logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Harghita: Doi producători de brânzeturi din zonă au primit recunoaştere internaţională la un prestigios concurs, în Portugalia (GALERIE FOTO)

Image

O brânză maturată produsă la o fermă educaţională din Gheorgheni şi un caş "terapeutic" făcut într-o mică gospodărie din comuna Ghimeş-Făget, situată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, au primit medalia de aur, respectiv de bronz, la o prestigioasă competiţie de brânzeturi, care a avut loc recent, în Portugalia.

Cele două sortimente de brânzeturi maturate, înscrise la "World Cheese Awards 2024", care s-a desfăşurat în oraşul portughez Viseu, au fost evaluate de un juriu internaţional, format din 240 de specialişti, alături de alte 4.786 de brânzeturi din întreaga lume.

 

Foto: (c) Kastal László


Brânza maturată din Gheorgheni, distinsă cu medalia de aur la categoria "brânză maturată semitare din lapte de vacă", a fost produsă la ferma didactică Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, a Asociaţiei Caritas, de Portik Hegyi Loránd, care s-a specializat în acest domeniu în ultimii 17 ani.

Directorul Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, Kastal László, a declarat pentru AGERPRES că sortimentul declarat câştigător este "Brânză maturată de munte, din lapte crud", care a fost maturată timp de şase luni.

"Noi nu pasteurizăm laptele. Aici, vacile nu au voie să mănânce nimic ce este artificial, numai fân, plante medicinale şi cereale. Şi maturarea brânzei durează între o lună şi trei ani. Sunt diferite tipuri, e aceeaşi reţetă, dar maturarea diferă, iar sortimentul cu care am câştigat acum avea şase luni de maturare. (...) Fiecare brânză are un gust special, pentru că la noi, în judeţul Harghita, dar şi în Covasna, Braşov, în Munţii Rodnei, unde sunt fermieri de munte, păşunea are o calitate foarte ridicată faţă de Europa, pentru că noi avem plante medicinale. Şi în zona noastră (Gheorgheni - n. red.) sunt peste 80 de plante medicinale, pe care vacile le mănâncă în fiecare zi. Asta reiese din gustul brânzei şi am profitat acum de acest plus pe care îl avem în zona noastră", a declarat Kastal László.

 

Foto: (c) Kastal László


Despre specialistul care a realizat brânza maturată câştigătoare spune că este implicat în acest domeniu din anul 2007, a făcut trei ani de pregătire în Elveţia, iar acum este, în opinia sa, unul dintre cei mai buni din Ardeal.

"Portik Hegyi Loránd a făcut brânza respectivă. (...) Este maistrul nostru, deocamdată el este acum cel care a câştigat aurul. Noi suntem suportul, pentru că suntem mai mulţi inşi, dar avem un maistru care are o experienţă (...) şi este foarte clar că e unul dintre cei mai buni din Ardeal. (...) Am mai câştigat în anii precedenţi mai multe concursuri, dar nu mondiale", a spus Kastal László.

Directorul Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală a subliniat că este prima participare la competiţia internaţională, iar rezultatul obţinut arată că drumul pe care merg este cel bun.

"Am trimis proba cu intenţia să avem o adeverinţă, să vedem cam în ce direcţie suntem, unde trebuie să mai facem ceva mai bun, unde sunt greşelile noastre, unde este partea cea mai puternică. Nu ne-am aşteptat să fie aurul, dar am trimis o brânză foarte faină şi am ieşit aşa cum am ieşit. (...) Premiul înseamnă foarte mult, pentru că suntem pe drumul bun. Asta înseamnă că avem de învăţat foarte multe lucruri, dar ce am făcut până acum este bun şi mergem pe acelaşi drum mai departe", a afirmat acesta.

Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală din Gheorgheni are o fermă de 35 hectare, cu sere şi grădină de plante medicinale, deţine 20 vaci şi prelucrează doar laptele produs în ferma proprie.

Aici lucrează 14 persoane, iar mulţi dintre angajaţi s-au întors din Elveţia şi Austria, unde au plecat să lucreze în anii '90 şi unde au căpătat experienţă în acest domeniu.

Despre ferma didactică pe care o conduce, Kastal László a declarat că organizează cursuri pentru fermieri, în mai multe domenii, iar în ultimii 30 ani peste patru mii de cursanţi au mers în Elveţia sau în landul german Bavaria, unde au făcut practică agricolă la gospodarii de acolo.

Brânzeturile produse la Gheorgheni sunt vândute în târgurile din Harghita, dar şi în alte judeţe, la persoane care apreciază calitatea lor.

 

Foto: (c) Sarig Attila 


La "World Cheese Awards 2024", tot la categoria "brânză maturată semitare din lapte de vacă", a fost distins cu o medalie de bronz şi "Caşul terapeutic de Ghimeş", produs de Sarig Attila, care deţine o mică gospodărie în comuna Ghimeş-Făget.

În urmă cu 14 ani, Sarig Attila era alpinist utilitar, avea contracte în toată ţara, dar îşi dorea să revină în satul natal şi să încerce să facă ceea ce făceau, cândva, strămoşii săi de pe Valea Ghimeşului.

 

Foto: (c) Sarig Attila 


Aşa că, a început să înveţe secretele producerii brânzei maturate de la specialişti din România, Elveţia şi Norvegia, fiind cursant chiar şi la ferma didactică din Gheorgheni.

Sortimentul său câştigător la competiţia mondială din Portugalia a fost produs tot din lapte crud de vacă, a fost maturat timp de şase luni şi este terapeutic pentru că cele opt vaci pe care le deţine mănâncă peste 60 de specii de plane medicinale.

 

Foto: (c) Sarig Attila 


"E terapeutic pentru că vacile mele mănâncă peste 60 de specii de plante medicinale, din fânuri pe care îl fac aici, din zona Ghimeşului. Avem a doua cea mai mare biodiversitate din Europa, în fâneţele de pe Valea Ghimeşului, în Franţa mai există un loc, undeva, care e în faţa noastră. (...) Acum, cât umblu în lume şi văd din ce lapte se fac caşurile prin Europa, eu încep să zic că caşul nostru e preparat din esenţă de lapte, nu din lapte. Pentru că vacile mele dau maxim 20 litri pe zi şi mănâncă numai iarbă, deci nu mănâncă tain, nimic. Numai iarbă şi fânul pe care-l fac. Nu mai există pe piaţă caş de genul ăsta, care să se poate fi cumpărat de undeva şi să aibă calităţile acestea. Este un caş semitare, maturat şase luni, în pivniţă de maturat caş. (...) Are un gust foarte deosebit, pentru că are în el peste 120 tipuri de bacterii bune, care dau gustul acestui caş. Şi este ceva unic, deoarece caşul meu e preparat din lapte crud. Noi nu pasteurizăm laptele, îl transformăm în caş aşa cum este, natural. Deci, avem toate vitaminele şi mineralele şi tot ce este în lapte se transmite în caş", a explicat Sarig Attila, pentru AGERPRES.

Mărturiseşte că, în ultimii ani, a participat la concursuri în ţară şi în Ungaria şi a primit numeroase premii şi s-a gândit că ar fi momentul să se înscrie, în premieră, şi la campionatul mondial al brânzeturilor.

 

​​​​​​​Foto: (c) Sarig Attila 


Pentru că Portugalia era "cam departe", i-a rugat pe nişte prieteni din Ungaria, care mergeau la competiţie, să ducă şi mostra lui de "Caş terapeutic de Ghimeş", iar rezultatul anunţat de juriu l-a făcut foarte fericit.

"M-a bucurat foarte mult vestea. Premiul ăsta înseamnă o apreciere foarte mare pentru munca mea, care vine de la cei mai mari maeştri din lume. Deci, e super important, (...) e cea mai mare competiţie din lume, sunt maeştri foarte renumiţi care jurizează acolo, din întreaga lume, nu numai din Europa", a spus Sarig Attila.

 

​​​​​​​Foto: (c) Sarig Attila 


Medalia de bronz câştigată în Portugalia îi dă speranţa că la ediţia din Elveţia, de peste doi ani, va putea să obţină un rezultat şi mai bun.

"Pe mai departe îmi doresc să pot menţine gospodăria, să pot produce laptele acesta bun din care se poate face caşul ăsta. Şi sper că, într-o zi, să iau şi un aur. Poate în Elveţia. Următoarea ediţie va fi în Elveţia, acolo va fi ceva extraordinar. Dar acolo vreau să mă duc personal", a mai arătat acesta. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 195

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-03-2025 20:47

Botoșani: O femeie a murit într-un incendiu care i-a cuprins gospodăria

O femeie în vârstă de 46 de ani din localitatea Albești a murit, luni seară, după ce gospodăria acesteia a fost cuprinsă de un incendiu, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, femeia a fost găsită decedată într-o anexă care era lipită de casă.

Social 03-03-2025 17:59

Hunedoara: Programul de vizitare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia s-a modificat

Programul de vizitare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, s-a schimbat, astfel că de la începutul lunii martie și până pe 30 aprilie situl istoric este deschis pentru public între orele 9:00 și 18:00. Potrivit Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, ultima

Social 03-03-2025 17:21

Mureș: Aproape 500.000 de turiști cazați în județ în 2024; Sighișoara și Sovata rămân în topul preferințelor străinilor

Structurile de cazare turistică din județul Mureș au găzduit, anul trecut, aproape 500.000 de turiști, mai mulți cu aproximativ 11.000 față de 2023, destinațiile preferate ale turiștilor străini fiind în continuare Sighișoara și Sovata. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Mureș, deși a crescut numărului turiștilor cazați, l

Social 03-03-2025 16:43

VIDEO Georgescu (ANM): Luna martie aduce temperaturi de până la 25 de grade; nu sunt excluse scurte episoade, cu temperaturi mai scăzute

Meteorologii anunță pentru acest final de săptămână temperaturi mai mari și cu 10 grade Celsius față de cele normale perioadei, însă nu exclud posibilitatea ca săptămânile viitoare să mai aducă și scurte episoade cu temperaturi mai scăzute. ''Încălzirea pe care o așteptăm acum înseamnă o creștere a tempera

Social 03-03-2025 16:09

Bărbat accidentat grav pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț

Un bărbat în vârstă de 61 ani a fost accidentat grav, luni, pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în timp ce un bărbat în vârstă de 30 ani conducea un autoturism pe strada Dimitri

Social 03-03-2025 15:54

ISC Giurgiu/Două școli - în clasa II de risc sesmic; nu au fost identificate alte clădiri cu risc în municipiu

Clădirile a două școli din municipiul Giurgiu sunt încadrate în clasa II de risc seismic, dar, în afară de acestea, autoritățile nu au mai identificat alte construcții multietajate cu risc la cutremur în oraș, afirmă inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Giurgiu, Petre Bărdăune. Cele două unită

Social 03-03-2025 15:29

Mureș: Oportunitate de înființare de afaceri sociale adaptate patrimoniului săsesc al Sighișoarei, în Proiectul Restory

Tinerii din municipiul Sighișoara au oportunitatea să-și înființeze afaceri sociale adaptate patrimoniului local al orașului, cu specific săsesc, în cadrul Proiectului 'Restory - Recuperarea pentru viitor a poveștilor din trecut: o abordare sinergică a moștenirii textuale și orale a comunităților mici', coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai și i

Social 03-03-2025 14:48

Bihor/Menținerea prețurilor scăzute la apă/canal, realizarea cea mai importantă a Companiei de Apă Oradea, susține directorul

Menținerea prețurilor scăzute la apă/canal în anul 2024, la fel ca în ultimii patru ani, este cea mai importantă realizare a Companiei de Apă Oradea, și anume, 11,69 lei/metru cub, din care 6,57 lei/mc la apă și 5,12 lei/mc la canal, pe locul 41 din țară anul trecut între operatorii licențiați, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul general al

Social 03-03-2025 14:09

Suceava: Mașină cuprinsă de flăcări, după ce s-a răsturnat; șoferul nu avea permis și a fost pozitiv la DrugTest

O mașină s-a răsturnat și apoi a luat foc pe raza localității Milișăuți, polițiștii stabilind ulterior că șoferul, un tânăr de 20 de ani, nu avea permis de conducere și era sub influența drogurilor, au anunțat, luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, autoturismul era înmatriculat &

Social 03-03-2025 14:01

Harghita: S-a dublat numărul turiștilor care au vizitat salina Praid în timpul vacanței de schi

Numărul turiștilor care au vizitat salina Praid s-a dublat, în ultimele două săptămâni, în contextul în care în mai multe județe a fost vacanță școlară. Directorul Salinei Praid, Sebestyén József, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în perioada menționată au coborât în subteran, zi

Administratie 03-03-2025 13:40

Daniel Băluță îi cere lui Nicușor Dan să semneze avizul de circulație pentru lucrările la Planșeul Unirii

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, i-a cerut din nou, luni, edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, să semneze avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de consolidare și refacere a Planșeului Unirii, menționând că, dacă va mai dura mult, unele dintre documentele obținute ar putea expira, deoarece au o perioadă de valabilitate.

Administratie 03-03-2025 13:22

Peste 90 de stații STB vor primi denumiri noi, care reflectă zonele unde sunt amplasate

Un număr de 91 de stații STB vor primi denumiri noi, care reflectă zonele unde sunt amplasate, a informat, luni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Modificările vor fi implementate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) începând de luni până pe 1 mai. 'Călătorii

Social 03-03-2025 12:53

ANM: Vreme deosebit de caldă în această săptămână; de săptămâna viitoare, se răcește și revin precipitațiile

Meteorologii prognozează un regim termic deosebit de cald în această săptămână la nivelul întregii țării, cu valori maxime de temperatură ce vor ajunge la 21 de grade, în Muntenia, însă de săptămâna viitoare vremea se răcește semnificativ și reapar precipitațiile, conform estimărilor publicate, luni, de Administrația Națională de M

Social 03-03-2025 12:28

Mitropolitul Andrei Andreicuț: Postul Mare, prilej de a ne întări spiritual

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, adresează credincioșilor un cuvânt pastoral la începutul Postului Mare, în care spune că acesta reprezintă un minunat prilej pentru a ne întări din punct de vedere spiritual. 'Începem pe 3 martie 2025 Postul cel Mare. El va dura până pe

Administratie 03-03-2025 12:18

Buzău: Consiliul Județean, interesat de preluarea Cinematografului și Grădinii de Vară din stațiunea Sărata-Monteoru

Consiliul Județean (CJ) Buzău și-a exprimat intenția de a prelua din proprietatea privată a statului și administrarea Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor 'România Film', contra cost, a activelor Cinematograf și Grădină de Vară, din stațiunea Sărata Monteoru. Potrivit CJ Buzău, în anul 2024, Regia Autonomă a Distribuției ș