Prezidenţiale2024/Daniel David: Ascensiunea lui Călin Georgescu este şi nu este o surpriză (interviu)

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. psih. Daniel David, analizează, într-un interviu acordat AGERPRES, rezultatele votului din primul tur al alegerilor prezidenţiale din România şi arată că ascensiunea candidatului independent Călin Georgescu nu a fost tocmai o surpriză.
În opinia sa, strategiile de campanie "care s-au focalizat prea mult pe mecanismele clasice, dar au minimizat componentele psihoculturale", au dat greş.
AGERPRES: Domnule rector, surpriza şi dezbaterea naţională a acestor zile vizează rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale, în care candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc. Cum vă explicaţi acest rezultat?
Daniel David: Da, este şi nu este o surpriză. Este o surpriză dacă te uiţi la sondajele de opinie şi la sondajele de la ieşirea de la urme, unde sociologic n-a fost anticipat acest scor atât de mare pentru domnul Georgescu. Pe de altă parte, pentru mine, care mă ocup de analize psihoculturale, surpriza nu este chiar atât de mare, pentru că eu ştiam că psihocultural există trei mari bazine electorale în România.
Pe de o parte, un bazin mai tradiţionalist, l-am numit eu acum "autohtonist", format în contextul indivizilor colectivişti, unde persoanele nu sunt automat împotriva instituţiilor euroatlantice, dar se tem de ele, sunt suspicioşi, nu le înţeleg şi au îndoieli faţă de aceste instituţii. Avem apoi un bazin al unor indivizii autonomi, care s-au emancipat şi care sunt conectaţi cu instituţiile euroatlantice, fie că politic sunt mai de dreapta, de centru sau de stânga. În fine, un al treilea bazin, foarte interesant, reprezintă faza de trecere de la zona indivizilor colectivişti spre indivizii mai autonomi; sunt indivizi aflaţi în fază de emancipare, care, ca urmare a contextului educaţional din România şi a slăbirii instituţiilor democratice la nivel internaţional, se profilează cu o logică puternică antisistem.
Acestea fiind spuse, era clar că cine reuşeşte să acceseze bazinul antisistem şi mai colectivist, tradiţional, autohton, cum vrem să-l numim, va obţine un scor bun. Predicţia aici a fost, uitându-te la sondajele de opinie, că va veni cineva din zona AUR, poate domnul Simion, fiindcă domnul Georgescu nu se vedea cu un scor mare în sondajele sociologice. Nu a fost domnul Simion, deşi şi el a făcut un scor bun în aceste bazine, ci a fost domnul Georgescu. Sondajele sociologice nu ne-au avertizat foarte clar, pentru că exista un procent foarte mare de nehotărâţi, exista un procent destul de mare de oameni care refuzau să răspundă şi, sigur, nu luau în calcul diaspora. Or, din acest bazin de nehotărâţi, din cei care au refuzat să răspundă şi din diaspora, a crescut scorul domnului Georgescu.
AGERPRES: Credeţi că rezultatul din primul tur ţine de o intervenţie externă procesului electoral sau/şi de psihologia poporului român, pe care aţi studiat-o şi dumneavoastră?
Daniel David: Cred că ţine major de componentele psihoculturale şi, sigur, şi de alte elemente sociologice. Dacă sunt influenţe externe, asta trebuie să hotărască instituţiile statului şi să se vadă dacă s-au manifestat prin încălcarea legii. Dar, atenţie, dacă sistemele de tehnologie online - reţele de socializare, "boţii" despre care toţi vorbim acum - au fost utilizate în contextul legii, asta nu este o problemă, fiindcă, până la urmă, să fim cinstiţi, nu "boţii" au votat, ci oamenii care s-au uitat la diverse mesaje au votat. Şi atunci, întrebarea este: de ce n-au folosit şi alţi politicieni, în condiţiile legii, această tehnologie sau de ce nu şi-au pregătit alegătorii să nu fie influenţaţi de mesaje din partea competitorilor, transmise prin această tehnologie?
Altfel spus, cred că este foarte importantă componenta psihoculturală. Strategiile de campanie, care s-au focalizat prea mult pe mecanismele clasice, dar au minimizat componentele psihoculturale (şi poate şi partea de tehnologie), au dat greş, aşa cum s-a văzut în cazul domnilor Ciolacu şi Ciucă. Strategiile clasice nu funcţionează dacă nu ştii fondul psihocultural, mai ales în condiţiile în care actualitatea nu se lasă uşor măsurată (de exemplu prin numărul mare de nehotărâţi, prin numărul mare al celor care refuză să răspundă, prin neincluderea diasporei în eşantion).
AGERPRES: Credeţi că în cazul în care Curtea Constituţională ar decide să fie repetat primul tur, rezultatele ar fi relativ aceleaşi?
Daniel David: Nu ştiu, poate, fiindcă politicenii au început să înţeleagă cum stau lucrurile, au început să înveţe despre cele trei bazine despre care eu vorbesc nu de acum, ci de cel puţin doi ani. Şi atunci, dacă ar avea o perioadă în care să-şi ajusteze mesajele, s-ar putea ca rezultatele să fie modificate, mai ales acolo unde scorurile sunt strânse. Dar, repet, acesta este un lucru foarte periculos. Sper că instituţiile noastre sunt responsabile şi să facă acest lucru doar în condiţiile în care sunt dovezi irefutabile de violare majoră a legii, dovezi care se arate că au fost afectate alegerile. Altfel, riscul pentru democraţie este foarte mare. Dacă totul s-a desfăşurat în condiţiile legii, cu erori tolerabile care n-au afectat rezultatul final, asta este, asta au vrut românii şi trebuie să mergem în turul doi şi acolo o să dăm o direcţie ţării, iarăşi, sigur, până la urmă, direcţia stabilită de majoritatea românilor.
AGERPRES: Putem spune că acest rezultat a polarizat societatea românească? Vedeţi o creştere a acestei polarizări, o adâncire a faliei dintre cele două tabere în perioada următoare, cel puţin până la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale?
Daniel David: Vedeţi, este foarte interesant când vorbim de polarizare. Polarizarea există şi în spaţiu vestic şi tot într-o zonă din aceasta, oarecum sistem versus antisistem. Antisistem nu atât de accentuat ca la noi acum, dar cu siguranţă există această componentă şi acolo. La noi avem însă trei poluri, ca să spun aşa, pe lângă sistem, antisistem, avem şi componenta autohtonistă, colectivistă, mai tradiţională. Pe cele trei bazine se bat candidaţii. Sigur că avem doi candidaţi pentru turul doi la prezidenţiale, dar nu se bat pe două bazine, se bat pe trei bazine.
Şi da, cred că se vor ascuţi, ca să spun aşa, discursurile. Dar sper ca să avem şi expuneri clare ale candidaţilor, dezbateri între candidaţii, astfel încât până la urmă să putem vota cea mai bună opţiune pentru ţară, care, sigur, nu mă ascund, pentru mine este o opţiune care îşi asumă acest parcurs euroatlantic al României şi protejarea şi dezvoltarea instituţiilor democraţiei.
AGERPRES: Ce credeţi că se va întâmpla din punct de vedere politic şi social în perioada rămasă până la turul al doilea şi care credeţi că va fi deznodământul, rezultatul votului?
Daniel David: Avem între timp alegerile parlamentare, după aceea, sigur, se intră în logică alegerilor prezidenţiale. Sper să se facă o campanie în contextul şi în spiritul legii, pentru ca informaţiile să ajungă la cetăţeni, astfel încât deciziile să fie raţionale. Eu cred că acum fondul de bază al României, în condiţiile în care candidaţii care reprezintă această perspectivă ştiu să acceseze aceste bazine (acest fond), este o opţiune euroatlantică şi pro-democraţie, fără că asta să însemne că este o majoritate extrem de largă. Dar eu cred că este o majoritate suficient de largă, dacă ştii să o accesezi bine.
AGERPRES: Ce credeţi că s-ar putea întâmpla în politică şi în societatea românească în general dacă viitorul preşedinte al României va fi Călin Georgescu?
Daniel David: Este foarte greu şi complicat de spus ce ar fi dacă ar câştiga domnul Georgescu, fiindcă, până la urmă, noi nu avem un regim prezidenţial, avem totuşi Parlamentul, avem Guvernul, avem partidele implicate, suntem în nişte structuri euroatlantice unde respectăm nişte reguli. Dar sigur că preşedintele are şi el forţă şi, considerând bazinele de susţinere a domnului Georgescu, s-ar putea să fim în situaţia în care sincronizarea instituţională euroatlantică să fie modificată prin logici antisistem şi mai "autohtoniste". Eu cred că multe lucruri trebuie să le clarificăm pe parcursul dezbaterilor prezidenţiale, astfel încât să putem răspunde mai informaţi la o astfel de eventualitate.
AGERPRES: Găsiţi asemănări între rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din România şi situaţii similare din ţară şi/sau străinătate, din istoria recentă sau mai îndepărtată?
Daniel David: Nu îmi vin acum în minte situaţii foarte similare. Cred că marea surpriză a fost că reprezentanţii celor două mari partide, PSD şi PNL, n-au intrat în turul doi (mai ales domnul Ciolacu). Nu e o surpriză mare că aceşti candidaţi antisistem şi mai autohtonişti au avut scoruri bune, iar unul a prins turul doi. Surpriza este poate că n-a fost domnul Simion, ci domnul Georgescu, iar asta, aşa cum am mai spus, cred că vine din acele anchete sociologice care nu au luat în calcul o serie de variabile neobişnuite, despre care am discutat mai sus.
AGERPRES: Aveţi un mesaj pe care să-l transmiteţi acum, românilor, ca rector, ca psiholog, ca persoană publică?
Daniel David: Cred că profilul meu public este destul de clar, fără echivoc. Respectând opţiunile democratice ale altora, eu, ca persoană şi ca rector, am un angajament clar euroatlantic şi pentru democraţie! Aşadar, recomand tuturor românilor, pentru care contează oarecum ce cred şi eu, să voteze raţional pentru opţiunea noastră euroatlantică şi pentru democraţie, atât la alegerile parlamentare cât şi la alegerile prezidenţiale. Iar această opţiune se va vedea şi se vede foarte clar în dezbaterile care au loc, care vor avea loc şi în programele care au fost împinse în faţă de partidele care participă la alegeri şi de candidaţii la preşedinţie. AGERPRES/(A - autor: Marius Septimiu Avram, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mircea Abrudean: Educația profesională trebuie să devină o prioritate
Educația profesională trebuie să devină o prioritate, pentru că investind în formare sunt oferite șanse reale pentru viitorul tinerilor, a evidențiat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la o întâlnire avută la Ambasada României din Franța cu echipa țării noastre care a participat la World Butchers Challenge.
Boloș: Sunt discuții cu Comisia Europeană pentru ca 13 spitale să fie păstrate la finanțare din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat marți că, în prezent, există discuții cu reprezentanții Comisiei Europene ca doar 13 spitale să fie realizate cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar alte șase dintre cele prevăzute să fie construite din împrumutul pe care țara noastră o să îl contrac
Prezidențiale2025/AEP a informat echipele de campanie în legătură cu regulile de etichetare a materialelor de publicitate politică
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avut, marți, o întâlnire de lucru cu reprezentanții formațiunilor politice pe tema regulilor privind desfășurarea campaniei pentru alegerile prezidențiale. La întâlnire au luat parte mandatarii financiari desemnați și înregistrați, precum și echipele de campanie ale candid
Oana Țoiu (USR): Simona Bucura Oprescu, chemată să dea explicații la Parlament pe tema siguranței copiilor
Grupul parlamentar al USR o cheamă pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la 'Ora Guvernului', pe 7 aprilie, pentru a prezenta planul de măsuri pe care ministerul l-a luat pentru a asigura protecția și siguranța copiilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale, a anunțat deputata Oana Țoiu. 'A fost semnalat rece
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la Constanța: România poate deveni un jucător energetic semnificativ în UE numai cu ce se află în județ
Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a subliniat marți, la Constanța, importanța faptului că în această zonă sunt 'trei lucruri extrem de prețioase' - energie, portul maritim, modelul de conviețuire interetnică, la care se adaugă Baza de la Mihail Kogălniceanu - 'punct esențial în sistemul
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Sunt curios câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania domnului Antonescu
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că PSD a cheltuit 'peste 50 de milioane de euro' din bani publici în ultimii cinci ani pentru propagandă electorală. El a precizat, marți, că ar vrea să știe câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania candidatului Alianței ''România Înainte
Prezidențiale 2025/ Victor Ponta: Nu voi răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că românii s-au săturat de 'gâlceava politicienilor', de zâmbetele și râsetele lor 'arogante', de aceea nu va răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților săi și nu va ataca personal pe niciunul dintre ei. Reacția
Referendumuri locale pe 4 mai în două comune din Mureș și Mehedinți
Locuitorii din două comune - Bâlvănești (Mehedinți) și Corunca (Mureș) - vor fi chemați pe 4 mai să își spună părerea pe probleme de interes local, odată cu primul tur al prezidențialelor fiind organizate și referendumuri în aceste comune. Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, referendumul din localitatea mehedi
Prezidențiale2025/Antonescu: Pentru mine adversari au fost Iliescu, Năstase, Băsescu; Ponta - trădător
Candidatul alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că adversarii săi au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu și l-a catalogat pe Victor Ponta drept 'trădător'. El a fost întrebat la Antena 3 care este cel mai mare dușman politic, cel mai apropiat om
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Paris: Aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care efectuează o vizită oficială la Paris, luni și marți, a afirmat că aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național. Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, transmis luni AGERPRES, oficialul român a avut întrevederi cu președintele Senatului
Deputatul Marius Budăi, la spital, după ce i s-a făcut rău la volan; starea sa este bună
Fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, a fost spitalizat, luni, după ce ar fi suferit un atac ischemic tranzitoriu. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce se afla la volan în drum spre București. A mers la spitalul din Hârlău, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirugie din Iași. 'Sunt ma
Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei
Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.
Burduja: Nu ne deranjează să înlocuim dependența unor vecini față de Federația Rusă cu dependența față de resursele României
România este într-o poziție proprie de securitate sub umbrela NATO, ca parte a Uniunii Europene și cu cât vom investi mai mult în sectorul energetic cu atât vom avea o viață mai bună și o economie mai puternică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România trebuie să fie pe picioarele
Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES
Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de prim for legislativ sesizat, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un muzeu al presei. S-au înregistrat 99 de votur
Burduja, despre facturile la energie după 1 iulie: Suntem pregătiți să îi protejăm pe românii care au cu adevărat nevoie
Ministerul Muncii și-a asumat ca, până la 15 iunie, să vină cu un mecanism de protecție pentru românii care 'au cu adevărat o greutate' pentru plata facturilor la energie electrică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după respingerea, în plenul Senatului, a moțiunii simple împotriva sa. '