REPORTAJ/Veteranul Vasile Adam: După familie, avem ţara; eu mi-am iubit ţara din toată inima

Veteranul de război Vasile Adam, născut pe 22 octombrie 1922, se numără printre ultimii supravieţuitori ai "Detaşamentului Păuliş", constituit în perioada august - septembrie 1944, care a avut misiunea de a opri înaintarea trupelor ungureşti care încercau să pătrundă prin Defileul Mureşului şi să zădărnicească acţiunea de eliberare a Transilvaniei de Nord, teritoriu ocupat în urma Dictatului de la Viena.
La venerabila vârstă de 102 ani, Vasile Adam, colonel în retragere, redă cu o acurateţe rar întâlnită detalii din zilele în care, în calitate de elev militar al Şcolii de subofiţeri de la Radna, a participat la una dintre cele mai cumplite bătălii purtate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce România întorsese armele împotriva Germaniei - bătălia de la Păuliş.
"Eram elev în anul II, iar din şcoala noastră au format Detaşamentul Păuliş. Trupele erau dincolo de Iaşi şi noi, fiind mai aproape, ne-au băgat pe front. Chiar pe 23 august, ne-au dus spre Arad, la aerodrom, noaptea, cum au primit ordin de la Marele Stat Major. Am mers toată noaptea pe jos, ne-am oprit la o fermă unde am stat până în zori. Dimineaţă am înconjurat aerodromul, iar după-masă am venit la Păuliş, unde era sediul. Apoi nu a mai fost nimic până la începutul lui septembrie. După primele zile din septembrie, Brigada I blindată din Budapesta a intrat în Arad, prin Deva. După 10 - 11 septembrie a dat atacul. Acolo au fost luptele cele mai grele. Au murit 44 de elevi sergenţi din Batalionul 2 în care eram şi eu, trei ofiţeri şi doi subofiţeri", povesteşte veteranul.
Şi-a văzut camarazii căzând la datorie. Ar fi făcut-o şi el, fără să stea la îndoială, fiindcă atunci când a ales cariera militară era un tânăr care nu ştia prea multe despre lume şi despre viaţă, dar avea o certitudine - aceea că îşi iubea ţara.
"A fost o bucurie să apărăm ţara. Asta avem după familie, avem ţara, iar eu mi-am iubit ţara din toată inima", a spus, pentru AGERPRES, Vasile Adam.
Foto: (c) LOREDANA CIOBANU / AGERPRES FOTO
După momentul istoric de la Păuliş, s-a întors la şcoala din Radna. Ascunde o lacrimă când îşi aminteşte de momentul reîntoarcerii acasă, imediat după terminarea războiului, la început de mai, chiar în a doua zi de Paşti a anului 1945, când satul său era în sărbătoare. Povesteşte cum apoi a fost trimis alături de alţi colegi să instruiască soldaţi din unităţi militare. A fost repartizat la o unitate militară din Medgidia, ca subofiţer activ, după care a fost trecut în rezervă. Disciplina şi rigoarea învăţate în şcoala militară, alături de curajul dobândit în prima linie a frontului, l-au ghidat toată viaţa. A urmat o şcoală sanitară activând ca asistent medical igienist la fostul Sanepid, iar apoi ca tehnician de statistică medicală în cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Vaslui.
Dacă ar fi să facă un bilanţ, consideră că viaţa sa a fost una frumoasă şi că viaţa, în general, e frumoasă, mai ales pe timp de pace. Ca orice om care a trăit un război, crede cu tărie că pacea şi liniştea sunt binecuvântări pentru orice popor.
Recompensat cu numeroase distincţii, ţine la loc de cinste medalia "Bărbăţie şi Credinţă", obţinută pentru eroismul cu care şi-a apărat ţara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Foto: (c) LOREDANA CIOBANU / AGERPRES FOTO
Fiica sa, Violeta Şerban, fostă profesoară de biologie, acum pensionară, spune că tatăl e cel care i-a insuflat atât ei, cât şi celor doi fraţi gemeni mai mici, ambii ofiţeri în rezervă, dragostea adevărată de ţară.
"Şi copiii mei şi eu şi soţul meu, Dumnezeu să-l ierte, am iubit România ca pe mama noastră. La fel şi nepoţii mei şi fraţii mei. Sunt momente când plâng văzând ce se întâmplă în România, dar mă alin cu mândria că părintele meu a luptat pentru această ţară", spune Violeta Şerban.
După Revoluţia din 1989, Vasile Adam a constituit la nivelul judeţului Vaslui filiala Veteranilor de Război, în cadrul căreia a activat până la vârsta de 99 de ani. A adunat în jurul său oameni muncitori, care au avut greaua misiune de a înregistra veteranii de război, văduvele de război şi văduvele veteranilor, dar şi de a se asigura că drepturile acestora sunt respectate. Printre cei mai buni colaboratori ai săi se numără colonelul (r) Marin Costia, actualul preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război "Peneş Curcanul" Vaslui.
Marin Costia consideră că "eroul de la Păuliş" este unul dintre acei oameni care inspiră. L-a perceput ca fiind mereu atent la detalii, factor de echilibru în colectivul din care a făcut parte şi pe care mai apoi l-a coordonat, exemplu de corectitudine, modest şi cu simţul datoriei profund înrădăcinat în conştiinţă.
"Am fost solicitat să fac parte din personalul care deserveşte filiala judeţeană a Veteranilor de Război şi am ocupat de-a lungul anilor mai multe funcţii. Domnul Vasile Adam a îndeplinit funcţia de preşedinte al filialei din 2010 până în 2021, timp de 11 ani. Dumnealui a făcut parte din Consiliul Administrativ al filialei încă de la înfiinţare, din septembrie 1990, fiind şi din acest punct de vedere un 'veteran'. Relaţia noastră de colaborare a fost una foarte bună. A fost şi în viaţa civilă un funcţionar model, a făcut o şcoală sanitară, cum îi place dumnealui să spună, pe vremea când şcoala era respectată şi educaţia era educaţie, făcând referire la vremurile actuale, când diplomele răsar precum ciupercile după ploaie. Am primit de la domnul Adam o lecţie foarte importantă privind relaţiile interumane. Dacă în cariera mea de militar activ au mai existat situaţii tensionate, momente când ne mai certam, aveam anumite orgolii şi poate şi un vocabular nepotrivit, la filiala Veteranilor nu am asistat niciodată la certuri. La orice problemă ne consultam, dumnealui a avut mereu un simţ al măsurii pe care l-am apreciat şi un respect pentru colaboratori", a declarat, pentru AGERPRES, colonelul (r) Marin Costia.
După cei peste 30 de ani petrecuţi la Asociaţia Veteranilor de Război "Peneş Curcanul" Vaslui, Vasile Adam a primit titlul de preşedinte de onoare, ca semn de recunoaştere a activităţii sale în cadrul instituţiei, dar mai ales pentru devotamentul şi curajul cu care a luptat pentru ţară. AGERPRES/(AS, A - autor: Loredana Ciobanu, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Incendiu de vegetație în Argeș - suprafața afectată a ajuns la 24 de hectare; elicopterul a reluat misiunea de stingere
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat sâmbătă că a fost reluată misiunea de stingere a incendiului de vegetație izbucnit cu o zi în urmă într-o zonă greu accesibilă din lo
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a