REPORTAJ: Seniorii şi bucuria de a călători

"Mi-ar plăcea să călătoresc când ies la pensie" vs. "Sunt bătrân, unde să mai plec în vacanţă la vârsta mea?" Este vorba despre optimism şi pesimism. Dar realitatea ne arată că seniorii devin un segment din ce în ce mai important pe piaţa turismului, iar ofertele personalizate sunt mai numeroase.
Vor să vadă cât mai mult, sunt avizi de nou, dar şi de istorie, de clădiri, de monumente, de muzee. Se îmbarcă în autocare şi aşteaptă cu nerăbdarea unor copii să descopere minunăţiile lumii. Îi observi în orice oraş turistic, cu pălăriile de soare pe cap şi cu un cardigan în mână, mereu în apropierea ghidului pentru a absorbi ca un burete orice informaţie le-ar putea împlini vacanţa destinată lor. Nu mai au răbdare pentru plajă sau telefon, viaţa e lângă ei şi vor să o descopere aşa cum e.
Nevoia de a călători a seniorilor, aflându-se la vârsta la care au timpul necesar pentru a descoperi lumea, a venit din Spania, ţară care a subvenţionat la început o parte din vacanţele lor, poate şi în semn de recunoştinţă pentru contribuţia avută în timpul în care s-au aflat pe piaţa muncii. Iar modelul a fost preluat rapid de alte state, şi de câţiva ani agenţiile de turism româneşti au adaptat ofertele la cererea existentă la noi.
"Modelul cu ofertele pentru pachetele pentru seniori a venit chiar de aici din Spania, în urmă cu foarte mulţi ani, când Guvernul spaniol chiar susţinea şi seniorii străini să meargă în astfel de vacanţe. După aceea s-a extins în Italia şi ulterior peste tot, este adevărat, dar prima dată a plecat din Spania. Pentru noi este al treilea sezon de Senior Holidays, programele au început în anul 2022 şi se desfăşoară în extra sezon, respectiv toamna şi primăvara. Cel mai bine merg pachetele pe Amalfi, Puglia, Costa del Sol şi Elveţia. Sunt programe de opt zile cu demipensiune şi cazare la hoteluri de patru stele, dacă în program nu este specificată o altă categorie şi zbor inclus, cu posibilitatea de a achiziţiona excursii la fata locului. Turiştii primesc discount-uri la achiziţionarea unui pachet complet de excursii sau dacă sunt clienţi fideli ai agenţiei. Cei mai mulţi dintre turişti sunt fideli acestui tip de produs, alegând să participe de mai multe ori pe sezon la programe diferite", spune Mădălina Balaiban, proprietarul Hello Holidays.
Chiar dacă Senior Holidays nu presupune o limită inferioară de vârstă, peste 70% dintre turiştii participaţi sunt de vârsta a treia.
"Turiştii care aleg acest tip de program nu se diferenţiază neapărat de cei pe care îi avem înscrişi pe circuitele clasice. Aceste oferte au fost concepute pentru a venit în sprijinul turiştilor noştri de circuite care îşi doreau să cunoască în detaliu anumite zone vizitate în cadrul circuitelor clasice şi să se bucure mai mult de destinaţie. Dar trebuie făcută precizarea că în cadrul programelor Senior Holidays se pot înscrie turişti de toate vârstele, fără a plăti o taxă suplimentară de non senior. Acest tip de vacanţă nu este destinat exclusiv seniorilor, dar 70% dintre turiştii participanţi se încadrează în această categorie de vârstă", a completat Mădălina Balaiban, într-un info-trip organizat în Valencia.
În hotelul din Peniscola, de lângă Valencia, în care este cazată delegaţia de agenţi de turism şi jurnalişti români, peste 80 la sută dintre clienţi sunt seniori, din Franţa, Spania sau Germania. E un dute-vino continuu, de la primele ore ale zilei, când oamenii ies la promenadă pe faleza care leagă castelul din Peniscola de delta fluviului Ebru.
La ora 7:00, în octombrie, e noapte, cântă greierii şi soarele mai are de dormit încă o oră până să-şi facă apariţia maiestuoasă din Marea Balearelor. Dar seniorii sunt pe faleză, cu beţe de power-walking în mâini, la jogging, pe biclete, sau pur şi simplu se plimbă.
Arturo e francez cu origini spaniole. Vine în fiecare an la Peniscola, dar rareori stă la plajă, e tipul turistului activ şi în fiecare dimineaţă aleargă 12 kilometri pe faleză până la castel şi înapoi pe plajă. Se opreşte cât să admire un minut soarele care îşi face apariţia în jurul orei 8:00. Apoi, micul dejun, excursii, întâlniri cu prietenii, plimbări şi tot aşa.
Seniorii români dau şi ei dovadă de aceeaşi energie. Doamna Popa este prima care iese din hotel să admire răsăritul, prima care ajunge la autocar, prima care ajunge la întâlnirea cu ghidul după pauza primită la prânz, singura care nu poate rezista tentaţiei de a face câţiva paşi de dans într-o mică piaţă din Tarragona, când aude ritmul melodiei "La vie en rose", cântată de un interpret ambulant.
"Ştiţi cum sunt tinerii din ziua de astăzi? Nu mai ştiu să se distreze. Degeaba spun ei că se distrează. Păi eu sunt pe Facebook pe un grup de seniori de peste 60 de ani şi a intrat o fată mai tânără pe grupul ăsta şi a început să ne zică: 'Ei, dar voi peste 60 de ani ce mai aveţi nevoie de distracţie? Voi trebuie să staţi acasă şi să vă rugaţi'. Ce vorbeşti, domnule, să stăm acasă şi să ne rugăm? Şi vă mai zic ceva, uitaţi-vă şi aici în Spania cât de activi sunt seniorii. La noi, vorbeşti cu tinerii şi îi întrebi cum se distrează? 'Aaa, păi stăm la televizor, ne relaxăm'. Asta e distracţia. Au parcul aproape şi ei stau în casă la televizor. Sau cum să plece doar pentru două zile la schi? Două zile? Păi noi mergem şi pentru o zi, pentru câteva ore", spune doamna Popa.
Soţul e la fel de activ şi avid de cunoaştere. Perioada pandemiei a fost dificilă, pentru că i-au lipsit călătoriile: "A fost mai greu cu pandemia, pentru că nu s-au mai făcut tururi din astea, ne-au lipsit cumva. Am fost impresionat de ceea ce am văzut în Spania, în zona Valenciei, cu seniori foarte activi. Şi mi-a plăcut foarte mult şi fiesta organizată în oraş de ziua oraşului. Mi-am dat seama de o chestiune foarte importantă, aici comunităţile conduc, oamenii conduc, nu politicienii. Cel puţin asta se vede, că oamenii decid pentru ei".
Seniorii români sunt atenţi la detaliile pachetelor turistice înainte de cumpărare, vor să afle ce pot face în zona respectivă, pentru ce excursii pot opta.
"Cred că undeva la 30% din afacerea mea reprezintă turiştii seniori. Nu aş spune că sunt neapărat diferiţi faţă de restul turiştilor, dar sunt foarte documentaţi. Faptul că au mult timp liber îi ajută să despice foarte mult timp firul în patru, te întreabă tot despre excursiile opţionale spre exemplu. Dar seniorii îşi drămuiesc banii un an de zile, este excursia lor pe anul respectiv, şi sunt mai interesaţi de toate amănuntele. În plus le place foarte mult să viziteze, eu toate înscrierile pe care le-am avut pe pachetele de seniori au fost şi cu excursiile opţionale achiziţionate din ţară", explică Luminiţa Matei, manager general al agenţiei de turism Ecovoyage.
Dar precizează că există şi anumite diferenţe între seniorii români şi cei străini, pe care le-a observant de-a lungul timpului:
"După părerea mea seniorii noştri sunt un pic mai pretenţioşi comparativ cu străinii. Am văzut cum sunt seniorii străini în Turcia spre exemplu, care să mulţumeau cu orice primeau. După părerea mea, seniorii noştri sunt mai pretenţioşi în ceea ce priveşte condiţiile, nu se pot adapta la orice fel de condiţii. Pe când un senior neamţ şi-a luat tolba în spate, de la 1 martie stă în Antalya vreo două luni, mai vine acasă, apoi pleacă în Rodos şi tot aşa. Dar e o diferenţă şi de nuanţă şi de costuri, pentru că un pachet de seniori la ei costă 300-400 de euro".
Nici căldura sufocantă nu este o problemă prea mare, dacă e vorba despre o călătorie pe care şi-o doresc neapărat.
"Seniorii pe care i-am avut în ultimii doi ani au plecat foarte mult, atât în ţară cât şi în străinătate. Oamenii sunt dornici să plece, sunt avizi de obiective. I-am avut în Israel în iulie, pe o căldură de foc, şi atât erau de dornici să plece, că nu au mai aşteptat până în septembrie, au mers atunci. Nu pot spune că sunt mai pretenţioşi decât celelalte categorii de turişti. Spre exemplu am avut un grup anul acesta care a mers la un hotel la care aveam ceva emoţii, dar s-au întors de acolo foarte încântaţi, şi mi-au spus că vor să meargă şi la anul. În plus, oamenii ştiu ce plătesc şi ce primesc. Seniorii sunt turiştii care nu vin să stea la plajă, ei sunt turiştii care circulă cel mai mult, chiar dacă au o vârstă, nu vin să se relaxeze în vacanţă. Ei tot timpul vor în excursii, cât mai multe, cât mai complexe", a afirmat Claudia Simion, director de vânzări la Mix Tour.
Alina Deaconu, manager al agenţiei Dream Travel, din Sibiu, îi descrie pe seniori ca fiind turiştii care se bucură de fiecare excursie opţională în parte, fiind atenţi totodată la oferte.
"Seniorii sibieni sunt simpatici, nu sunt oameni pretenţioşi. Anul acesta au mers pe Italia cu noi, în Portugalia, chiar dacă e un pic mai scump. Ei se bucură de aceste vacanţe, cumpără toate excursiile, dar nu le poţi oferi chiar orice. Sunt oameni care au trecut de-a lungul anilor prin zeci de excursii şi nu pot spune că se mulţumesc cu orice. Au şi ei ceva pretenţii. Dar am avut grupuri care au mers şase zile în excursiile opţionale, pe ei nu îi interesează plaje sau piscine", spune Alina Deaconu.
După o excursie cu autocarul, cu vizite la muzee sau pur simplu hoinărit prin oraş, ai crede că seniorii sunt doborâţi de oboseală, dar rămâi surprins să vezi cum umplu spre seară holurile şi sala de petreceri. E o fiestă în fiecare seară, ringul se umple rapid de siluete care dansează pe ritmuri de passo doble, bolero, bachata sau flamenco. Şi au o energie care ar face invidioasă orice generaţie tânără x, y, z... sau cum s-or mai numi. Pur şi simplu, bucuria lor de a trăi îţi reaminteşte un adevăr simplu pe care îl uităm mai tot timpul: înainte de mâine e azi. AGERPRES (A, AS-autor; Adrian Ţone, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Adrian Ţone / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e