logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidenţiale2024/Daniel David: Ascensiunea lui Călin Georgescu este şi nu este o surpriză (interviu)

Imagine din galeria Agerpres

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. psih. Daniel David, analizează, într-un interviu acordat AGERPRES, rezultatele votului din primul tur al alegerilor prezidenţiale din România şi arată că ascensiunea candidatului independent Călin Georgescu nu a fost tocmai o surpriză.

În opinia sa, strategiile de campanie "care s-au focalizat prea mult pe mecanismele clasice, dar au minimizat componentele psihoculturale", au dat greş.

AGERPRES: Domnule rector, surpriza şi dezbaterea naţională a acestor zile vizează rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale, în care candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc. Cum vă explicaţi acest rezultat?

Daniel David: Da, este şi nu este o surpriză. Este o surpriză dacă te uiţi la sondajele de opinie şi la sondajele de la ieşirea de la urme, unde sociologic n-a fost anticipat acest scor atât de mare pentru domnul Georgescu. Pe de altă parte, pentru mine, care mă ocup de analize psihoculturale, surpriza nu este chiar atât de mare, pentru că eu ştiam că psihocultural există trei mari bazine electorale în România.
Pe de o parte, un bazin mai tradiţionalist, l-am numit eu acum "autohtonist", format în contextul indivizilor colectivişti, unde persoanele nu sunt automat împotriva instituţiilor euroatlantice, dar se tem de ele, sunt suspicioşi, nu le înţeleg şi au îndoieli faţă de aceste instituţii. Avem apoi un bazin al unor indivizii autonomi, care s-au emancipat şi care sunt conectaţi cu instituţiile euroatlantice, fie că politic sunt mai de dreapta, de centru sau de stânga. În fine, un al treilea bazin, foarte interesant, reprezintă faza de trecere de la zona indivizilor colectivişti spre indivizii mai autonomi; sunt indivizi aflaţi în fază de emancipare, care, ca urmare a contextului educaţional din România şi a slăbirii instituţiilor democratice la nivel internaţional, se profilează cu o logică puternică antisistem.
Acestea fiind spuse, era clar că cine reuşeşte să acceseze bazinul antisistem şi mai colectivist, tradiţional, autohton, cum vrem să-l numim, va obţine un scor bun. Predicţia aici a fost, uitându-te la sondajele de opinie, că va veni cineva din zona AUR, poate domnul Simion, fiindcă domnul Georgescu nu se vedea cu un scor mare în sondajele sociologice. Nu a fost domnul Simion, deşi şi el a făcut un scor bun în aceste bazine, ci a fost domnul Georgescu. Sondajele sociologice nu ne-au avertizat foarte clar, pentru că exista un procent foarte mare de nehotărâţi, exista un procent destul de mare de oameni care refuzau să răspundă şi, sigur, nu luau în calcul diaspora. Or, din acest bazin de nehotărâţi, din cei care au refuzat să răspundă şi din diaspora, a crescut scorul domnului Georgescu.

AGERPRES: Credeţi că rezultatul din primul tur ţine de o intervenţie externă procesului electoral sau/şi de psihologia poporului român, pe care aţi studiat-o şi dumneavoastră?

Daniel David: Cred că ţine major de componentele psihoculturale şi, sigur, şi de alte elemente sociologice. Dacă sunt influenţe externe, asta trebuie să hotărască instituţiile statului şi să se vadă dacă s-au manifestat prin încălcarea legii. Dar, atenţie, dacă sistemele de tehnologie online - reţele de socializare, "boţii" despre care toţi vorbim acum - au fost utilizate în contextul legii, asta nu este o problemă, fiindcă, până la urmă, să fim cinstiţi, nu "boţii" au votat, ci oamenii care s-au uitat la diverse mesaje au votat. Şi atunci, întrebarea este: de ce n-au folosit şi alţi politicieni, în condiţiile legii, această tehnologie sau de ce nu şi-au pregătit alegătorii să nu fie influenţaţi de mesaje din partea competitorilor, transmise prin această tehnologie?
Altfel spus, cred că este foarte importantă componenta psihoculturală. Strategiile de campanie, care s-au focalizat prea mult pe mecanismele clasice, dar au minimizat componentele psihoculturale (şi poate şi partea de tehnologie), au dat greş, aşa cum s-a văzut în cazul domnilor Ciolacu şi Ciucă. Strategiile clasice nu funcţionează dacă nu ştii fondul psihocultural, mai ales în condiţiile în care actualitatea nu se lasă uşor măsurată (de exemplu prin numărul mare de nehotărâţi, prin numărul mare al celor care refuză să răspundă, prin neincluderea diasporei în eşantion).

AGERPRES: Credeţi că în cazul în care Curtea Constituţională ar decide să fie repetat primul tur, rezultatele ar fi relativ aceleaşi?

Daniel David: Nu ştiu, poate, fiindcă politicenii au început să înţeleagă cum stau lucrurile, au început să înveţe despre cele trei bazine despre care eu vorbesc nu de acum, ci de cel puţin doi ani. Şi atunci, dacă ar avea o perioadă în care să-şi ajusteze mesajele, s-ar putea ca rezultatele să fie modificate, mai ales acolo unde scorurile sunt strânse. Dar, repet, acesta este un lucru foarte periculos. Sper că instituţiile noastre sunt responsabile şi să facă acest lucru doar în condiţiile în care sunt dovezi irefutabile de violare majoră a legii, dovezi care se arate că au fost afectate alegerile. Altfel, riscul pentru democraţie este foarte mare. Dacă totul s-a desfăşurat în condiţiile legii, cu erori tolerabile care n-au afectat rezultatul final, asta este, asta au vrut românii şi trebuie să mergem în turul doi şi acolo o să dăm o direcţie ţării, iarăşi, sigur, până la urmă, direcţia stabilită de majoritatea românilor.

AGERPRES: Putem spune că acest rezultat a polarizat societatea românească? Vedeţi o creştere a acestei polarizări, o adâncire a faliei dintre cele două tabere în perioada următoare, cel puţin până la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale?

Daniel David: Vedeţi, este foarte interesant când vorbim de polarizare. Polarizarea există şi în spaţiu vestic şi tot într-o zonă din aceasta, oarecum sistem versus antisistem. Antisistem nu atât de accentuat ca la noi acum, dar cu siguranţă există această componentă şi acolo. La noi avem însă trei poluri, ca să spun aşa, pe lângă sistem, antisistem, avem şi componenta autohtonistă, colectivistă, mai tradiţională. Pe cele trei bazine se bat candidaţii. Sigur că avem doi candidaţi pentru turul doi la prezidenţiale, dar nu se bat pe două bazine, se bat pe trei bazine.
Şi da, cred că se vor ascuţi, ca să spun aşa, discursurile. Dar sper ca să avem şi expuneri clare ale candidaţilor, dezbateri între candidaţii, astfel încât până la urmă să putem vota cea mai bună opţiune pentru ţară, care, sigur, nu mă ascund, pentru mine este o opţiune care îşi asumă acest parcurs euroatlantic al României şi protejarea şi dezvoltarea instituţiilor democraţiei.

AGERPRES: Ce credeţi că se va întâmpla din punct de vedere politic şi social în perioada rămasă până la turul al doilea şi care credeţi că va fi deznodământul, rezultatul votului?

Daniel David: Avem între timp alegerile parlamentare, după aceea, sigur, se intră în logică alegerilor prezidenţiale. Sper să se facă o campanie în contextul şi în spiritul legii, pentru ca informaţiile să ajungă la cetăţeni, astfel încât deciziile să fie raţionale. Eu cred că acum fondul de bază al României, în condiţiile în care candidaţii care reprezintă această perspectivă ştiu să acceseze aceste bazine (acest fond), este o opţiune euroatlantică şi pro-democraţie, fără că asta să însemne că este o majoritate extrem de largă. Dar eu cred că este o majoritate suficient de largă, dacă ştii să o accesezi bine.

AGERPRES: Ce credeţi că s-ar putea întâmpla în politică şi în societatea românească în general dacă viitorul preşedinte al României va fi Călin Georgescu?

Daniel David: Este foarte greu şi complicat de spus ce ar fi dacă ar câştiga domnul Georgescu, fiindcă, până la urmă, noi nu avem un regim prezidenţial, avem totuşi Parlamentul, avem Guvernul, avem partidele implicate, suntem în nişte structuri euroatlantice unde respectăm nişte reguli. Dar sigur că preşedintele are şi el forţă şi, considerând bazinele de susţinere a domnului Georgescu, s-ar putea să fim în situaţia în care sincronizarea instituţională euroatlantică să fie modificată prin logici antisistem şi mai "autohtoniste". Eu cred că multe lucruri trebuie să le clarificăm pe parcursul dezbaterilor prezidenţiale, astfel încât să putem răspunde mai informaţi la o astfel de eventualitate.

AGERPRES: Găsiţi asemănări între rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din România şi situaţii similare din ţară şi/sau străinătate, din istoria recentă sau mai îndepărtată?

Daniel David: Nu îmi vin acum în minte situaţii foarte similare. Cred că marea surpriză a fost că reprezentanţii celor două mari partide, PSD şi PNL, n-au intrat în turul doi (mai ales domnul Ciolacu). Nu e o surpriză mare că aceşti candidaţi antisistem şi mai autohtonişti au avut scoruri bune, iar unul a prins turul doi. Surpriza este poate că n-a fost domnul Simion, ci domnul Georgescu, iar asta, aşa cum am mai spus, cred că vine din acele anchete sociologice care nu au luat în calcul o serie de variabile neobişnuite, despre care am discutat mai sus.

AGERPRES: Aveţi un mesaj pe care să-l transmiteţi acum, românilor, ca rector, ca psiholog, ca persoană publică?

Daniel David: Cred că profilul meu public este destul de clar, fără echivoc. Respectând opţiunile democratice ale altora, eu, ca persoană şi ca rector, am un angajament clar euroatlantic şi pentru democraţie! Aşadar, recomand tuturor românilor, pentru care contează oarecum ce cred şi eu, să voteze raţional pentru opţiunea noastră euroatlantică şi pentru democraţie, atât la alegerile parlamentare cât şi la alegerile prezidenţiale. Iar această opţiune se va vedea şi se vede foarte clar în dezbaterile care au loc, care vor avea loc şi în programele care au fost împinse în faţă de partidele care participă la alegeri şi de candidaţii la preşedinţie. AGERPRES/(A - autor: Marius Septimiu Avram, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 246

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 02-02-2025 04:55

Congres extraordinar al PSD - la Palatul Parlamentului; Crin Antonescu va fi desemnat candidatul la prezidențiale

Social-democrații vor finaliza duminică, în cadrul unui Congres extraordinar, procedura de desemnare a lui Crin Antonescu în calitate de candidat la prezidențiale. Consiliul Politic Național al PSD a decis joi convocarea Congresului extraordinar pentru ora 11,30, la Palatul Parlamentului, evenimentul urmând să se desfășoare &

Politic 01-02-2025 19:59

Anamaria Gavrilă: PSD, PNL și UDMR îl țin în funcție pe uzurpatorul Iohannis

Președintele POT, Anamaria Gavrilă, afirmă că PSD, PNL și UDMR au blocat, în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, suspendarea lui Klaus Iohannis, de teama rezultatului pe care o asemenea inițiativă ar avea-o în plen și 'au preferat să o îngroape înainte să le scape de sub control'.

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:48

Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari

Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen

Politic 01-02-2025 19:45

Simion: Parlamentarii puterii nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis; vine ceasul lor în curând

Președintele AUR, George Simion, a reacționat, sâmbătă, după respingerea, de către conducerea Parlamentului, a propunerii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, declarând că '

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:18

Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:08

Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și

Politic 01-02-2025 17:57

Eugen Tomac, reales președinte al Partidului Mișcarea Populară la Congresul Extraordinar

Eugen Tomac a fost reales președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), după ce a primit susținerea majorității delegaților partidului prezenți la Congresul Extraordinar al PMP desfășurat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului. De asemenea, au fost desemnați câștigătorii funcțiilor de conducere - Secretar General: Nicoleta-Cătălina

Politic 01-02-2025 15:37

Bolojan: Alegerile pentru șefia PNL vor avea loc, foarte probabil, în a doua jumătate a anului

Președintele PNL, Ilie Bolojan, apreciază că alegerile pentru șefia partidului vor avea loc în a doua jumătate a acestui an. 'Membrii PNL își vor alege președintele în momentul în care se termină (...) competițiile politice. În condiții normale, alegerile se fac întotdeauna după o rundă de alegeri, să sp

Politic 01-02-2025 15:14

Iohannis: Horst Koehler, un mare om de stat și un european convins

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, condoleanțe, după anunțul decesului fostului președinte german Horst Koehler, arătând că acesta a fost 'un european convins'. 'Sincerele mele condoleanțe pentru decesul fostului președinte federal german Horst Koehler. A fost un mare om de stat și un european convins. &Ic

Politic 01-02-2025 15:00

Bolojan spune că a câștigat 90% dintre procesele cu foștii angajați: Se va constata că Senatul funcționează bine mersi

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a declarat convins că, în urma reducerilor de personal, instituția pe care o conduce va funcționa 'bine mersi', dând ca exemplu situația Primăriei Oradea sau a Consiliului Județean Bihor. El a precizat sâmbătă, la Prima TV, că la nivelul tuturor autorităților centrale și al inst

Politic 01-02-2025 13:00

Tomac: Să demonstrăm că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, sâmbătă, că alegerile prezidențiale trebuie să demonstreze că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei, punctând că Nicușor Dan va fi 'următorul președinte al României'. 'Românii așt

Politic 01-02-2025 12:25

Nicușor Dan, la congresul PMP: Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câștigăm

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, la Congresul Partidului Mișcarea Populară, că în perioada următoare urmează o luptă care trebuie câștigată și a mulțumit membrilor PMP că sunt 'de partea corectă a istoriei'. 'Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câșt

Politic 01-02-2025 10:28

Ciolacu: Adoptăm azi proiectul de buget fără modificări de taxe și impozite; este un buget de dezvoltare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul 'fără modificări de taxe și impozite'. Acesta a arătat că bugetul este unul 'de dezvoltare', în care investițiile ajung la un 'nou record', respectiv 150 de miliar

Politic 01-02-2025 04:55

Congres extraordinar al PMP; Nicușor Dan - susținut în cursa prezidențială

Partidul Mișcarea Populară urmează să valideze sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan la prezidențiale. Congresul va avea loc de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, PMP va vota pentru validarea susținerii candidaturii lui

Politic 01-02-2025 04:45

Guvernul aprobă bugetul pe 2025

Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în ședință, bugetul de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, ședința Executivului este programată la ora 10,00. Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.