REPORTAJ / Gorj: ''Semne cusute - Tradiţii care ne definesc'', atelierul din biserică unde copiii învaţă arta meşteşugurilor

Coaserea semnelor tradiţionale, confecţionarea de mărţişoare şi covoraşe din pănuşi de porumb sunt tradiţii duse mai departe prin intermediul copiilor prezenţi, săptămânal, la atelierele de creaţie "Semne cusute - tradiţii care ne definesc" organizate la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Ţicleni şi în cadrul cărora, cu ajutorul vârstnicilor din comunitate şi al preotului Dragomir Ţicleanu, micuţii învaţă să practice diverse îndeletniciri din dorinţa de a nu se pierde arta obiceiurilor.
Dragomir Ţicleanu, în vârstă de 36 de ani, este preot din anul 2010, iar din 2015 slujeşte în Parohia Ţicleni, la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", unde, alături de vârstnicii din comunitate, îi învaţă pe copii arta mai multor meşteşuguri.
"Atelierele 'Semne cusute - tradiţii care ne definesc' sunt la cea de-a doua ediţie. Am început de anul trecut formatul acestor ateliere, al acestor întâlniri cu copiii, şi, practic, din dorinţa de a sluji comunitatea noastră din Ţicleni, parohia noastră, ne-am gândit să ne adresăm mai ales copiilor, care reprezintă viitorul nostru, viitorul parohiei. Încercăm să fim tot timpul atenţi faţă de nevoile copiilor, faţă de dorinţele lor, dar bineînţeles păstrându-i ancoraţi în principiile creştineşti, şi, de asemenea, în tot ce înseamnă tradiţii, obiceiuri, încercăm să le actualizăm şi să le facem să fie pe placul lor, să fie ceva nou de descoperit pentru ei. În ceea ce priveşte materialele folosite, este un aport şi un sprijin pe care îl aduce fiecare în parte, am pornit totul de la efortul parohiei noastre, dar apoi fiecare părinte în parte s-a implicat şi ne-a fost de ajutor", a declarat, pentru AGERPRES, preotul Dragomir Ţicleanu, care a adăugat că "preoţia nu este o profesie, este o slujire a lui Dumnezeu, dar mai ales o slujire a aproapelui".
El a arătat că atelierele se desfăşoară săptămânal, în ziua de duminică, în încercarea de a-i scoate pe copii din mediul virtual, care este tot mai mult prezent în vieţile lor în ziua de astăzi, dar şi cu rolul de a-i aduce cât mai aproape de Dumnezeu şi de tradiţii.
"Ne dorim să ne dezvoltăm, să creştem. Aceste ateliere aflate la cea de-a doua ediţie arată că noi am crescut. Activităţile cu copiii le-am început încă din anul 2016 şi de atunci am organizat diferite activităţi, evenimente, dar aceste ateliere sunt, practic, o dezvoltare a noastră şi o încununare a tot ceea ce am realizat noi în aceşti ani. Aceste ateliere vor avea loc duminică de duminică. Organizarea lor este un lucru important şi necesar pentru ca ei, copiii, să renunţe la telefon, să iasă din lumea virtuală în care din ce în ce mai mult se adâncesc şi să se întâlnească şi cu colegii lor de la şcoală, să lege noi prietenii, să fie prezenţi în biserică, în natură", a precizat preotul.
Dragomir Ţicleanu a subliniat că tradiţiile trebuie promovate şi duse mai departe, motivând că acestea sunt extrem de actuale şi "nu reprezintă nimic învechit".
"Părinţii copiilor au reacţionat cu mare bucurie în ceea ce priveşte organizarea atelierelor, lucrul acesta este dovedit de prezenţa copiilor într-un număr foarte mare la atelierele noastre. Poate pe viitor aceste ateliere se vor adresa şi adulţilor. Tradiţiile nu reprezintă nimic învechit, ci sunt extrem de actuale, ne vorbesc despre ceea ce credeau înaintaşii noştri, ce au fost înaintaşii noştri, în ce au crezut ei, şi suntem datori să le ducem mai departe, să le promovăm, să le facem actuale copiilor noştri, să le facem plăcute şi să înţelegem că aceste tradiţii, aceste obiceiuri arată ce am fost noi odată, ce suntem şi astăzi şi ce trebuie să fim pe viitor", a afirmat el.
Un număr de 30 de copii au participat, duminică, împreună cu părinţii lor la atelierele organizate la biserică, unde au învăţat să coase semne tradiţionale şi să confecţioneze mărţişoare, întrucât se apropie luna martie.
Ei au învăţat şi cum să confecţioneze covoraşe din pănuşi de porumb, un obicei foarte vechi, dar şi practic, de la Damian Lumezeanu, în vârstă de 63 de ani, om de bază al Parohiei Ţicleni, el fiind şi cântăreţul bisericii.
A fost însoţit de nepotul său Andrei, în vârstă de 10 ani, care vine cu drag la biserică pentru a învăţa despre tradiţii.
"I-am învăţat pe copii să facă împletituri din frunze de porumb. Pe timpul nostru astfel de lucruri se făceau la şcoală, mergeam sâmbăta, aveam lucru manual şi învăţam. Greu nu este, dar trebuie să fii îndemânatic, orice lucru se face şi cu dragoste din partea lor, a copiilor. (...) Tradiţiile ne definesc, este foarte important să le păstrăm, un popor dacă nu are istorie nu există. Ideea atelierelor la biserică este foarte bună pentru copii, fiindcă văd şi ei cu ce se îndeletniceau bătrânii", a afirmat Damian Lumezeanu.
La atelierul din biserică a fost prezentă şi Diana, o fetiţă în vârstă de 10 ani, împreună cu bunica sa, Reolina Purea.
"Am făcut mărţişoare, am pictat şi am cusut un mărţişor, pe care îl iau acasă şi o să i-l dau mamei mele. O să vin de fiecare dată la ateliere", a spus Diana.
Reolina Purea are 62 de ani şi îi învaţă pe cei mai mici credincioşi tehnica cusăturilor, dar şi să picteze. În total, sunt zece adulţi, dar şi preotul, care îi îndrumă pe copii în arta tradiţiilor.
"I-am învăţat pe copii să coase, să picteze. Le place, au voinţă să înveţe. Eu cos din copilărie, am lucrat la tablouri, la covoare, şi acum îi învăţ pe ei. Este foarte important să păstrăm obiceiurile, să nu se piardă. Este o idee foarte bună organizarea atelierelor la biserică, pentru că nu se mai ocupă nimeni de aşa ceva", a menţionat ea. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Popescu, editor: Florentina Peia, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: Parohia Ţicleni
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.
Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.
Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București
Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d
Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș
Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser
Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc
O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-