REPORTAJ Cluj: Aro, IMS, TV - maşini vedetă, odinioară, pe şoselele României, azi pe drumurile lumii

Maşinile de producţie românească Aro, IMS şi TV erau odinioară vedete pe şoselele ţării, dar chiar şi astăzi, după ce au funcţionat zeci de ani, sunt apreciate de multă lume, mai ales de către proprietarii lor, care reuşesc să aibă cu ele călătorii pe drumuri îndepărtate.
O prezentare a 53 de astfel de maşini, produse în urmă cu zeci de ani, a avut loc, în weekend, la Cluj-Napoca, în parcarea unui mall, unde sute de oameni au trecut să le vadă - unii nostalgici, alţii doar curioşi, dar toţi încântaţi de frumuseţea lor.
"Am organizat cea de-a treia ediţie la NapocAro, un eveniment unde sunt prezentate numai Aro, TV şi IMS şi ne-am strâns în jur de 53 de maşini, tot felul de modele, din toată ţara. Sunt diferite modele, avem chiar şi un model foarte rar, tocmai de la Calafat, a fost maşină de penitenciar. E un model foarte rar, nu cred că mai există în ţară. Avem şi un Aro de miliţie, copie, mai avem vreo patru maşini de armată. Avem un IMS chiar original", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei NapocAro, Bodea Ionel Mironuţ.
Foto: (c) Marius Avram / AGERPRES
Aproape toţi colecţionarii de astfel de maşini şi-au descoperit pasiunea pentru ele încă din copilărie, pentru că au crescut cu ele, ca maşini ale familiei.
"Pasiunea e de mic copil, am crescut cu Aro. De acolo mi-a rămas pasiunea. Primul meu Aro mi l-am luat în 2009 şi am tot achiziţionat diferite modele. Aici am prezentate trei modele, un 324, un 240 şi un 330. Sunt maşini foarte bune. Nu se mai fabrică, fiindcă la noi aşa a fost interesul, absolut tot să distrugă, nu s-au vrut, probabil, pentru că erau prea bune şi le făceau concurenţă altor maşini, la SUV-uri, la 4X4. Cele mai vechi din expoziţie sunt din '84. Şi un IMS din '76", mai spune Bodea Ionel Mironuţ, care a adunat până acum peste 20 de exemplare de astfel de maşini.
Un alt colecţionar, Gherman Ioan Florin, a adunat şi el mai multe exemplare, iar cu trei dintre ele vrea să reproducă culorile drapelului naţional.
"Pasiunea e din copilărie, am început cu un IMS, am crescut în el, l-a avut tata. Acum cinci ani am început să colecţionez, am două atestate istorice, un 243 şi un 244, unul din '84, celălalt din 1989. Sunt vehicule istorice atestate. Mai lucrez la un 240, care o să fie şi el atestat istoric. Am Aro roşu şi albastru, mai urmează galbenul şi fac tricolorul, ca să fiu patriot până la capăt. E o îndeletnicire foarte costisitoare. Valoarea unei maşini pe care o cumpărăm pentru recondiţionare e de 2.000-3.000 de euro, dar mai bagi 6.000-7.000 de euro ca s-o faci atestată", spune Gherman Ioan Florin.
Foto: (c) Marius Avram / AGERPRES
Mulţi dintre colecţionari se aventurează cu maşinile lor istorice chiar pe drumuri îndepărtate ale lumii.
"Povestea noastră, a mea şi a soţiei mele, începe relativ simplu. Am început de mic, împreună cu tatăl meu, care a deţinut un TV, cu care am circulat de copil pe capota motorului, capota fiind situată între scaunele din faţă. După ce am cunoscut-o pe soţia mea, am început să călătorim împreună şi, gândindu-ne la maşina tatălui meu, care era ţinută la ţară, într-un garaj, uitată, ne-am gândit să transformăm duba, TV-ul, într-o casă pe roţi. Ne-am făcut strictul necesar, ne-am pus un pat, un frigider, un sirocol, ca să putem călători şi la temperaturi joase, şi am început să călătorim prin ţară iniţial. Apoi am prins puţin curaj şi am făcut prima noastră expediţie în Muntenegru, unde am vizitat aproape toată ţara. Apoi am trecut în Albania şi, fiind puţin speriaţi de Albania, am făcut greşeala să o traversăm repede, am trecut în Grecia. Anul trecut am făcut o expediţie puţin mai lungă, până în Georgia, am străbătut Bulgaria, toată Turcia pe lângă Marea Neagră, am ajuns în Georgia, am fost acolo pe cel mai periculos drum din Europa geografică, drumul înspre Omalo, un drum care ajunge la aproape 2.900 de metri altitudine, un drum care nu a văzut asfalt niciodată. Am avut doar trei probleme minore, două şuruburi rupte şi o curea schimbată pe tot parcursul drumului, 6.600 de kilometri. Săptămâna următoare urmează să plecăm din nou într-o expediţie de zece zile în Albania, pentru că am ratat-o data trecută", a povestit, pentru AGERPRES, Moşuţan Raul.
Foto: (c) Marius Avram / AGERPRES
Ba mai mult, el face cu maşina sa şi voluntariat şi ajută alţi şoferi să iasă din diferite impasuri.
"Noi suntem şi voluntari, acţionăm împreună cu CERT Transilvania, unde avem o serie de acţiuni umanitare, de mai multe ori pe parcursul unui an, şi mergem şi la anumite recuperări în teren, unde ajungem cu această maşină şi unde nu poate ajunge o altă maşină de teren. Recuperăm maşini blocate în noroi, în zăpadă, mergem prin tot felul de condiţii aspre", mai spune Raul Moşuţan.
Foto: (c) Marius Avram / AGERPRES
Cu un IMS din 1973, Nelu Pogăcian s-a încumetat să facă inclusiv o expediţie în Africa.
"Am fost cu IMS-ul într-o tură mai lungă, pe care oamenii şi-o amintesc, în care am plecat într-o tură de Africa. Eu eram cu nişte vertebre rupte, cu gâtul într-un guler specific, iar soţia era gravidă în luna a 8-a şi ceva. Am ajuns până în Mauritania în tura respectivă, dar se cam băteau ăia pe stradă şi ne-am întors. Exact în acel an s-au împlinit 50 de ani de la o expediţie într-adevăr memorabilă, care a fost chiar trans-africană, făcută de către nişte oameni inimoşi şi norocoşi, prof. Ioan Coman de la Universitatea din Cluj şi Popa Sever, care a fost medicul expediţiei. Au fost în expediţia din Africa cu două IMS-uri şi cu un TV, în care au traversat Africa din Dakar până în Somalia", spune Nelu Pogăcian, care confirmă şi el că aceste tipuri de maşini "sunt foarte bune", fiabile, deşi nu oferă un confort ca cele moderne. AGERPRES/(A - autor: Marius Septimiu Avram, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de