VIDEO REPORTAJ Tulcea: Sezonul turistic în Deltă s-a deschis cu un prânz pescăresc pe bază de sturion
Sezonul turistic în Delta Dunării s-a deschis în satul tulcean Sarichioi, de pe malul complexului Razim-Sinoe, cu un prânz pescăresc pe bază de nisetru, una dintre speciile de sturioni foarte apreciată pentru calităţile gustative şi interzisă la pescuit în mediul natural din România.
Prânzul pescăresc este un produs care întregeşte oferta unităţilor turistice din judeţ, foarte solicitat anul trecut în comparaţie cu serviciile de cazare, turiştii care ajung în Deltă putând opta pentru meniuri ce au la bază reţete tradiţionale, specifice zonei.
"Am venit în primul rând pentru cei de aici. Am mai fost o singură dată şi, din momentul în care am intrat pe poartă, am simţit că parcă sunt din locul ăsta. Mâncarea e foarte bună şi simt că toată lumea care vine aici e prietenă cu toată lumea", a declarat Cornelia Sârbu, din Galaţi, unul dintre turiştii care au participat, în acest sfârşit de săptămână, la prânzul pescăresc din satul Sarichioi.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Turiştii au aflat despre prânzul pescăresc de pe reţelele sociale şi au apreciat ospitalitatea gazdelor care le-au oferit preparate dintr-unul dintre cei mai scumpi peşti a căror captură în apele naturale este interzisă.
"Cred că putem trece peste nişte bariere psihologice. Sturionii sunt crescuţi în crescătorii şi le putem oferi turiştilor şansa de a mânca ceva deosebit, ce nu mâncăm în fiecare zi. E o variantă şi somonul, dar prefer peştele românesc. Cât priveşte preţul (n.r. - 160 de lei), dacă ne gândim la varietatea preparatelor şi facem o comparaţie cu Valea Prahovei, nu mi se pare ceva de nedepăşit", a spus Elena B., o turistă din Brăila.
Doar antreul care a constat în icre de crap cu ceapă şi desertul nu au avut la bază sturion. Storceacul şi saramura de nisetru au fost pregătite de Evdochia Capusta, din satul Sarichioi.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
"Sturionul se face bucăţele. Zgârciul se pune la fiert cu mai multe legume. La final, se scot legumele şi zgârciul, iar în borş se adaugă alte legume, tocate mărunt. Legumele ar fi ceapa şi ardeiul, iar morcovii şi ţelina se dau prin răzătoare şi se călesc un pic în ulei pentru a da culoare storceacului", a afirmat Evdochia Capusta.
Ea a învăţat de la părinţi reţetele folosite pentru prepararea storceacului şi a saramurii din sturion.
"Reţetele sunt tradiţionale. Le-am moştenit de la mama. Tatăl meu a fost pescar. În timp, am mai perfecţionat câte ceva. De exemplu, de la oţet am ajuns la lămâie. În timp, m-am perfecţionat la locul de muncă", a dezvăluit tulceanca din satul Sarichioi.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Localitatea de ruşi lipoveni este una dintre cele mai frumoase şi pitoreşti din judeţ. Străzile sunt curate, spaţiul verde din faţa fiecărei curţi este plin de flori, din loc în loc, unii săteni ies cu legumele din grădină la vânzare în faţa porţii, iar duminică dimineaţa, după slujbele din bisericile satului, lumea merge la târg, unde se vând produse alimentare şi nealimentare.
"Ne chinuim. Soţul meu a murit acum nouă ani şi am un băiat student la Politehnică. Trebuie să-l ajut, iar altfel, nu am cum", spune una dintre vânzătoarele din târgul de haine din sat.
Satul de pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe nu are unităţi turistice mari care să rămână deschise tot timpul anului, ci pensiuni mici care păstrează specificul caselor tradiţionale din Deltă, aşa încât turismul este o activitate sezonieră.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
"Noi am deschis pensiunea în anul 2019. Este o casă tradiţională, care a fost construită în anul 1921 şi în anul acela a fost extrem de căutată. Dacă am fi avut de zece ori mai multe locuri, toate s-ar fi ocupat. În anul 2020, a fost pandemia, iar 2021 a fost cel mai bun an. Din aprilie până în decembrie, toate weekendurile au fost ocupate, dar şi în cursul săptămânii, mai ales în mai şi în lunile de vară", a declarat pentru AGERPRES proprietarul pensiunii, Alexandru Filip.
Anul 2023 a fost un paradox, din punct de vedere turistic.
"Anul trecut, pe cazare, a fost cel mai slab, dar a mers foarte bine zona de evenimente private, nunţi, petreceri de zi, a mers foarte bine zona de mese pentru grupuri private, autocare de turişti care plecau spre Deltă opreau la noi să mănânce. A fost un paradox, pe cât de slab a mers pe partea de cazare, pe atât de bine a mers pe zona de mâncare", a afirmat Filip.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Anul acesta se anunţă însă a fi unul dintre cei mai buni, inclusiv pe partea de cazare.
"În mai, nu mai avem nimic liber, weekendurile sunt aproape toate ocupate. În iulie, avem grupuri care stau cinci, şase nopţi, ceea ce e şocant, pentru că nici în 2021, care a fost cel mai bun an al nostru, n-am trăit o cerere atât de mare cu atât de mult timp înainte. Se pare că vom depăşi considerabil anul trecut, poate şi acum doi ani", crede proprietarul pensiunii din satul Sarichioi.
El şi-a propus ca în fiecare duminică să organizeze câte un prânz pescăresc, evenimentele urmând să se desfăşoare inclusiv în timpul prohibiţiei pescuitului.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
"Noi nu suntem afectaţi de prohibiţie. Ne aprovizionăm cu peşte şi icre de la Cataloi, iar peşte proaspăt luăm de la Enisala, un bazin piscicol privat care funcţionează tot timpul anului", a precizat Alexandru Filip.
Prânzul pescăresc a fost apreciat de oaspeţi.
"Au fost foarte bune mâncărurile, şi ciorba, şi starterul, tot. Mi-a plăcut foarte mult", a spus Cornelia Sârbu din Galaţi.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Portul din satul Sarichioi s-a modernizat în timpul sezonului rece, cu fonduri europene, dar şi-a păstrat malurile naturale. Are un loc de joacă pentru copii, pontoane de acostare pentru ambarcaţiunile pescarilor din localitate, bănci şi foişoare pentru turişti, dar şi două restaurante cu terase. Lumea vine din judeţele vecine cu maşina sau cu bicicletele.
"Am fost ieri (sâmbătă - n.r.), la Galaţi, la prima competiţie de mountain-bike, la început de an, Gârboavele Trail Run şi am câştigat locul I, la feminin open, tura scurtă, iar acum fac tura de revenire, pentru acidul lactic din muşchi. Am convins doi colegi şi am venit de la Tulcea cu bicicletele până în Sarichioi, am mâncat o pizza, ne-am întâlnit cu un alt şoselar şi acum ne întoarcem în oraş", ne-a mărturisit Lavinia Iancu, din Tulcea.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
***
Supravieţuitori ai erei dinozaurilor, toate speciile de sturion sunt clasificate în Lista roşie a Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii (IUCN) ca fiind critic ameninţate, iar autorităţile şi cercetătorii fac eforturi pentru conservarea efectivelor, în baza unei Strategii regionale pentru conservarea şi managementul durabil al populaţiilor de sturion din nord-vestul Mării Negre şi Dunărea inferioară, aprobată în luna iunie a anului 2013, în timpul Reuniunii regionale a CITES, desfăşurată la Tulcea.
Din anul 2006, atunci când în România s-a interzis pentru prima dată reţinerea acestor specii în apele teritoriale, s-au dezvoltat mai multe crescătorii private de sturion, amenajarea acestora fiind susţinută prin fonduri europene.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Turismul în judeţul Tulcea a cunoscut un declin în ultimii ani pe fondul pandemiei şi al războiului din Ucraina, însă anul trecut numărul vizitatorilor a crescut cu 20,73% faţă de cel din anul precedent, potrivit datelor furnizate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Astfel, dacă în anul 2022, instituţia din subordinea Ministerului Mediului a înregistrat 103.590 turişti, din care 13.522 turişti străini, anul trecut, ARBDD a înregistrat, în baza raportărilor agenţilor economici, 125.073 turişti, din care 9.800 turişti străini. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Arad: Cel mai scump teren agricol scos la vânzare - 30.000 de euro pe hectar, la Pecica
Zona Pecica are cele mai scumpe terenuri agricole din județul Arad, prețurile fiind de până la 30.000 de euro pe hectar, conform ofertelor de vânzare depuse de proprietari în cursul anului 2024 la Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ). Directorul executiv al DAJ Arad, Pavel Țica, a declarat miercuri, pentru AG
Buzău: 10 comune dintr-un total de 87 au finalizat lucrările cadastrale de înregistrare sistematică; peste 221.000 de cărți funciare
La nivelul județului Buzău, de la debutul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică la nivelul a 10 comune dintr-un total de 87, fiind înregistrate peste 221.000 de cărți funciare. Cadastrul sistematic se referă la actualizarea sau înregistrarea datelor legate
Sindicaliștii de la metrou protestează, miercuri, în fața Guvernului
Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) organizează, miercuri, începând cu ora 14:30, un pichet de protest în fața Guvernului, după ce marți câteva sute de sindicaliști ai Metrorex au protestat în fața Ministerului de Finanțe, cerând creșterea salariilor conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat la finele anului trecut și fi
Tulcea: Primăria municipiului caută o asociație pentru valorificarea deșeurilor textile
Primăria municipiului Tulcea caută o organizație neguvernamentală care să preia deșeurile textile colectate de la populație, astfel încât să valorifice bunurile care pot fi valorificate și să scadă costurile reclamate de depozitarea acestor materiale și contribuția pentru economia circulară. Inspectorul de specialitate din cadrul autorități
Suceava: O cisternă cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2; au fost scurgeri ușoare de carburanți
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marți spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătărești, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit acestora, două persoane care s-au aflat în cabina ca
Prahova: Incendiu la o stână din comuna Balta Doamnei; sute de animale erau în interior
O stână din comuna prahoveană Balta Doamnei, sat Lacul Turcului, în interiorul căreia se aflau sute de animale, a fost cuprinsă, miercuri dimineață, de un incendiu care a afectat generalizat construcția. Pentru ges
Prahova: O tânără a decedat într-un accident produs pe DN 1B
O tânără de 24 de ani a decedat miercuri dimineață într-un accident rutier care s-a produs pe Drumul Național 1B, în localitatea prahoveană Valea Călugărească. 'Din primele cercetări la fața locului a reieșit faptul că o tânără de 26 de ani, care conducea un autoturism pe sensul de mers Buzău către Ploiești, ar
Circulația tramvaielor pe linia 41 este blocată marți seara pe sensul spre Piața Presei
Circulația tramvaielor pe linia 41 este blocată marți seara pe sensul spre Piața Presei, din cauza unui incident în care un călător s-a dezechilibrat și s-a accidentat, a anunțat Societatea de Transport București (STB). Un echipaj SMURD a intervenit la fața locului pentru a oferi îngrijiri medicale. Pentru a veni în sprijinul c
Vâlcea: Incendiu de proporții în comuna Alunu; ard circa 50 de hectare de vegetație uscată în apropierea haldei de steril
Pompierii militari din județul Vâlcea intervin, marți seara, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în comuna Alunu, suprafața afectată fiind în prezent de circa 50 de hectare de teren. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, la fața locului au fost trimise
Fechet: Pentru prima oară urmează să avem ferme piscicole la Marea Neagră; sunt perimetre atribuite
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat marți, la Constanța, că din acest an, pentru prima dată în țara noastră vor funcționa ferme piscicole la Marea Neagră, fiind deja atribuite prin concesionare anumite perimetre pentru desfășurarea acestei activități. Fechet a spus că așteaptă cu nerăbdare să mănânce
Dolj: Accidentul rutier de pe DN 6 în care trei persoane au murit a fost cauzat de o tânără de 19 ani
Accident rutier care a avut loc, marți, pe DN 6, în localitatea Zănoaga, în urma căruia trei persoane au decedat, iar alta este în stare de inconștiență, a fost produs în momentul în care o tânără de 19 ani din Caracal, județul Olt, a depășit un ansamblu de vehicule. Potrivit IPJ Dolj, din primele cercetări
CJ Ilfov: Razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați
Echipe mixte de la Protecția Animalelor CJ Ilfov, Poliția Română - Protecția Animalelor, Poliția Locală și Jandarmeria Română au început razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați din gospodăriile ilfovene. Potrivit unui comunicat al CJ Ilfov transmis marți, prima oprire a fost în Popești-L
Prahova: Se închide fabrica de frigidere de la Ariceștii Rahtivani; sute de angajați vor fi concediați colectiv
În jur de 500 de angajați vor fi concediați colectiv, după ce o fabrică de produse de refrigerare care funcționează la Ariceștii Rahtivani, în județul Prahova, se va închide. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova, Cristina Stoichici, a declarat marți, pentru AGERPRES, că respectiva compa
VIDEO INTERVIU/Ministrul Tîlvăr: O prezență militară americană permanentă ar fi un pas înainte, dar și prezența rotațională e la fel de eficientă
O prezență militară americană permanentă în țara noastră ar fi 'un pas înainte', dar și prezența rotațională este la fel de eficientă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. În interviu, ministrul se referă la cadrul legislativ care privește asigurarea sp
Ministrul Apărării: În februarie va fi semnat contractul pentru noul sistem PATRIOT, în locul celui cedat Ucrainei
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat marți, într-un interviu acordat AGERPRES, că estimează că în februarie va fi semnat contractul privind sistemul PATRIOT care îl înlocuiește pe cel cedat de România către Ucraina. 'Vreau să salut faptul că, la sfârșitul acestui an, Guvernul american a luat