logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SECRETELE PLANTELOR/Cercetătorii buzoieni au reuşit aclimatizarea pepenelui de iarnă şi a celui mai mic pepene din lume

Image

Printre pepenii cu gust de coniac şi vanilie sau cei verzi, Banca de Resurse Genetice a reuşit aclimatizarea unor specii deosebite prin formă şi proprietăţi: pepenele de iarnă sau de ceară şi cel mai mic pepene din lume, de doar 3 centimetri.

Numele pepenelui de iarnă, "Benincasa Hispida", cunoscut şi sub denumirea de pepenele alb, pepenele de ceară sau castravetele de iarnă, este dat de contele Giuseppe Benincasa. Potrivit cercetătorilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, fructul de Benincasa constituie un adevărat deliciu culinar, având însă un gust mai apropiat castraveţilor şi dovlecilor.

"Vorbim de o specie nouă aclimatizată în România şi de care m-am ocupat mult timp - 'Benincasa hispida'. Nu a fost cultivată la noi în ţară, denumirea populară a soiului este pepenele de iarnă pentru că are forma unui pepene, iar fructul se păstrează foarte bine peste iarnă, dar nu rezistă la îngheţ sau cultivat iarna decât în sere încălzite. Pe cât forma este apropiată de pepene, pe atât gustul este total diferit. Are o pulpă albă, uşor verzuie, care este crocantă, poate fi consumată până la maturitate în diverse preparate, sunt chiar şi bomboane, sucuri, jeleuri din pepene de iarnă, dar gustul nu este dulce, este uşor acrişor, uşor zemos, te duce cu gândul la un castravete crocant. Pepenele dulce pe care îl ştim nu este bogat în nutrienţi, noi îl consumăm mai mult pentru conţinutul de apă şi pentru că ecranează corpul protejându-l de ultraviolete şi ajută la starea de sănătate a pielii. Pepenele de iarnă însă este mult mai valoros, pentru că în el descoperim şi o serie de nutrienţi, dar mai ales substanţe antioxidante", a declarat pentru AGERPRES directorul BRGV, Costel Vînătoru.

 



Potrivit "Tratatului de legumicultură", fructul reprezintă o sursă bogată de fier şi vitamine, având proprietăţi medicinale deosebite. În India este folosit în tratarea dizenteriei, ca antidepresiv, decoctul poate combate tusea, iar uleiul obţinut din seminţe are proprietăţi vermifuge. Totodată, pruina de pe fructe este folosită la fabricarea lumânărilor, de aici câştigându-şi denumirea de pepene de ceară.

"Este cotat ca soiul cu fructele ce conţin un grad ridicat de antioxidanţi. Sunt preparate medicale din pepene de iarnă. Vorbim de o plantă cu multiple întrebuinţări, iată, în gastronomie. Poate fi folosită şi ca plantă decorativă, pentru că ea are o capacitate mare de creştere. Am reuşit să obţin trei genotipuri. Am adus această specie în România, am aclimatizat-o, am lucrat să obţin specii distincte, care să poată fi certificate ca genotipuri noi româneşti şi am obţinut trei genotipuri. Un soi a fost omologat sub denumirea de Zefir, altul îl avem în curs de omologare. Diferenţa dintre cele două soiuri este dată de forma fructului. Cel pe care l-am omologat are un fruct ovoid, seamănă aproape cu o minge de rugby, ajunge până la 3 kilograme. Mai avem încă unul cu fructul mediu, rotund, cu fructul între 3 şi 6 kilograme şi mai avem unul mare, cu o formă uşor pătrăţoasă, care poate să ajungă chiar şi la 15 - 16 kilograme", a precizat cercetătorul buzoian.

Cercetătorii studiază pepenele de iarnă, fiind o specie compatibilă cu majoritatea soiurilor de pepene şi castraveţi. Din acest motiv poate fi folosit cu succes ca portaltoi.

 



"Putem cultiva cu succes această plantă în România. Avem seminţe şi putem oferi celor care doresc să cultive pentru început aceste soiuri. Originea plantei nu este foarte precisă, sunt specialişti care indică zona de origine Asia, sunt şi voci care indică America de Sud. În Europa nu a fost cultivată decât în anumite centre de cercetare, iar în România deloc. Foarte important, provine din familia Curcubitacee şi poate fi folosită cu succes ca portaltoi. Deci putem altoi pepenii clasici pe această specie şi obţine rezultate foarte bune. Are o rădăcină puternică cu o capacitate mare de a smulge din sol elemente nutritive, deci poate să pompeze în altoi mâncare foarte multă. Este rezistent şi la dăunătorii de soi, de aceea specia poate fi considerată valoroasă pentru că poate fi cultivată şi în sistem ecologic. Putem vorbi de o premieră în România. Este o specie exotică cu multe beneficii medicinale şi atunci am fost atraşi de acest lucru", a subliniat directorul BRGV.

În cadrul BRGV sunt studiate nenumărate soiuri de pepene, multe dintre ele exotice, care nu au ajuns niciodată pe piaţă, dar care se remarcă atât prin formă, proprietăţi, cât şi prin gust. Pepenii galbeni cu gust de coniac sau cei cu aromă de pară sunt printre soiurile preţioase care ar putea fi cultivate la un moment dat pe scară largă în România.

"Pepenele galben ne-a atras de-a lungul vremii atenţia pentru că este foarte puţin cunoscut în România. Avem la Banca de Resurse două varietăţi vechi care se numeau pepenele galben zemos şi pepenele galben înecăcios. Aşa erau cunoscute popular. Pepenele are multe forme de exprimare, mă gândesc doar la culoarea pulpei, avem de exemplu pepene cu pulpa albă, galbenă, de diverse nuanţe, pulpa verzuie. Sigur, există consistenţe şi arome diferite. Avem pepene cu aromă de pară, cu aromă de vanilie mergând până la cel care te duce cu gândul la coniac. Ceea ce ne încurcă pe noi să avem o cadenţă accelerată a cercetărilor este că această specie este entomofilă, se polenizează cu ajutorul insectelor. Nu poţi să cultivi multe soiuri într-un an pentru că are loc o polenizare încrucişată şi pierzi autenticitatea lor", arată Costel Vînătoru.

Printre speciile exotice se mai numără cel mai mic pepene din lume, care nu depăşeşte 3 centimetri în dimensiune. Fiind atât de mic, se consumă cu coajă.

 



"Iată că pepenele acesta are culori deosebite, arome deosebite, mărimi deosebite. Avem o varietate de pepene mic cu dimensiunea de 3 centimetri. Cel mic nu este dulce, este atât de mic încât îţi trebuie răbdare să îl recoltezi. Este vorba despre o specie din familia Curcubitacee total distinctă faţă de pepenele pe care îl cunoaştem. Este puţin acrişor, nici nu poţi să îl cureţi de coajă pentru că este foarte mic, se mănâncă cu totul. Este un pepene în miniatură, dar are potenţial mare de producţie. Noi, la Banca de gene, avem varietăţi de soiuri nu doar din România, ci de pe tot globul", a subliniat directorul instituţiei.

 



BRGV este o instituţie publică de cercetare, aflată sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice.

"Agenda BRGV Buzău garantează asigurarea materialului genetic vegetal. Suma speciilor de pe glob formează o plasă, în care fiecare specie este un nod al ei. Rolul nostru este de a conserva cât mai mult posibil această reţea a lumii vii, valorificându-i frumuseţea, importanţa şi utilitatea. Unele probe de seminţe, în funcţie de cantitate, sunt utilizate în cercetare, altele sunt donate institutelor omoloage sau partenere, fermierilor sau persoanelor interesate de produsele noastre. Porţile Băncii sunt deschise oamenilor de ştiinţă, studenţilor, fermierilor, care vin să înveţe tehnici de lucru din lumea seminţelor şi a plantelor, pentru a reproduce pe scară largă plantele de cultură sau pentru a restabili terenurile degradate şi a mări rezervele de specii de plante aflate în pragul dispariţiei în condiţiile modificărilor climatice. Ameliorăm situaţia florei naţionale şi regionale, aflată într-un proces avansat de degradare şi dispariţie a speciilor, într-un ritm alarmant. În zilele noastre, principala cauză a pierderii diversităţii genetice este agricultura modernă, comercială, practicată pe scară tot mai largă. În urma introducerii a noi soiuri de plante cultivate, s-a ajuns, în general, neintenţionat, la înlocuirea până la pierderea soiurilor tradiţionale foarte variate cultivate de agricultori. Prin creaţiile noastre ştiinţifice şi determinarea cercetătorilor BRGV Buzău, avem capacitatea de a reabilita horticultura românească", transmit reprezentanţii Băncii de Resurse Genetice Vegetale. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu. editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani