REPORTAJ/Dunărea şi canalul Bega, lianţi culturali europeni; şvabii dunăreni şi tradiţiile lor - o pată de culoare

Dunărea, fluviul care trece prin zece ţări şi uneşte patru capitale, a adus în Banat, în secolul al XVIII-lea, pe ambarcaţiuni din lemn, cei dintâi colonişti din Imperiul Habsburgic, pe şvabii dunăreni şi odată cu ei, limba, cultura şi tradiţiile lor, o pată de culoare la răscrucea marilor imperii.
După ce a fost eliberată de sub ocupaţia turcească (1716), Timişoara avea să beneficieze, sub guvernarea contelui francez de Mercy, de construirea Canalului Bega, care, prin râul Tisa, a fost conectată, prin Dunăre, cu Marea Nordului, aducându-i multe beneficii economice.
Pentru timişeni, Dunărea este puternic legată de şvabii dunăreni, iar pentru oraşul Jimbolia au o reverberaţie deosebită.
"Şvabii dunăreni se numesc aşa pentru că primii colonişti au venit cu ambarcaţiuni făcute de ei din lemn, din ulm, pe Dunăre, în primăvara anului 1766. De la Budapesta până la Pancevo au prins o vreme incredibil de rea, cu foarte multă ploaie. Când au ajuns în zona Banatului, nu au văzut decât cerul şi apa, atât de mult se revărsare Dunărea. Primul val de colonişti a ajuns în Jimbolia pe 11 iunie 1766", a declarat, pentru AGERPRES, Sergiu Dema, director al Casei de Cultură din Jimbolia.
El a relatat că Jimbolia era părăsită încă de pe vremea turcilor şi, la plecarea din locurile occidentale de baştină, coloniştilor li s-a promis că vin într-un ţinut cu pământuri bogate, cu case ridicate de statul austriac.
"Dar în 1766, când coloniştii au ajuns aici, au dat peste un câmp gol, fără nimic. Bântuia malaria. Statul austriac s-a angajat că le va construi coloniştilor case, dar au găsit doar câteva case ridicate până la nivelul fundaţiei şi un cimitir cu vreo 80 de morminte aproape de suprafaţă, pentru că din cauza pânzei freatice ridicate nu puteau fi înhumaţi mai adânc. Aceşti 80 de decedaţi erau muncitori care ar fi trebuit să lucreze la casele noilor veniţi. Neavând ce face, coloniştii s-au apucat să îşi construiască locuinţele", a povestit Sergiu Dema.
Istoricul Victor Neumann, profesor al Universităţii de Vest şi profesor invitat al Universităţii de Arte Bucureşti, a subliniat, pentru AGERPRES, că în secolul al XVIII-lea, în această regiune, alături de români, sârbi şi maghiari, şvabii au jucat un rol foarte important. Ei au fost colonizaţi la fel ca alte populaţii, comunităţi mai mici de italieni, francezi, catalani.
"Această colonizare a însemnat şi reorganizarea multor spaţii rurale, sate, construcţii de biserici, un habitat care era asemănător celor din spaţiile săteşti central şi vest-europene. La fel s-a întâmplat şi în oraşe cum ar fi Timişoara, Lugoj, Arad care s-au transformat începând cu secolul XVIII şi care au primit un aer central - european din punct de vedere arhitectural, administrativ, legislativ şi al coabitării mai multor culturi, al mai multor populaţii de diverse limbi. Şvabii au dat o culoare întregii regiuni prin faptul că erau vorbitori de limbă germană. În anii Imperiului Austro-Ungar (1867-1918) au învăţat, şi-au însuşit limba maghiară, iar după 1918 au devenit o minoritate în cadrul statului român şi au devenit vorbitori şi de limbă română", a arătat prof. Neumann.
Referindu-se la Dunăre ca punte de legătură, acesta a explicat că fluviul a însemnat nu doar posibilitatea circulaţiei dintr-o parte în alta a Europei, ci şi un transfer al culturii de limbă germană sau altele, spre Europa de Est.
"Se spune că şvabii au învăţat de la români cum să pregătească răchia iar românii de la şvabi, cum să facă vinul", a mai spus Victor Neumann.
Şvabii au ajuns în Banat, prin Dunăre, apoi prin canalul Bega, primul canal navigabil de pe actualul teritoriu al României, construit în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.
Potrivit lui Alexandru Bărboi, căpitan de port, fost şef al Oficiului de Căpitănie Timişoara, pe acest canal, construit între anii 1728-1760, circula primul vapor până la Pancevo în 1732.
"Canalul Bega este cale navigabilă eficientă şi ieftină până la Dunăre şi Rin, având o legătură directă pentru transportul mărfurilor şi al pasagerilor până la Rotterdam. (...). Prin realizarea conexiunii cu Dunărea, este posibil accesul direct al Canalului Bega la coridorul de transport VII - Dunăre-Mein-Rin care traversează Europa Centrală şi de Vest şi asigură legătura dintre Marea Neagră şi Marea Nordului. Între 1888-1950, o mare parte a transporturilor de la şi spre Timişoara se desfăşura prin portul dunărean Baziaş, cu care era legată Timişoara prin calea feroviară Timişoara-Vîrşeţ-Iasnovo-Baziaş", a arătat Bărboi.
Dunărea este astăzi un coridor european care îi apropie oameni şi culturi iar bazinul dunărean, din Germania până în Dobrogea românească de astăzi, a fost un exportator de cultură, susţin specialiştii.
În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, ţările dunărene serbează Ziua Internaţională a Dunării. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de