logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ România a mai câştigat cel puţin o medalie. La maraton (FOTO/VIDEO)

Image

Paris - Trimisul special al AGERPRES, Adrian Ţone, transmite: Titlul este doar parţial adevărat, pentru că, evident, nu despre o medalie olimpică este vorba, ci despre o recunoaştere simbolică a celor 42,195 km "alergaţi" pe acelaşi traseu de maraton parcurs şi de sportivii adevăraţi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Dacă aş fi lucrat la un tabloid, aş mai fi pedalat câteva fraze pe ideea din titlu, aş fi scris chiar că "România a depăşit numărul de 10 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris". Ceea ce nu e neapărat neadevărat, în afară de subsemnatul, fiind cu siguranţă mai mulţi români înscrişi în cursa populară a maratonului de la Paris. Dar unde să-i găseşti printre cei peste 20.000 de participanţi?

 

Video: (c) Adrian ŢONE / AGERPRES


Visez ca alergător amator la cursa asta de mai bine de 4 ani, de când francezii au anunţat pentru prima dată "Marathon pour tous" - Maratonul pentru toţi. Pentru că organizatorii şi-au dorit ca sportul să revină la origini, ca omul de rând să participe efectiv la o cursă dedicată în mod normal profesioniştilor, să simtă pe propria piele emoţia olimpică.

Cu o noapte înainte, nici nu prea am putut închide ochii. Oare o să reuşesc să-l termin? Dar până acolo, pot să mă strecor printre participanţii oficiali la cursă? Pentru că "demersul jurnalistic", ca să fim în trend, de a descrie din interior o cursă de maraton din cadrul Jocurilor Olimpice, nu ar fi avut loc fără norocul chior al berzei chioare, căreia Dumnezeu i-a făcut cuib. "Musiu, toate locurile sunt ocupate, nu există numere de concurs pentru presă", "Exclus, înscrierile s-au terminat de acum doi ani". Cam astea erau răspunsurile venite de la toate departamentele de comunicare ale întregului aparat de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Bine, voi mă daţi afară de uşă, lasă că m-au învăţat pe mine nişte profesori în facultate, că un ziarist, dacă vrea neapărat ceva, poate intra şi pe geam. În cazul meu, geamul a fost tot uşa, adică poarta de acces pentru participanţii înscrişi. Trebuie să fie un val, îmi zic, şi cum îl prind nu-l ratez. Şi am anticipat bine. S-a format pe la 20:30, cu jumătate de oră înainte de start, pe podul peste Sena, de lângă Catedrala Notre Dame. Acolo unde un puhoi de lume a început să devină din ce în ce mai compact pentru a avea acces standurile de la start. Tot traseul cursei a fost delimitat de garduri de fier de peste un metru.

 

Foto: (c) Adrian ŢONE / AGERPRES


Cu paşi din ce în ce mai mici, peste 15 minute mă aflam în faţa primului şi celui mai mic hop de trecut din această cursă, aşa cum aveam să aflu mai târziu. Voluntarii controlori de numere de concurs pe tricou erau pe poziţii. Nimeresc într-o laterală, cu gândul că trec neobservat, dar o tânără vigilentă mă întreabă ceva în franceză. Bănuiam eu ce, dar am ales să-i răspund în română, indicându-i acreditarea de presă pe care o avea cu şnur spre spate. Cel din spatele meu a fost şi salvarea mea, pentru că era nerăbdător să intre, a abordat-o pe voluntară cu grabă, arătându-i numărul său de concurs, ceea ce m-a transformat pe mine în participant la Marathon pour Tous.

Bine şi ce urmează? Apucasem doar să citesc că pe cei 42 de km traseul ar fi o diferenţă de nivel de aproximativ jumătate de km. Mult, dar poate am citit eu ceva greşit. Avem să aflu pe traseu, 17 kilometri de mijloc, mai puţin primii 15 şi ultimii 10, sunt cu urcuşuri şi coborâşuri. Da, dar e asfalt, cât poate fi de greu? În plus, când ai ocazia să alergi prin 9 dintre oraşele/cartierele lui Ile-de-France, adică Paris, Boulogne-Billancourt, Sevres, Ville d'Avray, Versailles, Viroflay, Chaville, Meudon şi Issy-les-Moulineaux. Şi ce zonă, şi ce istorie, şi ce peisaje... După ce grija dispăruse, speranţa se aşeza şi ea la ospăţ.

Ajungem în faţă la Hotel de Ville, primăria Parisului, punctul de plecare în cursă. O nebunie generală. Animatori care urlă în boxe, înghesuială între gardurile de concurs, şi o mare de oameni pe margine care ne încurajau, pe noi, "gladiatorii" care habar nu aveam ce ne aşteaptă. O bucurie fără margini a cuprins toată zona.

Şi startul, la fel, acompaniat de urale, că mă gândeam cum trebuie să se fi simţit sportivii adevăraţi care au participat la Jocurile Olimpice şi cum şi-au ţinut ei emoţiile în frâu atunci când se declanşa această furtună de bucurie de care sunt capabili parizienii susţinători de sport. Dar cum s-or fi simţit fetele de la tenis de masă, care trebuiau să se concentreze într-un balamuc de nedescris al suporterilor francezi care îl susţineau pe al lor de la masa alăturată? Cred că atunci, la start, m-am apropiat şi eu de senzaţiile trăite de ele.

Când îi mai auziţi pe sportivi că vorbesc cu înflăcărare despre participarea la Jocuri Olimpice, să-i credeţi, să nu vă gândiţi că sunt falşi, că vor să dea greutate participării lor. Pentru că până şi într-o competiţie de amatori organizată în cadrul JO poţi avea inima în gât, nici nu vreau să mă gândesc cum e să te afli printre cei mai buni din lume.

Foto: (c) Adrian ŢONE / AGERPRES


Eee, doar primii kilometri se vor manifesta aşa, că doar nu or fi spectatori care să încurajeze nişte amatori pe distanţa celor 42 de kilometri... Aici, în centrul Parisului, că e lume mai multă, îmi zic. Hmm, nu! Fără spectatori pe margine care să ne încurajeze, să ţipe din toate direcţiile şi din toţi rărunchii "Allez, courage, allez, champion!" şi tot aşa, nu cred să fi fost adunaţi mai mult de 5 kilometri. În rest, parcă treceau trupele de eliberatori ai Parisului şi trebuiau musai ovaţionate. Şi pe margine erau oameni de toate vârstele, de la 2-3 ani până la plus 80. Bucuria sportului e uneori nemăsurată.

Chinul a început după kilometrul 15. Am trecut şi de Turnul Eiffel, ne-am pozat cu el o parte dintre noi, ne-am îndreptat către ieşire, spre Palatul Versailles, unde era cam jumătatea traseului. Până atunci, efervescenţa maselor de oameni m-a făcut să am un ritm bun, sub 5 minute şi jumătate pe kilometru. Hai, domnule, că nu e chiar aşa de greu, vezi, te-ai speriat degeaba! Nu degeaba se zice că speranţa e aia care închide ultima ochii.

Vine primul deal. Eee, o nimica toată, îl alerg, dacă asta e tot, mă joc pe traseul ăsta! Uralele oamenilor de pe margine parcă ne iau cu mâna gradele pantelor. Merge treaba, se mişcă picioarele. Încă! Apoi o coborâre. Venite imediat una după alta am simţit abia sâmbătă noapte că doar genunchii şi articulaţiile pot înţelege cu adevărat celebrele versuri ale muzicii populare româneşti "Dealu-i deal şi valea-i vale". Neică!

Presiunea de la coborâre face ravagii abia la următorul deal, mai abrupt decât primul. Sărim de la 5 şi jumătate pe kilometru la aproape de 9. Hai că e bine totuşi, se apropie primul semimaraton, jumătatea cursei, uite Versailles!, şi ai câteva minute peste două ore de la start. Perfect, intrăm în sub 4 ore şi jumătate! Trebuie doar să fi avut ceva halucinaţii să fi gândit atunci aşa ceva, pentru că altfel nu-mi explic acum, în durerea actuală de oase, muşchi, până şi ochi şi de cerul gurii, o astfel de abordare.

Mai trebuie adus în atenţie bancul cu alergătorul care, cu ultima suflare, din pricina efortului, îi indică celui care îi stă la căpătâi să-i oprească cronometrul ceasului de la mână. Obsesia timpului e boală curată!

Deznădejdea, prăbuşirea, vertijul, disperarea vin la pachet abia pe la kilometrul 29-30. După câteva deluşoare, vine unul de mai bine de un kilometru şi jumătate. Aveam senzaţia de deformare a realităţii, nu înţelegeam de ce oamenii dinaintea mea sunt undeva mai sus decât mine, de ce trebuie să ridic capul să-i privesc? Suflul era unul sacadat, mergeam, mă târam de fapt, gura îmi era uscată, ochii căutau punctele de hidratare. M-am gândit la Cătălin Chirilă. Când trage el singur în barca aia, cu pagaia aia în mână, i-o fi uşor? Hai că băieţii de la canotaj, Marian Enache şi Andrei Cornea, se au unul pe celălalt, fetele de la 8+1, de asemenea. Dar Chirilă, singur, când simte că nu mai poate, unde mai găseşte resurse? Am mai găsit şi eu câteva. Să merg până în vârful acelui deal, care aveam senzaţia că mă va duce la cer, la propriu şi la figurat.

Apoi urmează o coborâre abruptă tot cam pe aceeaşi distanţă ale cărei efecte probabil că le voi resimţi multă vreme de acum încolo. Să alergi cu frâna de mână trasă, cu pedala de frână până la fund apăsată şi să ai senzaţia că te vei rostogoli, cam asta e senzaţia. Şi planetarele nu mai ţin, sistemul de suspensie e şi el afectat de şocuri, iar cel de amortizare va trebui schimbat cu totul. Disperarea s-a instalat cu totul când după vale, vine deal. Repet, profunzimea populară poate fi înţeleasă doar în astfel de cazuri.

Cu chiu şi nemăsurat vai, am scos-o la capăt, vin 10 km de plat, ultimii. Deja ne apropiem de Paris, e trecut cu o oră şi mai bine de miezul nopţii, se vede Turnul Eiffel în zare. Din ce în ce mai mulţi susţinători de peste gard strigă la noi de parcă am zbura către performanţe sportive de neegalat. Dar, voi, francezii, cum vă susţineţi campionii, dacă aşa vă manifestaţi în cazul unor amatori? Am văzut, am simţit deja, la fel.

 

Foto: (c) Adrian ŢONE / AGERPRES


Ultimii 3-4 kilometri simt şi eu că alerg din nou. Din exuberanţă, din provocare, din visarea terminării unei curse diabolice, picioarele au început să se mişte mai repede şi mai repede. Ultimul kilometru l-am parcurs alături de întârziaţii de la cursa de 10 km, începută la ora 12 din noapte.

Ne apropiam de finiş, toate crampele care blocaseră efectiv muşchii picioarele în timpul cursei aveau acum să-şi facă şi mai abitir de cap, când totul avea să se sfârşească. Dar măcar aici e justificat, suntem toţi în faţa la ''des Invalides''. Unde primim, ca nişte bravi ostaşi care am luptat aşa cum am putut fiecare, cu micile noastre forţe, în războiul omului cu sine, o bucată rotundă de metal pe o panglică portocalie. Era recompensa noastră a celor care am încercat să simţim o mică parte din emoţia participării la Jocurile Olimpice.

În stilul lor flamboiant şi uneori provocator, francezii au luat peste 20 de mii de oameni oarecare şi i-au aşezat la o masă, la o cină deloc de taină, şi ne-au servit, cu amabilitatea caracteristică lor, cu cele mai alese bucate, cu toate ingredientele unor Jocuri Olimpice de succes: visare, provocare, străduinţă, disperare, durere, bucurie, plăcere, satisfacţie. Chapeau bas, Paris!
AGERPRES (A, AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Extern 19-04-2025 11:04

Fotbal: Antrenorul Xabi Alonso (Bayer Leverkusen) nu comentează zvonurile privind o posibilă plecare la Real Madrid

Antrenorul echipei germane de fotbal Bayer Leverkusen, Xabi Alonso, a afirmat că 'nu este un moment bun pentru a vorbi despre viitor' atunci când a fost întrebat despre zvonurile privind o posibilă plecare la Real Madrid, scrie DPA. 'Nu voi comenta zvonuri și speculații. Suntem încă în sezon și avem obiective de atin

Sport Extern 18-04-2025 23:28

Ciclism: Evenepoel a câștigat Săgeata Brabantului, la revenirea sa în competiție

Ciclistul belgian Remco Evenepoel, dublu campion olimpic anul trecut, a câștigat Săgeata Brabantului (Brabantse Pijl), vineri, la Overijse, la sud de Bruxelles, cu ocazia revenirii sale în competiție, la patru luni după un grav accident suferit la antrenamente, transmite AFP. Rutierul echipei Soudal-Quick Step l-a devansat pe compa

Sport Extern 18-04-2025 23:20

Tenis: Elina Svitolina, adversara Gabrielei Ruse în semifinalele turneului de la Rouen (WTA)

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse o va înfrunta pe ucraineanca Elina Svitolina în semifinalele turneului WTA 250 de la Rouen (Franța), dotat cu premii totale de 239.212 euro, după ce principala favorită a învins-o, vineri, în sferturi, pe spaniola Jessica Bouzas Maneiro cu 6-3, 6-2. Svitolina (30 ani, 18 WT

Sport Extern 18-04-2025 23:01

Auto - F1: Gasly și Norris au dominat primele sesiuni de antrenamente dinaintea Marelui Premiu al Arabiei Saudite

Francezul Pierre Gasly (Alpine) a fost cel mai rapid în prima sesiune de antrenamente libere dinaintea Marelui Premiu de Formula 1 al Arabiei Saudite, în timp ce britanicul Lando Norris (McLaren) a reușit cel mai bun timp din a doua sesiune, vineri, la Jeddah, transmite AFP. Gasly, care a obținut primele sale puncte pentru Alpine d

Sport Extern 18-04-2025 20:17

Fotbal: Fostul mijlocaș englez Joe Thompson a încetat din viață la 36 de ani

Fostul fotbalist englez Joe Thompson a murit la vârsta de 36 de ani după o bătălie lungă cu o formă de cancer, a anunțat, vineri, clubul englez de liga a cincea Rochdale, relatează Reuters. Rochdale a anunțat că Thompson a decedat în locuința sa, având alături familia. El fusese diagnosticat cu gradul patru de limfom, pentru

Sport Extern 18-04-2025 20:07

Tenis: Gabriela Ruse s-a calificat în semifinalele turneului de la Rouen (WTA)

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse s-a calificat în semifinalele turneului WTA 250 de la Rouen (Franța), dotat cu premii totale de 239.212 euro, vineri, după ce a învins-o pe franțuzoaica Jessika Ponchet, cu 6-2, 6-2. Ruse (27 ani, 90 WTA) a avut nevoie de o oră și 16 minute pentru a obține victoria. Aces

Sport Extern 18-04-2025 14:52

Fotbal: FIFA este foarte atentă la programul competițional și la sănătatea jucătorilor (Gianni Infantino)

Președintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că sănătatea și bunăstarea jucătorilor rămâne o preocupare importantă pentru forul global de conducere a fotbalului, pe fondul îngrijorărilor actuale despre extinderea turneelor în calendarul competițional deja aglomerat, scrie Reuters. Sindicatul jucătorilor (FIFPRO), liga spaniolă de f

Sport Extern 18-04-2025 14:27

Fotbal: Spania va avea cinci reprezentante în sezonul 2025-2026 al Ligii Campionilor

Spania va avea cinci reprezentante în sezonul viitor al Ligii Campionilor la fotbal, după rezultatele înregistrate joi seara în cupele europene, transmite Xinhua. Athletic Bilbao a învins-o pe Glasgow Rangers cu scorul de 2-0, în Europa League, iar Betis Sevilla a remizat în deplasare cu Jagiellonia Bialystok, 1-1, în

Sport Extern 18-04-2025 12:31

Casa Albă dă asigurări că va acorda vizele pentru JO de la Los Angeles 2028 (Comitetul Olimpic al SUA)

Comitetul Olimpic și Paralimpic al SUA a primit asigurări semnificative din partea administrației americane de la Casa Albă privind acordarea vizelor pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 2028, a spus, joi, președintele USOPC, Gene Sykes, după câteva săptămâni în care un memorandum intern a arătat că administrația condusă de Donald Trump lua î

Sport Extern 18-04-2025 12:21

Fotbal: Legendarul Felix Magath vrea să devină președintele clubului Hamburger SV

Fostul mare jucător și antrenor german Felix Magath intenționează să candideze la președinția clubului Hamburger SV, cu care a câștigat două cupe europene și trei titluri în Bundesliga ca fotbalist, relatează DPA. Site-urile cotidianului Bild și săptămânalului Zeit au scris că Magath (71 ani) a anunțat clubul despre intenția sa de a candida l

Sport Extern 18-04-2025 10:41

Fotbal: Lui Olympique Lyon i-a lipsit 'echilibrul emoțional' cu Manchester United, apreciază Fonseca

Antrenorul echipei franceze Olympique Lyon, portughezul Paulo Fonseca, s-a declarat ''mândru'' de jucătorii săi, dar a apreciat că le-a lipsit ''echilibrul emoțional'' în finalul prelungirilor

Sport Extern 18-04-2025 10:07

Tenis: Carlos Alcaraz s-a calificat în sferturi la Barcelona (ATP)

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, numărul doi mondial, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ATP 500 de la Barcelona, dotat cu premii totale de 2.889.200 de euro, după ce l-a învins pe Laslo Djere (80 ATP) cu 6-2, 6-4, după ce a fost condus în setul secund cu 4-2. Alcaraz, dublu laureat la Barcelona (2022, 2023), îl va &i

Sport Extern 18-04-2025 09:55

Tenis: Sabalenka, Pegula, Gauff și Paolini, calificate în sferturi la Stuttgart (WTA)

Arina Sabalenka, Jessica Pegula, Coco Gauff și Jasmine Paolini s-au calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart (Germania), dotat cu premii totale de 925.661 de dolari. Belarusa Sabalenka, liderul mondial, a profitat de retragerea rusoaicei Anastasia Potapova. Americanca Pegula a surclasat-o pe poloneza Ma

Sport Extern 18-04-2025 01:19

Fotbal: Betis - Fiorentina și Chelsea - Djurgaarden, în semifinalele Conference League

Fiorentina, finalista ultimelor două ediții, o va înfrunta pe Betis Sevilla, iar Chelsea o va întâlni pe Djurgaarden în semifinalele competiției de fotbal Conference League. Fiorentina a remizat pe ''Artemio Franchi'' cu echipa slovenă NK Celje, 2-2, după ce câștigase prima manșă cu 2-1. Rolando Ma

Sport Extern 18-04-2025 01:07

Fotbal: Manchester United s-a calificat în semifinalele Europa League la capătul unui meci epic cu Lyon

Manchester United s-a calificat în semifinalele Europa League la fotbal la capătul unui meci epic cu Olympique Lyon, câștigat cu scorul de 5-4, după prelungiri, pe Old Trafford, în manșa a doua a sferturilor de finală. După 2-2 în tur, ''diavolii roșii'' au condus cu 2-0 la pauză, prin golurile marcate d