logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Buzău: Pălăria, accesoriul verii şi sezonului rece, decăzută din pricina automobilului, reînviată de social media (GALERIE FOTO)

Image

Pălăria, un accesoriu vestimentar ce completează orice ţinută, atât primăvara sau în zilele toride de vară, cât şi în zilele ploioase şi reci de toamnă-iarnă, se bucură din nou de atenţie prin intermedul social-media, după o perioadă în care a fost dată uitării, odată cu apariţia automobilului, spune Octavian Sapovalov, unul dintre puţinii pălărieri români.

Originar din Râmnicu Sărat, Octavian Sapovalov a pus bazele unui atelier de confecţionat pălării, produsele de artizanat având căutare cu precădere în străinătate. Pasiunea pentru pălării a început din copilărie, după primele filme western vizionate alături de tatăl său, dar decizia de le a confecţiona avea să vină mai târziu, în anul 2017.

 

Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov 


"Călătoria mea în lumea pălăriilor a început pe la vârsta de 7 ani în Râmnicu Sărat, când am început să mă uit cu tatăl meu la filme western, celebrele western spaghetti cu Clint Eastwood. Am fost mereu atras de partea vizuală şi de vestimentaţie, decoruri, scenografie, cam tot ce contribuie la prezentarea unei idei. La nivel de meserie, totul a început în 2017. Pe atunci încă lucram în mediu corporate, în zona de retail, am fost visual merchandiser pentru câteva branduri de retail de la noi, doar că simţeam că am obosit şi nu mai rezonam cu direcţia companiei respective. Am decis în următorul an să îmi dau demisia, iar gândul ăsta de a încerca să fac pălării a jucat un rol foarte important în decizia asta. În 2017 începusem destul de timid să caut informaţii şi să fac research despre cum se confecţionează pălăriile manual, dar la momentul acela în România existau prea puţine informaţii şi doar un singur pălărier care încă activa în Bucureşti, ceea ce m-a îndreptat spre surse exterioare şi aici a intervenit internetul, youtube-ul şi câteva cărţi scrise pe la 1900 în America", a declarat pentru AGERPRES, Octavian Sapovalov.

Timp de câţiva ani, artizanul a trebuit să treacă printr-un proces de învăţare al tehnicilor folosite în confecţionarea pălăriilor. Primul atelier a fost deschis în Bucureşti, ulterior a fost mutat la Buzău, iar în momentul de faţă artizanul face eforturi pentru a-l reamenaja în Capitală.

"Pălăriile mele sunt confecţionate după metoda tradiţională, care nu s-a schimbat foarte mult de la 1800 încoace. Este printre singurele meşteşuguri care nu a necesitat o modernizare accentuată în procesul de confecţionare. Pălăriile sunt făcute din fetru, acest fetru este un cumul de fire de păr, fie de iepure, castor sau oaie, care sunt trecute prin mai multe procese de presare, umidificare şi abur, rezultând o structură foarte rezistentă şi care nu necesită cusături pentru a-şi menţine forma şi integritatea. În funcţie de provenienţa părului, fetru este încadrat în trei categorii de calitate, cel mai jos fiind fetrul din păr de oaie. Fiind foarte moale, acest fetru nu îşi menţine foarte bine în timp forma şi pălăria are de suferit. Pe locul doi este fetrul din păr de iepure, care este printre cele mai utilizate, atât pentru calitatea superioară, dar şi pentru preţul de achiziţie, iar cel de-al treilea loc este ocupat de fetrul din păr de castor, care este premium din punct de vedere al calităţii, dar şi preţul de achiziţie este pe măsură", precizează artizanul.

 

Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov 


Pălăria este un accesoriu cu o valoare deosebită în orice anotimp. Pe timpul verii sunt recomandate cele uşoare, ventilate, în culori deschise care oferă o protecţie împotriva razelor solare. În anotimpurile reci, pălăriile oferă căldură şi protecţie împotriva vântului şi precipitaţiilor.

"În sezonul călduros se recomandă purtarea de pălării din paie, în culori deschise (alb, nuanţe de bej, crem, gri). Avantajul pălăriilor de paie este că sunt foarte uşoare şi cu o ventilaţie mai bună de cât cele din fetru. Se pot purta şi pălării din fetru, cu o densitate mai mică a fetrului, în aceeaşi paletă de culori. Pălăria în faza ei incipientă a apărut ca un accesoriu de protecţie împotriva fenomenelor naturale (ploaie, soare, vânt). Cu timpul a căpătat şi un rol mai important în societate, făcând pentru o perioadă departajarea claselor sociale, dar şi în zona vestimentară, aducând un plus de extravaganţă în modul în care oamenii se afişau la evenimente şi în general, în viaţa de zi cu zi. Pălăria poate fi purtată de către oricine", menţionează Octavian Sapovalov.

 

Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov 


Potrivit acestuia, există două categorii de fetru cu gramaje diferite. Prima este Dress weight - pălării confecţionate dintr-un fetru mai uşor, cu gramaj mai redus, care sunt uşor de purtat. În această categorie intră stilul Fedora, una dintre stilurile cele mai cunoscute de pălărie, foarte purtată în perioada anilor 1920-1940. Pălăriile Dress weight pot fi purtate atât la evenimente speciale, dar şi în viaţa de zi cu zi şi în funcţie de stilul vestimentar al persoanei respective.
Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov 


Cea de-a doua categorie, spune Sapovalov, este Western weight, confecţionată din fetru cu gramaj mare, foarte rezistent la uzură. Sunt pălăriile western sau pălăriile de cowboy, care au la bază un scop funcţional, dar cu timpul au căpătat şi un scop vizual, "un statment vestimentar".

"La 1800 exista chiar şi o pălărie cu care puteai să adapi calul, se numea ten gallon hat, atât de gros era materialul, încât putea să susţină toată cantitatea de apă. Fetrul de castor vine şi o caracteristica hidrofugă, nu permite apei să pătrundă în fibra materialului", subliniază buzoianul.

Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov 


Cu toate că au trecut mai bine de 200 de ani din momentul în care pălăria începea să câştige teren în lumea vestimentară, procesul prin care sunt confecţionate nu a suferit schimbări majore.

"Tehnologic vorbind, procesul manual de confecţionare nu a suferit multe schimbări în cursul anilor. În sine, procesul este asemănător cu cel de la 1800, doar cu câteva modernizări de design, în ceea ce priveşte dispozitivele şi generatoarele de abur. Dacă vorbim de partea industrializată a procesului de confecţionare, nici în acest departement nu găsim foarte multe update-uri în linia tehnologică, doar câteva îmbunătăţiri de utilaje, acum multe dintre ele fiind automatizate, dar anumite departamente încă sunt manuale, pentru că necesită asistenţă umană pentru a obţine calitatea dorită. Singura evoluţie care oarecum a influenţat meseria de pălărier este apariţia imprimatelor 3D. Sunt anumiţi producători de calapoade care apelează la tehnologia asta pentru a printa calapoade din răşină, dar cu toate astea, tot calapoadele din lemn sunt cele mai căutate şi dorite de pălărieri, pentru finisajul şi rezistenţa în timp al acestora. În esenţă şi calapoadele de lemn au nevoie de un maestru tâmplar care să ştie să le facă, e o artă în sine", precizează pălărierul.

Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov 


Pălăria care s-a bucurat de-a lungul vremii de o atenţie deosebită în lumea modei, fiind văzută ca un hotar între clasele sociale, a decăzut după apariţia automobilului, dar şi-a recăpătat faima în ultimii ani, la fel ca şi meseria, prin intermediul platformelor sociale din mediul online.

"Pălăriile mele au avut mai multă căutare în zona externă, majoritatea clienţilor mei sunt străini, asta pentru că de la bun început am gândit produsul meu pentru piaţa externă. La noi, din păcate, portul de pălărie nu este atât de dezvoltat. După Al Doilea Război Mondial s-a diminuat, odată şi cu apariţia comunismului şi introducerea ţinutei şi uniformei. Decăderea la nivel global în portul de pălărie a venit odată cu apariţia automobilului. Omul a renunţat la pălărie pentru că era protejat de plafonul automobilului. În ultimii ani vedem o renaştere în portul de pălărie, multă lume începe să descopere acest accesoriu care acum multe decenii delimita clase sociale şi impunea respect. Social media are o contribuţie majoră prin răspândirea informaţiei şi a trendurilor. Apariţia multor oameni interesaţi de acest meşteşug aproape dispărut a adus o rază de soare asupra lui şi asta nu face decât să mă bucure, mai ales în societatea noastră", afirmă Octavian Sapovalov.

Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov 


Prin intermediul atelierul său de pălării, Octavian Sapovalov confecţionează manual pălării personalizate şi în acelaşi timp promovează şi încearcă să transmită mai departe meşteşugul în rândul iubitorilor de artă. AGERPRES/(A, AS - autor: Florin Zafiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-02-2025 18:29

Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD

Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.

Social 01-02-2025 17:22

Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment

Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,

Social 01-02-2025 15:02

Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă

Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p

Social 01-02-2025 14:58

REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE

Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un

Administratie 01-02-2025 14:45

Consiliul Fiscal: Construcția bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB

Construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, apreciază Consiliul Fiscal (CF) în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, transmisă sâmbătă AGERPRES. 'Pe baza unei abo

Social 01-02-2025 13:43

Hunedoara: Bărbat rănit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, în Lupeni

Un bărbat de 57 de ani a ajuns la spital cu multiple arsuri, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la locuința sa din Lupeni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Potrivit sursei citate, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Lu

Social 01-02-2025 13:05

Vrancea/Încasările de la lansarea unei cărți pentru copii, donate unei asociații care ajută copiii cu cancer

Încasările de la lansarea cărții pentru copii 'Fulg-de-Nea Povestea mea', scrisă de Maria Chiriac, o educatoare dintr-o comună de munte a județului, au fost donate în întregime către o asociație din Focșani care luptă pentru ajutorarea unor copii bolnavi de cancer sau leucemie. Zeci de persoane, părinți, copii și repr

Social 01-02-2025 12:17

Iași: Bilete și abonamente mai scumpe pentru autobuzele și tramvaiele CTP

Compania de Transport Public (CTP) Iași, a anunțat, sâmbătă, că au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Conform sursei citate, prețul unei călătorii de 120 de minute a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, iar biletul cu două călătorii va costa 8 lei. '&Icir

Social 01-02-2025 09:55

Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni

O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc

Social 01-02-2025 09:23

Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen

Social 31-01-2025 21:48

UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime

Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U

Administratie 31-01-2025 19:44

Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani

Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani

Social 31-01-2025 19:17

Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările

Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu

Social 31-01-2025 18:59

Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace

Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p

Administratie 31-01-2025 18:13

Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în