VIDEO REPORTAJ/ Galaţi: Familiile afectate de inundaţiile din septembrie au în continuare nevoie de ajutor

Circa 50 de familii din cele peste 700 din comuna gălăţeană Slobozia Conachi afectate de inundaţiile de la mijlocul lunii septembrie vor folosi iarna aceasta modulele pe care le-au primit din partea Guvernului României, iar câteva dintre ele au început să-şi construiască locuinţe noi într-un cartier aflat la marginea satului reşedinţă de comună, amplasat într-o zonă neinundabilă.
Familiile sinistrate au în continuare nevoie de ajutor, constând în materiale de construcţie, materiale igienico-sanitare, iar unii dintre ei spun că nu ştiu ce să ceară.
Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, a declarat pentru AGERPRES că şi în momentul de faţă în cele două sate ale comunei, Izvoarele şi Slobozia Conachi, mai sunt locuinţe care au mâl în casă şi că autoritatea locală pune la dispoziţia sinistraţilor mijloace de transport pentru a înlătura bunurile care nu mai pot fi folosite.
"Sunt 22 de loturi de casă (în cartierul nou, n.red.). Sunt deja date, dar am alocat încă 31 de loturi de casă. (...) Mai avem încă 21 de loturi destinate cetăţenilor inundaţi. Şi ele au fost repartizate. În momentul de faţă, 49 de familii locuiesc în module. Aceste module au fost făcute special cu bucătărioară, cu trei, patru dormitoare, sunt foarte mari şi au şi utilităţile necesare", a afirmat primarul Dragomir.
Cele mai multe module sunt în localităţi, în faţa caselor afectate de inundaţii, în cartierul care se construieşte pe deal, la marginea satului Slobozia Conachi, fiind doar unul, folosit de familia Florea care-şi construieşte vis-a-vis o casă nouă.
"De frig mă trezesc noaptea. (...) Asta e şi bucătărie, şi tot. Încălzesc un pic de apă, am un lighenaş, ne spălăm cât se poate, ne schimbăm şi înapoi la treabă", a afirmat F. Florea.
Primarul comunei Slobozia Conachi spune că săptămâna viitoare va merge la Guvern pentru a semna contractul de finanţare necesar realizării reţelelor de apă şi canalizare în noul cartier, banii urmând să fie alocaţi prin Programul naţional de investiţii "Anghel Saligny".
Familia Florea a fost afectată de inundaţii anul acesta pentru a treia oară în ultimii 11 ani. Şi-a reconstruit de două ori casa pe acelaşi loc, pentru că nu avea un alt teren, iar acum a primit în concesiune un lot în noul cartier.
"Noi suntem obosiţi şi psihic. De-atunci (septembrie 2024, n.red.), n-am stat. M-a durut sufletul să plec şi să las mâlul acolo (în casa inundată, n.red.). Mai sunt geamuri, pereţi, toate au fost muncite. Două sufragerii, ladele, toate erau aşa... Au venit jandarmii şi au tăiat din fotoliile mari, le-au scos afară, ca să intru şi să văd ce mai e. Mai este o sufragerie în casă, mai este o canapea, mai sunt lucruri pe care nici măcar nu putem să le mai scoatem. Nici timp nu a mai fost. Ne-am concentrat pe munca de aici, că vine iarna şi-am zis că măcar să o acoperim. Acum, nu mai avem tablă, n-avem geamuri. M-a întrebat cineva cu ce?", a afirmat F. Florea.
Ea a mai spus că ajutorul de urgenţă primit de la Guvern, 15.000 de lei, a ajutat-o foarte puţin şi că are deja datorii pentru locuinţa pe care o construieşte acum şi pe care iarna aceasta nu crede că o va putea folosi.
"N-am aşteptat pe nimeni să-mi pună o sârmă. Am plecat (din casa de pe malul apei, n.red.), pentru că sunt în pragul disperării. Aveam casă cu opt camere, cu fântână, gresie, faianţă, o muncă de-o viaţă. Nu suntem oameni de nimic. Am muncit şi eu, şi soţul. Noi am trăit din gospodăria noastră. Eu noaptea am făcut fierul şi ziua l-am pus. Acum, se usucă bubele de la degete", a adăugat F. Florea.
Lângă casele noi, unele fără geamuri, mai mulţi muncitori ridică zidurile unei noi locuinţe.
"Am venit pentru a doua oară în zona Galaţiului. Acum trei săptămâni, am fost în localitatea Costache Negri, am ridicat o casă, împreună cu patru băieţi. Aflând despre situaţia familiei pe care vrem să o ajutăm, ne-am adunat mai mulţi băieţi şi resurse pentru a ridica o casă aici. Suntem din biserica penticostală nu avem alt sprijin. Am pus fiecare din noi mână de la mână, am venit cu resurse financiare şi cu puteri noi. Vrem, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ridicăm casa până vineri, să punem acoperişul. Avem experienţă, avem putere, suntem tineri şi cu ajutorul lui Dumnezeu vom putea să ajungem la capăt. Noi dăm tot aportul ca să ajutăm familiile, însă rămâne de datoria Primăriei, a Consiliului local să se implice pentru a-i ajuta pe oameni să aibă utilităţile. Nu pot sta fără curent şi apă", a afirmat reprezentantul echipei de voluntari, Marian Pop, din comuna Orţişoara, judeţul Timiş.
Echipa de voluntari este ajutată de familia de sinistraţi care vrea să-şi construiască o casă în apropiere.
"Am început acum o lună. Când au început fraţii să sape, ne-au săpat şi nouă, având buldoexcavator. Ne-am apucat în paralel. Ei, având mai multe resurse ca noi, au mers mai departe, iar noi am stagnat unde vedeţi. Am plătit până acum circa 40.000 de lei, bani de la stat şi ce-am mai avut şi noi. Terenul e în concesiune pentru 25 de ani. După 20 de ani de muncă în Spania, noi abia terminasem casa. Sincer, pe noi ne-au distrus (inundaţiile, n.red.). Ne-au lăsat fără absolut nimic. Am reuşit să facem o cameră jos şi bucătăria. suntem două familii care stăm în aceeaşi casă. N-avem resurse să terminăm casa asta până de sărbători. Am BCA-ul, scândura de acoperiş, mai e nevoie de tablă şi de geamuri. Pe dinăuntru, ne mai descurcăm noi. N-avem nici forţă de muncă. Ajut şi eu băieţii şi poate, la rândul lor, ne vor da o mână de ajutor", a afirmat Răzvan Suharov, din satul Slobozia Conachi.
În spatele caselor care se ridică, într-o groapă, un tânăr sapă.
"Lucrez aici de două zile. Sunt în concediu şi îmi ajut un prieten. El a fost inundat. A refăcut o cameră şi stă tot acolo cu familia lui. Nu cred că-şi va putea termina casa nouă în iarna asta. Poate în primăvară. Care poate să vină să-l ajute cu orice, forţă de muncă, materiale, orice. E nevoie de mult ajutor. Şi nu doar aici, ci peste tot", a afirmat Bogdan Oană.
Primarul comunei Slobozia Conachi spune că locuinţele recent construite care au fost date persoanelor cu nevoi speciale şi că voluntarii care le-au ridicat nu au vrut să li se amintească numele.
"Aceste două case au fost făcute de o familie din Arad care a venit şi a dormit aici cu copiii. Cealaltă casă e făcută de o familie din Suceava. Au vrut să facă un bine. Au venit, au făcut şi au plecat", a afirmat primarul Emil Dragomir.
Din vârful dealului, lângă o sală de sport, cu un loc de joacă pentru copii, se vede o groapă de gunoi.
"Acolo e sudoarea muncii bătrânilor noştri şi a tuturor concetăţenilor. Sunt vreo 1.700-1.800 de camioane de mobilier, frigidere, aragaze, pături, geamuri, electrocasnice, tot ce-au avut cetăţenii în case le-au scos şi le-au pus acolo. Acolo, e munca lor de-o viaţă. În 27 de minute, munca noastră a fost luată de viitură. Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea a început o fabrică de deşeuri inerte. Este începută în Slobozia Conachi şi până în primăvară e gata. Până atunci, nu avem ce face. Acolo am găsit soluţia de urgenţă şi le-am depozitat", a menţionat primarul comunei gălăţene.
Emil Dragomir spune că unii localnici au fost convinşi de ultimele inundaţii că trebuie să se mute din locuinţe, însă nu toţi sunt de aceeaşi părere.
"Au zis că fac barajul şi nu au făcut nimic. Tot ce am avut am dat în drum, canapele , fotolii, televizoare, un acordeon de 2.000 de euro, că sunt lăutar ocazional. Dar tot mi-a afectat. Le astea (boxe, n.red.), le-am avut pe stative, că altfel mi le făcea şi pe ele. Sculele astea profesionale sunt o grămadă de bani. Au dat 15.000 de lei, dar ce am dat pe mere, am dat pe pere", a afirmat Mitică Iacob.
Este asistent personal pentru sora sa imobilizată la pat şi spune că nu ştie ce să ceară ca ajutor.
"Ce să mai zic, doamnă, că sunt derutat total. Nişte lemne, dacă pot să-mi dea autorităţile şi altceva, banii ăia să ne despăgubească la primăvară, să aduc oameni să repare casa la interior. Am aici 2.578 de metri pătraţi. Nu m-aş muta. Dacă fac barajul, nu o să mai am probleme. De ce să mă mut de aici, dacă ei nu-şi fac treaba? În 2013, 2016, au zis că fac. Nu au făcut nimic. Acum iar zic asta. Eu nu cred. Sunt vorbe deşarte. Asta e", a mai spus Mitică Iacob.
Primarul comunei Slobozia Conachi spune că înainte de inundaţii a decolmatat albia râului.
"Înainte de inundaţii, am muncit nouă luni şi am decolmatat pârâul Suhu (Suhurlui, n.red.) până la Cuza Vodă. Urmau să facă decolmatări şi Cuza Vodă, şi Pechea. A fost o muncă în zadar, pentru că în 27 de minute, pârâul Suhu, de la Piscu până la Cuza Vodă, a luat tot. Nu mai e nimic. (...) Oamenii sunt foarte dezamăgiţi şi pierduţi. E a treia oară când suntem inundaţi. Să vedem ce se va întâmpla la primăvară. Sunt 37 sau 39 de locuinţe care se vor dărâma după ger, după cum sunt făcuţi pereţii, din lut. Să vedem ce soluţii vom găsi cu cei care vor fi la conducerea ţării", a afirmat primarul comunei Emil Dragomir.
Edilul şef al comunei gălăţene face un apel pentru sprijinirea celor aflaţi în nevoi.
"Vreau să transmit un mesaj la privaţi şi la oamenii de bine, dacă pot să ajute cu ceva, indiferent cu ce, materiale de construcţie, orice, pentru familiile care au fost afectate, inclusiv materiale de curăţenie, îi aşteptăm cu mare drag la Slobozia. Mai avem persoane care au promis că vor construi în Slobozia Conachi şi nu au construit nimic. Îi aşteptăm cu mare drag să vină să facă ce au promis. Îi aşteptăm cu inima deschisă. Le mai dau încă 100 de loturi de casă, să vină să construiască. Îi aşteptăm!", a conchis primarul Dragomir.
Potrivit datelor furnizate în luna septembrie de autoritatea locală, circa 750 de gospodării din comuna Slobozia Conachi au fost afectate de inundaţii.
Datele Consiliului Judeţean arată că circa 7.000 de gospodării din circa 30 de comunităţi gălăţene au fost afectate de inundaţiile din luna septembrie a acestui an. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Foto (c): LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - peste 150 de pompieri acționează la fața locului
Peste 150 de pompieri, reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ai Direcției Silvice, dar și cetățeni acționează sâmbătă pentru stingerea incendiului de vegetație din localitatea Cetățeni, județul Argeș. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, elicopterul Black Hawk al IGAv a efectuat, până în ace
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a