logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Raed Arafat: În prevenirea dezastrelor, oamenii sunt parte din soluţie, nu problemă şi nu vulnerabilitate

Imagine din galeria Agerpres

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre Strategia Naţională de Reducere a Riscurilor de Dezastre 2024-2035, adoptată recent de Guvern, subliniind că, odată implementat acest document, ar trebui înrădăcinată ideea că, în prevenirea dezastrelor, oamenii sunt parte din soluţie, "nu problemă şi nu vulnerabilitate" şi tot ei trebuie să acorde ajutor, în astfel de situaţii, până ajung autorităţile.

"Statul nu are, într-un cutremur major, cum să intervină în toate locaţiile imediat, instant, cum se întâmplă în fiecare zi la urgenţele individuale. Aşa că primii care trebuie să acorde ajutorul sunt oamenii. Cel mai important lucru pe care îl văd până în 2036 este să intre foarte bine conceptul că noi suntem parte din soluţie, ca oameni de rând, nu problemă şi nu vulnerabilitate, şi suntem soluţia de fapt, că suntem primii instruiţi să intervenim până vin autorităţile cu mijloace mai complexe să intre şi ele în activitate", afirmă Arafat.

 

AGERPRES: Ce presupune această strategie şi de ce este nevoie de 11 ani pentru implementarea ei?

Raed Arafat: Strategia este una care vine în baza acordului de la Sendai. România este semnatară în cadrul acordului, cum sunt majoritatea ţărilor lumii, şi acordul prevede reducerea riscului la dezastre din punct de vedere al impactului uman, în sensul în care să reducă impactul economic, să reducă impactul social, să reducă impactul asupra pierderii de vieţi, adică să reuşim să prevenim, în primul rând, şi în al doilea rând să reuşim, dacă se întâmplă un dezastru, impactul acestui dezastru să fie cât mai mic posibil. Bineînţeles, asta se uită la întregul ciclu de management al dezastrului - de la pregătire, răspuns, reconstrucţie, toate aceste aspecte ar intra în cadrul acestei strategii. Normal că astfel de lucruri care necesită finanţare, investiţii, implementarea unor soluţii care nu se implementează peste noapte, necesită mai mult timp. Din momentul în care s-a semnat acordul de la Sendai era clar că acest acord nu se implementează într-un an, doi şi are nevoie de o durată mai lungă de implementare. Dacă am face o astfel de strategie în doi ani, nu ar fi realistă deloc, pentru că nu am fi avut toate resursele necesare, nici timpul necesar ca să implementăm soluţiile.

AGERPRES: Câte instituţii ale statului vor fi implicate implementarea acestei strategii?

Raed Arafat: Foarte multe. Ea (strategia - n.r.) a fost avizată de absolut toate instituţiile statului, pentru că toată lumea este implicată, de la Ministerul Mediului la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, toate aceste ministere sunt implicate, pentru că strategia se uită la aspecte "all hazard approach". Noi ne uităm la toate riscurile, nu ne uităm la unul, nu ne uităm la două, ci ne uităm inclusiv la interacţiunile dintre ele, pentru că de multe ori, dacă are loc un dezastru şi un impact asupra unui sector, acest sector poate să afecteze toate celelalte sectoare. De aici discutăm, în ultima perioadă, despre pregătire mai bună la dezastre, despre rezilienţă, despre modul în care vom reacţiona la dezastre. Toate acestea sunt luate în considerare.

AGERPRES: Care sunt obiectivele strategiei privind sistemul sanitar din România?

Raed Arafat: Sistemul sanitar are impact foarte mare şi unul din aspectele în riscurile la care se uită strategia este riscul pandemic şi riscul unui dezastru de pe linia sănătăţii publice. Clar că sistemul sanitar trebuie îmbunătăţit, trebuie să fie crescută capacitatea, trebuie să fie abordate toate aspectele sistemului: infrastructură, resursă umană, mecanismele de lucru, procedurile de lucru. Nu este doar o singură direcţie, sunt foarte multe direcţii care ar intra sub creşterea rezilienţei şi pregătirea la dezastre a unui sistem sanitar. După situaţia care a avut loc în ultimii ani cu pandemia, semnalul de alarmă a fost dat la foarte multe ori ţări că sistemele sanitare nu sunt pregătite şi că trebuie să se pregătească, iar cei care învaţă din lecţiile identificate în timpul pandemiei pot să se pregătească mai bine. Cei care neagă ce s-a întâmplat în timpul pandemiei şi nu învaţă din lecţiile de atunci, sunt îndreptaţi în direcţia de a face greşelile din nou şi a se trezi din nou depăşiţi. Avem un exemplu recent şi acest exemplu recent trebuie să ne atragă atenţia că au fost nişte lucruri care trebuie corectate şi îmbunătăţite pentru a face faţă în viitor.

AGERPRES: În strategie se precizează că, deşi România a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea capabilităţilor de avertizare timpurie, există în continuare deficienţe la nivelul tuturor celor patru elemente ale sistemelor de avertizare timpurie. Care sunt măsurile ce trebuie luate pentru îmbunătăţirea acestui sistem?

Raed Arafat: Avertizarea timpurie nu este neapărat alertarea populaţiei. Avertizarea timpurie înseamnă senzori pentru inundaţii, senzori pentru cutremur, senzori pentru diferite categorii de situaţii care pot să apară şi care declanşează după asta alertarea populaţiei. Într-adevăr, încă mai este de lucru pe această linie. Ministerul Mediului este implicat, autorităţile locale şi judeţene sunt implicate, sunt zone în care au instalat sisteme moderne de avertizare timpurie pentru partea de inundaţii în mod deosebit, sunt alte zone care încă mai au de lucrat pe această linie. Din păcate, sistemele de avertizare, dacă includem şi sistemele de alertare a populaţiei, sunt costisitoare, necesită dezvoltare continuă şi trebuie să ai o strategie în acest sens. De exemplu, pe RO-ALERT avem o strategie şi chiar recent am avut o şedinţă de lucru cu STS, care răspund de partea RO-ALERT, de a dezvolta sistemul astfel încât să putem include mai multe terminale, nu numai că vine alerta pe telefon, ci vine pe mai multe terminale, intră direct pe televizor, intră direct pe e-mail, pe SMS, la cei care sunt înscrişi, astfel încât să ne asigurăm că cea mai mare parte din populaţie a aflat de o situaţie care poate să pună viaţa în pericol.

AGERPRES: Există domenii unde ar trebui modificată legislaţia pentru a putea fi implementată strategia?

Raed Arafat: În ultimii ani noi am modificat legislaţia, nu am aşteptat strategia ca să modificăm legislaţia. Noi am lucrat în ultimii ani şi legislaţia a fost modificată, a fost îmbunătăţită şi, da, mai sunt aspecte care necesită încă îmbunătăţire în legislaţie şi analizele de risc care se fac. Ultima analiză de risc a fost făcută acum câţiva ani, împreună cu IGSU şi pe fonduri europene şi au fost analizate vreo zece riscuri. Acolo au fost prevăzute anumite modificări, o mare parte au fost făcute, altă parte trebuie încă făcută. Însă, unul din lucrurile majore ca şi parte de răspuns este chiar înfiinţarea Departamentului, dacă luăm Departamentul, care acestuia i-a fost aprobată strategia exact paralel cu Strategia reducerii riscului la dezastre. (...) DSU este un model care aduce la un loc toate entităţile de răspuns şi de management al situaţiilor de urgenţă. Eu zic că acesta este unul din paşii majori pe care l-a făcut România, prin integrarea sectorului de urgenţe civile sub o singură cupolă care permite şi o pregătire mai bună şi un răspuns mai eficient.

AGERPRES: Deşi nivelul de conştientizare privind riscurile a crescut în rândul populaţiei, adoptarea unui comportament de prevenire încă se află la un nivel redus şi multă lume nu ştie cum să se pregătească pentru astfel de dezastre, arată Strategia Naţională de Reducere a Riscurilor de Dezastre. Ce poate fi făcut în acest sens? Pot fi făcute campanii media?

Raed Arafat: Există portalul "Fii pregătit", care este deja cunoscut şi în care există foarte multe informaţii pentru populaţie. Există aplicaţia DSU, care ne ajută să obţinem informaţii şi alerte. Am trecut de la Ziua Protecţiei Civile, în ultimii doi ani, la Săptămâna Protecţiei Civile şi am prelungit perioada în care intrăm intens în contact cu populaţia, cu copiii şi adulţii, de la o zi la o săptămână pe an şi acest lucru ne permite să facem mult mai mult. Sunt campanii care au fost implementate, campanii mediatice făcute de IGSU cu parteneri, dar sunt şi campanii cum a fost campania cu detectoarele. Şi aceasta e o parte de reducere a riscului la dezastre, adică incendiile sunt parte din dezastre şi pot impacta familiile şi oamenii şi comunităţile într-un mod foarte serios. Campania pe care am lansat-o anul acesta împreună cu IGSU, cu parteneri din sectorul privat - vorbim aici de E.ON şi de Delgaz Grid - a dus la implementarea a 10.000 e detectare de fum şi de monoxid de carbon în aproape 9.000 de case. Aceste sisteme implementate gratuit sunt de fapt o formă de conştientizare a comunităţii că este bine să ai sisteme de avertizare în casă, este bine să ai sisteme de avertizare timpurie.(...) Cu toate aceste aspecte noi ne îndreptăm, prin ele, spre o comunicare cât mai intensă cu populaţia, dar foarte importantă rămâne partea de şcoli. Şi noi, ca să pregătim o populaţie mai rezilientă din toate punctele de vedere, (...) trebuie să începem - şi strategia se va uita la aceste aspecte - de la şcoală, să începem pregătirea populaţiei de când sunt copii şi până la adulţi şi aşa să ne asigurăm că populaţia începe să înţeleagă rolul sistemului de urgenţă.

AGERPRES: Se pot folosi şi reţelele sociale pentru distribuirea mesajului?

Raed Arafat: Ele pot fi şi foarte negative. Dacă vedem acum anumite chestii care apar, înţeleg că pe una dintre aceste platforme, pe TikTok, sunt provocările către copii, să iasă pe trenuri şi să se fotografieze. Deja avem tragedii în ultimele săptămâni, cu copii electrocutaţi, cu copii mutilaţi pe viaţă pentru că au fost provocaţi pe aceste platforme să facă anumite chestii. Aici trebuie iar să conştientizăm copiii şi populaţia că aceste platforme, chiar dacă poţi să le foloseşti şi să transmiţi anumite date din partea autorităţilor, ele sunt pline şi de lucruri la care trebuie populaţia să fie foarte atentă, să i se explice copilului că nu trebuie să cadă în prada lor. Provocările din ultima perioadă au dus efectiv la afectarea unui număr semnificativ de copii într-o perioadă scurtă şi aflăm că sunt provocări care se fac pe aceste platforme.

AGERPRES: Strategia prevede crearea unei platforme prin care voluntarii instruiţi să poată fi apelaţi în cazul unui dezastru?

Raed Arafat: Există o platformă care s-a creat pentru voluntari pe situaţii de urgenţă. Noi, la acest moment, încurajăm recrutarea voluntarilor şi pregătirea lor în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi nu numai, şi la serviciile de ambulanţă şi în alte părţi. Viitorul este să ne bazăm inclusiv pe voluntari, dar noi mai avem şi protocoale semnate cu ONG-uri care au un rol major în situaţiile de dezastre şi care vin ca parteneri. Impactul războiului din Ucraina, agresiunea asupra Ucrainei a fost unul major la început prin afluxul major de refugiaţi în România şi acolo s-a văzut ce înseamnă o societate să lucreze toată împreună.

AGERPRES: Ne aflăm în 2036, după ce a fost implementată Strategia Naţională de Reducere a Riscurilor de Dezastre, şi ne confruntăm cu un cutremur ca în anul 1977. Cum ar trebui să fie cooperarea dintre toate instituţiile în acel moment?

Raed Arafat: Dacă strategia funcţionează la momentul respectiv, în primul rând nu trebuie să cadă case şi nu trebuie să cadă clădiri. Adică Strategia de Reducere a Riscurilor de Dezastre trebuie să prevadă partea asta de reabilitare a clădirilor în continuare, pentru că există acţiuni care au început în acest sens, dar noi sperăm ca în 2036 să nu se mai vorbească despre clădiri cu risc seism de grad 1, şi atunci, din start, noi sperăm ca impactul unui cutremur să fie unul mai mic, dar, după asta, noi ne aşteptăm la o populaţie mult mai bine instruită care să nu intre în panică, care să ştie ce are de făcut în primă fază, care să se ajute unii cu ceilalţi, să vină în salvarea vecinilor şi acelor apropiaţi, pentru că statul nu are, într-un cutremur major, cum să intervină în toate locaţiile imediat, instant, cum se întâmplă în fiecare zi la urgenţele individuale. Aşa că primii care trebuie să acorde ajutorul sunt oamenii. Cel mai important lucru pe care îl văd până în 2036 este să intre foarte bine conceptul că noi suntem parte din soluţie, ca oameni de rând, nu problemă şi nu vulnerabilitate, şi suntem soluţia de fapt, că suntem primii instruiţi să intervenim până vin autorităţile cu mijloace mai complexe să intre şi ele în activitate. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 159

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 21-02-2025 17:52

Bihor: Spitalul de Urgență, unul dintre cel mai bine echipate din România (raport 2024)

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor se situează printre cel mai bine echipate unități sanitare din România, a declarat vineri managerul spitalelor unificate din județ, dr. Gheorghe Carp, care a prezentat raportul pe anul 2024. Acesta a subliniat, într-o conferință de presă, că Oradea beneficiază de un spital performant, dotat

Sanatate 21-02-2025 13:00

Politehnica București organizează cea de-a doua ediție a MedFest, în perioada 26-27 februarie

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Medicală, va organiza în perioada 26-27 februarie cea de-a doua ediție a MedFEST, un eveniment dedicat ingineriei medicale, care va avea loc în campusul universitar. 'MedFEST este locul ideal în care educația se înt&

Sanatate 20-02-2025 14:25

INSP: 154.833 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 10 - 16 februarie; încă 6 decese confirmate cu gripă

Un număr de 154.833 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 10 - 16 februarie, fiind comunicate încă șase decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezo

Sanatate 20-02-2025 13:10

Vrancea: Pacienți relocați după ce tencuiala tavanului din secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean a căzut

Mai mulți pacienți din secția de Boli Infecțioase a Spitalul Județean de Urgență (SJU) 'Sf. Pantelimon' Focșani au fost relocați după ce o parte din tencuiala dintr-un salon a căzut, în prezent fiind demarate lucrări pentru reparații și igienizarea zonei, potrivit managerului unității medicale, Rodica Ifrim. 'În după amiaza zilei de 18

Sanatate 20-02-2025 10:00

Ioana Omuț-Cherechianu (psiholog): Utilizarea excesivă a 'ecranelor' de către copii și adolescenți le afectează dezvoltarea mentală și sănătatea

Utilizarea excesivă a 'ecranelor' de către copii și adolescenți reprezintă o problemă majoră la nivel mondial, care le afectează dezvoltarea mentală și sănătatea pe diferite paliere, afirmă profesor psiholog Ioana Omuț-Cherechianu, o promotoare a informării și 'a readucerii copilăriei adevărate pe pământ', după cum afirmă ea. 'Peste t

Sanatate 19-02-2025 16:47

Sibiu: Prima endarterectomie efectuată cu succes la un pacient al Spitalului Clinic Județean de Urgență

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu au reușit să efectueze, pentru prima dată, o endarterectomie, unui pacient în vârstă de 75 de ani căruia i-au fost îndepărtate plăcile de aterom care obturau complet artera iliacă externă și femurală comună, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de unitatea medicală.

Sanatate 19-02-2025 15:31

Sibiu: Peste 600 de medici din țară și străinătate participă la conferința ''Monitorizarea pacientului critic''

Peste 600 de medici din țară și din străinătate vor discuta, joi și vineri, la Sibiu, despre monitorizarea pacienților în stare critică, în special din secțiile de anestezie și terapie intensivă (ATI), a declarat pentru AGERPRES, președintele conferinței, medicul Mihai Sava, din secția de ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Sanatate 19-02-2025 15:25

Olt: Al cincilea deces din cauza gripei AH1 în județ

O femeie în vârstă de 79 de ani a murit în urma infecției cu virusul gripal AH1, al cincilea caz de deces la o persoană bolnavă de gripă în acest sezon rece, au informat miercuri reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt. În toate cele cinci cazuri de deces la pacienții cu gripă a fost confirmată infe

Sanatate 19-02-2025 13:25

Sibiu: 14 persoane au ajuns în ultimele zile la Urgență cu fracturi și traumatisme

Numărul pacienților care s-au prezentat la Urgența Spitalului Județean în ultimele zile cu fracturi și traumatisme după ce au căzut pe gheață și zăpadă este de 14, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătoarea de cuvânt a spitalului sibian, Cristina Bălău. '14 persoane s-au prezentat la Serviciul UPU al Spitalului Clinic Ju

Sanatate 19-02-2025 10:57

Salvați Copiii estimează că reabilitarea și dotarea Maternității Polizu se vor finaliza într-o lună

Reprezentanții Salvați Copiii estimează că lucrările de reabilitare și dotare la Maternitatea Polizu București, de peste trei milioane de euro, care au presupus intervenții privind trei secții medicale, precum și dotarea cu aparatură medicală, se vor finaliza într-o lună. Potrivit unui comunicat al Salvați Copiii transmis miercuri, lucră

Sanatate 19-02-2025 10:38

Iași: Peste 2.000 de specialiști, așteptați în martie la manifestările ocazionate de 'Zilele Spitalului Clinic de Recuperare'

Peste 2.000 de medici din diferite specialități, fizioterapeuți, psihologi, audiologi și asistenți medicali din toată țara sunt așteptați, în perioada 24 - 29 martie, la manifestările din cadrul 'Zilelor Spitalului Clinic de Recuperare Iași 2025'. Managerul Spitalului de Recuperare, Camelia Cumpăt, a declarat, miercuri, că î

Sanatate 18-02-2025 17:49

Președinta CNAS: Oamenii din IT nu vin la salariile pe care le putem oferi; platforma este veche de 20 de ani

Resursa umană în domeniul IT la Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una deficitară, pentru că specialiștii nu sunt motivați de salariile oferite și pleacă, a declarat, marți, președinta CNAS, Valeria Herdea, la Comisia de specialitate din Camera Deputaților. 'Orice problemă de natură managerială consistă în trei lucrur

Sanatate 18-02-2025 16:21

Președinta CNAS: Platforma informatică trece printr-un proces de mentenanță; pacienții beneficiază de servicii medicale

Platforma informatică a sistemului de sănătate trece printr-un proces de mentenanță, a declarat, marți, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, care a subliniat că pacienții beneficiază de servicii medicale. La finalul unei audieri a conducerii CNAS la Comisia de IT și Tehnologia Informației din Camera Deputaților,

Sanatate 18-02-2025 15:17

Dr. Radu Țincu: Nu avem suficientă educație medicală pentru legalizarea drogurilor ușoare

Societatea românească nu este pregătită pentru legalizarea drogurilor ușoare, din cauza lipsei educației medicale care să permită o înțelegere corectă a fenomenului, a declarat marți, pentru AGERPRES, profesorul universitar doctor Radu Țincu, medic primar ATI, toxicolog, coordonatorul disciplinei de Toxicologie Clinică din cadrul Universității de Medicină

Sanatate 18-02-2025 10:56

ANT: 22 de transplanturi renale și 11 hepatice de la începutul anului

Un număr de 22 de transplanturi renale și 11 hepatice au fost realizate de la începutul anului, a informat Agenția Națională de Transplant. Au mai fost realizate de la începutul anului 5 transplanturi de cornee și 5 de os-tendon. 'În primele săptămâni ale anului 2025, în România au fost 13 donatori, iar da