logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Harghita: Doi producători de brânzeturi din zonă au primit recunoaştere internaţională la un prestigios concurs, în Portugalia (GALERIE FOTO)

Image

O brânză maturată produsă la o fermă educaţională din Gheorgheni şi un caş "terapeutic" făcut într-o mică gospodărie din comuna Ghimeş-Făget, situată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, au primit medalia de aur, respectiv de bronz, la o prestigioasă competiţie de brânzeturi, care a avut loc recent, în Portugalia.

Cele două sortimente de brânzeturi maturate, înscrise la "World Cheese Awards 2024", care s-a desfăşurat în oraşul portughez Viseu, au fost evaluate de un juriu internaţional, format din 240 de specialişti, alături de alte 4.786 de brânzeturi din întreaga lume.

 

Foto: (c) Kastal László


Brânza maturată din Gheorgheni, distinsă cu medalia de aur la categoria "brânză maturată semitare din lapte de vacă", a fost produsă la ferma didactică Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, a Asociaţiei Caritas, de Portik Hegyi Loránd, care s-a specializat în acest domeniu în ultimii 17 ani.

Directorul Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, Kastal László, a declarat pentru AGERPRES că sortimentul declarat câştigător este "Brânză maturată de munte, din lapte crud", care a fost maturată timp de şase luni.

"Noi nu pasteurizăm laptele. Aici, vacile nu au voie să mănânce nimic ce este artificial, numai fân, plante medicinale şi cereale. Şi maturarea brânzei durează între o lună şi trei ani. Sunt diferite tipuri, e aceeaşi reţetă, dar maturarea diferă, iar sortimentul cu care am câştigat acum avea şase luni de maturare. (...) Fiecare brânză are un gust special, pentru că la noi, în judeţul Harghita, dar şi în Covasna, Braşov, în Munţii Rodnei, unde sunt fermieri de munte, păşunea are o calitate foarte ridicată faţă de Europa, pentru că noi avem plante medicinale. Şi în zona noastră (Gheorgheni - n. red.) sunt peste 80 de plante medicinale, pe care vacile le mănâncă în fiecare zi. Asta reiese din gustul brânzei şi am profitat acum de acest plus pe care îl avem în zona noastră", a declarat Kastal László.

 

Foto: (c) Kastal László


Despre specialistul care a realizat brânza maturată câştigătoare spune că este implicat în acest domeniu din anul 2007, a făcut trei ani de pregătire în Elveţia, iar acum este, în opinia sa, unul dintre cei mai buni din Ardeal.

"Portik Hegyi Loránd a făcut brânza respectivă. (...) Este maistrul nostru, deocamdată el este acum cel care a câştigat aurul. Noi suntem suportul, pentru că suntem mai mulţi inşi, dar avem un maistru care are o experienţă (...) şi este foarte clar că e unul dintre cei mai buni din Ardeal. (...) Am mai câştigat în anii precedenţi mai multe concursuri, dar nu mondiale", a spus Kastal László.

Directorul Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală a subliniat că este prima participare la competiţia internaţională, iar rezultatul obţinut arată că drumul pe care merg este cel bun.

"Am trimis proba cu intenţia să avem o adeverinţă, să vedem cam în ce direcţie suntem, unde trebuie să mai facem ceva mai bun, unde sunt greşelile noastre, unde este partea cea mai puternică. Nu ne-am aşteptat să fie aurul, dar am trimis o brânză foarte faină şi am ieşit aşa cum am ieşit. (...) Premiul înseamnă foarte mult, pentru că suntem pe drumul bun. Asta înseamnă că avem de învăţat foarte multe lucruri, dar ce am făcut până acum este bun şi mergem pe acelaşi drum mai departe", a afirmat acesta.

Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală din Gheorgheni are o fermă de 35 hectare, cu sere şi grădină de plante medicinale, deţine 20 vaci şi prelucrează doar laptele produs în ferma proprie.

Aici lucrează 14 persoane, iar mulţi dintre angajaţi s-au întors din Elveţia şi Austria, unde au plecat să lucreze în anii '90 şi unde au căpătat experienţă în acest domeniu.

Despre ferma didactică pe care o conduce, Kastal László a declarat că organizează cursuri pentru fermieri, în mai multe domenii, iar în ultimii 30 ani peste patru mii de cursanţi au mers în Elveţia sau în landul german Bavaria, unde au făcut practică agricolă la gospodarii de acolo.

Brânzeturile produse la Gheorgheni sunt vândute în târgurile din Harghita, dar şi în alte judeţe, la persoane care apreciază calitatea lor.

 

Foto: (c) Sarig Attila 


La "World Cheese Awards 2024", tot la categoria "brânză maturată semitare din lapte de vacă", a fost distins cu o medalie de bronz şi "Caşul terapeutic de Ghimeş", produs de Sarig Attila, care deţine o mică gospodărie în comuna Ghimeş-Făget.

În urmă cu 14 ani, Sarig Attila era alpinist utilitar, avea contracte în toată ţara, dar îşi dorea să revină în satul natal şi să încerce să facă ceea ce făceau, cândva, strămoşii săi de pe Valea Ghimeşului.

 

Foto: (c) Sarig Attila 


Aşa că, a început să înveţe secretele producerii brânzei maturate de la specialişti din România, Elveţia şi Norvegia, fiind cursant chiar şi la ferma didactică din Gheorgheni.

Sortimentul său câştigător la competiţia mondială din Portugalia a fost produs tot din lapte crud de vacă, a fost maturat timp de şase luni şi este terapeutic pentru că cele opt vaci pe care le deţine mănâncă peste 60 de specii de plane medicinale.

 

Foto: (c) Sarig Attila 


"E terapeutic pentru că vacile mele mănâncă peste 60 de specii de plante medicinale, din fânuri pe care îl fac aici, din zona Ghimeşului. Avem a doua cea mai mare biodiversitate din Europa, în fâneţele de pe Valea Ghimeşului, în Franţa mai există un loc, undeva, care e în faţa noastră. (...) Acum, cât umblu în lume şi văd din ce lapte se fac caşurile prin Europa, eu încep să zic că caşul nostru e preparat din esenţă de lapte, nu din lapte. Pentru că vacile mele dau maxim 20 litri pe zi şi mănâncă numai iarbă, deci nu mănâncă tain, nimic. Numai iarbă şi fânul pe care-l fac. Nu mai există pe piaţă caş de genul ăsta, care să se poate fi cumpărat de undeva şi să aibă calităţile acestea. Este un caş semitare, maturat şase luni, în pivniţă de maturat caş. (...) Are un gust foarte deosebit, pentru că are în el peste 120 tipuri de bacterii bune, care dau gustul acestui caş. Şi este ceva unic, deoarece caşul meu e preparat din lapte crud. Noi nu pasteurizăm laptele, îl transformăm în caş aşa cum este, natural. Deci, avem toate vitaminele şi mineralele şi tot ce este în lapte se transmite în caş", a explicat Sarig Attila, pentru AGERPRES.

Mărturiseşte că, în ultimii ani, a participat la concursuri în ţară şi în Ungaria şi a primit numeroase premii şi s-a gândit că ar fi momentul să se înscrie, în premieră, şi la campionatul mondial al brânzeturilor.

 

​​​​​​​Foto: (c) Sarig Attila 


Pentru că Portugalia era "cam departe", i-a rugat pe nişte prieteni din Ungaria, care mergeau la competiţie, să ducă şi mostra lui de "Caş terapeutic de Ghimeş", iar rezultatul anunţat de juriu l-a făcut foarte fericit.

"M-a bucurat foarte mult vestea. Premiul ăsta înseamnă o apreciere foarte mare pentru munca mea, care vine de la cei mai mari maeştri din lume. Deci, e super important, (...) e cea mai mare competiţie din lume, sunt maeştri foarte renumiţi care jurizează acolo, din întreaga lume, nu numai din Europa", a spus Sarig Attila.

 

​​​​​​​Foto: (c) Sarig Attila 


Medalia de bronz câştigată în Portugalia îi dă speranţa că la ediţia din Elveţia, de peste doi ani, va putea să obţină un rezultat şi mai bun.

"Pe mai departe îmi doresc să pot menţine gospodăria, să pot produce laptele acesta bun din care se poate face caşul ăsta. Şi sper că, într-o zi, să iau şi un aur. Poate în Elveţia. Următoarea ediţie va fi în Elveţia, acolo va fi ceva extraordinar. Dar acolo vreau să mă duc personal", a mai arătat acesta. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 100

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-01-2025 20:53

Circulația tramvaielor pe linia 41 este blocată marți seara pe sensul spre Piața Presei

Circulația tramvaielor pe linia 41 este blocată marți seara pe sensul spre Piața Presei, din cauza unui incident în care un călător s-a dezechilibrat și s-a accidentat, a anunțat Societatea de Transport București (STB). Un echipaj SMURD a intervenit la fața locului pentru a oferi îngrijiri medicale. Pentru a veni în sprijinul c

Social 21-01-2025 19:41

Vâlcea: Incendiu de proporții în comuna Alunu; ard circa 50 de hectare de vegetație uscată în apropierea haldei de steril

Pompierii militari din județul Vâlcea intervin, marți seara, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în comuna Alunu, suprafața afectată fiind în prezent de circa 50 de hectare de teren. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, la fața locului au fost trimise

Social 21-01-2025 17:42

Fechet: Pentru prima oară urmează să avem ferme piscicole la Marea Neagră; sunt perimetre atribuite

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat marți, la Constanța, că din acest an, pentru prima dată în țara noastră vor funcționa ferme piscicole la Marea Neagră, fiind deja atribuite prin concesionare anumite perimetre pentru desfășurarea acestei activități. Fechet a spus că așteaptă cu nerăbdare să mănânce

Social 21-01-2025 17:39

Dolj: Accidentul rutier de pe DN 6 în care trei persoane au murit a fost cauzat de o tânără de 19 ani

Accident rutier care a avut loc, marți, pe DN 6, în localitatea Zănoaga, în urma căruia trei persoane au decedat, iar alta este în stare de inconștiență, a fost produs în momentul în care o tânără de 19 ani din Caracal, județul Olt, a depășit un ansamblu de vehicule. Potrivit IPJ Dolj, din primele cercetări

Administratie 21-01-2025 17:31

CJ Ilfov: Razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați

Echipe mixte de la Protecția Animalelor CJ Ilfov, Poliția Română - Protecția Animalelor, Poliția Locală și Jandarmeria Română au început razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați din gospodăriile ilfovene. Potrivit unui comunicat al CJ Ilfov transmis marți, prima oprire a fost în Popești-L

Social 21-01-2025 16:39

Prahova: Se închide fabrica de frigidere de la Ariceștii Rahtivani; sute de angajați vor fi concediați colectiv

În jur de 500 de angajați vor fi concediați colectiv, după ce o fabrică de produse de refrigerare care funcționează la Ariceștii Rahtivani, în județul Prahova, se va închide. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova, Cristina Stoichici, a declarat marți, pentru AGERPRES, că respectiva compa

Social 21-01-2025 16:33

VIDEO INTERVIU/Ministrul Tîlvăr: O prezență militară americană permanentă ar fi un pas înainte, dar și prezența rotațională e la fel de eficientă

O prezență militară americană permanentă în țara noastră ar fi 'un pas înainte', dar și prezența rotațională este la fel de eficientă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. În interviu, ministrul se referă la cadrul legislativ care privește asigurarea sp

Social 21-01-2025 16:23

Ministrul Apărării: În februarie va fi semnat contractul pentru noul sistem PATRIOT, în locul celui cedat Ucrainei

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat marți, într-un interviu acordat AGERPRES, că estimează că în februarie va fi semnat contractul privind sistemul PATRIOT care îl înlocuiește pe cel cedat de România către Ucraina. 'Vreau să salut faptul că, la sfârșitul acestui an, Guvernul american a luat

Social 21-01-2025 16:11

Ministrul Tîlvăr: Legile Apărării aduc acuratețe rolului pe care îl au diferite instituții ale statului român

Legile Apărării aduc mai multă acuratețe rolului pe care diferitele instituții ale statului român îl au, a afirmat, marți, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. El se referă la proiectul Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național și la proiectul Legii privind desfășurarea

Administratie 21-01-2025 15:53

Harghita: Municipiul Miercurea-Ciuc a s-a înfrățit cu orașul Süleymanpașa, din Turcia

Municipiul Miercurea-Ciuc s-a înfrățit cu orașul Süleymanpașa, din Turcia, acordul de colaborare fiind oficializat marți, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local. Acordul, care oferă oportunități de cooperare în domenii precum cultură, turism, economie, educație sau sport, a fost semnat de primarii celor două

Social 21-01-2025 15:28

Alba: Geoagiu Băi, stațiunea balneară preferată de pensionarii din județ

Mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii (CJP) Alba au optat pentru Geoagiu Băi, stațiunea balneară din județul învecinat, Hunedoara. Potrivit datelor transmise marți, la solicitarea AGERPRES, de către CJP Alba, 830 din cele 2.144 de bilete

Social 21-01-2025 15:16

Sindicaliști ai Metrorex protestează în fața Ministerului Finanțelor

Câteva sute de sindicaliști ai Metrorex protestează marți în fața Ministerului de Finanțe, cerând creșterea salariilor și finanțarea corespunzătoare a companiei, conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat la începutul lunii decembrie. Sindicaliștii afișează mesaje precum ''Deficitul de personal = Risc

Social 21-01-2025 15:06

Dolj: Accident rutier grav pe DN 6, la ieșire din localitatea Zănoaga; trei persoane au decedat

Un grav accident rutier a avut loc, marți, pe DN 6, la ieșire din localitatea Zănoaga, în urma căruia trei persoane au decedat, iar alte trei au fost transportate la spital. Potrivit ISU Dolj, toate cele trei persoane decedate - două femei și un bărbat - se aflau într-un singur autoturism. 'La data de 21 ianuarie

Social 21-01-2025 14:56

Iași: Primarul Chirica face apel ca de Ziua Unirii Principatelor Române să fie păstrată o atmosferă civilizată

Primarul Mihai Chirica a lansat, marți, un apel ca la manifestările dedicate celebrării a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române politicienii să se abțină de la discursuri, iar cetățenii sunt rugați să se abțină de la manifestări de natură politică și de la mesaje și sloganuri care incită la ură și discriminare de orice fel. '&

Social 21-01-2025 14:51

MApN: România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, marţi, că România a preluat comanda Forţei Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina (EUFOR).   Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marţi, AGERPRES, în prezenţa secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi a