logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Canada şi Finlanda acceptă ca #Ucraina să atace obiective de pe teritoriul rus cu armele pe care ele le furnizează

Image

Canada şi Finlanda şi-au dat miercuri acordul ca Ucraina să poată ataca obiective de pe teritoriul rus cu armele pe care cele două ţări le furnizează Kievului.

Ucraina poate folosi armele pe care le primeşte din Canada pentru a ataca teritoriul rus, a anunţat ministrul afacerilor externe canadian, Mélanie Joly, citată de EFE.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez Tobias Billstrom, la Stockholm, Joly a declarat că nu există "nicio condiţie cu privire la folosirea finală a livrărilor de arme către Ucraina" pe care le efectuează Canada.

Joly a mai menţionat că, în timpul reuniunii NATO care are loc la Praga joi şi vineri, intenţionează să pledeze pentru ca Ucraina să poată folosi fără limite armele pe care le primeşte.

"Credem că trebuie să fim agresivi în această problemă", a insistat Joly, argumentând că "Rusia nu are linii roşii". "De aceea trebuie să ne asigurăm că, în ceea ce priveşte apărarea Ucrainei, îi ajutăm şi suntem alături de ei", a adăugat ea.

La rândul său, ministrul de externe finlandez, Elina Valtonen, a dat asigurări miercuri că Ucraina are permisiunea de a folosi armele donate de ţara sa pentru a ataca ţinte de pe teritoriul Rusiei, întrucât ONU recunoaşte dreptul unei ţări atacate de a se apăra de agresorul său.

"Finlanda nu a impus restricţii concrete privind ajutorul material acordat Ucrainei, dar presupune că materialul va fi utilizat în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat Valtonen pentru ziarul finlandez "Uusi Suomi". "Rusia poartă un război ilegal de agresiune în Ucraina, iar Ucraina are dreptul la autoapărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU. Aceasta include şi atacuri împotriva obiectivelor militare de pe teritoriul atacatorului care sunt necesare pentru autoapărare", a adăugat Valtonen.

Şefa diplomaţiei finlandeze a făcut aceste declaraţii după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat pe aliaţi să ia în considerare posibilitatea de a permite Ucrainei să atace teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor occidentale, lucru pe care mai multe ţări l-au interzis în mod expres în momentul în care au decis să livreze arme Kievului.

Valtonen va participa şi ea la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai NATO de la Praga pentru a discuta despre sprijinul militar pentru Ucraina şi pentru pregătirea summitului alianţei care va avea loc la Washington în iulie.

"Sprijinul pentru Ucraina va fi atât în centrul acestei întâlniri, cât şi al summitului NATO care se va desfăşura la Washington. Pentru Finlanda este important ca NATO să transmită Ucrainei cel mai puternic mesaj posibil cu privire la continuitatea sprijinului", a declarat Valtonen, citată într-un comunicat de presă transmis de MAE finlandez.

Anunţul celor două ţări vine după ce viceministrul apărării polonez, Cezary Tomczyk, a confirmat miercuri că Ucraina este liberă să folosească cum doreşte împotriva teritoriului rus armele pe care i le oferă Polonia şi le-a cerut celorlalte state care furnizează ajutor militar Kievului în războiul cu Rusia să procedeze la fel.

"Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă", a declarat oficialul polonez la o emisiune radiofonică, în plină controversă asupra posibilităţii folosirii de către Ucraina a armelor occidentale pentru atacuri în interiorul Rusiei. "Nu există restricţii asupra folosirii armelor poloneze pe care le-am trimis" Ucrainei, a insistat viceministrul Tomczyk, care a îndemnat "ţările occidentale să ridice restricţiile" la acest capitol, deşi el a admis că aceasta este o chestiune "complexă" ce poate crea "diverse probleme".

Recent, şi preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit în favoarea permiterii Ucrainei de a folosi arme occidentale pentru a ataca poziţii ruse chiar pe teritoriul rus. Totodată, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face presiuni în sensul ridicării acestor restricţii.

Dezbaterile pe această temă au fost declanşate de ministrul de externe britanic David Cameron, care a spus la începutul lunii mai, în timpul unei vizite la Kiev, că Ucraina are dreptul să folosească armele din ajutorul militar britanic pentru a lovi ţinte pe teritoriul Rusiei.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă de săptămâni întregi să primească undă verde de la partenerii săi occidentali pentru a ataca teritoriul Rusiei cu armele livrate de aceştia, argumentând că nu poate proteja localităţile din nord-estul ţării atunci când Rusia atacă de pe cealaltă parte a graniţei şi, în plus Kievul duce lipsă de sisteme de apărare antiaeriană.

Până acum, Statele Unite, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au transmis că Washingtonul nu recomandă Kievului să lanseze atacuri asupra teritoriului rus cu arme americane. Totuşi, potrivit dpa, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a indicat miercuri că SUA ar putea tolera ca Ucraina să folosească arme occidentale împotriva unor obiective militare de pe teritoriul Rusiei.

În timpul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Chişinău, în Republica Moldova, Blinken a spus că administraţia americană nici nu a înlesnit şi nici nu a încurajat atacuri cu arme americane asupra unor ţinte situate în afara Ucrainei, dar că ucrainenii trebuie să-şi ia singuri deciziile legate de modalităţile alese pentru a se apăra în mod eficient.

"Nu am încurajat sau facilitat atacuri în afara Ucrainei. Dar (...) Ucraina trebuie să ia propriile decizii cu privire la cea mai bună şi mai eficientă modalitate de a se apăra. (...) Şi noi vom face tot ce putem pentru a-i oferi echipamentul de care are nevoie pentru a face acest lucru", a explicat Blinken într-o conferinţă de presă la finalul vizitei sale în Republica Moldova, potrivit EFE.

Blinken a subliniat că aspectul-cheie al sprijinului american pentru Ucraina a fost abilitatea de a se adapta la câmpurile de luptă şi la condiţiile în schimbare, precum şi la acţiunile Rusiei.

"La fiecare pas de-a lungul drumului ne-am adaptat şi ajustat în funcţie de necesităţi şi exact asta facem în continuare", a declarat Blinken.

Totodată, Blinken a dat asigurări că, deşi armata rusă a profitat iniţial de întârzierea Congresului SUA în aprobarea ajutorului militar pentru Kiev, acest ajutor deja ajunge pe front.

În opinia sa, acest armament produce deja "efecte" atunci când vine vorba de stabilizarea frontului din regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), scena unei ofensive ruse de succes de câteva săptămâni.

Blinken a insistat că Rusia nu a reuşit să cucerească cel de-al doilea oraş al Ucrainei, Harkovul, şi să provoace un "exod în masă" al populaţiei sale.

"Lucrăm din greu pentru a ne asigura că Ucraina primeşte mai multe sisteme de apărare aeriană şi sunt încrezător că vom vedea progrese în acest domeniu", a spus el.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, în februarie 2022, SUA au furnizat ajutor militar Ucrainei, cerând totodată acestei ţări să nu folosească arme de fabricaţie americană pentru a lovi teritoriul rus, cu scopul de a evita escaladarea conflictului. Administraţia americană nu şi-a schimbat oficial poziţia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, SUA nu au făcut decât să-şi adapteze sprijinul la nevoile Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat săptămâna aceasta Europa cu "consecinţe grave" dacă ţările NATO permit Ucrainei să folosească arme occidentale împotriva ţintelor de pe teritoriul rus. "Această escaladare constantă poate avea consecinţe grave şi dacă aceste consecinţe grave se simt în Europa, oare cum vor reacţiona Statele Unite?", a declarat, făcând totodată aluzie la paritatea nucleară dintre cele două superputeri. "Vor ei oare un conflict global?", a mai spus Putin. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 01-05-2025 22:19

Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)

Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin

Politic Ex 01-05-2025 22:07

SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU

Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț

Politic Ex 01-05-2025 20:29

Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)

Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co

Politic Ex 01-05-2025 19:57

#Ucraina: Zelenski salută acordul 'cu adevărat echitabil' semnat cu SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri acordul, potrivit lui, 'cu adevărat echitabil' semnat cu Statele Unite privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei, un document care s-a aflat în negocieri de câteva săptămâni, relatează AFP. 'Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul proc

Politic Ex 01-05-2025 18:46

SUA: Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a demisionat (media)

Implicat în scurgeri de informații militare confidențiale, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, își va părăsi postul joi, potrivit media americane citate de AFP. Potrivit CBS, și consilierul său principal Alex Wong va demisiona. Fox News a informat că președintele SUA va anunța aceste demisii în c

Politic Ex 01-05-2025 17:13

1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați

Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'

Politic Ex 01-05-2025 14:51

Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l

Politic Ex 01-05-2025 13:51

Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA

Politic Ex 01-05-2025 12:22

Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze

Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii

Politic Ex 01-05-2025 10:32

Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia

Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger

Politic Ex 01-05-2025 09:49

#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa

Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl

Politic Ex 01-05-2025 09:08

Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere

Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli

Politic Ex 01-05-2025 08:21

Incendii în Israel: Netanyahu avertizează asupra riscului ca incendiile să se extindă la Ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri că incendiile de vegetație care se răspândesc rapid în apropierea Ierusalimului ar putea ajunge în oraș, relatează AFP. Serviciile de salvare israeliene sunt în alertă maximă după izbucnirea mai multor incendii devastatoare, în principal la vest de Ierusa

Politic Ex 01-05-2025 05:49

Disidență: Cuba acuză UE și Statele Unite de 'ingerință'

Cuba a acuzat miercuri Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Havana de 'ingerință' pentru protestele lor după arestarea a două figuri disidente, scrie AFP. Marți, justiția cubaneză a revocat eliberarea condiționată acordată în ianuarie lui José Daniel Ferrer, 54 de ani, și lui Felix Navarro, 72 de ani, acuzați că

Politic Ex 01-05-2025 03:19

India închide spațiul său aerian pentru avioanele pakistaneze

Autoritățile indiene au anunțat miercuri închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează AFP. New Delhi ac