logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Siegfried Mureşan: Principalul obiectiv este adoptarea unui buget solid al UE până la finalul anului

Imagine din galeria Agerpres

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Principalul obiectiv este să adoptăm la timp, până la finalul anului, un buget solid al Uniunii Europene, care să asigure plata tuturor cheltuielilor din fonduri europene planificate anul viitor, iar în negocieri voi apăra interesele românilor, dar şi pe ale oamenilor din toate celelalte ţări membre şi voi ţine cont şi de priorităţile Uniunii Europene în ansamblu, a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului europarlamentar al Partidului Popular European, desemnat marţi raportor general (negociator-şef) al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2024.

Eurodeputatul român a susţinut că, în contextul în care resursele bugetare ale UE sunt limitate în raport cu nevoile, ar trebui evitate orice eventuale tăieri propuse de unele state membre, fiind extrem de important ca bugetul să fie suficient pentru toate categoriile de beneficiari.

Mai mult decât atât, în toate acele domenii în care creşterile sunt necesare şi justificate, vreau să obţinem creşteri de fonduri europene pentru beneficiarii din România şi din toate ţările membre ale Uniunii Europene, a explicat Mureşan.

Pe de altă parte, eurodeputatul este de părere că trebuie sporit sprijinul pentru Ucraina alocat în cadrul bugetului UE şi că aceeaşi asistenţă trebuie să fie oferită şi Republicii Moldova, ţară ''la fel de importantă pentru siguranţa noastră cum este şi Ucraina''.

Referitor la problema cheltuirii fondurilor europene de către România, vicepreşedintele grupului PPE a ţinut să remarce că, de la aderarea sa la UE, ţara noastră a primit peste 83,7 miliarde de euro de la bugetul comunitar şi a contribuit la acesta cu doar 27,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă încasări nete de peste 56 de miliarde de euro pentru ţara noastră şi faptul că România a absorbit majoritatea covârşitoare a fondurilor care i-au stat la dispoziţie. El şi-a exprimat speranţa că România va accelera absorbţia fondurilor europene aferente Cadrului Financiar Multianual 2021 - 2027.

Siegfried Mureşan este singurul europarlamentar român care a fost desemnat în două rânduri negociator-şef al PE pentru bugetul Uniunii Europene. El a mai negociat şi bugetul UE din 2018. Comisia Europeană urmează să înainteze o propunere de buget pentru anul 2024 la începutul lunii iunie şi, pe baza acestei propuneri, vor urma negocieri între reprezentanţii PE şi cei ai Consiliului UE.

AGERPRES: Care ar fi principalele priorităţi pe care le veţi avea în calitate de negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe 2024, an în care vor avea loc şi alegeri europene în ţările membre?
Siegfried Mureşan: Principalul obiectiv este să adoptăm la timp, până la finalul anului, un buget puternic care să asigure plata tuturor cheltuielilor din fonduri europene planificate anul viitor. Vreau să ne asigurăm că, în 2024, toţi beneficiarii de fonduri europene din România şi din celelalte state membre îşi vor primii banii la timp, fie că vorbim de fermieri, întreprinzători, cercetători, autorităţi locale şi judeţene care primesc fonduri europene pentru lucrări de infrastructură apă, canalizare, gaze în sate şi comune sau studenţi care primesc burse Erasmus.

AGERPRES: Statele membre au, evident, interese diferite pe care le doresc într-o oarecare măsură reflectate şi în forma finală a bugetului Uniunii Europene. În acest context, cu ce provocări credeţi că vă veţi confrunta pentru a putea structura un buget al UE echilibrat pentru toate ţările membre, dar care în acelaşi timp să răspundă nevoilor Uniunii Europene ca întreg?
Siegfried Mureşan: Ca negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene din 2024, rolul meu este să ţin cont de priorităţile şi nevoile oamenilor din toate ţările membre. Ca atare, în negocieri, voi apăra interesele românilor, dar şi pe ale oamenilor din toate celelalte ţări membre. De asemenea, voi ţine cont şi de priorităţile Uniunii Europene, în ansamblu, precum dezvoltarea economică, sprijinirea fermierilor, digitalizarea, tranziţia verde, dar şi securitatea şi sprijinirea Ucrainei şi a ţărilor din vecinătatea noastră.

Tocmai de aceea, fiindcă Uniunea Europeană trebuie să facă acum mai multe lucruri decât oricând cu resursele bugetare pe care le are, vreau să evităm orice eventuale tăieri pe care mă aştept ca unele guverne ale statelor membre să le propună. Trebuie să ne asigurăm că bugetul este suficient pentru toate categoriile de beneficiari. Iar dacă unele guverne vor propune reduceri ale bugetului Uniunii Europene, obiectivul meu este să resping orice reducere.

Mai mult decât atât, în toate acele domenii în care creşterile sunt necesare şi justificate, vreau să obţinem creşteri de fonduri europene pentru beneficiarii din România şi din toate ţările membre ale Uniunii Europene.

AGERPRES: Are România o problemă cu cheltuirea fondurilor europene? Ce ar trebui să facă ţara noastră pentru a îmbunătăţi absorbţia şi în ce fel acest aspect se va regăsi în bugetul UE pentru 2024?
Siegfried Mureşan: De când România a aderat la Uniunea Europeană şi până astăzi, am primit peste 83,7 miliarde de euro de la bugetul UE, în timp ce am contribuit la buget cu doar 27,3 miliarde de euro. Acest lucru înseamnă că am primit 3 euro la fiecare 1 euro contribuţie la buget şi înseamnă încasări nete de peste 56 de miliarde de euro pentru ţara noastră. România a absorbit majoritatea covârşitoare a fondurilor care i-au stat la dispoziţie.

România este astăzi mult mai bună la absorbţia fondurilor europene decât este percepţia creată mai ales în cadrul acestui narativ antieuropean. În anul 2022, spre exemplu, România a absorbit 11,3 miliarde de euro din fonduri europene, cea mai mare sumă de fonduri UE pe care am atras-o până acum într-un calendaristic, de când suntem stat membru al UE.

Sigur, este important să absorbim fondurile UE cât mai repede fiindcă cu cât terminăm mai repede un proiect finanţat din fonduri europene, spre exemplu, o autostradă, cu atât avem pentru mai mult timp un beneficiu pozitiv de pe urma acestuia. Pentru a accelera absorbţia fondurilor europene, am simplificat regulile de la nivel european, am redus birocraţia la noul exerciţiu bugetar 2021 - 2027, iar acest lucru va avea un impact pozitiv pentru beneficiarii de fonduri europene în anii următori.

În ceea ce priveşte bugetul UE 2024, mă aştept ca România să accelereze absorbţia fondurilor europene aferente Cadrului Financiar Multianual 2021 - 2027. De aceea, obiectivul meu este să alocăm în buget suficienţi bani pentru a deconta la timp anul viitor cheltuielile cu aceste investiţii din fonduri UE.

AGERPRES: În cazul în care războiul din Ucraina se prelungeşte şi în 2024, ce loc va ocupa această criză din apropierea frontierei Uniunii Europene în preocupările UE în ceea ce priveşte bugetul comunitar?
Siegfried Mureşan: Cetăţenii ucraineni luptă cu arma în mână pentru apărarea ţării. Dar, făcând acest lucru, apără şi pacea noastră, în Uniunea Europeană. De aceea, noi trebuie să continuăm şi să creştem sprijinul pentru Ucraina pe care îl alocăm din bugetul UE.

Iar tot ceea ce îi oferim Ucrainei în materie de asistenţă trebuie să îi oferim şi Republicii Moldova, care este la fel de importantă pentru siguranţa noastră cum este şi Ucraina.

AGERPRES: Cât de probabilă este o scădere a alocărilor de la bugetul Uniunii Europene pentru statele membre în viitorul cadru financiar multianual?
Siegfried Mureşan: Obiectivul meu este să avem un Cadru Financiar Multianual mai puternic pentru oamenii şi întreprinderile din statele membre ale UE, nu unul mai slab. Fiindcă oamenii aşteaptă de la Uniunea Europeană să acţioneze mai mult, să sprijine mai mult întreprinzătorii, agricultorii, să investească mai mult în tranziţia spre o economie verde, în digitalizare, în dezvoltarea de oraşe mai sustenabile, în sistemul de sănătate.

Or, dacă vrem ca Uniunea să facă mai mult, trebuie să o şi echipăm cu resursele necesare pentru a ne îndeplini aşteptările. Tocmai de aceea, lucrăm acum la nivel european la crearea unui pachet de resurse proprii ale Uniunii Europene care să ofere venituri stabile, predictibile ale bugetului UE, fără a creşte povara asupra cetăţenilor şi întreprinderilor europene şi fără a mai depinde de rezultatul unor negocieri bugetare periodice între guvernele statelor membre. AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 22-02-2025 10:49

SUA ar putea opri accesul Ucrainei la rețeaua Starlink dacă nu se ajunge la un acord privind mineralele

Negociatorii americani care presează autoritățile de la Kiev pentru a dobândi acces la mineralele rare ale Ucrainei au evocat posibilitatea opririi accesului Ucrainei la rețeaua de sateliți Starlink, deținută de Elon Musk, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Rețeaua Starlink este compusă din peste 7.000 de sateliți ar

Economic Extern 21-02-2025 17:16

Reuters: Rusia ar putea fi de acord ca o parte din activele sale înghețate să fie utilizate pentru reconstrucția Ucrainei

Rusia ar putea fi de acord ca activele sale înghețate în Europa, care au o valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari, să fie utilizate pentru reconstrucția Ucrainei, dar va insista ca o parte din acești bani să fie cheltuită pentru o cincime din teritoriul ucrainean controlat de forțele Moscovei, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Economic Extern 21-02-2025 15:47

India ar putea majora taxele de import la uleiurile vegetale pentru a-i ajuta pe fermierii locali

Guvernul indian ar putea majora taxele de import la uleiurile vegetale, pentru a doua oară în decursul ultimelor șase luni, în ideea de a-i ajuta pe cultivatorii de oleaginoase care suferă de pe urma prăbușirii prețurilor la semințe, au declarat vineri pentru Reuters doi oficiali guvernamentali. Majorarea taxelor la import de către

Economic Extern 21-02-2025 15:20

Un consorțiu, condus de E.ON, primește fonduri europene de 45 de milioane de euro pentru extinderea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice în Europa

Un consorțiu condus de E.ON primește 45 de milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea infrastructurii de încărcare a mașinilor și vehiculelor comerciale electrice în Europa, informează compania printr-un comunicat. Proiectul DRIVE-E este unul dintre cele 39 de proiecte inovatoare selectate recent de Uniunea Europeană p

Economic Extern 21-02-2025 15:08

Numărul bancnotelor euro contrafăcute retrase din circulație a crescut cu 18,6% în 2024, comparativ cu 2023

Aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 18,6% comparativ cu 2023, a anunțat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), informează EFE. Instituția cu sediul la Frankfurt a precizat că probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este redusă, întruc&a

Economic Extern 21-02-2025 11:57

Cheltuielile cu apărarea vor rămâne o prioritate pentru Polonia, spune ministrul de Finanțe

Apărarea va rămâne una dintre principalele priorități bugetare pentru Polonia, a declarat vineri ministrul Finanțelor, Andrzej Domanski, care a îndemnat țările membre ale Uniunii Europene să sprijine o propunere a Poloniei care le va permite să majoreze cheltuielile cu apărarea, fără a încălca regulile fiscale ale blocului comunitar, informează Reuters.

Economic Extern 21-02-2025 10:54

Un director de la Renault este '100% sigur' că UE va relaxa regulile privind emisiile de CO2

Un director de top de la grupul auto Renault s-a declarat încrezător că Bruxelles-ul va relaxa standardele privind emisiile de CO2 ale autoturismelor, care ar urma să fie înăsprite și mai mult în acest an, transmite Bloomberg. Comisia Europeană a purtat discuții cu industria auto pentru a răspunde la provocările cu care se confruntă sectorul,

Economic Extern 21-02-2025 10:01

UE vrea mai multe gaze din alte țări, inclusiv SUA, și creșterea capacitățilorde energie regenerabilă

Uniunea Europeană va încerca să obțină cantități mai mare de gaze din alte țări, inclusiv din SUA, cu care să înlocuiască livrările rusești și, totodată, intenționează să extindă mai repede capacitățile regenerabile în ideea de a-și reduce dependența totală de gazele naturale, a declarat vineri comisarul pentru Energie și Locuințe, Dan Jorgensen, transmite

Economic Extern 21-02-2025 09:47

Creștere puternică pentru acțiunile Nissan după informațiile referitoare la atragerea de investiții de la Tesla

Tokyo, 21 feb /Agerpres/ - Acțiunile constructorului auto japonez Nissan au înregistrat vineri o creștere de până la 11%, după ce Financial Times a publicat un articol conform căruia un grup de oficiali japonezi de rang înalt a pus la punct planuri pentru ca grupul american Tesla să investească în Nissan, după colapsul discuțiilor privind o fuziune cu

Economic Extern 20-02-2025 20:43

Grecia: Venituri record din turism, de 21,7 miliarde de euro, în 2024

Veniturile statului elen din turism au ajuns anul trecut la 21,7 miliarde de euro, în creștere de la 20,6 miliarde de euro în 2023, arată datele publicate joi de Banca Centrală a Greciei (BoG), informează site-ul Greekreporter.com. Creșterea anuală de 5,3% (sau 1,1 miliarde de euro) era de mult timp așteptată de oficialii de la Ate

Economic Extern 20-02-2025 17:01

Exporturile de aur ale Elveției către SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Exporturile de aur ale Elveției au crescut în ritm anual în ianuarie, livrările către SUA atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, compensând livrările mai reduse către principalii consumatori, China și India, arată datele publicate joi de autoritățile vamale din țara cantoanelor, transmite Reuters. Elveția es

Economic Extern 20-02-2025 15:07

Reuters: TikTok pregătește concedieri pe plan global

Platforma digitală TikTok va concedia pe plan global angajați de la divizia ''încredere și siguranță'', care gestionează moderarea conținutului, ca parte a procesului de restructurare, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Adam Presser, șef de operațiuni al aplicației care supervizează

Economic Extern 20-02-2025 14:18

BCE anunță pierderi de 7,9 miliarde de euro în 2024 și avertizează că ar putea înregistra pierderi și în anii următori

Banca Centrală Europeană a anunțat joi că 2024 a fost al doilea an consecutiv în care a înregistrat pierderi și, totodată, a subliniat că ar putea înregistra în continuare pierderi, chiar dacă mai mici, în următorii ani, transmite Reuters. Potrivit situațiilor financiare ale BCE, publicate joi, pierderile din 2024

Economic Extern 20-02-2025 10:49

Țările UE au opinii diferite cu privire la amânarea normelor CSRD

Cele mai mari economii din Uniunea Europeană au opinii diferite când vine vorba dacă blocul comunitar ar trebui să relaxeze normele privind raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (CSRD), în condițiile în care Spania și Italia apără unele reguli, în timp ce Germania și Franța vor să le amâne, arată documentele consulta

Economic Extern 20-02-2025 09:44

Renault și-a îmbunătățit profitabilitatea în 2024 grație lansării de noi modele

Grupul auto francez Renault a reușit să depășească situația dificilă din industria auto prin creșterea veniturilor și o profitabilitate record în 2024, grație succesului înregistrat de noile modele lansate, chiar dacă profitul net s-a redus ca urmare a diminuării parteneriatului cu producătorul nipon Nissan, transmite AFP. Conform