logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#Ucraina/Zelenski se adresează Congresului SUA; armata ucraineană, în faţa unui viitor incert după eşecul contraofensivei

Image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează marţi prin videoconferinţă Congresului SUA pentru a obţine deblocarea ajutorului american pentru Ucraina, în timp ce armata ucraineană încearcă să combine operaţiunile ofensive cu cele defensive, dar, în lipsa resurselor suficiente materiale şi umane, se află în faţa unui viitor incert după ce contraofensiva lansată în iunie nu a condus la rezultatele aşteptate, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

Casa Albă însăşi a tras semnalul de alarmă luni, avertizând că, în lipsa unui acord cu opoziţia republicană, ajutorul militar american destinat Ucrainei ar putea fi sistat în săptămânile următoare.

Preşedintele democrat Joe Biden a cerut pe 20 octombrie cuplarea unui nou ajutor pentru Ucraina, de peste 61 de miliarde de dolari, cu unul pentru Israel, de circa 14 miliarde de dolari, sperând că includerea acestora într-un pachet comun este soluţia pentru a neutraliza reticenţele unor congresmeni republicani faţă de continuarea ajutorului pentru Ucraina, ceea ce a condus însă la blocarea întregului pachet.

În Camera Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, mai mulţi aleşi republicani cer încetarea imediată a ajutorului pentru Kiev. Dar în Senatul cu majoritate democrată, opoziţia republicană este mai degrabă favorabilă susţinerii Ucrainei, iar acestei camere i se va adresa preşedintele Zelenski în intervenţia sa, care nu va fi publică.

Pentru deblocarea respectivului pachet financiar, liderul republican din Camera Reprezentanţilor, Mike Johnson, cere înăsprirea politicii administraţiei americane cu privire la migraţie în contextul valului de migranţi veniţi dinspre Mexic, ceea ce deocamdată democraţii refuză. Fără o "schimbare radicală" a acestei politici, niciun nou ajutor pentru Ucraina nu va fi adoptat, a avertizat Johnson într-o scrisoare transmisă Casei Albe.

De asemenea, liderul republican din Cameră a cerut mai multe informaţii despre strategia cu privire la Ucraina. "Preşedintele Biden trebuie să răspundă interpelărilor Congresului cu privire la eşecul Administraţiei de a prezenta până în prezent obiective clar definite şi cu privire la eşecul de a furniza (Ucrainei) arme esenţiale cu regularitate", menţionează Mike Johnson în aceeaşi scrisoare.

Deşi nimeni o recunoaşte public la Kiev, contraofensiva ucraineană pare că s-a blocat total odată cu venirea iernii, în timp ce Rusia a preluat iniţiativa pe front şi strânge cercul în jurul redutei ucrainene de la Avdiivka şi la Kupiansk.

La şase luni de la declanşarea contraofensivei ucrainene ce urmărea mai ales atingerea Mării Azov şi tăierea accesului trupelor ruse către teritoriul ocupat din sudul Ucrainei, cotidianul Washington Post a publicat o analiză a acestei operaţiuni, ale cărei concluzii sunt negative pentru planurile preşedintelui Zelenski.

Lipsa rezultatelor a creat fricţiuni, de o parte între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, şi de cealaltă parte între Kiev şi Washington, care aveau fiecare altă viziune asupra abordării contraofensivei, în timp ce Occidentul nu a reuşit să satisfacă cererile Kievului cu privire la livrarea de arme şi muniţii.

Statele Unite au fost implicate profund în planificarea contraofensivei, iar ofiţeri americani şi britanici au simulat opt scenarii majore ale desfăşurării acesteia. Însă oficialii americani şi ucraineni au fost uneori în dezacord cu privire la strategia, tactica şi calendarul operaţiunii, dezvăluie Washington Post.

Pentagonul a dorit lansarea contraofensivei în aprilie, pentru a împiedica Rusia să-şi continue consolidarea liniilor defensive. Însă generalii ucraineni au ezitat, insistând că au nevoie de mai multe arme şi de o mai bună instruire a trupelor, astfel că ofensiva a fost în cele din urmă lansată în iunie.

De asemenea, ofiţerii americani erau încrezători că un atac frontal masiv al trupelor mecanizate pe o singură axă, în direcţia oraşului Melitopol, va străpunge decisiv liniile ruseşti. Armata ucraineană a recurs la un atac mecanizat masiv, dar pe trei axe, pe cea sugerată de SUA, plus alte două către oraşele Berdiansk şi Bahmut, sperând că va forţa astfel armata rusă să-şi disperseze forţele. Însă după patru zile de ofensivă a trupelor mecanizate, câmpul de luptă era presărat cu echipamente militare ucrainene distruse, inclusiv blindate americane Bradley, tancuri germane Leopard şi vehicule pentru deminare, iar numărul mare de soldaţi ucraineni morţi şi răniţi a prăbuşit moralul trupelor.

În faţa acestei situaţii, pentru a opri pierderile umane şi a nu pierde întregul echipament occidental - circa 60% din armamentul greu ucrainean angajat în contraofensivă fusese deja distrus sau avariat -, generalul Zalujnîi a schimbat tactica şi a ordonat atacuri ale infanteriei în grupuri mici, de circa 10 soldaţi, idee neagreată de Pentagon.

În faţa plângerilor Kievului, care a acuzat SUA pentru lipsa rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a avioanelor care să ofere acoperire aeriană trupelor, Washingtonul i-a furnizat în septembrie muniţii cu fragmentaţie, dar era deja prea târziu. Planul iniţial, acela ca trupele ucrainene să ajungă la Marea Azov în 60 până la 90 de zile, nu a fost atins. Trupele ucrainene au avansat doar circa 20 de kilometri prin câmpurile de mine şi au eliberat o suprafaţă de numai aproximativ 200 de kilometri pătraţi, iar acum se văd din nou în defensivă în unele sectoare ale frontului.

Şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski, Andrii Iermak, a avertizat tot marţi, potrivit Reuters, că o amânare a ajutorului american pentru ţara sa ar crea un "mare risc" ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia.

"Dacă ajutorul pe care îl dezbate acum Congresul va fi pur şi simplu amânat (...) există un mare risc să rămânem în aceeaşi poziţie în care suntem în prezent", a spus Iermak, adresându-se think-tank-ului american U.S. Institute of Peace. "Şi, desigur, aceasta face foarte probabil imposibilă continuarea eliberării (de teritorii) şi ne aduce într-un mare risc de a pierde războiul", a adăugat consilierul preşedintelui Zelenski.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Irina Cristea)


 

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 17-05-2025 09:50

SUA iau în considerare să relocheze definitiv în Libia un milion de palestinieni din Fâșia Gaza (mass-media)

Administrația SUA ia în considerare posibilitatea de a reloca definitiv un milion de palestinieni din Fâșia Gaza în Libia, a informat vineri NBC News, subliniind totodată că un purtător de cuvânt al administrației americane a negat acest lucru, informează EFE. Planul ar fi suficient de avansat încât administ

Politic Ex 17-05-2025 08:27

#Ucraina: Nouă morți într-un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili

Un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili în nordul Ucrainei s-a soldat cu nouă morți și patru răniți, au declarat sâmbătă autoritățile regionale, la o zi după ce discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană, la Istanbul, în Turcia, nu au reușit să ducă la un armistițiu, informează AFP. 'O dronă

Politic Ex 17-05-2025 05:52

VIDEO/SUA: Trump critică violent Curtea Supremă care i-a interzis să expulzeze imigranți

Președintele american Donald Trump a criticat vineri Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, care i-a administrat o nouă înfrângere prelungind interdicția de expulzare a imigranților venezueleni în temeiul unei legi de urgență, notează AFP. 'Curtea Supremă nu ne permite să alungăm criminalii din țara noastră', a

Politic Ex 17-05-2025 04:36

Gaza: Armata israeliană anunță că a lansat intensificarea ofensivei sale

Armata israeliană a anunțat sâmbătă dimineață că a lansat 'atacuri la scară largă' asupra Fâșiei Gaza în cadrul 'etapelor inițiale' ale intensificării prevăzute a ofensivei sale în teritoriul palestinian devastat de război, notează AFP. 'În această zi, armata israeliană a lansat atacuri la scară largă și a tran

Politic Ex 17-05-2025 02:36

Israel: Un rănit într-un atac la Ierusalim, agresorul 'neutralizat' (poliția)

Un polițist israelian a fost rănit vineri într-un atac cu cuțitul în Orașul Vechi din Ierusalim, a anunțat poliția adăugând că agresorul a fost 'neutralizat', transmite AFP. 'Un polițist a fost înjunghiat în Orașul Vechi din Ierusalim', a precizat poliția într-un comunicat. Forțele de securit

Politic Ex 17-05-2025 01:29

Dispariția a 43 de studenți în Mexic: Arestarea unei foste judecătoare

O fostă judecătoare a fost arestată pentru presupusa distrugere de probe în ancheta privind cei 43 de studenți dispăruți în septembrie 2014, vârful vizibil al aisbergului celor 120.000 de dispariții din țară, a anunțat vineri președinta țării, Claudia Sheinbaum, notează AFP. 'Miercuri, 14 mai, fosta președintă a Curții Su

Politic Ex 16-05-2025 22:12

Europenii pregătesc sancțiuni împotriva Moscovei 'în coordonare' cu Washingtonul (Macron)

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că europenii continuă să pregătească sancțiuni împotriva Rusiei 'în coordonare' cu Statele Unite pe care le-ar impune dacă Moscova va continua să refuze o încetare a focului în Ucraina, relatează AFP. 'Ceea ce rămâne relevant este (...) singura pro

Politic Ex 16-05-2025 20:33

Ministrul german al apărării:Bugetul apărării ca procent din PIB este nerelevant, contează completarea lacunelor în capabilități

Statele europene membre ale NATO trebuie să se concentreze pe acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, nu pe creșterea pur și simplu a bugetelor apărării, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a delimitat de colegul său de la Externe, Johann Wadephul, ce și-a manifestat joi sprijinul față de cererea președintelui amer

Politic Ex 16-05-2025 19:54

Procurorul-șef al CPI se retrage temporar, pe parcursul unei anchete privind un presupus comportament sexual inadecvat

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, vizat din noiembrie de o anchetă pentru o 'presupusă abatere', s-a retras temporar din funcție, a anunțat vineri biroul său, relatează AFP, Reuters și dpa. Magistratul britanic este ținta unor acuzații de comportament sexual inadecvat. 'Procurorul și-a anunțat decizia de a-

Politic Ex 16-05-2025 19:48

Summitul CPE: Premierul albanez îngenunchează în fața Giorgiei Meloni și îi spune lui Macron 'Majestatea Voastră'

Premierul socialist albanez Edi Rama, care a găzduit vineri la Tirana un summit al Comunității Politice Europene (CPE), a dat acestei reuniuni un ton vesel, cu o serie de glume și gesturi neobișnuite, precum îngenuncherea în fața omoloagei sale italiene Georgia Meloni sau adresarea către președintele francez Emmanuel Macron cu formula 'Majestatea Voas

Politic Ex 16-05-2025 19:24

Reducerea forțelor americane în Europa: Discuțiile vor începe în acest an, anunță ambasadorul SUA la NATO

Statele Unite vor începe în acest an discuțiile cu aliații săi europeni în legătură cu reducerea forțelor americane din Europa, a afirmat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, transmite Reuters. ''Cu siguranță va fi după summitul NATO (de la Haga, din 24-25 iunie), cândva ulterior în cursul anu

Politic Ex 16-05-2025 18:53

#Ucraina: Zelenski, nemulțumit de negocierile cu Rusia de la Istanbul, cere din nou sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, relatează agenția DPA. Un armistițiu și o întâlnire directă între Volodimir Zelenski

Politic Ex 16-05-2025 18:22

Organizatorii marșului Pride de la Budapesta fac apel la UE să-l sancționeze pe Orban

Organizatorii marșului Pride de la Budapesta, amenințat de o interdicție după adoptarea unei noi legi ungare, au cerut vineri Uniunii Europene să ia măsuri împotriva guvernului lui Viktor Orban și inițiativelor acestuia de restrângere a drepturilor comunității LGBT+, relatează AFP. Legea în cauză, adoptată în această pr

Politic Ex 16-05-2025 18:12

Serbia: Președintele Aleksandar Vucic afirmă că în termen de 18 luni sunt posibile alegeri anticipate

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a arătat vineri deschis față de ideea organizării de alegeri legislative anticipate, poziție adoptată în premieră după începerea protestelor antiguvernamentale în urmă cu șase luni, transmit DPA și Tanjug. ''Alegeri parlamentare pot avea loc în termen de 18 luni dacă ins

Politic Ex 16-05-2025 17:38

Negocierile între #Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate

Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă conven