, comuna Margina s-a impus şi ca una dintre cele mai puternice zone cu meşteşuguri tradiţionale şi gastronomie bănăţeană.

Cu toate acestea, majoritatea tinerilor din cele nouă sate aparţinătoare comunei Margina pleacă imediat ce găsesc un loc de muncă în zona urbană sau în străinătate. Despre cât de mulţi localnici au plecat îţi poţi da seama în ajunul marilor praznice, când bisericile devin neîncăpătoare, iar cimitirele sunt pline de urmaşii reveniţi să îngrijească mormintele străbunilor.

Petrică Lucian Bodnar este un adolescent de 19 ani, care participă adesea, alături de mătuşa lui, la festivaluri şi concursuri gastronomice zonale sau internaţionale, unde brânza lor de oi şi de vaci este la mare preţ. Dintotdeauna şi-a dorit ca în comuna lui să existe un supermarket de unde să-şi cumpere tot ce doreşte, în orice zi, nu doar oferta restrânsă de pâine şi produse alimentare de bază.

Liceanul ştie deja cum se face cel mai bun caş sau caşcaval, ştie cum să păcălească lupii de la saivan, merge înainte de Crăciun cu Alaiul colindătorilor, în straie primite de la bunici, să-i ureze Mitropolitului Ioan al Banatului gânduri bune, în ajunul Crăciunului colindă toată comuna, dar are şi o mare dorinţă: să devină în această vară student şi apoi să revină în sat, eventual ca specialist în marketing.

Petrică Lucian nici nu se gândeşte să plece în alte părţi, pentru viaţa la ţară este însăşi fiinţa sa.

"Îmi place viaţa la ţară şi sunt implicat foarte mult în afacerea familiei. Copilăria mea a fost alături de bunici, la ţară, ajutându-i cu munca prin ogradă, pasiunea mea fiind gătitul. Îmi doresc să fac o facultate legată de agricultură, care să mă ajute pe viitor să pot duce afacerea familiei mai departe şi să prospere. Îmi doresc să intru la o facultate de Marketing sau de Contabilitate, pentru a putea să dezvolt afacerea familiei. Îmi doresc să revin după terminarea facultăţii în sat şi să continuu afacerea, deoarece deja este stabilită aici şi nu pot să mă despart nici de sat. (...) Nu am simţit niciodată că sunt discriminat de către copiii de la oraş, chiar dacă existau mici înţepături, eu de fel sunt o persoană destul de temperată. Îmi doream de mic să am un supermarket în sat, pentru a cumpăra mai uşor diferite produse. Îmi ajut familia cum pot şi cât pot, pentru că mai am şi şcoală şi nu vreau să-mi neglijez studiile", a povestit, pentru AGERPRES, Petrică Lucian Bodnar.

Până la 19 ani a păscut aproape o mie de oi şi nu a pierdut niciuna. De lup nu se mai teme de mult. A mers de prea multe ori cu mioarele pe pajişti, simte pericolul şi cunoaşte lupul de departe ca să-i mai fie frică de el.

 



Totuşi, odată a trecut printr-o păţanie asemeni lui Năică din poveste, dar mioarele s-au dovedit a fi suficient de inteligente pentru a şti singure drumul spre casă.

"Nu îmi este frică de lupi; am mers des cu oile pe câmp şi mai am avut întâlniri cu el. Când eram mic a trebuit să rămân acasă cu câteva oi. Părinţii mi-au zis să am grijă de ele, să nu le pierd. Le-am spus că sunt cu ochii pe ele. După ce au plecat de acasă, am stat puţin cu oile prin grădină, dar m-am plictisit şi am mers în casă să mă uit la desene animate, până am uitat de săracele oi. După ce s-au terminat desenele, mi-am amintit că trebuia să am grijă de mioare. Am ieşit fugind în grădină, dar ele, nicăieri. M-am speriat şi am început să caut orbeşte după ele. După un ceas de căutat, tot nu le-am găsit. Speriat şi dezamăgit, m-am dus în saivan să îl închid, că se făcuse întuneric. Când mă uit mai bine, oile erau deja acolo, pregătite de culcare", povesteşte cu haz Petrică Lucian.

Şi, dacă tot era pasionat de gastronomie încă de mic, liceanul de azi ne demonstrează că ştie cum se face brânza.

"Procesul de producea a brânzei presupune ducerea oilor la păscut, mulgerea lor, strecurarea laptelui de impurităţi, închegarea şi de punerea lui într-un recipient, noi îi spunem crintă. Apoi legăm vasul cu tifon şi punem o greutate pe el pentru a se scurge zerul, după care bucata de brânză este gata de mâncat sau de pus la sărat, dacă îţi place să fie mai sărată. Îmi place carnea de miel şi aş mânca numai din aceasta, zilnic (...). Am participat şi la expoziţii gastronomice, concursul care mi s-a imprimat în memorie a fost primul la care am fost prezent, pentru că era o experienţă nouă", spune Petrică Lucian.

Adolescentul din comuna Margina nu uită nimic din ceea ce aparţine satului: este perioada colindelor, a mersului cu Steaua, cu Capra, cu Pluguşorul.

Pregătirile încep de la intrarea în Postul Naşterii Domnului, când copiii de toate vârstele se adună în cete în câte o casă, repetă colindele vechi, ştiute de la bunici, învaţă altele noi, îşi scot costumele de colindat din lăzile de lemn vechi, care se deschid doar de câteva ori pe an, la marile sărbători, le aerisesc şi aşteaptă Ajunul.

Anul acesta, l-am întâlnit pe Petrică Lucian Bodnar în Alaiul colindătorilor, la Mitropolia Banatului, unde a mers să-l colinde pe Mitropolitul Ioan.

"În perioada de iarnă, la noi în sat ne strângem mai mulţi copii şi mergem cu dubele şi cu Capra de Ajun şi în ziua de Crăciun. Particip la acest obicei de la trei ani. Ne îmbrăcăm în port popular şi pornim de pe la prânz, mergem din casă în casă, tot satul. Păstrăm datina străbună. Portul popular deosebit al dubaşilor, atmosfera de voie bună, colindele şi costumaţia viu colorată a neobositei Capre sunt nelipsite, an de an. Răsplata ne este în dulciuri, cârnaţi de casă, brânză, dar şi bani. E frumos să auzi cum răsună tot satul când le facem gazdelor urări de sănătate şi belşug în noul an", explică tânărul Bodnar.

Petrică Lucian este o dovadă că încă mai avem adolescenţi şi tineri legaţi de frumosul locului natal de care nu se pot despărţi, că satele bănăţene încă sunt pline de viaţă, dar aşteaptă să fie descoperite părţile lor frumoase, asemeni costumelor vechi de mireasă din lăzile de zestre ale fetelor de odinioară, cu salbe de cocoşei din aur şi cununi. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 293

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-01-2025 20:53

Circulația tramvaielor pe linia 41 este blocată marți seara pe sensul spre Piața Presei

Circulația tramvaielor pe linia 41 este blocată marți seara pe sensul spre Piața Presei, din cauza unui incident în care un călător s-a dezechilibrat și s-a accidentat, a anunțat Societatea de Transport București (STB). Un echipaj SMURD a intervenit la fața locului pentru a oferi îngrijiri medicale. Pentru a veni în sprijinul c

Social 21-01-2025 19:41

Vâlcea: Incendiu de proporții în comuna Alunu; ard circa 50 de hectare de vegetație uscată în apropierea haldei de steril

Pompierii militari din județul Vâlcea intervin, marți seara, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în comuna Alunu, suprafața afectată fiind în prezent de circa 50 de hectare de teren. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, la fața locului au fost trimise

Social 21-01-2025 17:42

Fechet: Pentru prima oară urmează să avem ferme piscicole la Marea Neagră; sunt perimetre atribuite

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat marți, la Constanța, că din acest an, pentru prima dată în țara noastră vor funcționa ferme piscicole la Marea Neagră, fiind deja atribuite prin concesionare anumite perimetre pentru desfășurarea acestei activități. Fechet a spus că așteaptă cu nerăbdare să mănânce

Social 21-01-2025 17:39

Dolj: Accidentul rutier de pe DN 6 în care trei persoane au murit a fost cauzat de o tânără de 19 ani

Accident rutier care a avut loc, marți, pe DN 6, în localitatea Zănoaga, în urma căruia trei persoane au decedat, iar alta este în stare de inconștiență, a fost produs în momentul în care o tânără de 19 ani din Caracal, județul Olt, a depășit un ansamblu de vehicule. Potrivit IPJ Dolj, din primele cercetări

Administratie 21-01-2025 17:31

CJ Ilfov: Razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați

Echipe mixte de la Protecția Animalelor CJ Ilfov, Poliția Română - Protecția Animalelor, Poliția Locală și Jandarmeria Română au început razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați din gospodăriile ilfovene. Potrivit unui comunicat al CJ Ilfov transmis marți, prima oprire a fost în Popești-L

Social 21-01-2025 16:39

Prahova: Se închide fabrica de frigidere de la Ariceștii Rahtivani; sute de angajați vor fi concediați colectiv

În jur de 500 de angajați vor fi concediați colectiv, după ce o fabrică de produse de refrigerare care funcționează la Ariceștii Rahtivani, în județul Prahova, se va închide. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova, Cristina Stoichici, a declarat marți, pentru AGERPRES, că respectiva compa

Social 21-01-2025 16:33

VIDEO INTERVIU/Ministrul Tîlvăr: O prezență militară americană permanentă ar fi un pas înainte, dar și prezența rotațională e la fel de eficientă

O prezență militară americană permanentă în țara noastră ar fi 'un pas înainte', dar și prezența rotațională este la fel de eficientă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. În interviu, ministrul se referă la cadrul legislativ care privește asigurarea sp

Social 21-01-2025 16:23

Ministrul Apărării: În februarie va fi semnat contractul pentru noul sistem PATRIOT, în locul celui cedat Ucrainei

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat marți, într-un interviu acordat AGERPRES, că estimează că în februarie va fi semnat contractul privind sistemul PATRIOT care îl înlocuiește pe cel cedat de România către Ucraina. 'Vreau să salut faptul că, la sfârșitul acestui an, Guvernul american a luat

Social 21-01-2025 16:11

Ministrul Tîlvăr: Legile Apărării aduc acuratețe rolului pe care îl au diferite instituții ale statului român

Legile Apărării aduc mai multă acuratețe rolului pe care diferitele instituții ale statului român îl au, a afirmat, marți, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. El se referă la proiectul Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național și la proiectul Legii privind desfășurarea

Administratie 21-01-2025 15:53

Harghita: Municipiul Miercurea-Ciuc a s-a înfrățit cu orașul Süleymanpașa, din Turcia

Municipiul Miercurea-Ciuc s-a înfrățit cu orașul Süleymanpașa, din Turcia, acordul de colaborare fiind oficializat marți, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local. Acordul, care oferă oportunități de cooperare în domenii precum cultură, turism, economie, educație sau sport, a fost semnat de primarii celor două

Social 21-01-2025 15:28

Alba: Geoagiu Băi, stațiunea balneară preferată de pensionarii din județ

Mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii (CJP) Alba au optat pentru Geoagiu Băi, stațiunea balneară din județul învecinat, Hunedoara. Potrivit datelor transmise marți, la solicitarea AGERPRES, de către CJP Alba, 830 din cele 2.144 de bilete

Social 21-01-2025 15:16

Sindicaliști ai Metrorex protestează în fața Ministerului Finanțelor

Câteva sute de sindicaliști ai Metrorex protestează marți în fața Ministerului de Finanțe, cerând creșterea salariilor și finanțarea corespunzătoare a companiei, conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat la începutul lunii decembrie. Sindicaliștii afișează mesaje precum ''Deficitul de personal = Risc

Social 21-01-2025 15:06

Dolj: Accident rutier grav pe DN 6, la ieșire din localitatea Zănoaga; trei persoane au decedat

Un grav accident rutier a avut loc, marți, pe DN 6, la ieșire din localitatea Zănoaga, în urma căruia trei persoane au decedat, iar alte trei au fost transportate la spital. Potrivit ISU Dolj, toate cele trei persoane decedate - două femei și un bărbat - se aflau într-un singur autoturism. 'La data de 21 ianuarie

Social 21-01-2025 14:56

Iași: Primarul Chirica face apel ca de Ziua Unirii Principatelor Române să fie păstrată o atmosferă civilizată

Primarul Mihai Chirica a lansat, marți, un apel ca la manifestările dedicate celebrării a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române politicienii să se abțină de la discursuri, iar cetățenii sunt rugați să se abțină de la manifestări de natură politică și de la mesaje și sloganuri care incită la ură și discriminare de orice fel. '&

Social 21-01-2025 14:51

MApN: România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, marţi, că România a preluat comanda Forţei Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina (EUFOR).   Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marţi, AGERPRES, în prezenţa secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi a