I3M/ Declaraţie comună a liderilor: Reiterăm condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei

Preşedinţii şi reprezentanţii la nivel înalt ai celor douăsprezece state participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) au adoptat, miercuri, în cadrul summitului de la Bucureşti, o declaraţie comună în care reiterează condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei şi reafirmă importanţa platformei pentru consolidarea rezilienţei regiunii prin îmbunătăţirea conectivităţii.
"Reafirmăm importanţa Iniţiativei pentru consolidarea rezilienţei regiunii prin îmbunătăţirea conectivităţii. După un an şi jumătate, de la începutul războiului brutal de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi de la tulburările geopolitice pe care acesta le-a generat, a fost dovedită validitatea conceptului I3M şi urgenţa punerii în aplicare a obiectivelor sale", se arată în declaraţia liderilor.
Aceştia reiterează condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.
"Ne reafirmăm sprijinul de neclintit pentru Ucraina, suveranitatea şi integritatea teritorială ale acesteia, în faţa consecinţelor devastatoare ale războiului Rusiei împotriva ţării şi a poporului său. Reiterăm faptul că Rusia trebuie să îşi retragă imediat şi necondiţionat toate forţele militare şi echipamentele din Ucraina. Ne menţinem angajamentul de a oferi sprijin continuu Ucrainei, atât timp cât va fi necesar. Subliniem faptul că toţi cei care au comis crime de război şi alte crime foarte grave, inclusiv crima de agresiune în Ucraina, vor fi traşi la răspundere. Ne angajăm să jucăm un rol-cheie în reconstrucţia Ucrainei, ţinând seama în mod corespunzător de toate eforturile depuse la nivelul UE şi la nivel internaţional", se menţionează în document.
Liderii participanţi la I3M recunosc eforturile depuse de Republica Moldova pentru a rezista presiunilor tot mai mari, într-o realitate geopolitică şi geoeconomică schimbată în mod dramatic, şi salută această ţară ca stat participant asociat la I3M, alături de Ucraina.
"Aşteptăm cu interes consolidarea şi diversificarea cooperării noastre în cadrul unor proiecte comune pentru a promova interconectarea strategică în regiunea I3M şi cu vecinii din Europa de Est, facilitând astfel integrarea acestora în UE. Salutăm, de asemenea, acordarea statutului de ţară candidată la UE Ucrainei şi Republicii Moldova. Recunoaştem angajamentul şi eforturile substanţiale ale Ucrainei şi Republicii Moldova de a îndeplini condiţiile necesare în procesul de aderare la UE şi încurajăm ambele ţări să continue pe calea reformelor, inclusiv pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Vom continua să sprijinim aceste ţări pe calea aderării lor la UE", se mai precizează în declaraţie.
Liderii recunosc potenţialul I3M de a completa politicile UE în ceea ce priveşte aducerea Balcanilor de Vest, a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei mai aproape de UE, pe baza meritelor şi a valorilor comune, inclusiv prin implicarea acestor ţări în implementarea proiectelor de infrastructură regională ale I3M, investind astfel în interconectivitate, în extinderea coridoarelor UE în domeniul energiei, al transporturilor, al tehnologiei digitale şi al telecomunicaţiilor şi în accelerarea tranziţiei verzi.
"Salutăm, de asemenea, acordarea statutului de ţară candidată la UE Bosniei şi Herţegovina şi desfăşurarea primelor Conferinţe Interguvernamentale cu Albania şi Macedonia de Nord. Reiterăm un mesaj puternic de sprijin şi încurajare a aspiranţilor la UE pentru continuarea reformelor pe calea aderării la UE", mai indică sursa citată.
Preşedinţii şi reprezentanţii la nivel înalt ai ţărilor participante la I3M subliniază importanţa dezvoltării cooperării în cadrul Iniţiativei cu partenerii strategici - Comisia Europeană, Statele Unite ale Americii şi Republica Federală Germania şi încurajează creşterea rolului acestora în realizarea obiectivelor comune ale Iniţiativei.
Aceştia reafirmă că o consolidare a rezilienţei infrastructurii cu dublă utilizare în regiune, pentru o mobilitate civilă şi militară sporită pe axa Nord-Sud, în conformitate cu Planul de acţiune al UE privind mobilitatea militară, reprezintă un obiectiv politic, precum şi o investiţie responsabilă în viitorul nostru sigur.
De asemenea, liderii subliniază faptul că implicarea şi sprijinul financiare al SUA în punerea în aplicare a proiectelor strategice de conectivitate regională sunt esenţiale în actualul mediu geopolitic, acţionând ca un factor crucial pentru succesul interconectării strategice, al diversificării energetice şi al realizării generale a obiectivelor I3M.
Aceştia invită toate părţile interesate să coopereze în vederea atragerii mijloacelor financiare necesare pentru punerea în aplicare proiectelor strategice ale I3M.
Liderii recunosc în document existenţa a numeroase oportunităţi de investiţii atractive în portofoliul 3SIIF şi succesul Fondului de Investiţii iniţial.
"Încurajăm cu tărie crearea unui vehicul financiar succesor, bazat pe succesul predecesorului său şi alţi sponsori de bază ai 3SIIF să se alăture, ca acţiune rapidă de atenuare a provocărilor macroeconomice din regiune, direcţionând investiţiile către un fond de infrastructură succesor, orientat spre investiţii verzi, şi continuând să atragă resurse pentru finanţarea unei game vaste de proiecte în întreaga regiune I3M. De asemenea, luăm act de intenţia de a lansa un Fond de Inovare I3M care ar putea răspunde nevoilor crescânde de investiţii în proiecte inovatoare transfrontaliere, ar putea să aloce mai multe investiţii în progrese tehnologice şi să consolideze ecosistemul de inovare din întreaga regiune I3M, în conformitate cu priorităţile europene pentru o tranziţie economică durabilă şi avansată din punct de vedere tehnologic", se mai precizează în document.
Liderii reafirmă angajamentul de a lucra împreună pentru conectivitate în domeniul ştiinţei, al educaţiei, al tehnologiei şi al inovării, pentru a asigura o dezvoltare viitoare mai durabilă pentru regiunea Iniţiativei celor Trei Mări.
"Ne exprimăm disponibilitatea de a dezvolta proiecte inovatoare pentru o infrastructură regională rezilientă, inclusiv cu invitaţii speciali, precum şi de a contribui pe bază de voluntariat la finanţarea tehnologiilor şi la implementarea surselor regenerabile de energie, aşa cum sunt acestea reflectate în Declaraţiile Comune ale Summiturilor anterioare", se menţionează în declaraţia comună.
Liderii se angajează să consolideze rezilienţa şi securitatea cibernetică a regiunii pentru a sprijini dezvoltarea interconectărilor de infrastructură strategică şi a reţelelor şi serviciilor digitale între ţările I3M.
"În cadrul acestui proces, vom susţine şi promova în mod activ principiile unui mediu deschis, sigur, stabil, accesibil şi paşnic în domeniul tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor, precum şi regulile, normele şi principiile unui comportament responsabil al statelor în spaţiul cibernetic", se arată în document.
În document este salutată participarea la nivel înalt la summit şi la Forumul de Afaceri I3M de la Bucureşti a partenerilor strategici ai I3M - Comisia Europeană, Statele Unite ale Americii şi Republica Federală Germania - precum şi a invitaţilor speciali: Franţa, Republica Elenă, Republica Moldova, Japonia, Republica Turcia, Ucraina, Regatul Unit, precum şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. De asemenea, liderii salută sprijinul acordat viziunii şi obiectivelor operaţionale urmărite de I3M din partea unor ţări ca Franţa, Japonia, Republica Turcia şi Regatul Unit, precum şi a unor instituţii şi întreprinderi publice şi private din regiunea I3M şi din afara acesteia.
Liderii salută Republica Elenă în calitate de cel de-al 13-lea stat participant la I3M. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* I3M/ Iohannis: România şi-a atins obiectivele propuse pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări
* I3M/Iohannis: România a oferit ruta principală pentru exportul cerealelor ucrainene
* I3M/ Zelenski: Orice tip de restricţii împotriva exporturilor ucrainene contribuie la distrugeri
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel
Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.
Kelemen Hunor: Suntem deschiși dialogului și pregătiți să construim împreună cu noul președinte ales
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, luni seara, că formațiunea sa este deschisă dialogului cu președintele ales, Nicușor Dan, și totodată să construiască alături de acesta. 'Azi după-amiază m-a sunat președintele ales, Nicușor Dan, și și-a exprimat aprecierea față de comunitatea maghiară și față de UDMR pentru sprijinul acordat. Ș
Legile privind doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare, publicate în Monitorul Oficial
Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național și cea referitoare la desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial. Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat luni cele două legi. * În ceea ce p
Vâlcea/Rădulescu: PSD trebuie să se comporte ca un partid matur și să participe la consultările pentru noul guvern
Partidul Social Democrat (PSD) trebuie să se comporte ca un partid matur, care se gândește la viitorul european al României și să participe la consultările pe care viitorul președinte, Nicușor Dan, le va convoca pentru constituirea noului guvern, susține liderul organizației județene a partidului, Constantin Rădulescu. În opinia lui Rădulescu
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Ideal ar fi ca PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile să facă un Guvern
Președintele ales, Nicușor Dan, a susținut, luni, că ar fi 'ideal' ca PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale să formeze un Guvern stabil. El a precizat, pentru B1 Tv, că s-a întâlnit în cursul după-amiezii cu președintele interimar Ilie Bolojan, cu care a discutat 'extrem de mult' despre deficitul
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan spune că ar putea depune jurământul în fața Parlamentului lunea viitoare
Președintele ales, Nicușor Dan, a afirmat că ar putea depune jurământul în fața Parlamentului lunea viitoare, în condițiile în care Curtea Constituțională urmează să valideze joi rezultatul alegerilor prezidențiale. 'Dacă nu se întâmplă nimic extraordinar, o să fie o ședință a Curții Constituționale joi, la amiază, &icir
Prezidențiale2025/Observatori OSCE: Ziua alegerilor, în general, bine organizată și gestionată profesionist; au fost și inconsecvențe procedurale
Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-au desfășurat în mod 'profesionist' și 'eficient', în ciuda 'lipsei de transparență' în activitatea administrației electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat lun
Daniel David afirmă că ar putea rămâne în viitorul Guvern dacă își asumă viziunea sa pentru reformare
Ministrul interimar al Educației, Daniel David, a declarat luni că ar putea să rămână în viitorul Guvern dacă acesta își va asuma în programul de guvernare viziunea sa pentru reforme în domeniu. Ministrul a prezentat luni, într-o conferință de presă, un raport de diagnostic al educației și cercetării, precum și realizările ș
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat, pentru securitatea cetățenilor
Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat pentru securitatea cetățenilor din cele două state, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, premierului polonez, Donald Tusk. 'Mulțumesc mult pentru sprijin, Donald Tusk! Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat, pentru securitatea cetățen
Prezidențiale2025/Dan Nica: PSD este în cădere liberă; am pierdut încrederea multor oameni care au crezut în noi
Președintele PSD Galați, europarlamentarul Dan Nica, a declarat luni, într-un comunicat de presă, că PSD este în prezent la doar 12% încredere în sondaje și se află 'în cădere liberă', motiv pentru care are nevoie de o schimbare, 'dar nu de o rotire de scaune, de fațadă'. 'Cifrele vorbesc. Astăzi, PSD este la d
Claudiu Târziu: Voi relua discuțiile pentru constituirea unui pol conservator; am această viziune
Fostul președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR Claudiu Târziu a anunțat că va relua de luni discuțiile pentru constituirea unui pol conservator în care să se regăsească toate partidele și organizațiile civice cu această doctrină. ''Voi relua chiar de astăzi discuțiile pentru constituirea unui pol conservator în care să
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, felicitat de Ion Iliescu: Victoria - o aspirație profundă a cetățenilor pentru o conducere responsabilă
Fostul președinte Ion Iliescu l-a felicitat, luni, pe câștigătorul alegerilor prezidențiale din 18 mai, Nicușor Dan, apreciind că victoria sa exprimă o aspirație profundă a cetățenilor pentru o conducere responsabilă. 'Stimate domnule președinte, vă adresez cele mai sincere felicitări pentru încrederea pe care poporul român v-a acordat-o
Prezidențiale2025/Nicușor Dan i-a transmis lui Mark Rutte că România va rămâne un aliat ferm în cadrul NATO
România va rămâne un aliat 'ferm' în cadrul NATO și își va concentra eforturile pe investițiile în apărare, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, secretarului general al NATO, Mark Rutte. 'Îi mulțumesc Secretarului General al NATO Mark Rutte pentru conversația pe care am avut-o în această dimine
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: I-am transmis Robertei Metsola că România va fi o voce activă în construcția unei Europe puternice
România va continua să colaboreze cu partenerii europeni, fiind 'o voce activă și de încredere' în construcția UE, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. 'Îi mulțumesc Președintelui Parlamentului European Roberta Metsola pentru felicitările ei. I-am transmis că
Prezidențiale2025/ Deputatul Szabo Odon (UDMR): Maghiarii au salvat România de la derapaj; ne-a trecut glonțul pe la ureche
Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat luni, în conferință de presă, că 'maghiarii au salvat România de la derapaj, pentru a nu cădea într-o zonă extremistă și pentru a nu merge mai departe cu un discurs al urii'. 'Cu circa patru-cinci ani în urmă, am spus că, dacă nu vom fi atenți, zona extremistă din România va crește.