logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Iaşi: De 20 de ani, o familie de florari din Bucureşti decorează baldachinul în care va fi depusă racla cu moaştele Sf.Parascheva

Image

De 20 de ani, o familie de florari din Bucureşti vine la Iaşi pentru a împodobi baldachinul în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva este depusă spre închinarea credincioşilor veniţi pentru a prăznui hramul acesteia.

"Ne bucurăm că şi anul acesta a venit familia Buştei cu flori minunate, care vor împodobi baldachinul în care vor fi aşezate moaştele Sf. Cuvioase Parascheva. E al 20-lea an consecutiv. Este o jertfă foarte mare pe care această familie o face. Dânşii mărturisesc că Sfânta nu rămâne datoare. De fiecare dată ei primesc ajutor şi în niciun caz nu sunt păgubiţi cu ceva în urma acestui dar pe care îl fac, aceste jertfe de natură materială. În primul rând este o jertfă de suflet. Ei o iubesc foarte mult pe Sf. Cuvioasă Parascheva şi nu a fost an în care să nu fie aici", afirmă preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.


Despre iubirea faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva, despre credinţa şi bucuria de a dărui vorbeşte şi Ioan Buştei, capul familiei din Bucureşti, care de 20 de ani împodobeşte baldachinul care este amplasat în Curtea Mitropolitană cu puţin timp înainte de începerea pelerinajului de hramul Sf. Parascheva.

 

Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES

"Ne bucurăm de fiecare dată să împodobim baldachinul. Venim cu drag în fiecare an, mai ales că oamenii se bucură. Se bucură şi cei care le fac şi cei care ne privesc. Toţi pelerinii se bucură de ele", spune Ioan Buştei.


Ceva mai încolo se află şi restul familiei. Cu toţii au venit de la Bucureşti special pentru momentul în care este împodobit baldachinul. Şi anul acesta, ca şi în anii trecuţi, sunt reţinuţi la cuvinte. Ei spun că pur şi simplu au venit să îmbrace în straie de sărbătoare baldachinul Sfintei. Sunt şi mai rezervaţi atunci când sunt întrebaţi de ziariştii curioşi despre implicarea financiară. Subliniază însă că, ori de câte ori au avut nevoie de ajutor, Sfânta le-a fost aproape şi i-a ajutat, aşa că pentru ei banii nu au importanţă, mai ales că e felul lor de a-i mulţumi pentru binele primit.

Ne reamintesc faptul că străbat aproape 400 de kilometri de la Bucureşti la Iaşi pentru a face un lucru de suflet. În 2004, familia Buştei se afla într-un mare impas financiar, aşa că şi-a căutat speranţa în credinţă. Au venit timp de trei luni la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. La scurt timp, situaţia familiei s-a redresat. Ei spun că de atunci Sfânta a fost alături de ei atât în cele mai grele momente din viaţă, dar şi în cele mai frumoase. Tot de atunci, în semn de recunoştinţă, familia Buştei a decis să decoreze baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei şi Bucovinei pentru a se închina pelerinii.

 

Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES

"De 20 de ani pentru noi înseamnă că e bine, înseamnă că ceea ce ne-am propus în primul an aduce bucurie, aduce în sufletele noastre un lucru care e greu de explicat în cuvinte. Bucuria noastră continuă. De fiecare dată venim cu mult drag şi multă voinţă de a face lucruri frumoase. Sfânta Parascheva ajută, ajută cu siguranţă. Ne e greu să explicăm în cuvinte ceea ce se întâmplă în sufletele noastre, ceea ce ni se întâmplă în viaţă", mărturiseşte Ioan Buştei.

În ceea ce priveşte alegerea florilor care decorează baldachinul, se întâmplă ca de fiecare dată culoarea acestora să fie aceeaşi cu veşmintele special create pentru a fi puse pe moaştele Sf. Parascheva de hramul acesteia.


"Şi anul acesta, aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, fără să ne fi vorbit înainte, au găsit culori care se potrivesc cu ceea ce se pune pe trupul Sfintei, adică acel veşmânt. Au ales anul acesta în primul rând culoarea albă, pentru că, au zis ei, Sf. Cuvioasa Parascheva este o mireasă a lui Hristos, şi au ales culori albastre care să puncteze acest alb, neştiind că noi am avut posibilitatea de a alege între mai multe veşminte şi l-am ales pe cel care are culoarea albastru", afirmă preotul Constantin Sturzu.

Coincidenţa a fost remarcată atât de clerici cât şi de laici. Cei din familia Buştei spun că niciodată nu discută cu preoţii despre culorile florilor alese pentru împodobirea baldachinului.

 


Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES

"Anul acesta avem o combinaţie de flori albe. Avem trei tipuri de crizantemă, unul care se numeşte Viena, un altul care are un bănuţ verde în mijloc...Avem crini albi, care miros foarte bine. Avem şi trandafiri albi foarte frumoşi. Ca piesă de detaliu avem fire de delphinium albastru, nuanţă care va fi regăsită şi pe veşmântul Sfintei. Noi nu ştim niciodată dinainte cum va fi îmbrăcată Sfânta. Lucrurile se întâmplă aşa fără discuţii prealabile. Noi pregătim florile cu drag, cu bucurie, cu gândul de a bucura şi încânta pe toată lumea pentru că florile sunt frumoase. Fiecare floare semnifică dragostea noastră pentru Sf. Cuvioasă Parascheva şi pentru oamenii care vin să se închine la racla acesteia", declară Ioan Buştei.

Şi nu e singura coincidenţă. Sau minune, cum o consideră familia Buştei. Când sunt urcate în camioanele care trebuie să ajungă la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei majoritatea florilor sunt boboci. Ele încep să îşi deschidă petalele în preajma baldachinului.

"Cred că încep să înflorească odată ce sunt aşezate pe baldachin. Munca şi aranjarea decorurilor încep în Bucureşti, acolo unde avem noi depozitul de flori, pentru că avem nevoie de flori foarte proaspete. Sunt vreo 20 de oameni care lucrează la aceste decoruri. Le aranjăm frumos în apă, le pregătim, le sortăm, facem aranjamentele florale. Pregătirea durează cam trei zile. Cum reuşim să le facem să reziste atâtea zile? Este un secret. Un secret pe care îl ştim foarte bine. Noi le alegem să fie proaspete, însă acest loc şi Sfânta Parascheva le fac să fie proaspete atât de mult. Am avut un an în care au stat proaspete şi o lună de zile. Adică 30 de zile, şi noi ne pricepem la flori, ni se pare că e mult. În anul în care a izbucnit pandemia am venit cu florile la Iaşi, nu am avut voie să împodobim baldachinul, ne-am întors la Bucureşti, le-am ţinut o săptămână în frigider, după care ni s-a permis să venim să le aranjăm, le-am adus la Iaşi. Aveau deja două săptămâni de când le achiziţionasem. Au mai stat o săptămână pe baldachin. Adică au rezistat aproape o lună de zile fără să se păteze petalele, tulpinile sau frunzele. Asta înseamnă că Iaşiul e un oraş frumos, cu oameni buni, şi cu Sf. Cuvioasă care are grijă de noi", a povestit Ioan Buştei.

 


Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES

Anual, în preajma zilei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi prăznuiesc hramul Sfintei Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară. Aproximativ 300.000 de credincioşi vin în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, care este scoasă într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.

Alături de racla cu moaştele celei considerate a fi ocrotitoarea Moldovei şi a săracilor, anual sunt aduse la Iaşi şi moaşte ale altor sfinţi. Anul acesta vor fi aduse, spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, din Creta, moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit "exarhul cântăreţilor bisericeşti". AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas

Culte 17-04-2025 09:00

Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale

Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)

Culte 17-04-2025 05:41

Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din