Dezbatere în PE cu preşedintele Iohannis, axată pe sprijinul pentru #Ucraina, perspectivele aderării la Schengen şi statul de drept

Strasbourg - Eurodeputaţii i-au mulţumit miercuri, în plenul PE reunit la Strasbourg, preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru sprijinul său acordat Ucrainei de la declanşarea invaziei ruse şi, de asemenea, i-au promis susţinere pentru aderarea deplină a României la spaţiul Schengen. Pe de altă parte, au existat şi eurodeputaţi care au ridicat problema corupţiei în România sau problema protecţiei pădurilor.
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, din Parlamentul European a apreciat în intervenţia sa că preşedintele român a dat dovadă de "leadership în cea mai bună variantă" atunci când a crescut cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB. De asemenea, el a spus că "România este o poveste de succes după aderarea la UE".
"România şi Bulgaria trebuie să adere deplin la Schengen, este bine pentru afaceri, este bine pentru cetăţenii noştri", a mai spus eurodeputatul german, care a fost doar primul dintre vorbitori care şi-a exprimat sprijinul pentru aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul de liberă circulaţie.
Eurodeputata franceză Valerie Hayer, din grupul Renew Europe, a dat şi ea asigurări în intervenţia ei că grupul politic din care face parte se va lupta în Parlamentul European pentru ridicarea controalelor terestre pentru România şi Bulgaria.
"Salut constribuţia adusă de România la apărarea Ucrainei. Mă bucur că aceste două ţări merg pe drumul spre UE", a spus ea, referindu-se la Ucraina şi Republica Moldova.
Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, din grupul Verzilor, i-a atras atenţia preşedintelui Iohannis asupra provocărilor cu care se confruntă în ziua de azi tinerii din România.
"Haideţi să punem viitorul tinerilor în centrul politicii. Tinerii au nevoie să fie auziţi, ajutaţi, ascultaţi. Vreau să luptăm împreună pentru o Românie care oferă tinerilor locuinţe accesibile, locuri de muncă stabile, servicii de sănătate, inclusiv mintală", a spus Ştefănuţă în discursul său.
Ştefănuţă a atras atenţia şi asupra pericolului creşterii extremismului în România: "Tinerii nu vor să trăiască într-o ţară cu extremă dreaptă la putere. De aceea vă cer, domnule Preşedinte, să nu permiteţi un guvern fascist în România" a pledat Nicu Ştefănuţă.
La rândul său, eurodeputatul german Beck Gunnar, din grupul Identitate şi Democraţie, a spus că România este una dintre ţările care au beneficiat cel mai mult de fondurile UE, deşi are indicele de a doua cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană.
Raraş Bogdan, din grupul PPE, le-a spus eurodeputaţilor că au ascultat discursul "unui om cu vocaţie europeană".
"Aceasta este România, cea mai importantă ţară pentru securitatea la Marea Neagră şi una care are 650 de km de graniţă cu Ucraina", a adăugat eurodeputatul PNL.
"Preşedintele Iohannis este un şef de stat echilibrat şi raţional, profund european, un preşedinte care a echilibrat într-un mod admirabil interesele ţării sale cu cele europene", a mai apreciat el.
Eurodeputata Maria Grapini, din grupul Renew Europe, l-a întrebat pe preşedintele Klaus Iohannis dacă îi place cum arată Europa şi dacă nu crede că se putea face mai mult pentru a o transforma. Printre lucrurile care trebuie ameliorate ea a aminitit piaţa unică europeană şi Politica Agricolă Comună.
Dacian Cioloş, din grupul Renew Europe, a spus în intervenţia sa că România are "toate rândurile de alegeri şi că acest lucru poate duce la resetarea totală a establishment-ului politic".
"Aveţi datoria de a comunica cetăţenilor României importanţa apartenenţei noastre europene", i-a mai transmis Cioloş şefului statului.
Eurodeputata germană Anna Deparnay-Grunenberg, din grupul Verzilor, i-a cerut lui Klaus Iohannis să facă mai mult pentru a proteja pădurile din România şi pe cei care încearcă să aducă la lumină problemele din sectorul exploatării ilegale a lemnului.
Tudor Ciuhodaru, din grupul S&D, i-a transmis preşedintelui României că "ne preocupă crize şi soluţii globale, dar am uitat de oamenii de lângă noi".
"Nemulţumirile românilor sunt tot mai numeroase şi legate de traiul de fiecare zi. Dle preşedinte, am fi putut face mai mult pentru români şi pentru România. Cred că e un moment în care trebuie să ne reconectăm la problemele oamenilor", a afirmat Ciuhodaru.
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a spus în plenul PE, adresându-se preşedintelui Iohannis: "Aţi susţinut în permanenţă un sprijin puternic pentru Ucraina, aţi asigurat stabilitatea în regiune şi aţi condus eforturile europene de sprijinirea a Republicii Moldova. Aţi ajutat Europa să înţeleagă că suntem în siguranţă doar dacă vecinii noştri sunt şi ei în siguranţă."
"Ca proeuropeni, vom continua sa oferim soluţii şi să spunem oamenilor că extremismul nu este o soluţie la provocările cu care ne confruntăm. Asta este ceea ce susţinem, ca majoritate proeuropeană, aici în Parlamentul European. Este, de asemenea, ceea suntem pregătiţi să obţinem împreună cu dumneavoastră în următorii ani', a mai spus Mureşan.
Eurodeputata bulgară Ţvetelina Penkova, din grupul S&D, a abordat şi ea chestiunea aderării la Schengen.
"Bulgaria şi România îndeplinesc toate criteriile pentru aderare deplină la zona Schengen. Cu toate acestea, din motive politice, suntem ţinuţi la uşa Schengen, ceea ce-i face pe cetăţenii noştri să devină cetăţeni de categorie inferioară. Un acces parţial nu reprezintă un succes. Care sunt acţiunile specifice pe care le veţi întreprinde împreună cu Bulgaria? Discriminarea nu trebuie să mai continue", a atras atenţia eurodeputata bulgară.AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Un oficial ungar a încercat să obțină informații despre presupuși oponenți ai lui Orban la o întâlnire cu oficiali americani
Un oficial desemnat de premierul ungar Viktor Orban să investigheze interferența politică străină s-a întâlnit săptămâna aceasta cu oficiali ai administrației președintelui Donald Trump, în ceea ce oficialii americani au văzut ca o încercare de a-i coopta împotriva presupușilor dușmani ai șefului executivului de la Budapesta î
Lideri europeni reafirmă angajamentul de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat vineri, 16 mai, la cea de-a șasea ediție a Summitului Comunității Politice Europene, desfășurat la Tirana, Albania. Evenimentul, găzduit de prim-ministrul Edi Rama, a reunit 47 de șefi de stat și de guvern din UE și alte țări europene, potrivit presedinte.md.
Prezidențiale2025/ Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat la Ambasada României la Tirana
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exercitat vineri dreptul la vot în cadrul turului doilea al alegerilor prezidențiale din România. Ea a votat la Ambasada României din Tirana, după ce și-a încheiat participarea la Summitul Comunității Politice Europene din Albania, potrivit MOLDPRES. Maia Sandu s-a aflat în Albania l
Prezidențiale2025/ Naționalistul George Simion, încrezător înaintea turului doi al prezidențialelor (AFP)
Candidatul naționalist român George Simion, prezent vineri la Paris alături de eurodeputata franceză Marion Maréchal (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, ECR), s-a declarat convins că ''duminică va fi viitorul președinte al României'', relatează AFP. Liderul partidului AUR, în vârstă
Prezidențiale2025/ Președintele francez Emmanuel Macron denunță 'ingerințele care ne subminează democrațiile'
Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat vineri ''ingerințele'' în alegerile care vor avea loc în Europa, în special în România, ingerințe care ''ne subminează democrațiile'', relatează AFP. ''Vedem în contextul alegerilor noastre - România trăiește asta &
Prezidențiale2025/Votul românilor emigrați și nemulțumiți, decisiv în posibila victorie a candidatului naționalist (EFE)
Votul a sute de mii de români emigrați va fi decisiv în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, după ce prima rundă a scrutinului a fost câștigată de național-populistul George Simion, în mare parte grație sprijinului din partea unei diaspore care și-a manifestat în acest astfel nemulțumirea față de partidele tradiționale, com
Prezidențiale2025/ Viktor Orban și George Simion: Naționalismul de excludere face dificilă o alianță ultraconservatoare (EFE)
Viktor Orban, prim-ministrul ultranaționalist al Ungariei, și George Simion, candidatul național-populist la funcția de președinte al României, îl admiră pe președintele american, Donald Trump, se declară apărători ai creștinismului și sunt critici la adresa Uniunii Europene (UE), dar narațiunea naționalistă de excludere la care amândoi recurg poate sf&acir
Prezidențiale2025/Îngrijorare la Bruxelles în legătură cu o posibilă victorie a extremei drepte în România (AFP)
Bruxellesul se pregătește să vadă o creștere în rândurile liderilor de extremă dreapta odată cu o posibilă victorie a lui George Simion la alegerile prezidențiale de duminică din România, fără însă să creadă că aceasta 'va opri' mașinăria europeană, comentează vineri AFP. Scrutinul din România, țară cu 19 milioane de locui
Prezidențiale2025/Diaspora română din apropiere de Madrid speră în 'schimbare' prin alegerea lui George Simion (AFP)
La câțiva kilometri de Madrid, în micul oraș Coslada, peste 20% dintre locuitori sunt români, parte din diaspora română care a votat masiv, la fel ca și în alte locuri, pentru naționalistul George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, în speranța unei 'schimbări' în România, relatează vineri AFP.
Prezidențiale2025/ Verzii Europeni îl susțin pe candidatul Nicușor Dan în finala prezidențialelor
Partidul Verde European (EGP) și-a exprimat joi sprijinul pentru candidatul Nicușor Dan în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, care se va desfășura duminică, indică un comunicat al formațiunii paneuropene postat pe website-ul său, europeangreens.eu. 'România se află la o răscruce. Rezultatul acestor ale
Din Ungaria către România, un 'pelerinaj' împotriva apropierii Orban-Simion (comentariu AFP)
Liderul opoziției ungare Peter Magyar a început miercuri un marș către România în semn de protest împotriva recentei apropieri afișate de premierul Viktor Orban față de naționalistul român George Simion, acuzat de a fi o amenințare pentru numeroșii maghiari din țara vecină (Ungariei), comentează AFP. Premierul
Ungaria: Liderul opoziției anunță că va depune o plângere la poliție împotriva lui Orban
Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, a anunțat marți seară că va face o plângere la poliție împotriva prim-ministrului Viktor Orban, pentru 'că a comis două delicte în cel mai recent discurs al său plin de minciuni', relatează agenția de presă MTI. Orban 'ajunge tot mai jos în fiec
Prezidențiale2025/ Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare, timp de trei zile
Cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați să-și exprime dreptul la vot în cadrul turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din România, procesul de vot urmând să dureze trei zile - de vineri, 16 mai, până duminică, 18 mai, între orele 07:00-21:00, informează MOLDPRES. Pe teritoriul Republicii
Ungaria îi va susține pe etnicii maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc, oricine va fi partener de negocieri (ministrul de externe ungar)
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat luni, referindu-se la relațiile cu România, că guvernul ungar 'urmărește întotdeauna cea mai bună cooperare posibilă cu o țară în care trăiește o uriașă comunitate etnică maghiară, deoarece ultimii ani au demonstrat pentru toată lumea că atunci când Ungaria și o țară vecină mențin rela
VIDEO Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat la 10 mai 2025, la Londra, ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceremonia desfășurându-se la noua Catedrală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Enfield. La evenimentul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Român