logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vaslui: Nevoi şi provocări în gestionarea situaţiei copiilor cu tulburări de spectru autist

Image

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, 2 aprilie, este mereu prilej pentru readucerea în discuţie a problemelor şi provocărilor întâmpinate de familii, şcoală sau autorităţi publice în gestionarea situaţiei copiilor cu astfel de afecţiuni.

Numărul insuficient de centre de terapie, lipsa unei strategii privind formarea cadrelor didactice, în contextul integrării copiilor în unităţi şcolare de masă, reticenţa părinţilor în evaluarea şi diagnosticarea celor mici, dar şi slaba implicare a autorităţilor locale sau a societăţii civile, reprezintă doar câteva dintre neajunsuri.

În luna martie 2024, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui erau înregistraţi 460 de copii cu autism, care aveau certificate de încadrare în grad de handicap, iar în cele cinci centre de recuperare din cadrul instituţiei urmează terapii de recuperare un număr de 215 copii.

"Nu trebuie să uităm că autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educaţie. Diagnosticarea precoce şi intervenţia timpurie intensivă ajută copiii cu autism să poată trăi o viaţă independentă. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp. În prezent, extinderea serviciilor terapeutice pentru copiii cu autism a devenit o prioritate pentru instituţia noastră, concretizată prin relocarea centrului TSA din Vaslui, în vederea creşterii numărului de intervenţii pentru fiecare copil, şi deschiderea unui centru de recuperare doar pentru copilul cu autism, în Bârlad", precizează reprezentanţii DGASPC Vaslui.

De puţin timp, terapia pentru copiii cu autism este inclusă în cadrul Programului Naţional de Sănătate, fiind decontată de stat. La nivelul judeţului Vaslui, un singur furnizor de astfel de servicii se află în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).

"Din luna februarie a acestui an, avem contract cu un furnizor, iar al doilea furnizor se află în procedura de evaluare. Faptul că terapia pentru copiii cu autism a fost inclusă în Programul Naţional de Sănătate este un lucru foarte bun, deoarece permite tuturor accesul la aceste servicii atât de necesare. Familii care înainte nu şi-ar fi permis din punct de vedere financiar să meargă cu copii la terapie în mediul privat, au acum această şansă", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al CJAS Vaslui, Mihaela Chitariu.

Dacă la nivelul centrelor de educaţie incluzivă din judeţ situaţia este una bună, existând specialişti pregătiţi în educaţia elevilor cu cerinţe speciale, provocările încep când vine vorba de mult discutata integrare a copiilor cu autism în şcolile de masă.

"Realitatea şcolară nu este întotdeauna roz şi nici nu poate fi atâta timp cât ne confruntăm cu această afecţiune atât de complexă, încât din câte ştiu, nici astăzi nu avem o descriere întru totul exactă şi, mai mult, soluţii în a răspunde cât mai eficient confruntaţi cu această maladie. Ei sunt integraţi atât în învăţământul de masă, cât şi în învăţământul special. În cazul elevilor integraţi în învăţământul special, lucrurile stau cumva mai bine, se desfăşoară într-o modalitate mai eficientă, tocmai pentru că aceste centre au ca principal atribut intervenţia în cazul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. În cazul învăţământului de masă, e mai complicat pentru colegi, pentru că ei trebuie să aibă un dublu rol, acela de cadre didactice pentru elevii tipici şi cadre didactice pentru elevii cu autism sau cu cerinţe educaţionale speciale. De multe ori, ritmurile de învăţare ale celor două categorii şcolare sunt diferite şi, mai mult decât atât, tipul de intervenţie pe care trebuie să-l practice pedagogul împreună cu persoana de sprijin, cu logopedul, cu psihologul şcolar este diferit. Toţi cei care lucrează la centrele de educaţie incluzivă sunt specializaţi. Mulţi dintre colegii noştri care s-au confruntat cu această realitate au făcut cursuri speciale care să le dezvolte abilităţile de relaţionare şi de formare specifice, dar este evident că niciodată nu e suficient", a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, prof. Andrei Huiban.

El a adăugat că pe lângă integrarea dificilă a copiilor cu autism în învăţământul de masă, o altă problemă este legată de viitorul acestor copii, de perspectiva integrării lor pe piaţa muncii, de acceptarea lor în societate în general.

Intervenţia autorităţilor locale în gestionarea situaţiei copiilor cu autism este limitată. Învăţător de profesie, confruntat el însuşi cu provocarea de a fi fost nevoit să lucreze la clasă cu copii speciali, viceprimarul municipiului Vaslui, Cătălin Mîndru, a propus acum ceva timp elaborarea unui protocol de colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională în vederea susţinerii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) şi a familiilor acestora. El a menţionat că a vorbit cu conducerea CJRAE despre posibilitatea de a finanţa, de la bugetul local al municipiului Vaslui, acţiuni care să vină în sprijinul copiilor cu nevoi speciale, dar nu a fost găsit cadru legislativ pentru astfel de finanţare.

"Pista aceasta de sprijin a copiilor cu nevoi speciale din municipiul Vaslui s-a împotmolit din cauza prevederilor legislative. Nu m-am oprit aici şi am continuat să merg pe partea serviciilor noastre de asistenţă socială pe care le asigurăm. Ce am putea face pentru aceşti copii? Sunt cel puţin trei direcţii pe care am putea acţiona. Prima ar fi cea de identificare şi de diagnostic, terapia, mai ales terapia timpurie, care este foarte importantă şi apoi integrarea. Cam acesta ar fi spectrul activităţilor unde am putea să intervenim, eventual evenimente de conştientizare. A fost o propunere de-a mea aceea de a încerca să integrăm aceşti copii, familiile lor în comunitate, dar şi aici nu este foarte uşor, având în vedere în primul rând reticenţa familiilor acestor copii şi apoi din cauza faptului că nu am mai făcut asemenea evenimente până acum, teama ca reacţia celorlalţi să nu fie una demobilizatoare. Aceşti copii ajung în învăţământul de masă şi aici acţiunea ar trebui să fie una integrată, adică acţiuni şi asupra resursei umane de la clasă, în sensul pregătirii acestora pentru a lucra cu astfel de copii. O altă acţiune ar trebui să fie în zona acestor centre de asistenţă psihopedagogică, de suplimentare a resursei umane, care oricum este mai bine pregătită decât cea existentă în şcoli, astfel încât să poată acoperi toate nevoile şcolilor. Evident, ar trebui şi o acţiune îndreptată către familie, fie din partea comunităţii locale, fie din partea altor sisteme care să sprijine familia în procesul de integrare şcolară", a transmis viceprimarul municipiului Vaslui.

Cătălin Mîndru a mai spus că instituţia deţine anumite spaţii pe care le-ar putea pune la dispoziţia unor ONG-uri sau asociaţii care luptă pentru drepturile copiilor cu autism, dar că nu a primit solicitări pentru sprijin în acest sens. AGERPRES / (AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani