logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Situaţia respectării libertăţii religioase în Ucraina (raport al Departamentului de Stat)

Image

Guvernul Ucrainei poate restricţiona dreptul la libertatea de religie şi de cult, prevăzut în Constituţie, doar în "interesul protecţiei ordinii publice sau al sănătăţii şi moralităţii populaţiei sau al protecţiei drepturilor şi libertăţilor altor persoane", conform legislaţiei în vigoare. Constituţia Ucrainei prevede "separarea bisericii şi a organizaţiilor religioase de stat" şi stipulează: "Nicio religie nu va fi recunoscută de stat ca fiind obligatorie", se arată în Raportul de ţară pentru Ucraina al Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasă în lume, la capitolul despre respectarea libertăţii religioase de către guvernul de la Kiev.

La 1 decembrie 2022, preşedintele Volodimir Zelenski a emis un decret prin care a solicitat cabinetului de miniştri să introducă o legislaţie care să interzică organizaţiilor religioase "afiliate la centrele de influenţă din Federaţia Rusă" să funcţioneze în Ucraina. Decretul prevede ca această legislaţie să fie "conformă cu normele dreptului internaţional în domeniul libertăţii de conştiinţă şi cu obligaţiile Ucrainei în contextul apartenenţei sale la Consiliul Europei".

Organizaţiile religioase includ congregaţiile, administraţiile şi centrele religioase, şcolile teologice, mănăstirile, frăţiile religioase, misiunile şi asociaţiile formate din aceste organizaţii religioase.

Congregaţiile se înregistrează la autorităţile din regiunea în care sunt prezente. Deşi aceste congregaţii pot forma unităţile constitutive ale unei organizaţii religioase naţionale, organizaţia naţională nu se înregistrează la nivel naţional şi nu poate obţine recunoaşterea ca entitate juridică. Doar unităţile constitutive se înregistrează individual şi obţin statutul de persoană juridică.

Pentru a fi eligibilă pentru înregistrare, o congregaţie religioasă trebuie să cuprindă cel puţin 10 membri adulţi şi să prezinte autorităţilor de înregistrare statutul său (carta), copii certificate ale rezoluţiei care a creat-o şi care a fost adoptată de membrii fondatori, precum şi un document care să confirme dreptul său de a deţine sau de a utiliza spaţii.

Legislaţia în domeniu specifică, de asemenea, cerinţele de reînregistrare pentru organizaţiile care doresc să îşi schimbe afilierea, în special parohiile Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC, care era subordonată Patriarhiei Moscovei) care doresc să se alăture Bisericii Ortodoxe din Ucraina (OCU, autocefală). Legea necesită un cvorum, aşa cum este definit de fiecare congregaţie şi care cuprinde, de obicei, două treimi sau trei pătrimi din membrii unei organizaţii religioase, pentru a decide cu privire la o schimbare de afiliere. De asemenea, legea necesită un vot de două treimi din cei prezenţi pentru a autoriza o astfel de decizie. Legea interzice orice transfer al proprietăţii unei organizaţii până la finalizarea schimbării afilierii.

Organizaţiile religioase înregistrate, printre care se numără congregaţiile religioase individuale, birourile administrative, şcolile teologice, mănăstirile, frăţiile religioase, misiunile şi asociaţiile religioase, trebuie să se înregistreze şi la autorităţile fiscale pentru a obţine statutul de organizaţie non-profit.

Fără statutul de entitate juridică, o organizaţie religioasă nu poate deţine proprietăţi, nu poate desfăşura activităţi bancare, nu poate beneficia de reduceri la facturile de utilităţi, nu poate face parte din consiliile de administraţie sau consiliile consultative ale agenţiilor guvernamentale şi nu poate înfiinţa periodice, fonduri de pensii neguvernamentale, şcoli acreditate în mod oficial, companii agricole şi alte companii de editare sau companii care produc articole religioase. Organizaţiile religioase fără personalitate juridică se pot întruni şi practica cultul, precum şi publica şi distribui materiale religioase. Cu toate acestea, în conformitate cu dispoziţia privind înregistrarea naţională, numai o unitate constitutivă înregistrată a unei asociaţii religioase naţionale poate deţine proprietăţi sau poate desfăşura activităţi comerciale, fie pentru sine, fie în numele asociaţiei naţionale. Legea acordă scutiri de impozit pe proprietate organizaţiilor religioase şi le tratează ca organizaţii fără scop lucrativ.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


 

Legea le cere comandanţilor unităţilor militare să le permită subordonaţilor lor să participe la serviciile religioase, dar interzice crearea de organizaţii religioase în instituţiile şi unităţile militare. Legea interzice preoţilor UOC să servească drept capelani în baze sau în zone de conflict.

Agenţiile guvernamentale autorizate să monitorizeze organizaţiile religioase includ Procurorul General, Ministerul Afacerilor Interne şi toate celelalte "organisme centrale ale guvernului executiv", conform raportului publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Numai organizaţiile religioase înregistrate pot solicita restituirea proprietăţilor confiscate de fostul regim comunist. Organizaţiile religioase trebuie să se adreseze autorităţilor regionale pentru restituirea proprietăţii. Legea prevede că autorităţile trebuie să finalizeze examinarea unei cereri de restituire în termen de o lună.

Legislaţia în vigoare nu scuteşte clerul de mobilizarea militară şi nu permite nicio scutire de la serviciul militar de rezervă în timpul "perioadei speciale" (adică în timp ce ostilităţile cu forţele ruseşti continuă), nici măcar pentru obiectorii de conştiinţă (al căror sistem de credinţă "nu permite utilizarea armelor").

De asemenea, legislaţia în domeniu restricţionează activităţile grupurilor religioase cu sediul în străinătate şi defineşte activităţile permise clerului, predicatorilor, profesorilor şi altor reprezentanţi ai grupurilor religioase cu sediul în străinătate: lucrătorii religioşi străini pot să "predice, să oficieze rânduieli religioase sau să desfăşoare alte activităţi canonice" numai pentru organizaţia religioasă înregistrată care i-a invitat şi cu aprobarea agenţiei guvernamentale care a înregistrat statutul organizaţiei. Activitatea misionară este una dintre activităţile permise.

Ucraina este parte la Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (ICCPR). Din 2015, guvernul şi-a exercitat dreptul de derogare de la obligaţiile care îi revin în temeiul ICCPR în ceea ce priveşte porţiunile din regiunile Doneţk şi Lugansk aflate sub controlul forţelor conduse de Rusia, inclusiv dispoziţiile referitoare la libertatea religioasă.

De la introducerea legii marţiale la 24 februarie 2022, în urma invaziei la scară largă a Rusiei, guvernul şi-a exercitat dreptul de derogare de la obligaţiile care îi revin în temeiul diferitelor articole din ICCPR. Printre dispoziţiile sale, legea marţială a transformat guvernele regionale şi locale în administraţii militare regionale, a impus interdicţia de a părăsi ţara pentru bărbaţii de vârstă militară şi a consolidat puterile guvernamentale de percheziţie şi confiscare; cu toate acestea, articolul 18, care protejează libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, rămâne pe deplin în vigoare.

Raportul privind libertatea religioasă în lume descrie situaţia libertăţii religioase în fiecare ţară, cu referire la politicile guvernamentale care încalcă convingerile şi practicile religioase ale grupurilor, confesiunilor religioase şi indivizilor, precum şi la politicile SUA de promovare a libertăţii religioase în lume. Departamentul de Stat al SUA prezintă aceste rapoarte în conformitate cu Legea din 1998 privind libertatea religioasă în lume (International Religious Freedom Act). AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 24-05-2025 02:04

#Ucraina: Kievul, în alertă după un atac combinat cu drone și rachete rusești (primar)

Kievul este în alertă sâmbătă dimineața din cauza unui atac cu drone și rachete rusești, a anunțat primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, după ce jurnaliști AFP au auzit explozii, relatează AFP. 'Explozii în capitală. Apărările aeriene au fost activate. Orașul și regiunea fac obiectul unui atac combinat al inamic

Politic Ex 23-05-2025 22:13

Două aeronave militare rusești, suspectate de încălcarea spațiului aerian finlandez

Două avioane militare rusești sunt suspectate că au încălcat vineri spațiul aerian finlandez, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării, relatează AFP. Incidentul a avut loc vineri după-amiaza, în largul coastelor orașului Porvoo, sudul Finlandei, la aproximativ 50 km de Helsinki. 'Tratăm cu seriozitate presupus

Politic Ex 23-05-2025 20:14

Rusia amenință #Ucraina cu represalii după atacurile cu drone, dar afirmă că va negocia

Rusia a acuzat vineri Ucraina de lansarea unui val masiv de atacuri cu drone împotriva unor ținte pe care le-a calificat drept 'non-militare' din Moscova și din alte regiuni ale Federației Ruse în ultimele trei zile, promițând represalii, dar susține totodată că este în continuare hotărâtă să poarte discuții de pace, relatează Reuters.

Politic Ex 23-05-2025 19:51

SUA: Un judecător suspendă decizia lui Trump de a bloca înscrierea studenților străini la Harvard

Un judecător american a blocat vineri temporar decizia președintelui Donald Trump care interzice înscrierea studenților străini la prestigioasa universitate Harvard, transmite AFP. Secretarul american

Politic Ex 23-05-2025 19:48

Negocierile americano-iraniene pe dosarul nuclear de la Roma s-au încheiat 'cu câteva progrese, dar fără concluzii'

A cincea rundă de negocieri între Iran și Statele Unite privind programul nuclear iranian s-a încheiat vineri, la Roma, 'cu câteva progrese, dar fără concluzii', conform medierii omaneze, în contextul în care negocierile par că se împotmolesc în problema îmbogățirii uraniului, transmite AFP. Iranul și SUA

Politic Ex 23-05-2025 19:20

Veto în calea aderării la UE: Macedonia de Nord, pregătită să discute cu Bulgaria

Macedonia de Nord, care a trebuit deja să-și schimbe numele pentru a adera la NATO, s-a declarat vineri pregătită să discute cu Bulgaria pentru a încerca să ridice veto-ul față de aderarea sa la UE al Sofiei, care cere ca Skopje să recunoască minoritatea bulgară, relatează AFP. Bulgaria blochează din 2020 aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană

Politic Ex 23-05-2025 19:07

Secretarul Trezoreriei SUA speră că amenințarea lui Trump cu taxele vamale va 'aprinde un foc sub UE'

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat vineri că, în negocierile comerciale dintre Washington și Bruxelles, unele state din UE nu știu ce negociază Comisia Europeană în numele lor, și a estimat că amenințarea președintelui american Donald Trump că SUA ar putea impune taxe vamale de 50% asupra produselor europene 'va aprinde un foc sub Uniunea E

Politic Ex 23-05-2025 18:53

#Ucraina acuză armata rusă că a executat 270 de prizonieri de război de la începutul invaziei în 2022

Parchetul general al Ucrainei a acuzat vineri armata rusă că a executat aproximativ 270 de prizonieri de război ucraineni de la începutul invaziei în februarie 2022, susținând că acesta a fost rezultatul 'ordinelor' primite de la responsabili ruși, relatează AFP. Anunțul survine în contextul în care Rusia și Ucraina au &ic

Politic Ex 23-05-2025 18:27

Ucraina și Rusia anunță întoarcerea primilor 390 de prizonieri de fiecare parte din schimbul de câte 1.000

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri ca Ucraina a recuperat 390 de persoane din captivitatea rusă, în prima etapă a unui schimb după formula 1.000 pentru 1.000 convenită cu Rusia în urmă cu o săptămână la Istanbul, potrivit Reuters și EFE. Zelenski a spus că se așteaptă ca acest schimb să continue sâmbătă și duminică.

Politic Ex 23-05-2025 18:01

Rusia a atacat portul Odesa în plină zi cu rachete balistice: cel puțin un mort și patru răniți

Cel puțin o persoană a fost ucisă vineri în orașul ucrainean Odesa într-un atac rusesc cu două rachete balistice împotriva infrastructurii portuare, care a făcut de asemenea opt răniți, dintre care patru grav, potrivit șefului administrației militare a regiunii omonime, Oleg Kiper, citat de EFE. Kiper a indicat că atacul a avut loc la scurt t

Politic Ex 23-05-2025 17:49

Turcia: Președintele Erdogan a decretat 'Deceniul familiei' în fața scăderii natalității

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat vineri un 'Deceniu al familiei' pentru a contracara declinul natalității în Turcia, criticând din nou 'perversiunea LGBT', transmite AFP. 'Declarăm perioada 2026-2035 ca fiind Deceniul familiei și al populației', a afirmat șeful statului turc la deschiderea Forumului internaț

Politic Ex 23-05-2025 16:40

Avioane de vânătoare poloneze într-o misiune NATO în Marea Baltică au interceptat un bombardier rus

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a anunțat că, în noaptea de joi spre vineri, două avioane de vânătoare ale forțelor aeriene poloneze au intervenit în fața unui avion Su-24 rus care 'efectua manevre periculoase', informează EFE. Ministrul polonez a explicat, într-o conferință de presă la

Politic Ex 23-05-2025 16:21

Obiectivul ultim al 'operațiunii militare speciale', crearea unei 'uniuni statale' între Rusia, #Ucraina și Belarus (deputat rus)

Obiectivul ultim al 'operațiunii militare speciale' - așa cum numește Moscova invazia sa în Ucraina - este 'crearea uniunii statale' între Rusia, Ucraina și Belarus, a declarat vineri deputatul rus Viktor Sobolev, membru în Comisia de apărare din Duma de Stat (camera inferioară), relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.

Politic Ex 23-05-2025 16:18

#Ucraina nu poate recupera prin mijloace militare teritoriile pierdute, avertizează Zalujnîi, ex-comandant-șef al armatei ucrainene

Fostul comandant-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a avertizat într-un discurs că Ucraina nu trebuie să spere că și-ar putea recăpăta printr-un miracol teritoriile ocupate de Rusia, relatează Reuters. 'Sper că nu există cineva în această încăpere care încă speră la vreun fel de miracol sau semn norocos care

Politic Ex 23-05-2025 16:00

Iran și Statele Unite încep la Roma a cincea rundă de negocieri pe tema programului nuclear al Teheranului

Iran și Statele Unite au început vineri, la Roma, a cincea rundă de negocieri cu privire la programul nuclear al Teheranului, într-o întâlnire în care ambele părți ajung foarte distanțate din cauza diferențelor asupra îmbogățirii uraniului iranian, pe care Washingtonul dorește să o oprească, relatează EFE. Negocierile au &ic