Sprijinul militar pentru #Ucraina, subiectul central al summitului UE de joi şi vineri

Sprijinul militar pentru Ucraina, criza din Orientul Mijlociu, situaţia fermierilor europeni şi extinderea Uniunii Europene constituie principalele puncte ale agendei reuniunii Consiliului European ce are loc joi şi vineri la Bruxelles.
Intrat deja în al treilea an, războiul lansat de Rusia contra Ucrainei va ocupa un loc central în cadrul summitului UE, fiind vorba despre un moment ''crucial'', potrivit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.
''Conştientizarea urgenţei situaţiei, intensitatea şi hotărârea fermă sunt imperios necesare. Sarcina noastră cea mai importantă este furnizarea rapidă de ajutor militar Ucrainei. Prezentul Consiliu European va reprezenta o ocazie de a consolida şi de a urgenta aceste eforturi. În plus, trebuie să ne concentrăm pe implementarea sancţiunilor pe care le-am adoptat şi pe asigurarea respectării efective a acestora, precum şi pe continuarea eforturilor care urmăresc utilizarea profiturilor excepţionale generate de activele blocate'', se arată în scrisoarea trimisă de Charles Michel liderilor statelor membre, potrivit site-ului consilium.europa.eu.
Este de aşteptat ca liderii Celor 27 să dezbată propunerea făcută de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell potrivit căreia Uniunea Europeană ar trebui să utilizeze 90% din veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a cumpăra arme pentru Ucraina prin intermediul Instrumentului European pentru Pace.
Borrell a declarat că va propune ca restul de 10% din valoarea activelor ruse din Europa îngheţate să fie utilizat pentru a spori capacitate industriei de apărare ucrainene. Aproximativ 70% din activele ruse blocate în Occident se află în depozitul central belgian Euroclear pentru titluri de valoare, ce deţine echivalentul sumei de 190 de miliarde de euro reprezentând diverse titluri ale băncii centrale ruse şi lichidităţi.
Contribuţiile statelor UE la Instrumentul European pentru Pace au ajuns la 17 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Creat în 2021 pentru finanţarea acţiunilor de securitate şi politică externă ale UE, acest instrument extrabugetar a fost folosit după declanşarea invaziei ruse în Ucraina mai ales pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate Kievului.
Un alt punct important al agendei summitului UE va fi reprezentat de securitatea şi apărarea europene. În scrisoarea adresată participanţilor la summit, Charles Michel estimează că Europa se confruntă cu cea mai mare ameninţare la adresa securităţii de la cel de Al Doilea Război Mondial încoace, fiind necesare ''măsuri radicale şi concrete pentru a fi pregătiţi pentru apărare şi pentru a plasa economia UE 'pe picior de război' ''.
Printre măsurile propuse în acest sens de preşedintele Consiliului European sunt sporirea cheltuielilor, mai multe achiziţii comune, facilitarea accesului industriei de apărare la fonduri private şi publice şi reducerea barierelor de natură administrativă.
Aşa cum era de aşteptat, participanţii la summitul UE vor aborda şi criza din Orientul Mijlociu. Liderii ţărilor membre îşi vor reitera, foarte probabil, poziţia conform căreia dreptul internaţional trebuie respectat şi este nevoie urgentă de o încetare durabilă a focului în Fâşia Gaza pentru a-i proteja pe civili, pentru a le permite ostaticilor să revină în siguranţă la căminele lor şi pentru a garanta furnizarea asistenţei umanitare.
Liderii statelor UE vor discuta şi despre situaţia fermierilor europeni, care în ultimele luni au organizat proteste masive la Bruxelles şi în alte mari oraşe europene. Politica agricolă comună (PAC) reprezintă 386,6 miliarde de euro din bugetul comun de 1.210 miliarde de euro al blocului comunitar, care se întinde pe perioada 2021-2027. Aproximativ 80% din banii din PAC merg către 20% din fermieri, acesta fiind un motiv de nemulţumire pentru fermierii din UE.
Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de simplificare destinate reducerii poverii administrative pentru fermieri, când vine vorba de fondurile din politica agricolă comună. De asemenea, executivul comunitar a retras o propunere cheie vizând reducerea utilizării pesticidelor şi a renunţat la obiectivele privind reducerea emisiilor din agricultură.
În plus, fermierii europeni acuză un aflux de cereale, ouă şi carne de pasăre dinspre Ucraina, ceea ce duce la o prăbuşire a preţurilor în special în ţările vecine şi întreţine o concurenţă ''neloială'', întrucât produsele ucrainene nu respectă anumite norme comunitare.
Liderii statelor UE ar urma să dea undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Bosnia, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în această privinţă.
Bosnia a solicitat în 2016 să adere la UE, iar în 2022 a primit statutul de candidată la aderare. În luna noiembrie a anului trecut, executivul comunitar a anunţat că negocierile cu Bosnia ar trebui să înceapă imediat ce vor fi îndeplinite anumite criterii.
Bosnia şi Kosovo sunt singurele din Balcanii Occidentali care nu au început negocierile oficiale de aderare la UE. Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Turcia sunt şi ele candidate oficiale la aderare. În luna decembrie a anului trecut, Uniunea Europeană a decis să înceapă negocierile cu Kievul şi Chişinăul şi să-i acorde Georgiei statutul de candidat oficial. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ştefan, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Veterani ai forțelor speciale britanice își acuză foști colegi că au ucis civili neînarmați în Irak și Afganistan
Veterani din forțele speciale britanice au relatat despre cum colegi de-ai lor 'psihopați' au omorât, pe când serveau în misiuni în Irak și Afganistan, civili neînarmați care dormeau, inclusiv un băiețel care a fost încătușat și împușcat, potrivit unei investigații realizate de BBC și preluate de PA Media și dpa.
Rusia respinge ca 'inacceptabil' ultimatumul de încetare a focului în #Ucraina
Kremlinul a calificat luni drept inacceptabil ultimatumul adresat Rusiei de Ucraina și de aliații europeni ai acesteia, care au cerut Moscovei să accepte de luni, 12 mai, un armistițiu pentru 30 de zile, amenințând-o că în cazul unui refuz va fi supusă unor noi sancțiuni, relatează agențiile AFP și EFE. 'Limbajul ultimatumurilo
Franța va răspunde ferm la decizia Algeriei de a expulza încă 15 oficiali francezi, declară ministrul de externe Barrot
Franța va răspunde deciziei 'nejustificate' a Algeriei de a expulza 15 oficiali francezi, a declarat luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot, în contextul în care relațiile dintre cele două state continuă să se înrăutățească, transmite Reuters. Legăturile Franței cu fosta sa colonie au fost complicate de multă
Fâșia Gaza se confruntă cu un 'risc critic de foamete' (raport)
Fâșia Gaza se confruntă cu un 'risc critic de foamete', 22% din populație urmând să ajungă în curând într-o situație 'catastrofală', după 19 luni de conflict și peste două luni de blocare a ajutorului umanitar, relevă raportul IPC (Cadrul integrat de clafisicare a securității alimentare) publicat luni, citat de Reuters și
Statele Unite analizează oferta Qatarului de a furniza un avion prezidențial
Guvernul de la Washington va acționa conform legii în privința ofertei Qatarului de a furniza Departamentului Apărării Statelor Unite un avion pentru președintele Donald Trump; purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karolin Leavitt, a declarat luni că partea americană nu este îngrijorată de ceea ce ar putea cere qatarezii în schimb, transmite Reu
Germania: Social-democrații au desemnat-o pe Bärbel Bas pentru una din funcțiile de co-lider, după eșecul de la legislative
Ministrul german al muncii, Bärbel Bas, a fost nominalizată pentru funcția de co-lider al Partidului Social Democrat (SPD), formațiune care încearcă să își revină de pe urma unuia dintre cele mai slabe rezultate electorale din istoria sa, informează luni dpa. SPD, în mod tradițional una din cele două forțe politice mains
Dizolvarea PKK: Uniunea Europeană le cere tuturor părților să 'fructifice ocazia' pentru a instaura pacea
Comisia Europeană le-a cerut luni tuturor părților să ''fructifice ocazia'' apărută pentru instaurarea păcii după decizia Partidului Muncitorilor din Kurdistan de a se dizolva și de a pune capăt luptei sale armate împotriva Turciei, transmite AFP. ''Uniunea Europeană consideră că lansarea unui proces de pace credi
SUA și China au convenit un armistițiu comercial pentru 90 de zile
China și SUA au convenit un armistițiu pentru o durată de trei luni în războiul lor comercial pe care-l duc de când Donald Trump a redevenit președinte al SUA, astfel că Statele Unite vor reduce taxele vamale percepute produselor importate din China de la 145% la 30%, în timp ce China va reduce taxele vamale percepute produselor importate din SUA de
În prima discuție telefonică cu papa Leon al XIV-lea, Zelenski l-a informat despre armistițiul propus Rusiei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit noului papă Leon al XIV-lea pentru declarația sa în favoarea unei păci juste în Ucraina în cursul unei convorbiri telefonice purtate luni, ocazie cu care l-a informat pe Suveranul Pontif despre propunerea comună a Kievului și principalilor săi parteneri europeni către Rusia în legătură cu
Taiwanul a întreprins primele sale trageri reale cu lansatoare de rachete Himars furnizate de SUA
Taiwanul a întreprins luni primele sale trageri reale cu lansatoare de rachete Himars achiziționate din SUA cu scopul de a întări capacitățile sale militare, pentru a se putea apăra contra unui eventual atac chinez, informează AFP. Jurnaliști ai agenției de presă franceze au asistat luni la trageri ale armatei taiwaneze cu lansatoa
60 de ani de relații diplomatice Germania-Israel: Steinmeier face apel la ridicarea blocadei asupra ajutoarelor pentru Gaza
Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a exprimat luni speranța că 'incredibila poveste de reconciliere' dintre Israel și Germania poate servi drept 'o licărire de speranță' pentru vremuri mai pașnice, cu ocazia marcării a 60 de ani de relații diplomatice între Germania și Israel, relatează dpa. 'Istoria noast
Este o batistă, nu cocaină: Palatul Elysee dezminte o știre falsă implicându-l pe Macron, difuzată pe conturile propagandei ruse
O campanie masivă de dezinformare pe rețelele de socializare îi are în prim plan pe președintele francez Emmanuel Macron, premierii britanic și polonez, Keir Starmer și respectiv Donald Tusk, precum și pe cancelarul german Friedrich Merz, care sunt acuzați că ar fi consumat droguri în trenul care îi ducea sâmbătă spre Kiev, relatează luni Huffin
Sub presiunea imigrației, premierul Keir Stermer promite că va 'relua controlul asupra frontierelor' britanice
Premierul britanic Keir Starmer a promis luni că va 'relua în sfârșit controlul asupra frontierelor britanice', anunțând un plan pentru reducerea imigrației, într-un moment în care extrema dreaptă câștigă teren în Regatul Unit, informează AFP. 'Toate domeniile sistemului de imigrație, inclusiv (vizele) de m
Albania/Alegeri parlamentare: Rezultatele oficiale proiectează victoria Partidului Socialist aflat la guvernare
Comisia Electorală Centrală (KQZ) din Albania a confirmat luni că Partidul Socialist (PS) al premierului Edi Rama ar câștiga alegerile parlamentare desfășurate duminică, obținând 83 din cele 140 de mandate după numărarea a peste 30% din voturi, informează EFE. Astfel, PS obține nouă locuri în plus față de alegerile din 2021 și va pute
Industriile de apărare din UE și #Ucraina trebuie să se integreze mai mult (comisar european)
Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a pledat luni pentru o mai mare integrare între industriile de apărare europeană și ucraineană, potrivit Reuters. 'Pentru a-l opri pe Putin, trebuie să producem și să inovăm mai mult și trebuie să facem asta împreună în Uniunea Europeană și cu Ucraina', a afirmat Kubilius &i