logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Vârstnicii din satul Dulcea promovează bucate tradiţionale din copilărie ca produse BIO

Image

Vârstnicii din satul Dulcea, comuna Ibăneşti, care au fondat grupul "Zestrea Satului", depun eforturi constante pentru promovarea bucatelor tradiţionale pe care le savurau în copilărie, astăzi clasificate ca produse BIO, unul dintre acestea fiind silvoiţa, silvoizul sau silvoiul cu mămăligă, pe care l-au pregătit şi la Festivalul European BIO şi al Tradiţiilor Locale, aflat în desfăşurare pe Platoul Fâncel, pe Valea Gurghiului.

"Fac parte din grupul 'Zestrea Satului' şi am venit la Festivalul BIO să prezentăm o mâncare care se făcea când eram noi copii. De când ne-am căsătorit şi ne-am pus la casele noastre, nu s-au mai prea făcut, că ne-am ţinut şi noi de lume. Facem aici prune uscate pentru iarnă - la acest cuptor pentru uscat prune noi îi zicem lojniţă - iar dincolo, la ceaun, e doamna preoteasă, care face silvoi, adică un magiun de prune, cum îl făceau mamele noastre când eram copii şi ni-l punea mereu la şcoală. Mama făcea o mămăligă de seara, dimineaţa o tăia felii şi între două felii punea dulceaţă de prune, silvoi, fiindcă mai demult nu prea era pâine. Şi cu acest sandviş mergeau copiii la şcoală. Acum copiii nu ar mai mânca aşa ceva la şcoală, nu pentru că nu e bun, ci se feresc de colegi, nu cumva să fie văzuţi că mănâncă mămăligă! Dar dacă ar gusta, nu s-ar mai feri", a declarat, pentru AGERPRES, Anuţa Gliga, din satul Dulcea.

 



Oamenii din zona Dulcea, o zonă situată la poalele Munţilor Gurghiu, spun că au renunţat la acest meniu de multă vreme, fiindcă în această zonă nu s-au mai făcut prunele, din cauza temperaturilor scăzute şi a îngheţului frecvent în timpul înfloririi prunilor.

"În zona noastră nu s-au mai prea făcut prunele, dar acum am cumpărat din alte părţi. Nu a fost destul că a îngheţat în primăvară, dar a şi bătut gheaţa în vară şi le-a terminat. Dar eu cred că prin ceea ce facem acum, la acest festival, ne aducem aminte de copilărie, dar, din păcate, numai vârstnicii mai ştiu acest gust", a mai spus Anuţa Gliga.

 

 

În privinţa lojniţei, în care se uscau prunele pentru a fi puse pe iarnă, Anuţa Gliga ne-a arătat că acest proces era unul de durată şi că pentru a obţine un produs care să reziste bine toată iarna, necesita cel puţin trei zile de muncă.

"Lojniţa era ca un cuptor, înainte era făcută din lemn (noi am făcut acum una din cărămidă) şi, pe exteriorul făcut din găteje de alun se pun lesăle (un soi de rafturi tip grilaj, n.r.) de alun. Pe ele se pun prunele, iar jos e ca un fel de sobă, în care se face foc. Într-o lojniţă încăpeau trei-patru lesăle, iar la foc mic prunele se uscă încet cam trei zile. Nu trebuie foc mare, ci un foc mic de tot, pentru că altfel prunele crapă şi nu să face nimic din ele. Iarna le foloseam la compoturi. Prunele uscate şi perele le amestecam cu apă, se fierbeau şi ieşea un compot foarte bun. Nu aveam noi zahăr, dar erau foarte dulci! Prunele uscate au zahăr, iar din ele se făcea şi o zamă (ciorbă n.r.) foarte gustoasă. Făceau mai multe mâncăruri din prunele asta uscate, inclusiv pită cu prune", a subliniat Anuţa Gliga.

 



Pentru a face un silvoi sau silvoiz delicios, fără niciun pic de zahăr, există un ritual, pe care ni l-a descris Elena Mariş din Ibăneşti-Pădure, satul Dulcea.

"Luăm prunele, le spălăm şi le pocnim - asta înseamnă că le desfacem şi aruncăm sâmburii - apoi le punem în ceaun. Şi, încetul cu încetul, la foc domol, le fierbem o zi întreagă până se întăreşte. Şi apoi le punem în borcane şi le folosim când avem nevoie. Nu punem nici zahăr, nici altceva pentru iarnă şi nu avem probleme. Nu face floare (mucegai, n.r.) pentru că se fierbe foarte bine, face o pojghiţă deasupra. Până se face solvoiul trebuie amestecat într-una. Înainte mai făceam câte o pauză, mai puneam un copil în locul nostru, ba luam bărbatul să ne ajute, să tot mestece, dar ne descurcam. Acest produs complet BIO stă foarte bine pe iarnă, stă şi trei ani dacă e pus într-un borcan bine închis. Asta e reţeta de la bunicile noastre, dintotdeauna. Ele nu ştiau să adauge altceva. Făceau o mămăligă şi mâncau de post", a afirmat Elena Mariş, fostă preoteasă în sat.

 



Femeia ne spune că în familia ei aceste reţete tradiţionale se păstrează, fiindcă are două fete, una fiind în Elveţia, şi le face în fiecare an dulceţuri tradiţionale, inclusiv din mure şi zmeură de pădure.

"Fetele duc dorul la mâncărurile de acasă. Iar când îmi vin musafiri, prima dată mă întreabă dacă am silvoi sau ceva făcut în casă, zacuscă, dulceaţă ... Astea au mare căutare", a afirmat Elena Mariş.

Grupul "Zestrea Satului" din Dulcea participă la Festivalul European BIO şi al Tradiţiilor Locale, organizat la acest sfârşit de săptămână pe platoul Fâncel de Asociaţia BIO România, în parteneriat cu Polska Ecologica, Prefectura Mureş, Consiliul judeţean Mureş şi Asociaţia Comunelor din Valea Gurghiului.

 



Evenimentul se derulează sub patronajul onorific al prim-ministrului României şi este un prilej de a lansa noi iniţiative de promovare a agriculturii ecologice în regiunea estică a Europei.

Acest festival BIO de la Ibăneşti este al doilea cel mai mare eveniment european în domeniul agriculturii ecologice, după conferinţa europeană bio, organizată anual de IFOAM EU.

Festivalul European BIO se înscrie în acţiunile de conştientizare şi promovare a beneficiilor agriculturii şi alimentelor BIO, ocazionate de sărbătorirea agriculturii BIO în luna septembrie în toate ţările membre UE, ziua de 23 septembrie fiind desemnată de Comisia Europeană "Ziua europeană a produselor ecologice". AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES 

Afisari: 53

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-03-2025 20:47

Botoșani: O femeie a murit într-un incendiu care i-a cuprins gospodăria

O femeie în vârstă de 46 de ani din localitatea Albești a murit, luni seară, după ce gospodăria acesteia a fost cuprinsă de un incendiu, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, femeia a fost găsită decedată într-o anexă care era lipită de casă.

Social 03-03-2025 17:59

Hunedoara: Programul de vizitare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia s-a modificat

Programul de vizitare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, s-a schimbat, astfel că de la începutul lunii martie și până pe 30 aprilie situl istoric este deschis pentru public între orele 9:00 și 18:00. Potrivit Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, ultima

Social 03-03-2025 17:21

Mureș: Aproape 500.000 de turiști cazați în județ în 2024; Sighișoara și Sovata rămân în topul preferințelor străinilor

Structurile de cazare turistică din județul Mureș au găzduit, anul trecut, aproape 500.000 de turiști, mai mulți cu aproximativ 11.000 față de 2023, destinațiile preferate ale turiștilor străini fiind în continuare Sighișoara și Sovata. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Mureș, deși a crescut numărului turiștilor cazați, l

Social 03-03-2025 16:43

VIDEO Georgescu (ANM): Luna martie aduce temperaturi de până la 25 de grade; nu sunt excluse scurte episoade, cu temperaturi mai scăzute

Meteorologii anunță pentru acest final de săptămână temperaturi mai mari și cu 10 grade Celsius față de cele normale perioadei, însă nu exclud posibilitatea ca săptămânile viitoare să mai aducă și scurte episoade cu temperaturi mai scăzute. ''Încălzirea pe care o așteptăm acum înseamnă o creștere a tempera

Social 03-03-2025 16:09

Bărbat accidentat grav pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț

Un bărbat în vârstă de 61 ani a fost accidentat grav, luni, pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în timp ce un bărbat în vârstă de 30 ani conducea un autoturism pe strada Dimitri

Social 03-03-2025 15:54

ISC Giurgiu/Două școli - în clasa II de risc sesmic; nu au fost identificate alte clădiri cu risc în municipiu

Clădirile a două școli din municipiul Giurgiu sunt încadrate în clasa II de risc seismic, dar, în afară de acestea, autoritățile nu au mai identificat alte construcții multietajate cu risc la cutremur în oraș, afirmă inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Giurgiu, Petre Bărdăune. Cele două unită

Social 03-03-2025 15:29

Mureș: Oportunitate de înființare de afaceri sociale adaptate patrimoniului săsesc al Sighișoarei, în Proiectul Restory

Tinerii din municipiul Sighișoara au oportunitatea să-și înființeze afaceri sociale adaptate patrimoniului local al orașului, cu specific săsesc, în cadrul Proiectului 'Restory - Recuperarea pentru viitor a poveștilor din trecut: o abordare sinergică a moștenirii textuale și orale a comunităților mici', coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai și i

Social 03-03-2025 14:48

Bihor/Menținerea prețurilor scăzute la apă/canal, realizarea cea mai importantă a Companiei de Apă Oradea, susține directorul

Menținerea prețurilor scăzute la apă/canal în anul 2024, la fel ca în ultimii patru ani, este cea mai importantă realizare a Companiei de Apă Oradea, și anume, 11,69 lei/metru cub, din care 6,57 lei/mc la apă și 5,12 lei/mc la canal, pe locul 41 din țară anul trecut între operatorii licențiați, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul general al

Social 03-03-2025 14:09

Suceava: Mașină cuprinsă de flăcări, după ce s-a răsturnat; șoferul nu avea permis și a fost pozitiv la DrugTest

O mașină s-a răsturnat și apoi a luat foc pe raza localității Milișăuți, polițiștii stabilind ulterior că șoferul, un tânăr de 20 de ani, nu avea permis de conducere și era sub influența drogurilor, au anunțat, luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, autoturismul era înmatriculat &

Social 03-03-2025 14:01

Harghita: S-a dublat numărul turiștilor care au vizitat salina Praid în timpul vacanței de schi

Numărul turiștilor care au vizitat salina Praid s-a dublat, în ultimele două săptămâni, în contextul în care în mai multe județe a fost vacanță școlară. Directorul Salinei Praid, Sebestyén József, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în perioada menționată au coborât în subteran, zi

Administratie 03-03-2025 13:40

Daniel Băluță îi cere lui Nicușor Dan să semneze avizul de circulație pentru lucrările la Planșeul Unirii

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, i-a cerut din nou, luni, edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, să semneze avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de consolidare și refacere a Planșeului Unirii, menționând că, dacă va mai dura mult, unele dintre documentele obținute ar putea expira, deoarece au o perioadă de valabilitate.

Administratie 03-03-2025 13:22

Peste 90 de stații STB vor primi denumiri noi, care reflectă zonele unde sunt amplasate

Un număr de 91 de stații STB vor primi denumiri noi, care reflectă zonele unde sunt amplasate, a informat, luni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Modificările vor fi implementate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) începând de luni până pe 1 mai. 'Călătorii

Social 03-03-2025 12:53

ANM: Vreme deosebit de caldă în această săptămână; de săptămâna viitoare, se răcește și revin precipitațiile

Meteorologii prognozează un regim termic deosebit de cald în această săptămână la nivelul întregii țării, cu valori maxime de temperatură ce vor ajunge la 21 de grade, în Muntenia, însă de săptămâna viitoare vremea se răcește semnificativ și reapar precipitațiile, conform estimărilor publicate, luni, de Administrația Națională de M

Social 03-03-2025 12:28

Mitropolitul Andrei Andreicuț: Postul Mare, prilej de a ne întări spiritual

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, adresează credincioșilor un cuvânt pastoral la începutul Postului Mare, în care spune că acesta reprezintă un minunat prilej pentru a ne întări din punct de vedere spiritual. 'Începem pe 3 martie 2025 Postul cel Mare. El va dura până pe

Administratie 03-03-2025 12:18

Buzău: Consiliul Județean, interesat de preluarea Cinematografului și Grădinii de Vară din stațiunea Sărata-Monteoru

Consiliul Județean (CJ) Buzău și-a exprimat intenția de a prelua din proprietatea privată a statului și administrarea Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor 'România Film', contra cost, a activelor Cinematograf și Grădină de Vară, din stațiunea Sărata Monteoru. Potrivit CJ Buzău, în anul 2024, Regia Autonomă a Distribuției ș