logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dungaciu: Războiul influenţează politica în Republica Moldova; opţiunea europeană a scăzut la 54%

Imagine din galeria Agerpres

Opţiunea europeană a cetăţenilor din Republica Moldova este influenţată de războiul din Ucraina, procentul celor care s-au exprimat în acest sens scăzând la 54% de la 62%, cât se înregistra înainte de conflict, a declarat miercuri Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre "Mircea Maliţa", în cadrul unui eveniment privind lansarea publică a Barometrului de opinie "Republica Moldova între România, Ucraina şi Rusia (Transnistria)".

"Chestiunea cea mai importantă e că evoluţiile din Republica Moldova sunt marcate în continuare de ce se întâmplă geopolitic. Noi am făcut cercetări împreună, înainte de acest război sau înainte chiar ca iniţiativele Chişinăului să fie apăsate în ceea ce priveşte dezinformarea şi lupta împotriva războiului hibrid. Opţiunea europeană era pe la 62%, acum a scăzut la 54%. Practic, războiul acesta influenţează politica în Republica Moldova şi trebuie să ne aşteptăm, realist vorbind, ca influenţa să fie mare, în funcţie de variaţiile de pe front. Cu cât frontul estic se duce mai departe sau are succes mai mult, trebuie să ne aşteptăm ca frontul să înainteze şi politic spre Republica Moldova, aşa cum frontul va înainta şi politic spre Ucraina", a transmis Dungaciu.

El a adăugat că războiul nu a speriat populaţia acestei ţări, în sensul să o împingă spre structurile euro-atlantice, ci "dimpotrivă", a făcut-o mai reticentă.

"Războiul nu a speriat populaţia, în sensul să împingă populaţia spre Uniunea Europeană, spre unire, spre NATO, ci dimpotrivă, a făcut-o mai reticentă. Şi asta arată un tip de volatilitate. 54%, în timp ce fanfarele cântă, toţi europenii se duc la Chişinău, steagurile flutură, drapelurile Bruxelles-ului sunt peste tot. Nu e neapărat un lucru care să ne liniştească (...). E o discrepanţă între ţara reală şi ţara regală şi ţara asta reală trebuie să o palpăm din când în când, pentru că s-ar putea să avem surprize. Şi dacă noi ne uităm doar la ţara regală, s-ar putea ca cineva să lucreze la ţara reală într-un mod în care nouă doar să ne explodeze în faţă. Pentru că în toată această cercetare despre asta e vorba, despre ţara reală, ţara aceea reală în care 64% din populaţie vrea să vină patriarhul României acolo (n.r. - în Republica Moldova). Niciun politician din Republica Moldova nu are o dorinţă pozitivă de 64%. E un procent mare, e mai mult decât orice politician are în acest moment", a indicat vorbitorul.

Dungaciu a subliniat că geopolitica "contează", iar chestiunea identitară este importantă în Republica Moldova, ca opţiune strategică şi politică.

"Identitatea românească este o identitate fermă, cea moldovenească poate să fie aşa şi aşa (...). Dacă noi nu ne ocupăm de chestiunea identitară plecând de la ipoteza că este o identitate geopolitică, înseamnă că nu am înţeles nimic din ce se întâmplă în Republica Moldova. Chestiunea identitară este importantă în Republica Moldova, ca opţiune strategică şi politică. Fără o asumare identitară de un alt tip acolo, va fi foarte greu să mişti populaţiile acelea într-o direcţie sau alta (...). Legat de identitate şi de Mitropolia Basarabiei. Mitropolia Basarabiei nu are pe teren 34%, dacă e să numărăm parohiile şi credincioşii, dar ea are 34% în opţiune. Mitropolia Basarabiei este despre ţara reală, nu despre ţara regală, despre populaţia de la firul ierbii. Cum ajungem noi acolo, cum gestionezi acest instrument când tu ai un potenţial de 34% şi patriarhul este aşteptat de 64%, dintre care vreo 6-7% ruşi? Ce faci când patriarhul are o acceptabilitate mai mare decât orice alt politician? Asta e întrebarea fundamentală. Asta este o miză enormă, Mitropolia Basarabiei, şi, dincolo de miza religioasă, este o miză strategică", a punctat Dungaciu.

În context, Ion Jigău, de la Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing "CBS-Research", institut de cercetare a opiniei publice de la Chişinău, a prezentat datele studiului menţionat, potrivit căruia, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, 54% ar vota "pentru", iar 30% "împotrivă". Pentru aderarea la NATO, 28,5% dintre repondenţi s-au pronunţat favorabil, iar împotrivă 55%.

În cazul unui referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, 37,8% ar vota "pentru" şi 50% ar vota "contra", iar la întrebarea dacă Mitropolia Basarabiei susţine unirea cu România, 51% dintre cei chestionaţi au spus da. 49% dintre repondenţi şi-au exprimat acordul cu integrarea Republicii Moldova în UE, 27,5% au răspuns afirmativ integrării în NATO, iar 19,6% s-au pronunţat în favoarea apropierii Moldovei de Rusia.

De asemenea, 64% dintre chestionaţi au răspuns afirmativ la întrebarea dacă patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române ar trebui să viziteze Republica Moldova.

Referitor la numărul moldovenilor care lucrează cu drept de muncă în Federaţia Rusă, acesta a spus că în iunie, anul trecut, numărul acestora era de 6000, potrivit datelor ministerului de interne din Republica Moldova, menţionând că numărul acestora ar putea fi triplu, dacă se ţine seama de cei care muncesc în această ţară fără documente.

"Numărul este semnificativ mai scăzut decât cel vehiculat, de 500.000, iar numărul lor scade în continuare", a afirmat Jigău.

Potrivit altor date furnizate de acesta, instituţia publică în care moldovenii au cea mai mare încredere este primăria, cu un punctaj de 7,4 pe o scală de la 1 la 10, urmează instituţia prezidenţială cu 5 puncte, în timp ce încrederea moldovenilor în Parlament şi Guvern se situează sub acest punctaj.

La capitolul încrederea în personalităţi, pe primul loc se situează Maia Sandu, apoi Ion Ceban, care îl devansează pe Igor Dodon, Vladimir Voronin, Ilan Şor.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, aproximativ 71% dintre moldoveni ar vota "sigur", a mai informat expertul.

Viaceslav Ioniţă, expert din Republica Moldova, a analizat partea economică din sondaj.

"Avem un număr mare de cetăţeni din Republica Moldova care îşi văd viitorul copiilor lor în afara ţării, dar este cu 10% mai mic decât a fost cinci ani la rând. Avem o înclinaţie spre migraţie destul de mare, 16% dintre cetăţeni spun că vor pleca în viitorul apropiat din ţară, în următoarele şase luni. Deci oamenii au luat decizia să plece din ţară, continuă să plece. Lucrul acesta rămâne constant pentru ultimii şapte ani, Ceea ce ne face să credem că la noi migraţia este undeva la două procente din populaţia rămasă în ţară, deci avem o migraţie puternică, de 35.000 - 40.000 de de oameni anual. Salariul nu mai este atât de presant, dar motivul de migraţie în prezent este bunăstarea şi calitatea vieţii, nu salariul. Şi lucrul acesta influenţează destul de puternic şi opţiunile politice", a concluzionat Ioniţă.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 7-12 februarie 2024, pe un volum de 1.104 persoane şi are o eroare de 3%. AGERPRES /(A, AS - autor: Sorinel Peneş, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 13-05-2025 17:00

Prezidențiale2025/AEP a prezentat situația privind numărul alegătorilor valabil pentru turul II de scrutin

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, marți, situația numărului de alegători valabil pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui comunicat al AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetățeni. De asemenea, numărul total de cetățeni români c

Politic 13-05-2025 16:38

Senat/Comisia juridică cere timp extins de dezbatere pentru proiectul referitor la limitarea accesului la jocurile de noroc

Comisia juridică a Senatului a decis, marți, după dezbateri asupra propunerii legislative a USR prin care Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este obligat să aibă pe site un buton de autoexcludere pentru cei care vor să își blocheze accesul, să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de analiză și vot pentru acest proiect, de la 45 la 60 de zile.

Politic 13-05-2025 14:47

Prezidențiale2025/Lasconi: Voi vota pentru candidatul faptelor și al drumului pro-european

Elena Lasconi, fosta președintă USR și fostă candidată la alegerile prezidențiale, anunță că duminică va vota 'candidatul faptelor și al drumului pro-european', având speranța că acesta se va înconjura de profesioniști. Ea menționează că nu dorește să precizeze numele exact al candidatului respectiv, astfel încât să nu îi

Politic 13-05-2025 13:38

Camera Deputaților închiriază peluza pentru Campionatul Național de Drift, care are loc în Piața Constituției

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, marți, o solicitare privind desfășurarea unui eveniment sportiv de anvergură în perimetrul Palatului Parlamentului. Conducerea Camerei a dat curs unei cereri a Asociației Clubul Sportiv Romanian Drift Community, care va organiza, pe 24 și 25 mai, în Piața Constituției, etapa I a Ca

Politic 13-05-2025 12:42

Camera Deputaților/ Primarii își pot delega atribuțiile de stare civilă și funcționarilor publici de la Evidența populației

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care instituie posibilitatea ca primarii să poată să-și delege atribuțiile de stare civilă și funcționarilor publici de la Direcțiile de evidența populației. S-au înregistrat 254 de voturi 'pentru', unul 'împotrivă' și 39 de abțineri. Propunerea

Politic 13-05-2025 12:37

Cseke Attila: Alocăm peste 157,5 milioane lei pentru consolidarea seismică a șapte noi obiective

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă 157.588.850,05 lei pentru consolidarea seismică a șapte noi obiective de investiții, a anunțat, marți, ministrul Cseke Attila. Astfel, se acordă peste 130 de milioane de lei, prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru consolidarea secții

Politic 13-05-2025 12:29

Camera Deputaților/ Ziua Națională a Libertății Religioase va fi aniversată pe 16 mai

Camera Deputaților a aprobat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea pe 16 mai a Zilei Naționale a Libertății Religioase și a contribuției cultelor la viața societății românești. Potrivit actului normativ, cu acest prilej, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul și autoritățile administrației publice locale pot să

Politic 13-05-2025 12:09

Camera Deputaților/ 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege pentru instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I. C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I. C. Brătianu' se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu oca

Politic 13-05-2025 11:31

MDLPA: Peste 201 milioane de lei pentru proiecte finanțate prin Programul 'Anghel Saligny'

Ministrul interimar al Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat 16 noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny', în valoare totală de 201.048.280,15 lei. Proiectele vizează modernizarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea de sisteme de alimentare cu apă potabilă, rețele de can

Politic 12-05-2025 20:11

Prezidențiale2025/AEP: Informațiile privind operațiunile efectuate în secțiile de votare în țară și în străinătate - false; o dezinformare ce creează confuzie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, luni, că informațiile false lansate în mediul online cu privire la operațiunile efectuate în secțiile de votare organizate în țară și în străinătate la alegerile prezidențiale reprezintă o 'dezinformare menită să genereze confuzie în rândul alegătorilor și să le influențeze op

Politic 12-05-2025 19:10

Predoiu, la reuniunea PNRR: Indiferent de statutul guvernului, continuarea eforturilor pentru realizarea obiectivelor asumate este esențială

Prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu a subliniat importanța menținerii ritmului administrativ în implementarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență și a colaborării interinstituționale, în cadrul reuniunii de lucru a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență pe care a coordonat-o, l

Politic 12-05-2025 18:19

Parlamentari USR sesizează CNCD în legătură cu postarea lui George Simion

Parlamentari USR sesizează Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu postarea liderului AUR, George Simion, în care acesta îi acuză pe criticii lui că par 'bezmetici, iraționali și total nedispuși' că accepte că lumea nu este doar așa cum o văd ei. Sesizarea este făcută de parlamentarii USR din

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Politic 12-05-2025 18:03

Prezidențiale2025/AUR: Cerem autorităților să prevină tentativele de intoxicare a spațiului online pentru un candidat sau altul

Alianța pentru Unirea Românilor a solicitat public, luni, să fie pusă în aplicare decizia nr. 64/12.05.2025 emisă de Biroul Electoral nr. 46, Sector 5 București, 'prin care se constată caracterul electoral ilegal al conținutului afișat pe site-ul dexonline.ro în favoarea candidatului Nicușor Dan'. 'Este inacceptab

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f