logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vrancea: Muzica, mijloc de integrare a romilor în comunitate

Image

De Ziua Internaţională a Romilor, câţiva tineri de etnie din judeţul Vrancea au demonstrat cum arta, şi în special muzica, poate deveni o platformă de dialog intercultural care poate înlătura barierele şi poate construi punţi de înţelegere între comunităţi.

Bodgan Drosu este elev în clasa a XII-a la Liceul de Artă "Gheorghe Tatarescu" din Focşani. Studiază muzica de mulţi ani şi a făcut din talentul pe care l-a moştenit propriul univers, ajutat puţin, aşa cum mărturiseşte chiar el, de faptul că aparţine etniei rome.

"Cred că muzica e în gena etniei şi nu ai cum să nu cânţi. Ar fi păcat să nu o faci dacă eşti din universul rom. Iar eu cânt de câţiva ani buni. Nu stăpânesc bine un instrument anume, dar tind să cred că vocea e destul. Mi-aş dori să urmez Conservatorul, la secţiunea 'Interpretare vocală', iar momentan încerc să îmi dezvolt singur cariera muzicală. După terminarea facultăţii, sper să îmi deschid o şcoală de canto şi să ajut astfel şi alţi tineri. Pentru că educaţia reprezintă un strat solid în ceea ce înseamnă omul şi, din păcate, cei de etnia romă nu întotdeauna primesc această educaţie. Dar nu ţine întotdeauna de ei, pentru că ei sunt copii, sunt adolescenţi care nu ştiu ce să facă, dacă educaţia este sau nu ok. Şi mai ales, stând în casă cu părinţii care poate au la rândul lor câteva clase, nu au ce exemplu să urmeze. Un părinte care nu are destulă şcoală nu te poate sfătui, nu te poate îndruma pe ce drum să apuci, altul decât al său, cum să te descoperi, cum să urmezi o carieră. Şi nu cred că schimbarea poate începe, de cele mai multe ori, din familie. E nevoie de cineva care să pună punctul pe i. E nevoie de o schimbare, iar aceasta poate pleca de la fiecare dintre noi, tinerii. E greu să schimbi o istorie, să schimbi nişte reguli de secole, dar probabil generaţia noastră va tinde spre această schimbare", a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Drosu.

 



Vremurile când acesta s-a simţit discriminat din cauza etniei din care face parte au rămas în urmă atunci când Bogdan a conştientizat că discriminarea pleacă în primul rând de la modul în care se raporta la el în raport cu ceilalţi. A înţeles şi să diversitatea este bună, dar recunoaşte că se simte mult mai în largul lui alături de "ai lui", care îi înţeleg gesturile, vorbele şi glumele.

"La început da, mă simţeam diferit, dar nu vedeam partea bună, ci numai nesiguranţa, frica, anxietatea de apartenenţă, simţeam că nu am cum să mă compar cu ceilalţi din jur. Mai târziu, peste ani, am înţeles că apartenenţa la etnia romă este un atu. Nu tu alegi să te naşti într-o etnie sau alta, dar poţi să alegi cum vezi situaţiile, perspectiva, oamenii. Asta e o alegere. Mă simţeam discriminat mai ales din cauza mea, a modului în care mă vedeam eu raportându-mă la ceilalţi. Când am realizat că faţă de cei din jur, culoarea pielii mele este altfel, asta m-a făcut să mă simt că nu aparţin, că locul meu nu e alături de ceilalţi. Crescând, am înţeles că diversitatea este ok. S-a întâmplat uneori să mi se adreseze cineva cu apelativul "ţigan" şi am înţeles în timp că asta nu spune nimic despre mine, ci mai mult despre persoana care mi-l adresează şi care vrea să mă simt prost pentru ceea ce sunt. De-a lungul timpului, am stat în grupuri de copii, adolescenţi care nu sunt de etnie. Reuşeam să mă integrez, dar pot spune că lucrurile nu sunt întotdeauna simple, tocmai din această cauză, a modului în care vedem lucrurile. Şi oricât ai încerca tu, copil, adolescent rom, să trăieşti alături de români, tot mai bine te simţi când ai un alt rom lângă tine, care îţi înţelege gesturile, vorbele, chiar şi glumele", spune Bogdan.

 



Izabela este în clasa a X-a la acelaşi liceu şi cântă, cel mai adesea muzică lăutărească, prin care reuşeşte să se exprime cel mai bine. Consideră că în muzică nu e loc de discriminare.

"Nu cred că am apucat să mă simt diferită. Am fost mereu înconjurată de oameni care au făcut muzica, au iubit muzica. Indiferent de apartenenţă. Pentru că în muzică nu există discriminare. Toată familia mea s-a învârtit în jurul artei, părinţii, bunicii. Tata m-a ajutat foarte mult şi m-a îndrumat spre muzica lăutărească. O muzică care nu e neapărat pentru etnia romă, dar pe care noi o înţelegem şi o apreciem altfel. Muzica lăutărească este un stil de viaţă, transmite emoţiile, sentimentele, trăirile celui care o cântă. În muzica lăutărească sunt rădăcinile noastre", este de părere Izabela Căldăraru.

 



Invitat special al evenimentului organizat cu ocazia Zilei internaţionale a romilor, marcată pe 8 aprilie, a fost George Bosnea, a cărui viaţă poate fi o pledoarie despre rolul educaţiei, nu doar în comunitatea romă. George Bosnea este de etnie romă şi nu s-a ferit niciodată să recunoască acest lucru. Cât despre integrarea romilor, consideră că în lipsa educaţiei este improbabilă.

"Părinţii mei sunt din neam de lăutari, ambii au făcut câte zece clase. Ulterior tatăl a urmat şi o şcoală de muzică. Eu m-am născut şi am făcut studiile la Constanţa, apoi am urmat Conservatorul şi am avut şansa să plec cu o bursă la un master în Statele Unite. Am lucrat acolo la câteva orchestre, dar viaţa a vrut ca eu să mă întorc în ţară, unde sunt, din 2013, angajat la Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău. Astăzi, mă uit la părinţii mei, la experienţele lor, la educaţia lor, care, pentru vremurile respective, păreau a fi suficiente, însă în zilele noastre cu siguranţă nu mai sunt suficiente. Educaţia părinţilor mei a fost una bună, dar limitată. Eu am avut noroc cu ei, că m-au ajutat să merg la diverse şcoli. Nu se făcea multă carte la profilul de muzică la liceu, ne lăsa mai mult să mergem la concursuri, să exersăm la instrumente, dar am avut noroc că mi-a dat Dumnezeu un pic de minte şi de talent, cu care mi-am creat, în afara şcolii şi a profesorilor, o cultură generală, am studiat mult pe cont propriu. Pot spune chiar că am avut noroc că sunt ţigan. Tinerii romi ar trebui să mulţumească lui Dumnezeu că au acest talent muzical şi să pună mâna să muncească. Pentru că talentul este important, dar munca este determinantă. Am reuşit, prin tot ceea ce am făcut, să îmi câştig respectul şi e cam greu să mi se spună sau să mă simt jignit în faţă pe motivul etniei. Integrarea eu nu o văd decât prin educaţie. Iar discriminarea probabil că pleacă mai degrabă de la etnic către societate, de la ideea persoanei despre sine, energiile pe care acesta le emană şi care se întorc spre el. Poate şi de aceea eu nu am simţit ură de rasă din partea altora, pentru că eu nu am dat niciodată ocazia celorlalţi să mă trateze altfel", a fost de părere George Bosnea.

 



Cea mai mare comunitate de romi din Vrancea trăieşte la Slobozia Bradului şi, deşi în şcolile din localitate sunt condiţii bune şi foarte bune de studiu, cutumele etniei fac ca abandonul şcolar, în special în ceea ce priveşte tinerele să fie încă destul de mare. Schimbarea acestor tradiţii, susţine directorul şcolii din localitate, necesită timp.

"Dintotdeauna s-a vorbit despre integrarea, nu doar a romilor, ci a minorităţilor în comunităţile de majoritari. La Slobozia Bradului vorbim însă de o comunitate compactă şi nu sunt probleme mari privind integrarea, cel puţin din punct de vedere al şcolii. La Slobozia Bradului, copiii au toate condiţiile pentru a învăţa. Cât despre practicile etniei care duc la abandonul şcolar, în special al fetelor, acestea nu mai ţin de şcoală, ci de tradiţie, de comunitate. Familia este factorul decident privind aceste norme, în special bunicii, care sunt de multe ori motorul acestor decizii. Ţin foarte mult la conceptul de familie, o familie închegată, responsabilă faţă de copii. Iar schimbarea tradiţiilor se face în timp îndelungat. Este foarte greu să schimbi această mentalitate. Dar încet, încet, se vede un progres", susţine Voica Costache, directorul Şcolii Gimnaziale Slobozia Bradului.

Arta, indiferent că e vorba de muzică, dans, teatru, poate fi un mijloc eficient de sensibilizare a publicului cu privire la problemele cu care se confruntă comunitatea romă.

Preţ de câteva ore, tinerii care au urcat pe scena scena Ateneului Popular "Maior Gheorghe Pastia" din Focşani, elevi al Liceului de Artă "Gheorghe Tatarescu", copii de la Centrul de Zi Pinocchio din Panciu sau de la Şcoala Gimnazială Slobozia Bradului, şi invitaţii lor, au demonstrat audienţei că talentul nu are limite, iar prin implicarea tinerilor romi în proiecte artistice, aceştia pot dobândi încredere în forţele proprii, pot descoperi noi pasiuni şi pot construi relaţii pozitive cu ceilalţi membri ai comunităţii. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc