logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Cornel Feruţă: România este, alături de statele UE, printre principalii contribuitori pe pilonul drepturilor omului la ONU

Imagine din galeria Agerpres

New York, - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: România este, alături de statele Uniunii Europene, printre principalii apărători şi contribuitori pentru pilonul drepturilor omului, a declarat ambasadorul României la ONU, Cornel Feruţă, într-un interviu acordat AGERPRES, subliniind că România are un profil bine conturat în mediul de la New York pe palierul promovării dreptului internaţional, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a statului de drept.

În acelaşi timp, România are credibilitate în mediul multilateral, prin prisma deschiderii şi disponibilităţii de a sprijini parteneri din diferite regiuni ale lumii, în special Africa, Asia - Pacific sau America Latină şi Caraibe, în realizarea unor obiective specifice dezvoltării sustenabile şi a creşterii capacităţilor statului, iar la New York, unde au loc în aceste zile lucrările Adunării Generale a ONU, menţine o agendă activă şi va avea un număr considerabil de contacte şi acţiuni ale ministrului afacerilor externe cu state partenere din zonele menţionate anterior, a declarat Cornel Feruţă.

De asemenea, România îşi propune în continuare să se implice în conturarea de politici globale pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, motiv pentru care printre priorităţile ţării noastre este şi o temă cu vizibilitate maximă pe agenda Adunării Generale a ONU, respectiv creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, fiind pentru prima dată când statele membre ONU vor discuta la nivel înalt ameninţările cauzate de un fenomen care afectează, direct sau indirect, toate statele şi peste 200 de milioane de oameni, a precizat Feruţă.

Diplomatul român a mai afirmat, în interviul acordat AGERPRES prin e-mail, că dinamica din mediul diplomatic de la New York reflectă ceea ce se întâmplă la nivel global, respectiv războiul de agresiune continuat de Rusia de mai bine de doi ani şi jumătate împotriva Ucrainei şi conflictul din Gaza care a urmat tragediei din 7 octombrie 2023, şi a spus că există o tendinţă clară de instrumentalizare a celor două războaie, iar opţiunea de a recurge la compararea celor două situaţii este în detrimentul ambelor crize.

Nu în ultimul rând, în contextul ameninţărilor tot mai dese ale Rusiei cu utilizarea armelor nucleare, ambasadorul României la ONU a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a catalogat-o drept o escaladare fără precedent în ultimele decenii, o încălcare flagrantă a Cartei ONU şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

AGERPES: Care sunt cele mai importante puncte pe agenda Adunării Generale a ONU în Segmentul la nivel Înalt şi prin ce este diferită reuniunea din acest an?

Cornel Feruţă: Segmentul de nivel înalt al Adunării Generale a ONU reprezintă o platformă-cheie unică la nivel global în fiecare an. Este nu numai un moment de bilanţ al acţiunii comune în plan multilateral, dar şi o ocazie de a evalua starea de spirit a comunităţii internaţionale, în special în contextul unor evoluţii extrem de impredictibile în mediul de securitate. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi conflictul din Gaza vor continua să ocupe un spaţiu substanţial în intervenţiile şi interacţiunile dintre statele membre.

În această sesiune, cu un an înaintea marcării a 80 de ani de la crearea ONU, organizăm, complementar, un Summit al Viitorului. Statele membre ONU sunt aşteptate să adopte Pactul pentru Viitor, un document cu angajamente politice importante pentru cei trei piloni de bază ai ONU - pace şi securitate internaţională, drepturile omului şi dezvoltare.

Promovarea şi respectarea principiilor Cartei ONU şi a dreptului internaţional va fi o temă transversală şi în acest an, chiar dacă într-un moment tensionat în relaţiile internaţionale, marcat de neîncredere între state. Un accent special va fi acordat dreptului internaţional umanitar, având în vedere numărul ridicat de victime civile în conflicte la nivel global.

În fine, o temă cu vizibilitate maximă pe agenda acestei săptămâni speciale este creşterea nivelului mărilor şi oceanelor. România a contribuit substanţial în ultimii ani la dezbaterile globale şi este pentru prima dată când statele membre ONU vor discuta la nivel înalt ameninţările cauzate de un fenomen care afectează, direct sau indirect, toate statele şi peste 200 de milioane de oameni.

AGERPRES: Care sunt priorităţile României pentru Adunarea Generală a ONU din acest an?

Cornel Feruţă: Ţara noastră este un actor consecvent şi predictibil şi se implică foarte activ, alături de partenerii noştri, în promovarea unui multilateralism eficace. Aceste principii fundamentale ale politicii externe a României se vor reflecta în mod firesc şi în discursul naţional la sesiunea de nivel înalt a Adunării Generale, care va fi prezentat de Preşedintele României.

Suntem cu un an înainte de a aniversa 70 de ani de când am devenit membri ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi România are un profil bine conturat în mediul de la New York pe palierul promovării dreptului internaţional, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a statului de drept. Alături de statele Uniunii Europene, România este printre principalii apărători şi contribuitori pentru pilonul drepturilor omului, inclusiv din perspectiva calităţii actuale de membru în Consiliul Drepturilor Omului, în mandatul 2023-2025 sau în cadrul Comisiei pentru Statutul Femeii, începând cu martie 2025.

Avem credibilitate în mediul multilateral, prin prisma deschiderii şi disponibilităţii de a sprijini parteneri din diferite regiuni ale lumii, în special Africa, Asia - Pacific sau America Latină şi Caraibe, în realizarea unor obiective specifice dezvoltării sustenabile şi a creşterii capacităţilor statului. La New York menţinem o agendă activă şi vom avea un număr considerabil de contacte şi acţiuni ale ministrului afacerilor externe cu state partenere din zonele menţionate anterior. Prin aceste contacte frecvente punem în practică, spre exemplu, politici precum cele reflectate în Strategia privind Africa. În plus, la New York, ne propunem să utilizăm mai mult instrumentul francofon - apelând şi la o interacţiune crescută cu noul Preşedinte al Adunării Generale a ONU, care provine din Camerun - pentru a promova relaţiile cu partenerii africani.

Actualele crize internaţionale majore nu au afectat angajamentul asumat de România în abordarea curajoasă a unor subiecte de amploare. În acelaşi spirit, România îşi propune în continuare să se implice în conturarea de politici globale pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, în sprijinirea ţărilor în curs de dezvoltare în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special statele mici insulare în curs de dezvoltare. Totodată, promovăm ideea că dezvoltarea sustenabilă este imposibilă în lipsa unui climat de pace şi securitate.

AGERPRES: Pe 22 şi 23 septembrie şefii de stat şi de guvern s-au reunit la New York pentru Summitul viitorului cu scopul declarat de a aborda provocările critice şi lacunele din guvernanţa globală expuse de recente şocuri globale şi reafirmarea angajamentelor privind îndeplinirea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă. Care a fost mesajul general al României la acest summit?

Ambasadorul Cornel Feruţă: Într-adevăr, comunitatea globală se confruntă, în prezent, cu o serie de provocări majore multidimensionale, care pun la îndoială însăşi relevanţa actualului sistem de relaţii internaţionale, în care ONU are un rol definitoriu.

Astfel de crize au mai avut loc şi în trecut, iar rezolvarea lor a depins, într-o bună măsură, de capacitatea şi disponibilitatea statelor de a identifica, împreună, soluţiile cele mai bune care să limiteze sau să înceteze efectele negative ale diferitelor conflicte. ONU reprezintă tocmai acest forum care facilitează dialogul atât de necesar, cu o condiţie de bază: principiile şi prevederile Cartei ONU să nu fie încălcate în mod flagrant. De aceea, mecanismele pe care le pune la dispoziţie organizaţia, care au la bază dreptul internaţional, au fost, sunt şi vor trebui să rămână relevante şi, în acelaşi timp, să devină mai eficiente. Summit-ul Viitorului este despre reafirmarea sprijinului pentru toţi cei trei piloni ai ONU - menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, drepturile omului şi dezvoltare durabilă.

Pactul pentru Viitor nu este un rezultat de suma nulă. În timpul negocierilor au fost unele voci, destul de izolate, care au încercat să erodeze încrederea statelor în procesul complex de negociere pe care Germania şi Namibia l-au coordonat cu succes. Poate nu toate delegaţiile au fost mulţumite complet de rezultat şi poate nu este un document perfect. Dar pentru momentul de faţă şi pentru proiecţia pe următorii ani, Pactul pentru Viitor, coroborat cu Carta ONU, rămâne un element de referinţă al angajamentelor noastre pentru un multilateralism eficient. De asemenea, evidenţiez în context că, odată cu Pactul pentru Viitor, vor fi supuse andosării la vârf şi cele două anexe ale sale, negociate în paralel, Pactul Global Digital şi, respectiv, Declaraţia pentru Viitoarele Generaţii, documente ce au cuprins angajamente inovatoare pentru lansarea unor noi procese. Aceste procese însumate urmăresc creşterea eficienţei şi relevanţei activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite, într-un context global tot mai dinamic şi nelipsit de provocări.

AGERPRES: Anticipaţi o dezbatere generală la nivel înalt mai agitată decât în anii precedenţi, având în vedere că în prezent sunt în desfăşurare nu unul, ci două războaie cu profunde ramificaţii regionale şi internaţionale?

Cornel Feruţă: Dezbaterile generale din debutul sesiunilor Adunării Generale comportă în mod tradiţional un anumit grad de efervescenţă. Şi nu este de mirare, având în vedere că majoritatea liderilor lumii împărtăşesc de la tribuna ONU propriile evaluări şi opinii privind starea lumii.

Realitatea este că agenda problemelor cu care se confruntă diferite părţi ale lumii nu a fost vreodată simplă sau lipsită de controverse. Este în însăşi natura dezbaterii globale de idei şi a negocierii de politici sectoriale sau transversale să genereze opinii puternice, mesaje politice disonante şi chiar schimburi pasionante de replici. Este în acelaşi timp adevărat că anumite contexte globale, cum este cel pe care îl traversăm, pot crea premisele unor tensiuni diplomatice mai pregnante, vizibile inclusiv la nivelul ONU, unde fiecare lider politic este interesat să promoveze propria viziune naţională.

Dinamica din mediul diplomatic de la New York reflectă ceea ce se întâmplă la nivel global şi aici mă refer la două teme deosebit de importante şi pentru diplomaţia românească: războiul de agresiune continuat de Rusia de mai bine de doi ani şi jumătate împotriva Ucrainei, respectiv conflictul din Gaza care a urmat tragediei din 7 octombrie 2023.

Nu ascund că există o tendinţă clară de instrumentalizare a celor două războaie, însă riscul pe care îl percepem este că opţiunea de a recurge la compararea celor două situaţii este în detrimentul ambelor crize. În accepţiunea noastră, fiecare situaţie trebuie analizată pe baza particularităţilor şi a specificului propriu atunci când sunt evaluate consecinţele în teren şi la nivel politic, dar mai ales necesităţile concrete ale civililor afectaţi şi eventuale soluţii pragmatice care să vină în sprijinul acestora.

De asemenea, riscul de dezinformare este foarte puternic. Şi aş vrea să profit de această oportunitate pentru a evoca documentul adoptat recent la ONU - Principiile globale ale ONU privind integritatea informaţiei - pe care majoritatea statelor membre, inclusiv România, îl susţine întrucât este un bun instrument de a combate dezinformarea şi a construi rezilienţa şi încrederea societală.

AGERPRES: Ce aşteptaţi de la ziua de 26 septembrie în care Adunarea Generală a ONU marchează, pentru al zecelea an consecutiv, Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, în contextul în care ameninţările cu utilizarea armelor nucleare sunt tot mai prezente în retorica Rusiei?

Cornel Feruţă: Agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o escaladare fără precedent în ultimele decenii, o încălcare flagrantă a Cartei ONU şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Proferarea de ameninţări nucleare, o constantă a retoricii Federaţiei Ruse de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, este inacceptabilă din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în contradicţie cu linia agreată şi promovată de cele cinci state posesoare de arme nucleare recunoscute de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (NPT) - un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat.

În acelaşi timp, rămân profund îngrijorătoare acţiunile Federaţiei Ruse faţă de centralele nucleare civile ucrainene, culminând cu ocuparea şi militarizarea, pentru prima dată într-un conflict armat, a unei centrale nucleare, cea de la Zaporijia. Aceste acţiuni, alături de continuarea atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei, cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear la aceste centrale, punând în potenţial pericol populaţia civilă din Ucraina şi din statele vecine, deopotrivă.

Am ajuns, în prezent, într-un punct de inflexiune în care, cu atât mai mult, retorica şi acţiunile nucleare iresponsabile trebuie să înceteze. Nu există alternativă. În actualul context internaţional, avem nevoie de o revenire la responsabilitate în domeniul nuclear, care să răspundă atât provocărilor prezentului, cât şi oportunităţilor viitorului, asigurând fundaţia unei dezvoltări sustenabile a energiei nucleare în beneficiul tuturor, în afara spectrului apocalipsei nucleare.

România continuă să subscrie dezideratului unei lumi fără arme nucleare, în conformitate cu obiectivele NPT, şi unui proces de dezarmare nucleară, gradual şi pragmatic, care ia în considerare contextul global de securitate şi asigurarea unei securităţi nediminuate pentru toate statele. Universalizarea şi implementarea NPT şi un context internaţional de securitate care să garanteze securitatea tuturor rămân singurele căi credibile către dezarmarea nucleară.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 248

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 21-02-2025 10:20

Emmanuel Macron a discutat cu internauții despre sprijinul pentru Zelenski, amenințarea rusă și anularea alegerilor din România

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de opinii îndelungat cu forțele politice din țară și apoi, joi seară, pe rețelele sociale, cu internauții, în care, între altele, a tras 'un semnal de alarmă', a anunțat 'eforturi' în fața 'amenințării ruse', și-a reiterat sprijinul pentru președintele ucrainean Volo

Romania in lume 20-02-2025 19:34

Elon Musk amplifică disputa despre alegerile din România, calificându-l drept 'tiran' pe judecătorul-șef (Reuters)

Miliardarul american Elon Musk, consilier al președintelui SUA Donald Trump, l-a calificat joi drept ''tiran'' pe președintele Curții Constituționale din România, Marian Enache, în contextul anulării alegerilor prezidențiale române din 2024, transmite Reuters. În decembrie, Curtea Constituțională a anula

Romania in lume 20-02-2025 19:07

BTA: Doi ofițeri români se alătură patrulelor bulgare în stațiunea Pamporovo

Doi ofițeri români de poliție vor lucra împreună cu forțele de ordine bulgare care patrulează în stațiunea de schi Pamporovo din Munții Rodopi între 20 februarie și 19 martie, a anunțat joi Ministerul de Interne de la Sofia. Patrulele comune au fost organizate în baza unui acord între ministerele de interne ale celor doua țări.

Romania in lume 19-02-2025 17:17

Patru acuzatoare din Regatul Unit ale lui Andrew Tate îi cer Washingtonului să nu se implice

Patru femei care l-au dat în judecată pe Andrew Tate pentru viol în Regatul Unit s-au declarat ''îngrijorate'' miercuri după informațiile apărute în presă potrivit cărora administrația Trump i-a cerut României să ridice restricțiile de călătorie impuse influencer-ului, transmite France Presse. '

Romania in lume 19-02-2025 11:44

SUA presează România să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu (Bloomberg)

Autoritățile române se află sub o presiune puternică din partea administrației președintelui american Donald Trump pentru a garanta continuarea nestingherită a campaniei electorale a lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din luna mai, scrie marți publicația Bloomberg, care îl califică pe Georgescu drept candidat de extremă dreapta.

Romania in lume 19-02-2025 10:35

Palatul Elysee anunță că Macron îl primește miercuri pe Bolojan, înaintea unei reuniuni cu mai mulți lideri

Emanuel Macron îl va primi miercuri în vizită pe președintele interimar al României, Ilie Bolojan, iar cei doi vor participa apoi la o 'reuniune informală prin videoconferință' cu alți lideri, a căror listă nu a fost încă divulgată, a anunțat marți seară Palatul Elysee, în contextul în care președintele francez organizează o serie

Romania in lume 18-02-2025 19:04

#Ucraina: Franța a convocat pentru miercuri un nou summit, la care este invitată și România

Franța intenționează să găzduiască, miercuri, o a doua reuniune la nivel înalt consacrată Ucrainei și securității europene, însă de această dată a invitat țări europene care nu au fost prezente la summitul de luni de la Paris, inclusiv România, și pe Canada, stat membru NATO, transmite Reuters. Două surse diplomatice

Romania in lume 18-02-2025 13:36

MAE rus: NATO trebuie să dezavueze promisiunile făcute la București în 2008

Rusia vrea ca NATO să dezavueze promisiunea din 2008 de a acorda Ucrainei într-o zi calitatea de membru al alianței militare conduse de SUA, iar ca Ucraina să fie de acord cu neutralitatea, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, transmite Reuters. Aderarea Ucrain

Romania in lume 18-02-2025 10:55

O expoziție cu fotografii AGERPRES dedicată marcării a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, vernisată la Tunis

O expoziție de fotografii cu războiul din Ucraina, realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES, a fost vernisată, luni seară, la Institutul Cultural Francez din Tunis, pentru a marca trei ani de la invazia rusă. Evenimentul, intitulat 'Le printemps interdit' ('Primăvara interzisă'), a fost organizat de Amb

Romania in lume 17-02-2025 15:48

Tinerii români, cel mai convinși din UE că nu au fost expuși la dezinformare

Nu mai puțin de 19% dintre tinerii români care au participat la un sondaj Eurobarometru efectuat în septembrie-octombrie 2024 au declarat că nu au fost expuși niciodată dezinformării în ultimele șapte zile, fiind cei mai încrezători europeni din acest punct de vedere, urmați de bulgari, lituanieni și estonieni. În

Romania in lume 14-02-2025 18:47

BTA/Miniștrii de externe bulgar și român discută despre apartenența la Schehngen, cooperarea transfrontalieră

Miniștrii de externe bulgar și român discută despre apartenența la Schehngen, proiecte de cooperare transfrontalieră. Miniștrii de externe bulgar Georg Georgiev și român Emil Hurezeanu au avut convorbiri în cadrul Conferinței de Securitate de la München, a declarat vineri Ministerul de Externe de la Sofia. Georgiev a spus că Bulgaria apr

Romania in lume 14-02-2025 17:38

UPDATE Vicepreședintele SUA acuză UE de regres democratic și amintește anularea alegerilor din România

Vicepreședintele american J.D. Vance a acuzat vineri aliații europeni ai SUA că cenzurează libertatea de exprimare și subminează valorile democratice, într-un discurs susținut la Conferința de Securitate de la Munchen, relatează agențiile Reuters, DPA și AFP, el criticând în acest sens poziția unui fost comisar european care a salutat decizia anulării alege

Romania in lume 13-02-2025 19:10

Populația Spaniei a depășit 49 de milioane de locuitori datorită imigranților

Populația Spaniei a depășit 49 de milioane de locuitori - 49.077.984 la 1 ianuarie 2025 - datorită creșterii numărului străinilor, în principal columbieni, venezueleni și marocani, înregistrându-se, în același timp, o scădere a numărului de persoane născute în țară, informează joi EFE. În termeni anuali, pop

Romania in lume 13-02-2025 11:37

Infrastructura portuară din sudul Ucrainei, lovită de drone ruse; România afirmă că spațiul ei aerian a fost probabil încălcat (Reuters)

Infrastructura portuară din sudul Ucrainei a fost lovită într-o serie de atacuri cu drone ruse, au anunțat joi oficiali ucraineni. În același timp, Republica Moldova a făcut cunoscut că două drone au explodat pe teritoriul său, iar România, stat membru al NATO, a afirmat că a fost încălcat spațiul său aerian, consemnează Reuters.

Romania in lume 12-02-2025 23:50

Român plasat în arest preventiv în Franța pentru că transporta aproape o jumătate de tonă de cocaină

Un șofer român a fost reținut și plasat în arest preventiv de vameșii francezi pentru că transporta aproape o jumătate de tonă de cocaină. Anunțul a fost făcut marți pe X de vameșii din Hauts-de-France, care au descoperit peste 438 kg de cocaină ascunsă în camionul condus de român. Controlul a fost efectuat în noaptea de 3 spre 4