VIDEO INTERVIU Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu: Avem o majoritate fermă pentru democraţie, pentru libertate

Chişinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: În Republica Moldova există o majoritate fermă pentru democraţie, pentru libertate şi pentru parcursul european al ţării, iar Summitul Comunităţii Politice Europene reprezintă o ocazie unică de a arăta că Republica Moldova face parte din familia europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, vicepremierul Nicu Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Republica Moldova va găzdui, joi, Summitul Comunităţii Politice Europene, care va reuni aproximativ 50 de şefi de state, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Evenimentul este considerat de ministrul de externe de la Chişinău cel mai important eveniment diplomatic din istoria Republicii Moldova şi un semnal puternic din partea întregului continent european în favoarea păcii şi stabilităţii ţării.
Nicu Popescu mai vorbeşte în interviu despre guvernarea Partidului Acţiune şi Solidaritate după doi ani dificili şi explică anumite opinii pro-ruse în rândul populaţiei din Republica Moldova.
AGERPRES: Summitul Comunităţii Politice Europene face mai vizibilă Republica Moldova pe harta diplomaţiei mondiale. Ce ar putea decurge pentru Republica Moldova în urma acestui eveniment major pe care îl organizaţi?
Nicu Popescu: Într-adevăr, acest summit este cel mai important eveniment diplomatic din istoria Republicii Moldova din ultimii 30 de ani sau poate chiar mai mult. Este şi unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice la scară mondială. Or, într-adevăr, 50 de şefi de state sau lideri ai unor organizaţii, precum Uniunea Europeană, nu se adună în acest format şi cu atâtea delegaţii foarte frecvent şi, în acest sens, pentru Republica Moldova este o ocazie unică de a arăta că ţara noastră face parte din familia europeană, de a convinge noi ţări, noi parteneri, noi prieteni ai Republicii Moldova că Republica Moldova este un stat european, cu cultură europeană, cu limbă europeană şi cu un viitor european şi sperăm noi că prin acest summit vom obţine şi mai mult sprijin pentru parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană.
Evident, această prezenţă enormă la Chişinău este şi un semnal puternic din partea întregului continent european în favoarea păcii şi stabilităţii Republicii Moldova.
Este un mesaj geopolitic foarte clar că Republica Moldova nu este singură într-o regiune foarte dificilă, într-o regiune foarte riscantă, într-o regiune marcată de această agresiune brutală a Federaţiei Ruse contra Ucrainei, agresiune care generează efecte negative enorme, inclusiv pentru ţara noastră, şi iată aceste summit este inclusiv un puternic simbol de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru ţara noastră.
Evident, cu ocazia acestui summit vom discuta şi proiecte noi de cooperare care vin să ajute stabilizarea regiunii noastre, dar şi dezvoltarea Republicii Moldova şi, în marja sau chiar în cadrul acestui summit, vor fi făcute şi mai multe anunţuri din partea partenerilor noştri, care vor detalia modalităţile de sprijin concret pentru ţara noastră.
AGERPRES: Este un mesaj clar pe care îl transmiteţi întregii comunităţi internaţionale, dar e un mesaj pe care îl transmiteţi în mod special Rusiei....
Nicu Popescu: Este un mesaj în primul rând pentru cetăţenii Republicii Moldova şi acest mesaj este că Republica Moldova nu este singură. Moldova face parte din familia europeană. Acest lucru este recunoscut, sprijinit şi încurajat de întreg continentul european, atât state membre ale Uniunii Europene, cât şi 20 de state care deocamdată nu fac parte din Uniunea Europeană, dar fac parte din această Comunitate. Iată că mesajul principal vine pentru cetăţenii noştri că întreaga Europă este unită pentru a sprijini Moldova în faţa oricăror tipuri de presiune care vin inclusiv din Federaţia Rusă.
AGERPRES: La acest summit vor participa şi state care poate nu iubesc atât de mult Uniunea Europeană. Care credeţi că este numitorul comun la această întâlnire din Republica Moldova?
Nicu Popescu: Numitorul comun este faptul că avem un continent, acest continent european al nostru. Pe acest continent are loc cel mai mare război de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Am fost martorii, anul trecut, ai celei mai mari agresiuni militare împotriva unui stat şi acest lucru evident ne afectează pe noi toţi cei care trăim pe continentul european şi nu numai.
Prin prisma acestui fapt, a fost creată, lansată, această Comunitate Politică Europeană propusă iniţial în luna mai 2022 de către preşedintele (francez Emmanuel n.e.) Macron, dar care iată în aceste zile se va reuni în Republica Moldova cu această dorinţă de a demonstra întregii lumi, întregului continent, că este unită în dorinţa noastră, a tuturor de a readuce pacea pe întregul continent european, de a nu permite agresorilor să reuşească să beneficieze de rezultatele acestei agresiuni şi de a lucra cu noi toţi în cadrul acestei comunităţi şi pe alte platforme pentru a readuce pacea pe continentul nostru, pentru a readuce normalitatea pe continentul nostru, dar şi prin discuţii punctate pe modalităţile concrete de a depăşi efectele negative ale acestui război, în plan energetic, în planul securităţii alimentare, în planul infrastructurii, reconstrucţiei Ucrainei, dar şi îmbunătăţirii infrastructurilor care conectează Republica Moldova, Ucraina de restul Europei.
AGERPRES: În ciuda istoriei recente care a consemnat războiul din Transnistria, există foarte mulţi cetăţeni moldoveni care sunt de partea Rusiei în acest război. Cum comentaţi această atitudine?
Nicu Popescu: Este absolut clar că cetăţenii Republicii Moldova în primul rând sunt uniţi în dorinţa lor de a trăi într-o ţară paşnică, de a trăi într-o ţară democratică. Evident că, la fel ca în orice societate democratică, avem cetăţeni cu diferite preferinţe politice sau geopolitice, dar lucrul care ne uneşte pe noi toţi în Republica Moldova este dorinţa de a ne gestiona propriile diferenţe politice prin metode paşnice şi democratice.
În Republica Moldova avem o majoritate fermă pentru democraţie, fermă pentru libertate şi pentru parcursul nostru european.
Într-adevăr, o minoritate de concetăţeni de-ai noştri - conform ultimelor sondaje este vorba de aproximativ 20% - ar prefera ca Republica Moldova să se integreze mai degrabă în spaţiul estic, cu spaţiul euro-asiatic, dar şi aceşti cetăţeni nu îşi doresc să trăiască într-o ţară în care armata, bombele, tancurile, artileria determină în ce direcţie trebuie să evolueze această ţară. Aceşti cetăţeni, indiferent de preferinţele lor geopolitice, îşi doresc ca şcolile, spitalele, casele noastre să nu fie bombardate aşa cum este bombardată Ucraina.
Nimeni nu cred eu că sprijină aceste metode agresive, brutale, dintr-un alt secol, aplicate de Federaţia Rusă şi, chiar dacă la această etapă au anumite preferinţe, ei tot preferă să se poată exprima într-o societate democratică, fără a fi persecutaţi, fără a fi bătuţi de poliţie, fără a fi concediaţi, disponibilizaţi din cauza opţiunilor lor politice sau geopolitice şi, în acest sens, şi aceşti cetăţeni îşi doresc şi beneficiază de faptul că trăiesc într-o ţară democratică, ca Republica Moldova, şi o ţară care în continuare va asigura pacea şi stabilitatea pe teritoriul său, inclusiv prin prisma integrării noastre europene, aderării noastre la Uniunea Europeană, aprofundării parteneriatului nostru strategic cu România.
Datorită şi alături de România, vom integra ţara noastră Uniunea Europeană şi vom oferi, inclusiv acestor cetăţeni, în continuare pace, stabilitate şi calm.
AGERPRES: Aceleaşi sondaje arată că Partidul Acţiune şi Solidaritate ar pierde majoritatea parlamentară, dacă mâine ar fi alegeri anticipate. Ce ar putea face PAS pentru a evita erodarea la guvernare?
Nicu Popescu: La acest moment, conform mai multor sondaje, Partidul Acţiune şi Solidaritate beneficiază de sprijinul a aproximativ 35-40% din concetăţeni. Pentru un partid aflat la guvernare de doi ani, într-o regiune extrem de dificilă, într-o situaţie în care Republica Moldova a avut efecte negative majore din cauza acestui război, inflaţie de peste 30%, presiuni energetice masive, o reducere a Produsului Intern Brut anul trecut de circa 7%, deci, raportat la condiţiile actuale, sprijinul pentru partidul de guvernare este enorm, este destul de bun. Evident, o dată cu apropierea următoarelor cicluri electorale, obiectivul este să reconstituim o anumită parte din acest sprijin.
În acelaşi timp, sprijinul pentru integrare europeană este mai mare ca niciodată. Acest război a demonstrat că pentru Republica Moldova singura modalitate şi principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea şi prosperitatea ţării noastre este aderarea la Uniunea Europeană, integrarea cu partenerii noştri, cu România, cu Uniunea Europeană, dezvoltarea relaţiilor cu NATO şi acest lucru este clar pentru absolut noi toţi.
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Vă aşteptaţi ca acest summit pe care îl veţi găzdui în perioada imediat următoare să se încheie cu o rezoluţie în favoarea Republicii Moldova, un apel ferm privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană?
Nicu Popescu: Liderii care vor veni în Republica Moldova au şi început o bună parte din ei să vină cu declaraţii publice de sprijin pentru Republica Moldova. Evident, şi în cadrul acestui summit, dar şi în marja acestui summit, ne aşteptăm şi sunt sigur că vom asista la declaraţii clare de sprijin pentru Republica Moldova, la acţiuni şi anunţuri de sprijin concret, nu doar sprijin diplomatic şi politic, dar şi acţiuni concrete cu impact benefic asupra cetăţenilor noştri.
Şi pentru noi este o şansă să convingem cât mai multe state membre ale Uniunii Europene să ne sprijine în toamnă, atunci când sperăm că instituţiile europene, dar şi Consiliul European vor declara că Republica Moldova este gata să deschidă negocierile cu Uniunea Europeană. Deci, următorul pas pentru noi în procesul de aderare la Uniunea Europeană urmează a fi făcut în toamnă şi în luna decembrie a acestui an. La această etapă suntem axaţi predominant pe demonstrarea, explicarea progreselor pe care le înregistrează Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv prin această diplomaţie directă cu absolut fiecare lider al ţărilor membre ale Uniunii Europene care vor avea un drept şi o voce decisivă pentru parcursul nostru european. AGERPRES/ (A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: SUA s-au retras din grupul care strânge dovezi ale unor crime de război ruse
Statele Unite ale Americii s-au retras dintr-un grup internațional însărcinat cu strângerea de dovezi ale unor eventuale crime de război ruse în Ucraina, a anunțat joi directorul instituției la care este afiliat acest grup, informează AFP. Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune îm
Proiectul de lege privind retragerea Ungariei din CPI a fost înaintat parlamentului (ministrul de externe ungar)
Ministerul de Externe al Ungariei a pregătit și a înaintat parlamentului proiectul de lege privind retragerea țării din Curtea Penală Internațională, a afirmat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. 'Curtea Penală Internațională nu numai că s-a discreditat, dar a discreditat întregul sistem judiciar inte
Italia finanțează cu 20 de milioane de euro repatrierea de migranți din Africa Subsahariană prezenți în Algeria, Tunisia și Libia
Italia a decis să aloce 20 de milioane de euro pentru a-i repatria pe migranții din Africa Subsahariană prezenți în Algeria, Tunisia și Libia către țările lor de origine, în cooperare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), a anunțat diplomația italiană, informează joi AFP. Guvernul ultraconservator al Giorgiei Meloni
Polonia va aloca anul viitor circa 5% din PIB-ul său pentru cheltuielile militare (ministrul apărării)
Polonia va aloca anul viitor circa 5% din Produsul său Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare, comparativ cu 4,7% anul acesta, a anunțat joi ministrul polonez al apărării, informează AFP. Polonia, care este o susținătoare fermă a Ucrainei vecine atacată de Rusia și care are frontiere comune de asemenea cu Federația Rusă și Republica Be
Țările trebuie să permită importul mai multor produse din SUA ca tarifele să scadă (secretarul american al comerțului)
Administrația Trump discută cu toți partenerii comerciali importanți din întreaga lume despre modalități de a reduce noile tarife ale președintelui Donald Trump, a declarat joi secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, adăugând că partenerii comerciali ai SUA vor trebui să-și schimbe regulile pentru a permite mai multe importuri de produse americ
Siria: Trimisul ONU condamnă atacurile 'repetate și intensificate' ale Israelului
Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a condamnat joi atacurile 'repetate și intensificate' ale Israelului în această țară, subliniind că ele o 'destabilizează într-un moment sensibil', informează AFP. Potrivit unui comunicat, trimisul ONU 'cheamă Israelul să înceteze aceste atacuri care ar
Scholz 'nu-și poate imagina' ca Netanyahu să fie arestat în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat joi că 'nu-și poate imagina' să fie executat un mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei potențiale vizite a acestuia în Germania, relatează dpa. Comentariile cancelarului în exercițiu au venit ca răspuns la întrebarea unui
Austria închide de sâmbătă unele treceri de frontieră cu Ungaria și Slovacia din cauza febrei aftoase
Austria va închide de sâmbătă două puncte de trecere mai mici la frontiera cu Slovacia și 21 la granița cu Ungaria, în încercarea de a preveni pătrunderea febrei aftoase în țară, a anunțat joi Ministerul de Interne, transmite Reuters. În Ungaria, prima epidemie de febră aftoasă în ultimii 50 de ani a d
Danemarca acordă un nou pachet de sprijin militar pentru #Ucraina, pentru întărirea artileriei și apărării antiaeriene
Danemarca a anunțat joi acordarea unui al 25-lea pachet al său de sprijin pentru Ucraina, pentru întărirea apărării aeriene și capabilităților de artilerie ale acestei țări, informează dpa. Pachetul alocă în total 6,7 miliarde de coroane daneze (996 de milioane de dolari) pentru perioada 2025-2027, ceea ce face din el cel mai mare
Netanyahu: Ungaria a făcut 'lucruri remarcabile pentru Israel și poporul evreu'
Sub conducerea lui Viktor Orban, Ungaria a făcut 'lucruri remarcabile pentru Israel și poporul evreu', a declarat joi premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o conferință de presă comună la Budapesta cu omologul său ungar, lăudând în special retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională, a consemnat MTI. Po
Rusia: Un tânăr rus a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru sabotaj feroviar în folosul Ucrainei
Un tribunal din regiunea rusă Volgograd a anunțat joi că a condamnat la 14 ani de închisoare un tânăr acuzat de sabotaj feroviar, care ar fi fost comis pentru a ajuta 'serviciile speciale ale Ucrainei', informează AFP. După declanșarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei, autoritățile ruse și-au înmulțit arest
Germania: Lidera formațiunii de extremă-dreapta AfD Alice Weidel, susținătoare a lui Trump, critică tarifele americane
Copreședinta formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) Alice Weidel a calificat joi drept 'otravă pentru comerțul liber' taxele vamale anunțate câteva ore mai devreme de președintele SUA, Donald Trump, relatează dpa. Alice Weidel, al cărei partid s-a apropiat de Trump și consilierul său Elon Musk în p
Franța și Germania îndeamnă europenii la unitate în fața taxelor vamale ale lui Trump
Șeful diplomației franceze Jean-Noel Barrot a îndemnat joi europenii la 'unitate', la o zi după ofensiva comercială masivă lansată de Donald Trump și care generează temeri cu privire la consecințe grele pentru economia mondială, informează AFP. 'Răspunsul nostru va fi la înălțime doar dacă va fi unitar, dacă europenii v
Bulgaria: Guvernul Jeliazkov a supraviețuit unei moțiuni de cenzură
Guvernul bulgar, condus de prim-ministrul Rosen Jeliazkov, a supraviețuit joi unei moțiuni de cenzură cu privire la politica sa externă, transmite Reuters, citând BTA. Moțiunea, inițiată de partidul Vazrajdane și sprijinită de deputați ai formațiunilor Velicie și MEch, nu a reușit să întrunească majoritatea necesară pentru a fi ado
Ungaria impune toleranță zero față de toate formele de antisemitism, îl asigură președintele ungar pe premierul israelian
Președintele ungar Tamas Sulyok l-a primit joi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la palatul prezidențial Sandor, relatează MTI. La întâlnire, cei doi oameni de stat au trecut în revistă statutul relațiilor bilaterale, oportunitățile viitoare și actualele provocări internaționale, convenind că împărtășesc aceleaș