REPORTAJ Zeci de sortimente de miere, printre care şi cea de negruş şi ciocolata apicolă, la "Sărbătoarea Mierii" de la Blaj
.jpeg)
Peste 150 de expozanţi, inclusiv din Republica Moldova şi Polonia, au fost prezenţi, sâmbătă şi duminică, la Blaj, la "Sărbătoarea Mierii", considerat cel mai mare târg apicol din România, prilej pentru miile de vizitatori să îşi cumpere miere şi produse apicole de calitate, dar şi pentru cei care practică apicultura, la scară mai mare sau mai mică, să se doteze cu cele mai performante echipamente şi utilaje apicole.
Printre participanţii la târg s-a aflat şi singurul "bărcuitor de albine" din ţară, Mihai Grama, mureşean la origine, dar stabilit de mulţi ani în judeţul Cluj.
Printre produsele expuse la standul stupinei Mihai Grama se regăseau inclusiv borcane cu miere de iarbă neagră.
"Iarba neagră, negruşul în denumirea lui populară, este o plantă care creşte în Munţii Apuseni, la peste 1.200-1.500 de metri altitudine, în judeţele Cluj, Alba, un pic în Hunedoara, în vreo două-trei comune din Sălaj şi la fel din Bihor. Cam atât. E o miere gelificată, care nu curge, e ca un jeleu, ca piftia. Este recomandată în afecţiuni ce ţin de sistemul endocrin, de reglarea tranzitului, de infecţii urinare. E un adjuvant şi un remediu, recomandată inclusiv diabeticilor", a explicat, pentru AGERPRES, apicultorul Mihai Grama.
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES
El a adăugat că mierea de negruş este singura miere din România şi posibil şi din Europa care se poate scoate diferenţiat. "Dacă într-o ramă am 10 tipuri de miere, tot ce e altceva pot să scot afară şi negruşul să îl scot pur. Nu e voie nici măcar 2-3% amestec de altceva. E singura miere care în standardul ei are peste 20% umiditate, respectiv 22%. La alt sortiment de miere, dacă avem peste 19% deja se produce fermentaţia", a spus Mihai Grama.
Printre celelalte sortimente de miere produse de apicultor se numără cea de fânaţă de munte, de iulişcă, de păpădie, de păducel, de mană de stejar, de zmeură cu mană de brad, dar şi clasicele sortimente de miere de tei sau de salcăm, dar şi păstură de munte, căpăceală, lăptişor de matcă sau tinctură de propolis.
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES
Grama a menţionat că are 12 produse montane certificate până acum la Agenţia Naţională a Zonei Montane, de la Vatra Dornei.
Apicultorul a afirmat că este singurul "bărcuitor de albine", adică vânător de albine sălbatice, cu acte în regulă şi că săptămâna trecută şi-a depus dosarul la Ministerul Culturii şi pentru Tezaur Uman Viu.
"Am primit carnetul de meşter popular de bărcuitor de albine. (...) Eu păstrez tradiţia. Vreau să ducem mai departe această tradiţie, să nu se piardă acest meşteşug popular, despre care care există foarte multe dovezi păstrate în muzeele etnografice", a spus Mihai Grama.
Apicultorul a mai spus că mulţi studenţi vin în practică la stupina sa, dar şi elevi atunci când e săptămâna "Şcoala altfel", punctând necesitatea înfiinţării unor ferme pedagogice.
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES
În ceea ce priveşte valorificarea, pe lângă posibilitatea plasării de comenzi pe site-ul stupinei sale, produsele ajung inclusiv la românii de peste Ocean, dar şi din alte ţări europene, unde sunt distribuite de către o firmă din Braşov. "Comerţul on line a luat amploare, iar comunităţile de români vor să simtă gustul de acasă, gustul copilăriei", a conchis Mihai Grama.
Un alt expozant, prezent pentru prima dată la "Sărbătoarea Mierii" cu un stand, în trecut el participând la conferinţele apicole desfăşurate în cadrul târgului, a fost ieşeanul Cătălin Maxim, al cărui celui mai recent master este în agricultură.
"Sunt apicultor din comuna apicolă Bârnova şi subliniez că este singura comună apicolă din România, după ce prin Consiliul Local a trecut o hotărâre prin care s-a acceptat că apicultura e principala activitate agricolă de pe teritoriul comunei. Ne mândrim cu peste 20 de apicultori, cu peste 2.000 de familii de albine şi, foarte important, cu trei facilităţi complete de procesare a mierii - vorbim la nivel de fabrică, nu la nivel de stupină, şi cu patru mărci importante, unele recunoscute chiar şi la nivel european", a explicat Cătălin Maxim.
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES
În ceea ce priveşte stupina sa, "Târâmul zeilor", Cătălin Maxim spune că s-a orientat mai mult spre zona care e legată de apiterapie, produsele expuse spre vânzare la Blaj demonstrând de altfel acest lucru, spre încântarea celor care nu se limitează doar la a consuma miere şi atât.
"Foarte puţină lume cunoaşte că România e lider mondial în apiterapie, acel segment al medicinii care studiază exclusiv efectul produselor apicole asupra sănătăţii. Mă refer atât la păstrarea, cât şi la refacerea stării de sănătate. Produsele apicole sunt extraordinare din punctul acesta de vedere. (...). Sunt membru în Societatea Română de Apiterapie, iar produsul cel mai sănătos din acest an, toate fiind recomandate pentru sănătate, este ceea ce eu numesc 'Hrana zeilor', care este un preparat apiterapeutic, care conţine tot ce are mai bun stupul, de la miere, polen, lăptişor de matcă, propolis şi, ca invitat special, cătina. E un produs care e foarte potrivit atât pentru energizare, cât şi pentru menţinerea stării de sănătate", a explicat Cătălin Maxim.
El produce şi sortimentele clasice de miere, adică miere de rapiţă, miere de salcâm, miere polifloră, de floarea soarelui şi de tei.
"Cel mai mult mă mândresc cu mierea de tei de Bârnova, care are o cristalizare foarte particulară. Mierea de tei de Bârnova se distinge prin cristalizarea care trebuie să fie foarte fină, comparabilă cu a rapiţei. Şi, foarte important, şi culoarea să fie cât mai apropiată de alb", a spus Maxim.
O parte din eforturile sale comerciale sunt direcţionate către copii.
"Am inventat ciocolata apicolă, care conţine 95% miere şi 5% ingrediente din industria ciocolatei, pentru că eu cred că e foarte important să îndepărtăm copiii de consumul de zahăr, care face mari daune. Între ingrediente adaug la miere, în proporţie de 5%, şi nu mai mult, cacao cu un condiment mai special, tonka, sau roşcove, care sunt foarte apropiate la gust cu cacao şi chiar şi la culoare. Am un sortiment care conţine roşcove cu arahide sau un altul de roşcove şi pulbere de mentă. Imităm gusturi de succes din industria ciocolatei. Facem şi un amestec care conţine cafea decofeinizată şi cardamon", a explicat bărbatul, care îi invită pe confraţii săi apicultori să fie cât mai creativi.
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES
Maxim a explicat că, în general, apicultura este legată de o mare pasiune, acesta fiind şi în cazul său. În plus, bunicul său, ca orice ţăran de pe vremea lui, avea şi câţiva stupi în curte.
Preferă să facă un pastoral restrâns, rareori depăşind limitele judeţului Iaşi. Are în jur de 100 de familii de albine. "Ca urmare, nu pot să trăiesc vânzând en gros mierea, pentru că mierea en gros are un preţ foarte, foarte mic. Trebuie să vând, producând o cantitate relativ mică, de câteva tone pe an, trebuie să o valorific până la capătul lanţului, deci să ajung la consumatorul final. Pentru mine, e important, pentru că vreau să ştiu cum gândesc oamenii, vreau să popularizez produsele apicole şi din punct de vedere apiterapeutic. Iar târgurile ca acesta sunt o bună oportunitate să schimbăm informaţii către consumatori şi desigur să culegem impresiile lor. E o abordare de marketing", a spus Cătălin Maxim.
Deşi este acreditat şi Bio, din păcate nu reuşeşte să valorifice acest avantaj al produsului şi, ca urmare, nu marchează produsele ca fiind acreditate Bio, pentru că, spune el, nu ar avea sens "să strice" piaţa de Bio cu un preţ care nu e potrivit acolo.
Tot din Moldova, a venit la "Sărbătoarea Mierii" cu produse mai aparte un procesator din Vaslui, care a lansat pe piaţă miere cremă şi alternativele ei, cu fructe.
"Am adus produse pe bază de miere cremă. Mierea am transformat-o într-un produs cremos, tartinabil, am căutat să rezolvăm problema cristalizării. (...) Am adăugat în miere cremă de fructe, deshitratate şi măcinate, obţinând astfel o alternativă la dulceţurile care sunt pe bază de zahăr. Avem un produs procesat la rece, este un produs cu beneficiile însumate ale mierii şi ale fructelor, cu antioxidanţii şi cu vitaminele din fructe. Totodată, am mai dezvoltat un produs inovativ, pentru prima dată adus în târgul acesta, este mierea cremă cu propolis. De data aceasta, mierea cremă cu propolis este un medicament şi nu un aliment, care acţionează la nivelul gâtului", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Apisrom SRL, Dumitru Râşcanu.
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES
El a explicat că la mierea cremă cu coacăze sau mierea cremă cu afine, întâlnim atât partea de vitamine şi antioxidanţi, tot ceea ce ne dau bun fructul respectiv, iar mierea cremă cu cătină este "o bombă de vitamina C, care însumează, din nou, beneficiile mierii şi vitamina C din cătină".
Pentru copii, procesatorul a creat o alternativă la ciocolată, "cioco miere", o mieră cremă cu cacao.
"Avem şi mierea cu propolis, care este deja în categoria medicament, şi mierea aromată, unde avem căpşună sau zmeură", a adăugat Dumitru Râşcanu.
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES
Înfiinţată în 2005, afacerea are ca obiectiv procesarea mierii de albine şi exportul ei, iar în secundar realizarea de faguri artificiali. Mai nou, produce şi miere cu bere.
Produsele sunt valorificate în principal pe piaţa europeană, respectiv cam 80%. Pe piaţa internă, produsele pot fi achiziţionate din marile lanţurile de retail, dar şi prin intermediul mediului online, cu comenzi pe site-ul procesatorului vasluian.
"Am venit la Blaj cu produse pe care micii apicultori nu le au. (...) Îi încurajăm pe apicultori să vândă şi să îşi diversifice produsele şi portofoliul de produse astfel încât să poată să-şi vândă mai uşor produsul lor de bază", a spus Dumitru Râşcanu.
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES
Ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie, "Sărbătoarea Mierii" este organizată de Apidava SRL Blaj, cel mai mare procesator din România, Primăria municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean.
AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani