logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vâlcea/ Proprietarii de terenuri, nemulţumiţi de valoarea exproprierilor de la autostradă: Cât pentru o eugenie pe metrul pătrat

Image

Autostrada Sibiu-Piteşti (A1) este o investiţie mult aşteptată, dar care a provocat şi nemulţumiri printre sutele de persoane fizice şi juridice din Vâlcea care au primit deciziile de expropriere pentru a începe construcţia şoselei de mare capacitate ce va lega Ardealul de Muntenia, cei mai mulţi spunând că au primit echivalentul unei "eugenii" pentru un metru pătrat de teren care le-a fost luat şi un pic mai mult în cazul construcţiilor.

În comuna Perişani, localitate prinsă în lotul 3 al autostrăzii care traversează Carpaţii, sunt, de exemplu, 12 proprietari ale căror gospodării vor fi demolate fie total, fie parţial. La aceştia se mai adaugă câteva sute de proprietari de terenuri agricole care au fost expropriaţi de suprafeţe pornind de la câţiva metri pătraţi până la câteva hectare. Mulţi dintre ei au acceptat preţul stabilit de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dar sunt şi alţii care au rămas surprinşi când au văzut cât au primit pentru munca lor de o viaţă.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



Ion Mohanu, din satul Surdoiu, este unul dintre cei cărora li se va demola întreaga gospodărie. Ajuns la vârsta de 81 de ani, bărbatul se vede acum nevoit să îşi facă din nou o casă, însă se întreabă dacă va mai reuşi, ţinând cont că a primit puţin peste 100.000 de lei pe tot ce avea construit acolo, plus terenul aferent în suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi.

"Nu rămâne nimic, nimic. Demolează absolut totul... Au venit şi ne-au spus că ne ia totul şi nu ştiu unde să ne ducem la vârsta asta. Nu am nimic în altă parte. Mai am nişte pământ undeva mai sus un pic de aici, dacă oi mai putea să fac două cămăruţe pentru cât oi mai trăi... Dar ce să-mi ajungă banii? Nici materialele nu am cu ce le lua, apoi să mai construieşti... Ziua de muncă pentru cei care lucrează e de 500, 600 de lei. De unde să-i dai atâţia bani din 100.000 de lei cât mi-au dat ei? (...) Nu ne-a întrebat nimeni nimic. Ne-au venit de la primărie nişte hârti şi ăsta e preţul naţional, zice 80 de bani metrul pătrat sau nu ştiu cât, dar la construcţie e problema. Eu am cheltuit aici poate cinci miliarde de lei, nu cât fac ăştia - 50.000 de lei, adică 500 de milioane de lei vechi cât e pe hârtiile alea valorată casa. Plus că bucătăria de jos cu două camere, cu baie, plus grajduri, binale şi tot pământul care e aici se vor duce pe Apa Sâmbetei", spune bătrânul.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



Alţi vecini, precum Florea Gheorghe, sunt la fel de nemulţumiţi, dar s-au resemnat.

"Am avut casă acolo, dar de când cu autostrada asta nu am mai făcut nimic la ea. Ne-am mutat în altă parte... Zic unii că îţi dau cât pentru o eugenie pe metrul pătrat, că mai mult nu ne dă. Dar ce putem face? Că eşti mulţumit, că nu eşti mulţumit, cum ne-au spus când au venit o dată aici, la primărie, autostrada tot se face... Acum, ce-o vrea Domnul, dacă o fi să ne dea ceva bine, dacă nu....", adaugă şi Florea Gheorghe, vecin cu Ion Mohanu, ce pare că s-a resemnat cu ceea ce a primit, aşa cum au făcut şi alţi proprietari din zonă, prea bătrâni şi fără posibilităţi materiale să dea în judecată CNAIR.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



Şi autorităţile locale din Perişani spun, de altfel, că sumele pentru gospodării sunt problema din zonă, mulţi dintre cei afectaţi neavând alte locuinţe sau terenuri pe care să îşi construiască o altă casă, iar pe piaţa liberă preţurile la terenurile din localitate aproape că s-au dublat de când s-a auzit că va veni autostrada.

"Nemulţumirile proprietarilor din zonă de la noi sunt în primul rând preţurile foarte scăzute şi mă refer strict la gospodării. Sunt şi la terenuri preţuri mici, dar fiind de interes naţional, nu au mai ţinut cont că este preţul mare sau mic, dar la gospodării chiar este un impediment foarte mare, pentru că la ce sume au primit, nu ştiu dacă le mai ajunge să îşi cumpere teren pentru a construi o altă casă. Majoritatea proprietarilor care sunt afectaţi în întregime sunt persoane care nu mai deţin o altă locuinţă în altă parte în momentul de faţă. (...) De când cu autostrada, preţurile terenurilor au început să crească. Dacă până acum doi ani, metrul pătrat era de patru euro, cinci euro, acum s-a ajuns şi la zece euro, adică preţurile s-au ridicat în ultima perioadă şi o să mai crească', spune primarul interimar al comunei Perişani, Sorin Leonte.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



În comuna vecină Racoviţa, localitate ce este prinsă şi în lotul 2 şi în lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Piteşti, situaţia este şi mai complicată, cei expropriaţi - aproximativ 400 de proprietari cu terenuri agricole şi doi de gospodării - susţinând că valoarea la care le-au fost evaluate proprietăţile, pe lângă faptul că este mică, mai şi diferă în funcţie de tronson.

"Oamenii spun că sunt nemulţumiţi de preţul care li se oferă pe locuinţe. Sunt două locuinţe care vor fi expropriate şi demolate în totalitate şi încă o locuinţă care este în zona de siguranţă a tronsonului de autostradă... Preţul este prea mic şi nici eu nu am înţeles de ce, pentru că pe tronsonul Cornetu - Tigveni se vor aloca - am înţeles - undeva la 6,20 lei pe metrul pătrat, iar pe tronsonul Cornetu - Boiţa undeva la 1,30 lei metrul pătrat. De ce, nu ştim. Am înţeles că preţurile s-au luat din notariat şi s-a făcut o medie. Diferenţa între cele două loturi este însă mare", spune viceprimarul comunei Racoviţa, Florin Zamfirescu.

În plus, proprietara cu gospodăria în marginea autostrăzi nu înţelege de ce i-a fost lăsată casa, deşi nu a primit nicio garanţie că aceasta nu va fi afectată de lucrările de construcţie.

"Sunt mulţumită de banii pe care i-am primit pentru suprafaţa expropriată, dar pe mine mă interesează casa, nu banii. Pentru noi e pericol, dar ei spun că nu e niciun pericol, dar în momentul în care vor începe lucrările, cu vibraţiile pe care le fac ei, oare va rezista şi nu va crăpa? Am sunat la Autostrăzi şi am vorbit cu doamna de acolo, care ne-a spus să facem ce vrem noi că ei nu garantează nimic. Noi mai avem de lucru acolo, că avem două camere care ar trebui renovate pentru că e igrasie, dar nu putem să facem nimic. Absolut nimic. Trebuie să stăm să aşteptăm până începe autostrada", mărturiseşte Elena Stănică.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



Pe de altă parte, reprezentanţii CNAIR le recomandă celor nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor primite să se adreseze instanţei şi să ceară mai mult, pentru că au această posibilitate prin lege.

"Aceste sume, care sunt consemnate şi sunt atribuite fiecărui teren sau construcţie în parte, sunt stabilite în baza unei expertize. Nu sunt nişte sume făcute de noi, stabilite de către către angajaţii noştri. Sunt stabilite în baza legii, de către un evaluator autorizat. Fiecare persoană care a fost expropriată şi nu este mulţumită de cuantumul acestor despăgubiri are dreptul, prin lege, de a se adresa unei instanţe de judecată care, în baza unor alte evaluări, poate să crească cuantumul acestor despăgubiri. Problema mare, şi nu vorbesc doar pentru aceste loturi ale autostrăzii A1 Sibiu -Piteşti, ci pe toate lucrările mari de infrastructură din ţară, este că foarte mulţi proprietari nu au documente cadastrale, fapt ce ne îngreunează foarte mult munca noastră de a le acorda despăgubiri. Sunt persoane decedate, sunt urmaşi ai acestor persoane care nu au succesiunea făcută şi astfel nu pot obţine titlurile de proprietate. Facem apel către toate persoanele care sunt afectate să ia legătura cu primăriile pentru a putea fi ţinuţi la curent cu paşii care trebuie urmaţi şi să ne lase şi datele de contact pentru a-i putea ajuta", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Cristian Tudor.

Lucrările la lotul 3 al autostrăzii A1 (Cornetu -Tigveni), cu o lungime de 37 de kilometri, din care 12 kilometri sunt poduri, pasaje şi viaducte, sunt preconizate a începe în vară, tot atunci urmând să înceapă şi lucrările pe tronsonul 2 (Boiţa - Cornetu), cel mai dificil lot de autostradă din România, în suprafaţă de 31 de kilometri, cu şapte tuneluri şi 49 de viaducte, plus un ecoduct care va asigura trecerea animalelor peste DN7, calea ferată şi râul Olt. AGERPRES/(A, AS -autor: Ramona Dincă, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-02-2025 18:29

Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD

Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.

Social 01-02-2025 17:22

Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment

Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,

Social 01-02-2025 15:02

Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă

Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p

Social 01-02-2025 14:58

REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE

Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un

Administratie 01-02-2025 14:45

Consiliul Fiscal: Construcția bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB

Construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, apreciază Consiliul Fiscal (CF) în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, transmisă sâmbătă AGERPRES. 'Pe baza unei abo

Social 01-02-2025 13:43

Hunedoara: Bărbat rănit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, în Lupeni

Un bărbat de 57 de ani a ajuns la spital cu multiple arsuri, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la locuința sa din Lupeni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Potrivit sursei citate, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Lu

Social 01-02-2025 13:05

Vrancea/Încasările de la lansarea unei cărți pentru copii, donate unei asociații care ajută copiii cu cancer

Încasările de la lansarea cărții pentru copii 'Fulg-de-Nea Povestea mea', scrisă de Maria Chiriac, o educatoare dintr-o comună de munte a județului, au fost donate în întregime către o asociație din Focșani care luptă pentru ajutorarea unor copii bolnavi de cancer sau leucemie. Zeci de persoane, părinți, copii și repr

Social 01-02-2025 12:17

Iași: Bilete și abonamente mai scumpe pentru autobuzele și tramvaiele CTP

Compania de Transport Public (CTP) Iași, a anunțat, sâmbătă, că au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Conform sursei citate, prețul unei călătorii de 120 de minute a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, iar biletul cu două călătorii va costa 8 lei. '&Icir

Social 01-02-2025 09:55

Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni

O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc

Social 01-02-2025 09:23

Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen

Social 31-01-2025 21:48

UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime

Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U

Administratie 31-01-2025 19:44

Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani

Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani

Social 31-01-2025 19:17

Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările

Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu

Social 31-01-2025 18:59

Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace

Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p

Administratie 31-01-2025 18:13

Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în