logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bistriţa-Năsăud: Numărul donatorilor de sânge a crescut cu 20% după majorarea valorii tichetelor de masă

Imagine din galeria Agerpres

Numărul donatorilor de sânge înregistraţi în judeţul Bistriţa-Năsăud în primele două luni ale anului este mai mare cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce valoarea tichetelor de masă a fost majorată substanţial, la 280 de lei.

Potrivit datelor oferite marţi AGERPRES de către directoarea Centrului de transfuzie sanguină Bistriţa, Adina Beudean, în ianuarie au donat sânge 610 persoane, din care 63 s-au aflat la prima donare, iar în februarie au donat 502 persoane, din care 66 donatori noi.

În anul 2023, în ianuarie donaseră 494 persoane, iar în februarie 434.

Adina Beudean spune că majorarea tichetelor de masă a atras nu doar persoane care nu au mai donat niciodată, ci şi pe cei care donau doar ocazional.

"Într-adevăr, după majorarea tichetelor, care a fost un lucru extraordinar pentru pacienţii aflaţi la nevoie, în primul rând, am avut un aflux de donatori cu mult mai mare decât în anii trecuţi. Putem să spunem că au atras mai mulţi donatori noi şi pe cei ocazionali - ocazionali înseamnă că au donat cel puţin o dată la doi ani şi cu ocazia asta au venit să îşi reînnoiască buletinul de donare. Ne bucurăm foarte mult pentru acest lucru, pentru că întotdeauna putem să ne bazăm pe sângele donatorilor ocazionali pe care îi fidelizăm", a spus Beudean.

Directoarea centrului a adăugat că, în afara persoanelor acceptate la donare, multe altele au fost respinse, fie pentru că aveau probleme medicale, fie pentru că nu îndeplineau alte criterii necesare, motiv pentru care a făcut apel către cei care vor să doneze sânge să ţină cont de faptul că bolnavii au nevoie de un sânge curat.

"Pentru cei iniţiali, din păcate, am avut un număr foarte mare cu probleme de sănătate, pe care i-am respins sau pe care i-am temporizat. La unii am descoperit odată cu analizele, la alţii am descoperit în timpul consultaţiei medicale. Unde donatorii nu sunt foarte sinceri pe chestionarul de răspuns, în cabinetul medical, prin întrebările consecutive ale medicului, reies probleme de sănătate. Pe această cale, îi rog pe donatori să fie sinceri, să se gândească foarte clar că acest sânge ajunge în venele unui bolnav şi, credeţi-mă, nu are nevoie de alte probleme de sănătate, decât de un sânge curat. Acesta este motivul pentru care am avut foarte mulţi respinşi la donare în ianuarie şi februarie, poate şi undeva la 30% ca procent de respinşi", a declarat Adina Beudean, pentru AGERPRES.

Aceasta a ţinut să reamintească ce condiţii trebuie să îndeplinească o persoană pentru a putea dona sânge, inclusiv că, spre deosebire de analizele de sânge, donatorul trebuie să mănânce înainte de a se prezenta la centrul de transfuzii şi să se hidrateze corespunzător.

"În primul rând, trebuie să nu aibă nicio problemă de sănătate, să nu ia medicamente preventiv. Să nu aibă operaţii sau intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni. Doamnele să nu fie la menstruaţie şi să treacă cinci zile după perioadă. Obligatoriu este o masă dimineaţa - foarte mulţi donatori vin nemâncaţi, aşa cum fac când îşi recoltează sânge pentru anumite analize. Nu, la donarea de sânge eşti obligat să mânânci şi este recomandată şi o cafea, care mai creşte puţin tensiunea. Să fie hidrataţi. Să aibă între 18 şi 50 de ani la prima donare şi de la 50 de ani la 62 neapărat cu adeverinţă de la medicul de familie că nu se află în evidenţă cu boli cronice", a explicat Beudean.

De asemenea, perioada care trebuie să treacă între două donări este de 70 de zile.

Numărul în creştere al donatorilor a făcut ca, pentru scurte perioade de timp, să fie stopată donarea pentru cei cu grupele de sânge 0 pozitiv şi A pozitiv, având în vedere că stocurile depăşeau necesarul, iar valabilitatea produselor obţinute din sânge este limitată, dar au existat şi situaţii în care stocul de sânge pentru grupa 0 negativ a fost insuficient şi s-a apelat la centrele din jur.

Programările pentru donarea de sânge au început să se facă şi online, însă donatorii fideli, menţionează Adina Beudean, vor avea întâietate la donare, la ei apelându-se mereu în situaţii de criză sau urgenţe medicale.

Întrebată despre necesarul de personal, în contextul creşterii volumului de muncă, directoarea Centrului de transfuzie sanguină Bistriţa a spus că cei 11 asistenţi lucrează inclusiv ore suplimentare, pentru a prelucra sângele recoltat în prima parte a zilei, şi că, în opinia sa, numărul ar trebui să crească la aproape 40.

"Există un normativ. Imaginaţi-vă că anul trecut, când cantitatea de sânge era mai mică, aveam 11 asistenţi şi ne trebuiau 23. Acum cred că undeva la 40 de asistenţi, care să facă faţă la toate: la recoltare, preparare, distribuţie - deci la toate etapele. De la donare până la administrare este un drum lung, undeva între o zi şi două zile de lucru", a declarat Beudean. AGERPRES (A - autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 40

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s

Sanatate 24-04-2025 13:45

Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur

Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri

Sanatate 24-04-2025 11:12

Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse

O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției

Sanatate 23-04-2025 15:21

Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale

La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa

Sanatate 23-04-2025 10:19

Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe

Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i

Sanatate 22-04-2025 16:37

Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava

Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur

Sanatate 22-04-2025 12:05

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem

Sanatate 22-04-2025 11:10

Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig

Sanatate 22-04-2025 10:25

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i