logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Ucea, comuna braşoveană de la poalele munţilor Făgăraş care nu poate scăpa de poluare

Image

În judeţul Braşov ar putea fi organizat un al treilea referendum local în mai puţin de patru ani - după cel de la Codlea, din septembrie 2021, pe tema centurii ocolitoare, şi cel de la Dumbrăviţa, din 2022, privind demiterea primarului - existând şanse ca locuitorii din comuna Ucea să fie chemaţi la urne imediat după alegerile locale pentru a se pronunţa în privinţa dării în funcţiune în localitate a unei staţii de biogaz ce ar urma să folosească materie primă de natură animală.

Hala şi instalaţiile au fost realizate în urmă cu 14 ani, pe platforma unei fabrici de produse din carne, care ar fi folosit staţia de biogaz pentru producerea energiei necesare pentru consumul propriu şi ar fi urmat să utilizeze, ca materie primă, deşeurile rezultate din activitatea proprie şi unele de natură vegetală. Firma a intrat însă în insolvenţă şi staţia de biogaz a fost vândută unui nou proprietar, Waste Energy Trading, din judeţul Bacău. Staţia nu a fost niciodată pusă în funcţiune de către vechiul proprietar, cu toate că acesta obţinuse o autorizaţie integrată de mediu pentru a putea produce biogaz.

Locuitorii din comună sunt împotriva acestui proiect, fiind preocupaţi de faptul că viitoarea staţie de biogaz va polua aerul, mai ales că, după cum au afirmat unii dintre ei pentru AGERPRES, nu au primit lămuriri despre ce se va întâmpla acolo. Principala întrebare pentru localnici este ce materie primă va fi folosită şi de unde va proveni aceasta, deoarece li s-a spus că, zilnic, în comună vor veni tir-uri încărcate cu tone de resturi de animale şi produse din carne.

 

Foto: (c) Diana Dumitru/AGERPRES



"Am înţeles că această firmă vrea să vină pe zi cu 70 de tone de deşeuri provenite din supermarketuri. Ei spuneau că (deşeurile - n.r.) sunt din zonă, dar noi nu avem foarte multe supermarketuri. Vor aduce din toată ţara. Vă daţi seama, 70 de tone! Dar ei nu au nici unde să le depoziteze. Ei spun că vor construi nişte depozite. Ce ştim noi la ora actuală este că această staţie nu are apă, nu are curent, nu are canalizare. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că vor aduce deşeuri de animale. Noi am avut 60 de ani combinatul în zonă. Când eram copii, nu puteam să ne scăldăm în pârâul din sat. După aceea, au venit americanii (companie din domeniul pharma - n.r.). Acum, dacă mai vin şi ăştia... (...) Nu suntem de acord, încercăm să-i blocăm cât putem", a spus Marius Predişor din Ucea.

"Am lucrat la combinat 40 de ani şi sunt sătulă de gaze. Vreau aer curat, nepoluat. Soţul meu a fost la întâlnire, ei au explicat, dar, în tot cazul, nu e pentru culturi, nu e pentru atmosferă, nu e pentru noi", a afirmat o altă localnică, ce doreşte să rămână anonimă.

După cum reiese dintr-un document ce le-a fost prezentat participanţilor la dezbaterea publică organizată de Agenţia de Protecţia Mediului Braşov, în cadrul procedurii legale pentru obţinerea autorizării, firma din Bacău vrea, de fapt, să obţină o revizuire a autorizaţiei integrate de mediu existentă, mai ales că staţia de biogaz a Waste Energy Trading figurează, în continuare, pe aceeaşi adresă cu firma de produse de carne.

 

Foto: (c) Diana Dumitru/AGERPRES



Conform primarului comunei Ucea, Adrian Grovu, firma are nevoie de reautorizare de mediu, şi nu de o revizuire a vechii autorizaţii, însă un prim impediment în obţinerea acesteia este tocmai faptul că este "gard în gard" cu abatorul firmei de produse de carne.


"Ei merg pe autorizarea veche. (...) După normativele europene, nu poţi avea la aceeaşi adresă o unitate care produce pentru consumul uman şi o altă unitate care nu este pentru consumul uman. Problema este foarte delicată acolo, pentru că nu poţi opri muştele, păsările, rozătoarele, care migrează din staţia de tratare a biogazului în abator. Doamne fereşte să se întâmple ceva, că ne bagă în puşcărie pe toţi", a afirmat primarul din Ucea.

Potrivit acestuia, noul proprietar al staţiei de biogaz nu a realizat racordarea la reţeaua de apă şi nu are acces, aşa cum cere legea, dintr-un drum public.

"Ei nu vor primi niciodată autorizare DSVSA, pentru că (...) sunt gard în gard cu abatorul, care este autorizat inclusiv intracomunitar şi nu ai voie să procesezi în aceeaşi locaţie SMC-uri. Ei au contract cu o firmă şi tot ce se confiscă sau expiră în supermarketuri vine la ei. Plus, tot ce înseamnă resturile din abatoarele din toată ţara şi de la spitale. Nu ştim ce înseamnă asta, probabil resturi alimentare, dar aşa au zis. Oricum, ei au spus 70 de tone ca fiind capacitatea maximă, însă sterilizatorul e de doar 3 tone", a adăugat primarul Grovu, menţionând că prima casă se află la o distanţă de 470 de metri de amplasamentul staţiei de biogaz.

 

Foto: (c) Diana Dumitru/AGERPRES


Acesta a susţinut că ştie că "oamenii nu sunt de acord" şi că ia în calcul inclusiv organizarea unui referendum, pe care l-ar fi vrut odată cu celelalte alegeri.

La rândul său, prefectul Braşovului, Mihai Cătălin Văsii, a precizat pentru AGERPRES că un referendum nu se poate organiza la Ucea în paralel cu alegerile locale şi, cu siguranţă, nu va avea loc înainte de acestea.

"Intenţia autorităţilor locale din Ucea este de a declanşa un referendum care să aibă ca obiect interzicerea acestei staţii de biogaz în localitate. Discuţiile s-au purtat despre când se poate organiza acest referendum şi în ce condiţii. Se poate organiza din momentul în care se întrunesc condiţiile necesare, sunt strânse semnăturile necesare", a precizat prefectul de Braşov.

În afară de referendum, locuitorii din Ucea mai au la dispoziţie şi calea petiţionării şi, ca ultimă soluţie, instanţele de judecată.

Deputata Ana Loredana Predescu a strâns deja câteva zeci de semnături pe o petiţie din partea locuitorilor din Ucea, pe care intenţionează să o depună personal la APM Braşov.

"Textul petiţiei e redactat de un avocat specializat pe mediu, care ne-a spus că, în orice situaţie, ne poate asista şi în instanţă, pentru că există şi o acţiune juridică a comunităţii, a cetăţenilor. Eu aşa am înţeles de la jurişti: dacă locuitorii nu vor şi demonstrează că nu vor, nu se poate face. Cetăţenii mi-au spus: ce să mai facem, că li s-a dat deja autorizaţie (...), iar eu le-am spus: păi nu e aşa, dumneavoastră, cetăţenii, sunteţi cheia acestei probleme", a afirmat Ana Loredana Predescu. AGERPRES/(A, AS-autor: Diana Dumitru, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 69

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim