REPORTAJ Strada Meţianu, prima pietonală din Arad, abandonată de jumătate dintre comercianţi

Strada Meţianu din Arad, cândva raiul comerţului şi devenită în 2011 prima pietonală din oraş, a ajuns o ruină din punct de vedere economic, după cum afirmă majoritatea comercianţilor care au rezistat aici, pentru că aproximativ jumătate dintre ei şi-au închis afacerile în ultimii doi ani, odată cu desfiinţarea pieţei agroalimentare seculare, devenită pietonală în urma unor lucrări care au costat 24 de milioane de lei.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
Strada Meţianu este cea mai cunoscută din Arad, încă din vremea comunismului, când aici se făcea inclusiv comerţ ilegal şi se puteau cumpăra clandestin de la anticoncepţionale la şosete şi tacâmuri. Deşi are o lungime de doar 300 de metri, pe această stradă sunt aproximativ 80 de spaţii comerciale, pe lângă sedii de firme aflate în curţile clădirilor istorice.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
Pentru că făcea legătura între centrul oraşului (Piaţa Avram Iancu) şi Piaţa Catedralei (cunoscută mai mult ca Piaţa Mare), strada Meţianu era cea mai circulată din oraş, iar vadul comercial făcea ca afacerile să meargă mai bine decât în orice alt loc. Asta până în 2022, când piaţa agroalimentară, ce funcţiona de mai bine de un secol în faţa Catedralei Ortodoxe Vechi, a fost închisă de administraţia locală pentru a fi transformată în zonă pietonală. Cum şantierul nu era atracţie pentru nimeni, tot mai puţini oameni au ajuns să treacă pe strada Meţianu, lucru ce a afectat afacerile.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
Aproape toţi comercianţii care au făcut declaraţii pentru AGERPRES susţin că afacerile au început să meargă pe minus şi că sunt la limita supravieţuirii. De altfel, aproximativ jumătate din spaţiile comerciale sunt în prezent goale, de vânzare sau de închiriat.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
"Când am preluat eu spaţiul comercial, în 2022, înainte să se închidă Piaţa Mare, strada Meţianu încă mai era vie, deşi nu ca altădată. Imediat după ce piaţa agroalimentară a fost desfiinţată, a început declinul pentru toţi cei cu afaceri în zonă. Cred că trei sferturi suntem pe pierdere, iar cei care am rămas avem doar speranţe că locul va reînvia, ceea ce ar fi posibil doar dacă Primăria se va ţine de cuvânt şi va face o piaţă volantă în noua piaţă pietonală. Altfel, doar pentru clădiri frumoase şi o fântână arteziană nu cred că vor veni suficienţi oameni pentru ca afacerile să crească din nou pe Meţianu", a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Iancu, proprietarul unui magazin de produse apicole.
Piaţa Mare, reabilitată cu 24 de milioane de lei în ultimul an şi transformată în zonă pietonală, a fost deschisă de câteva zile, odată cu Târgul de Paşti, organizat pentru prima dată în acest loc. Astfel, traficul pietonal a început să crească din nou şi pe Meţianu, dar nu la un nivel care să se simtă în vânzări.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
"Sunt din nou oameni pe Meţianu şi asta ne dă speranţă, dar cel puţin până acum nu s-a văzut în vânzările noastre. Poate şi pentru că vizitatorii au ca ţintă Târgul de Paşti, unde îşi cheltuie banii. Aşteptăm să se închidă târgul pentru a vedea dacă vânzările noastre vor creşte", spune reprezentanta unei patiserii.
Toţi cei aproximativ 20 de comercianţi au spus acelaşi lucru, că îşi pun speranţele în realizarea unei pieţe volante în zona pietonală proaspăt inaugurată.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
"Meţianu a devenit o stradă pustie după ce s-a închis piaţa de zarzavaturi, deci doar o astfel de piaţă poate să atragă din nou oamenii în zonă. În doi ani, mai mult de jumătate din magazinele de pe stradă s-au închis. În cazul magazinului meu, veniturile au scăzut la un sfert faţă de anul 2022", a spus reprezentanta unui magazin de produse textile.
Primăria Arad transmite că are cel puţin două pârghii pe care le va acţiona pentru a reînvia zona de tradiţie în comerţ: va reglementa funcţionarea unei pieţe volante pe locul fostei hale agroalimentare din Piaţa Mare şi va încuraja deschiderea de terase şi restaurante în zona pietonală.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
De altfel, pe pietonala Meţianu, în prezent, nu mai e deschisă nicio terasă care ar putea atrage vizitatori, iar în Piaţa Mare funcţionează doar una.
"Odată cu finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieţei Catedralei, ne dorim să revigorăm întreaga zonă. Avem în plan o piaţă volantă, concept care va fi dezbătut în Consiliul Local. Totodată, o atracţie pentru vizitatori vor fi terasele şi restaurantele care sperăm că se vor deschide în zona pietonală, aşa cum se întâmplă peste tot în România şi în Europa în astfel de locuri. Lucrăm în prezent la regulamentul care le va permite comercianţilor să îşi deschidă terase în piaţa pietonală. La sfârşit de săptămână, Primăria şi Centrul Cultural Municipal vor organiza evenimente care să atragă public şi vom susţine, de asemenea, evenimente private în zonă, de exemplu festivaluri", a declarat, marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul Lazăr Faur.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
El a adăugat că municipalitatea nu a renunţat nici la o idee mai veche de a lega pietonal Piaţa Avram Iancu de Piaţa Catedralei şi, mai departe, de Parcul Reconcilierii, pentru ca toată zona să devină o atracţie turistică, însă pentru reamenajarea Pieţei Avram Iancu se caută încă surse de finanţare.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
De-a lungul anilor, strada Meţianu a fost mereu în atenţia arădenilor, dar şi în mijlocul unor scandaluri. Strada a devenit pietonală la finalul anului 2011, în urma unor lucrări care au costat atunci 2,5 milioane de lei. Proiectul a fost inaugurat în plin şantier, de Ziua Naţională, deşi jumătate din stradă era în curs de pavare cu granit, iar artiştii au colindat în luna decembrie printre muncitori. După finalizarea lucrărilor, presa locală şi naţională au mediatizat intens achiziţiile făcute de municipalitate pentru mobilarea străzii, cum ar fi bănci care au costat 8.000 de euro bucata, pe care obişnuiau să doarmă cerşetorii.
Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES
Proiectul de modernizare şi reconversie a Pieţei Catedralei a inclus realizarea unei fântâni arteziene care are forma amprentei Cetăţii Aradului, compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălţime de până la 7,5 metri. Zona pietonală mai are suprafeţe pavate, spaţii verzi şi iluminat arhitectural inclusiv pentru copaci şi arbuşti. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de