logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2023 Rugby: Un an care a arătat din nou 'prăpastia' valorică dintre naţiunile majore şi celelalte

Imagine din galeria Agerpres

Anul 2023 a fost unul plin pentru sportul cu balonul oval, evenimentele competiţionale din lumea ovaliei culminând cu Cupa Mondială din Franţa (8 septembrie-28 octombrie), acolo unde naţiunile emisferei de nord sperau să readucă trofeul suprem pe "Bătrânul Continent''.

Pentru rugby a fost un an cu schimbări de generaţii, cu schimbări de selecţioneri, dar, în acelaşi timp, şi un an care a arătat din nou, dacă mai era nevoie, "prăpastia" care se cască între naţiunile majore şi celelalte echipe din eşaloanele inferioare.

Ca de obicei, anul rugbystic 2023 a debutat în februarie cu puternicul Turneu al celor Şase Naţiuni, unde se anticipa un duel între Franţa (deţinătoarea trofeului) şi Irlanda (locul 1 în ierarhia internaţională), însă şi Anglia se anunţa pretendentă la titlu după ce pe banca tehnică Steve Borthwick îl înlocuise ca selecţioner, în decembrie 2022, pe Eddie Jones. Previziunile s-au confirmat în mare parte, mai puţin în ceea ce priveşte Anglia. Naţionala 'Trandafirului' a făcut paşi greşiţi, înregistrând o înfrângere surprinzătoare, chiar la Londra, în faţa Scoţiei (23-27), dar şi o înfrângere la scor, tot acasă, cu Franţa (10-53).

 

 

Six Nations a fost câştigat, cu Mare Şlem, de Irlanda, care a înregistrat victorii în toate partidele, urmată de Franţa, 'cocoşii galici' arătând un angrenaj extrem de bine sudat şi puternic.

Turneul nu a fost lipsit de 'emoţii', după ce jucătorii Ţării Galilor au ameninţat cu greva înaintea meciului cu Anglia, din cauza neînţelegerilor contractuale cu Federaţia de resort de la Cardiff, care într-un final s-au rezolvat.

În paralel cu Six Nations, în martie, a avut loc şi competiţia din eşalonul doi valoric european, Rugby Europe Championship, câştigată, conform pronosticurilor, de Georgia, care s-a impus în finală în faţa Portugaliei (38-11), naţionala României ocupând locul 3.

 

 

În tot acest timp, în emisfera de sud, emblematicul jucător australian Matt Giteau îşi anunţa încheierea activităţii competiţionale, naţionala Fiji rămânea fără selecţioner după demisia neozeelandezului Vern Cotter (fiind numit ulterior Simon Raiwalui, iar Cotter devenind, la CM 2023, membru al staffului ''stejarilor''), iar selecţionerul All Blacks, Ian Foster, îşi exprima scepticismul cu privire la continuitatea sa pe banca tehnică a Noii Zeelande după Mondial.

Până la sfârşitul primăverii şi începutul verii, mai mulţi internaţionali, printre care englezul Chris Ashton, galezii Josh Navidi, Alun Wyn Jones, Justin Tipuric, Rhys Webb, Cory Hill, Ken Owens şi scoţienii Craig Laidlaw şi Stuart Hogg şi-au anunţat retragerea internaţională.

În vară, în lunile iulie şi august, au avut loc meciurile-test dintre naţiunile emisferei de sud şi de nord, care au adus o surprinzătoare victorie a Fiji, pe Twickenham Stadium, contra Angliei (30-22), dar şi o victorie la o diferenţă neaşteptat de mare, 43-17, a Franţei în faţa Australiei.

În schimb, în The Championship 2023, puternicul turneu al naţionalelor emisferei de sud, Noua Zeelandă câştiga al 20-lea titlu după o competiţie condensată ca program, din cauza Cupei Mondiale, şi în care Argentina a produs o surpriză prin victoria contra Australiei, 34-31, la Sydney.

A urmat apoi, din 8 septembrie, regalul rugbystic din cadrul Cupei Mondiale, unde Africa de Sud dorea să-şi păstreze trofeul cucerit în 2019 în Japonia, însă Noua Zeelandă, Irlanda, Franţa şi Anglia erau şi ele pretendente la titlu.

Cupa Mondială a început chiar cu o surpriză, victoria Franţei contra All Blacks (27-13), pe care puţini mizau, dar oarecum explicabilă prin evoluţia foarte bună a 'cocoşilor galici' în Six Nations, iar apoi în partidele-test. Alte rezultate-surpriză au fost cele înregistrate în partidele Australia - Fiji (15-22), Fiji - Portugalia (23-24) sau Ţara Galilor - Australia (40-6, prin diferenţa uriaşă de pe tabela de scor între două echipe din primul eşalon). Cu toate acestea, per ansambu, rezultatele au arătat încă odată diferenţa enormă dintre naţiunile majore ale ovaliei şi celelalte reprezentative. În context, România a înregistrat un record nedorit, fiind selecţionata care a încasat cele mai multe puncte, 287, marcând doar 32, şi pierzând două partide la zero. O altă situaţie consemnată în premieră la un turneu final al CM a fost eliminarea Australiei încă din faza grupelor.

În fazele eliminatorii, ţările emisferei de nord s-au înclinat în faţa celor din sud, doar Anglia izbutind calificarea în semifinale, unde a cedat în faţa Africii de Sud, care prin victoria ulterioară, din finală, în faţa Noii Zeelande, a cucerit cel de-al patrulea său trofeu mondial. Semifinala Anglia - Africa de Sud a fost o reeditare a finalei din 2019, 'trandafirii' cucerind apoi medaliile de bronz în faţa Argentinei în "finala mică".

La scurt timp după CM 2023, în octombrie, englezii Ben Youngs, jucătorul cu cele mai multe selecţii la prima reprezentativă a ţării sale, Jonny May, Courtney Lawes, galezul Leigh Halfpenny şi irlandezii Andrew Conway, Keith Earls şi-au adăugat numele pe lista retraşilor internaţionali, la fel ca şi sud-africanul Duane Vermeulen.

Antrenorul Eddie Jones a părăsit banca tehnică a Australiei fiind numit, la mijlocul lui decembrie, la cârma Japoniei, Sebastien Bertranck şi-a dat demisia de la conducerea naţionalei Portugaliei, pentru ca un pas în spate să facă şi doi arbitri care au 'fluierat' la finala CM, Tom Foley şi Wayne Barnes, care au acuzat acţiuni de hărţuire în mediul online după ultimul act al Mondialului.

 

 

Totodată, ar mai fi de menţionat numirile antrenorilor David Gerard pe banca tehnică a României, Felipe Contemponi la Argentina şi Gonzalo Quesada, în fruntea Italiei, ca şi Pablo Bouza la spanioli, dar şi eforturile pe care organismele din sportul cu balonul oval le fac pentru reducerea numărului de accidentări, în special la cap. De asemenea, Rassie Erasmus va redeveni selecţionerul campioanei mondiale, Africa de Sud.

Astfel, după un 2023 plin de evenimente, pentru multe naţionale anul 2024 va fi anul al unor noi începuturi, anul schimbării 'garniturilor', al încercărilor de a găsi noi formule de joc, al rodării generaţiilor tinere cu cerinţele tot mai ridicate de la nivel internaţional.

"CM 2023 din Franţa a captat atenţia şi a încălzit inimile suporterilor din toată lumea. Cu o prezenţă medie de 47.000 de spectatori pe meci pe cele nouă stadioane, cu peste un milion de fani care au trăit împreună emoţiile partidelor, asta arată ce amprentă socială poate avea rugbyul. Naţionalele din eşalonul doi au oferit câteva momente memorabile, însă doar Fiji a reuşit performanţa de a trimite Australia acasă. Antrenorii acestor echipe au deplâns lipsa oportunităţilor de a avea meciuri cu echipe din primul eşalon în afara Cupei Mondiale. Vreau să asigur pe toată lumea că Portugalia, Samoa, Tonga, Uruguay, Chile şi Georgia nu sunt uitate. Vom face totul pentru ca aceste naţionale să poată disputa partide importante, în afara CM, cu naţionalele majore din rugby, astfel încât să poată progresa tehnic şi calitativ", spunea Bill Beaumont în noiembrie, adăugând că la CM 2031, ce va avea loc în SUA, ar putea exista partide extrem de echilibrate între toate ţările participante la turneul final. AGERPRES/(AS- autor: Adrian Drăguţ, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Extern 20-05-2025 15:43

Fotbal: Zirkzee, Dalot și Yoro s-au antrenat alături de ceilalți jucători ai lui Manchester United

Joshua Zirkzee, Diogo Dalot și Leny Yoro s-au antrenat marți alături de ceilalți fotbaliști ai lui Manchester United, cu o zi înainte de finala Europa League împotriva altei echipe engleze, Tottenham Hotspur, informează DPA. Atacantul Zirkzee a ratat ultimele opt meciuri ale lui United în toate competițiile din cauza unei accidentări, iar ant

Sport Extern 20-05-2025 14:15

Fotbal: Antrenorul ten Hag ar putea reveni la Ajax Amsterdam

Antrenorul olandez Erik ten Hag, fost la Manchester United, ar putea reveni pentru sezonul viitor la echipa de fotbal Ajax Amsterdam, a declarat directorul tehnic al ''lăncierilor'', Alex Kroes, conform Reuters. Ten Hag este șomer de la concedierea sa din octombrie de către United, dar Alex Kroes a declarat pentru televiziunea olandeză NOS că e

Sport Extern 20-05-2025 13:06

Fotbal: Europa League - Harry Kane speră ca Tottenham să cucerească primul său trofeu după 17 ani

Atacantul englez Harry Kane speră ca Tottenham Hotspur, fosta sa echipă, să pună capăt unei așteptări de 17 ani și să cucerească în sfârșit un nou trofeu, miercuri seară, cu ocazia finalei Europa League la fotbal, în care va înfrunta rivala engleză Manchester United, informează DPA. Spurs a obținut ultimul ei titlu &ici

Sport Extern 20-05-2025 12:15

Fotbal: Finalele Cupei UEFA și Europa League

Echipele de fotbal Tottenham Hotspur și Manchester United vor disputa, miercuri seara, pe Stadionul San Mames din Bilbao (ora 22:00), a doua finală integral engleză din istoria Europa League. În 2019, la Baku, Chelsea a învins-o pe Arsenal cu scorul de 4-1. Tottenham va încerca să pună capăt unei perioade de se

Sport Extern 20-05-2025 11:33

Fotbal: FC Nantes s-a despărțit de antrenorul Antoine Kombouare

Clubul francez de fotbal FC Nantes a pus capăt colaborării cu antrenorul Antoine Kombouare, după un sezon dezamăgitor, a anunțat marți cotidianul L'Equipe. 'Canarii' s-au clasat pe locul 13 în Ligue 1, asigurându-și menținerea în prima ligă în ultima etapă a sezonului, după victoria înregistrată î

Sport Extern 20-05-2025 10:36

Comitetul Internațional Olimpic a sărbătorit în premieră Ziua Mondială a Fair-Play-ului

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a marcat luni prima Zi Mondială a Fair-Play-ului, subliniind valorile sportivității și ale fair-play-ului, informează agenția Xinhua. Ziua va fi sărbătorită anual pe 19 mai, după desemnarea sa oficială de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în iulie 2024. 'Încă de la J

Sport Extern 20-05-2025 09:05

Tenis: Răducanu a învins-o pe Kasatkina în primul tur la Strasbourg (WTA)

Jucătoarea britanică de tenis Emma Răducanu a învins-o fără drept de apel pe australianca Daria Kasatkina, a șasea favorită, cu 6-1, 6-3, luni, în prima rundă a turneului WTA 500 de la Strasbourg (Franța), dotat cu premii totale de 925.661 de euro. Răducanu nu reușise să câștige niciun set în cele trei confruntări anter

Sport Extern 20-05-2025 08:24

Fotbal: FC Liverpool, învinsă de Brighton (2-3), în Premier League

Echipa FC Liverpool, care și-a încetinit ritmul după ce și-a asigurat titlul de campioană a Angliei, a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 3-2, de formația Brighton, luni seara, într-un meci contând pentru etapa a 37-a (penultima) din Premier League. 'Cormoranii', care au obținut un singur pu

Sport Extern 19-05-2025 23:18

Fotbal: Universitatea Craiova l-a achiziționat pe portughezul Samuel Teles

Mijlocașul portughez Samuel Teles a semnat cu echipa de fotbal Universitatea Craiova un contract valabil pe o perioadă de doi ani, cu opțiune de prelungire pentru încă un an, începând cu data de 1 iulie 2025, a anunțat, luni seara, clubul din Bănie pe pagina sa de Facebook. Universitatea a precizat că ''perioada de mercato în al

Sport Extern 19-05-2025 21:47

Fotbal: Starul danez Mika Biereth nu este de vânzare, a anunțat Monaco

Jucătorul danez Mika Biereth, 22 de ani, de la AS Monaco, a atras, prin jocul său din acest sezon, atenția unui club care și-a exprimat, sub rezerva anonimatului, interesul să achite clauza de reziliere de 35 de milioane de euro, relatează Yahoo! Sports. Biereth, care a venit de la formația austriacă Sturm Graz în ianuarie pentru suma de

Sport Extern 19-05-2025 21:38

Tenis: Ana Bogdan, învinsă în primul tur al calificărilor la Roland Garros

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan a fost învinsă de maghiara Dalma Galfi cu scorul de 6-3, 6-4, luni, în prima rundă a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului de Mare Șlem de la Roland Garros. Ana Bogdan (32 ani, 164 WTA) s-a înclinat după o oră și 15 minute în fața favoritei numărul doi a fazei prelimina

Sport Extern 19-05-2025 19:07

Tenis: Alexander Zverev, în optimi la Hamburg (ATP)

Jucătorul german de tenis Alexander Zverev (3 ATP, principal favorit) s-a calificat luni în optimile de finală ale turneului ATP 500 de la Hamburg după ce l-a eliminat în prima rundă pe americanul Aleksandar Kovacevic (80 ATP), jucător venit din calificări, în două seturi, 6-1, 7-6 (7/5). Zverev s-a impus după doar o oră și jumătate, avâ

Sport Extern 19-05-2025 18:54

Fotbal: Antrenorul Jose Mourinho neagă posibile discuții privind preluarea naționalei Portugaliei

Antrenorul echipei turce Fenerbahce Istanbul Jose Mourinho a negat relatările de presă potrivit cărora ar purta discuții cu responsabilii Federației Portugheze de Fotbal pentru a deveni selecționerul echipei naționale a Portugaliei, scrie ESPN.com. Relatările din presa turcă avansează ideea potrivit cărora Jose Mourinho ar pleca de la formația turcă la finalul

Sport Extern 19-05-2025 17:55

Fotbal: Cristian Chivu, suspendat pentru meciul Parmei din ultima etapă a campionatului Italiei

Antrenorul român Cristian Chivu a fost suspendat pentru meciul pe care echipa sa, Parma, îl va juca duminică pe terenul Atalantei Bergamo, în ultima etapă a sezonului 2024-2025 al campionatului de fotbal al Italiei, informează luni TuttoMercatoWeb. Cristian Chivu a primit o singură etapă de suspendare după ce a fost eliminat în finalul

Sport Extern 19-05-2025 17:12

Tenis: Jaqueline Cristian s-a calificat în optimi la Rabat (WTA)

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 250 de la Rabat (Maroc), dotat cu premii totale de 275.094 de dolari, luni, după ce a întrecut-o pe ucraineanca Elizaveta Kotliar cu 6-3, 6-1. Jaqueline Cristian (26 ani, 74 WTA) a avut nevoie de o oră și 21 de minute pentru a trece de Kotliar.