REPORTAJ Via Ferrata - proiectul Salvamont care pune Satu Mare pe harta iubitorilor de aventură
.jpg)
Un traseu spectaculos de "via ferrata" amenajat manual de voluntarii de la Salvamont Satu Mare pe o stâncă într-o comună din zona Oaşului, pentru a scoate în evidenţă frumuseţile judeţului, pare să fie noua atracţie a montaniarzilor din zona de nord-vest a României. După mai mulţi ani de muncă, specialiştii Salvamont au reuşit să aducă în Satu Mare, un judeţ cunoscut ca fiind de câmpie, iubitori de munte şi căţărători din Maramureş, un judeţ cu istoric când vine vorba de trasee montane.
Şeful Salvamont Satu Mare este Alex Costin, un montaniard împătimit care provine din Maramureş, unde turismul şi traseele montane sunt la ele acasă. De-a lungul anilor el a căpătat experienţă atât în ţară, cât şi în străinătate şi îşi foloseşte toate cunoştinţele pentru promovarea muntelui. Adept al proverbului "Omul sfinţeşte locul", a reuşit în primul rând să formeze o echipă de oameni dedicaţi, care nu doar că au reuşit să pună bazele Salvamont Satu Mare, ci să şi descopere frumuseţile naturale ale judeţului şi să le şi promoveze.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
Cei de la Salvamont au luat la pas zonele muntoase din judeţ, au cucerit vârfurile pe cărări vechi ale localnicilor sau au explorat noi trasee. Astfel, după mai mulţi ani, au răzbit şi au deschis mai multe trasee turistice, pe care, cu sprijinul Consiliului Judeţean, al unor primării şi unor sponsori, au reuşit să le marcheze şi să le omologheze. Dintre toate acestea însă, cel mai deosebit este Via Ferrata din Bătarci. Nu îi mână în luptă ideea de câştig financiar, ci fac acest lucru din "pasiune pentru oameni, munte şi potenţialul enorm al acestui judeţ care nu a fost valorificat".
Conceptul de "via ferrata", în traducere "drum de fier", a fost creat de italieni în timpul Primului Război Mondial, când soldaţii aveau de trecut munţi stâncoşi. Şi-au dat seama că, dacă fixează nişte cabluri de stâncă, iar soldaţii se prind de acestea, pot traversa mai repede şi mai în siguranţă anumite porţiuni ale Alpilor. Tehnica a fost ulterior dezvoltată în scop turistic.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
Ideea amenajării unei Via Ferrata la Bătarci au avut-o cei de la Salvamont după ce au explorat Măgura Bătarciului. Au văzut peretele de stâncă pe care se poate amenaja un astfel de traseu şi s-au apucat de treabă, iar anul trecut au reuşit să îl deschidă.
Traseul porneşte de la baza Salvamont, trece prin-o zonă de vie, apoi o pădure deasă, până când se ajunge la baza stâncii. De pe stâncă însă, priveliştea se schimbă total.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
"Belvedere Măgura este primul punct turistic pe care noi l-am valorificat, de unde avem o privelişte superbă pentru zona piemontană a Munţilor Oaş, Catenele Oaşului, se văd Măgura Tuţului, Măgura Mijlocie şi Măgura Bătarciului. Avem o panoramă de 180 de grade pentru Câmpia Someşului, Câmpia Panonică şi zona Bătarciului. Când e vreme bună se vede municipiul Satu Mare, Palatul Administrativ şi până departe către Codru, Meseş. Sentimentul este înălţător", ne spune Alex Costin.
Amenajarea traseului s-a făcut manual, toate materialele necesare fiind cărate în spate de către voluntari.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
"Totul s-a făcut manual, este vorba despre cabluri de oţel, nişte profile speciale de metal. Se dau găurile în stâncă, se pune adezivul chimic, sunt prinse profilele, iar de acele profile sunt prinse cablurile. Acum avem două trasee, primul de 140 de metri şi al doilea de 260 de metri. Cu un echipament format din cască, ham şi lonjele speciale, practic un echipament de siguranţă, se parcurge acea zonă de stâncărie care oferă senzaţii noi, conferă personalitate, încredere de sine, deci practic de aceea promovăm Via Ferrata pentru a creşte capacitatea tinerilor, în special a copiilor, de a-i pregăti de viaţă, de tot ce înseamnă greutăţi. Este un joc în miniatură, precum şahul, jocul minţii, care ne pregăteşte pentru viaţa de toate zilele", a declarat Alex Costin, pentru AGERPRES.
Traseul de parcurs este unul uşor spre mediu, astfel că este foarte bun pentru cei care doresc să încerce acest tip de mişcare.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
"În comparaţie cu traseele clasice de alpinism şi escaladă, practic nu necesită atâtea echipamente, nu necesită acel cap şi secund, adică două persoane. Este un sport de masă, iar Măgura Bătarciului oferă condiţii extraordinare pentru începători, pentru iniţiere. Este un lucru relativ unic în ţară, pentru că Şuncuiuş Cheile Turzii sunt trasee de dificultate mare, foarte mare. Aici avem acea pârtie de începători ca pentru schiori, practic permite iniţierea. Sunt condiţii extraordinare pentru început de drum în acest sport care în Occident este sport de masă", a subliniat acesta.
La Via Ferrata se poate merge în grup sau individual, nu trebuie plătit bilet, dar folosirea echipamentului de protecţie este obligatorie. Cei mai mulţi turişti sunt din judeţul Satu Mare, dar, spre surprinderea celor de la Salvamont, vin şi locuitori din Maramureş, un judeţ de munte cu foarte multe trasee montane.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
"Din judeţul Satu Mare sunt cei care parcurg traseul, vin în prima fază interesaţi de ce au auzit, dar am fost surprinşi, săptămânile trecute şi în toamnă, să vină turişti din Maramureş, o zonă obişnuită cu traseele montane, dar care au venit tot din curiozitate atraşi de faptul că s-a deschis ceva inedit în judeţul Satu Mare, ceea ce încă o dată arată că nu neapărat înălţimea contează, ci 'omul sfinţeşte locul', iar ceea ce avem cu adevărat să putem scoate în valoare. Acest traseu, care presupune deplasarea în siguranţă pe o zonă stâncoasă, pune în valoare această zonă şi va contribui la dezvoltarea turistică", a arătat salvamontistul Adrian Mocan.
Cel mai mic explorator a avut 4 ani, iar cea mai în vârstă a fost o femeie de 72 de ani, care s-a arătat încântată de experienţă.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
Un foarte mare accent se pune pe educarea noilor generaţii. Salvamontiştii însoţesc grupurile de elevi pe stâncă. Mulţi dintre copii nu au mai avut contact cu natura, iar o astfel de experienţă, care începe cu o plimbare de zeci de minute în natură, urmată de escaladarea stâncii, îi provoacă.
"O luăm şi ca pe o responsabilitate pentru că amândoi suntem părinţi şi ne dorim ca şi în rândul tinerilor să cultivăm pasiunea pentru natură, dorinţa de a ieşi în aer liber, de a te conecta cu natura, nu neapărat cu mediul virtual. Cred că este necesar pentru viaţa care îi aşteaptă", a spus Adrian Mocan.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
"Ne bucurăm că putem veni în sprijinul tinerei generaţii, că putem creşte o generaţie sănătoasă şi fizic şi mental, spiritual. Ei se întăresc, îşi întăresc personalitatea, îşi înving temerile. De multe ori, băieţeii voinici aici le lasă pe fete înainte", mărturiseşte Alex Costin.
Planurile pentru Via Ferrata nu se opresc aici. Dacă la început localnicii priveau sceptici grupurile de străini, acum încep să apară discuţii despre deschiderea unor localuri pentru servirea mesei, a unor pensiuni.
Foto: (c) Gil Pietrar / AGERPRES
"Acest munte îl vom transforma într-un munte tematic. Vor exista panouri care vor cuprinde date despre faună şi floră, deci profesoara de fizică, matematică, biologie va întâlni un panou cu poza şi arborele şi descrierea pe un limbaj accesibil tuturor şi câteva date de specialitate", a punctat şeful Salvamont Satu Mare. AGERPRES/(AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc