logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Studiul în SUA - o competiţie pentru tineri; ambasadoarea Kavalec: Să se pregătească cu doi ani înainte de absolvire

Imagine din galeria Agerpres

Studiul în Statele Unite ale Americii înseamnă competiţie atât cu contracandidaţii, cât şi între diferitele regiuni din SUA - Coasta de Vest contra Coasta de Est sau un colegiu mic, într-un loc retras versus unul într-o metropolă americană.

Indiferent de variantă, investiţia în educaţie este considerabilă, iar ataşamentul faţă de universitatea absolvită este de nepreţuit, iar asta a demonstrat şi ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, miercuri, la US Alumni Fair, care a avut loc la Biblioteca Naţională.

 



Purtând o şapcă cu simbolul University of California - Berkeley, pe care a absolvit-o, ambasadoarea a stat de vorbă cu tinerii români care îşi doresc să studieze în SUA.

 



"E bine să înceapă să se pregătească cu doi ani înainte de absolvire, pentru că e nevoie de timp pentru cercetare şi pentru adaptarea studiilor, dacă au un interes anume", a explicat ea.

În ceea ce priveşte costul studiilor în SUA, care poate fi, la o universitate de prestigiu, peste 50.000 de dolari pe an, diplomatul spune că pentru studenţi internaţionali există diverse tipuri de burse. Astfel, tinerii pot depune dosare de înscriere la mai multe instituţii de învăţământ şi în funcţie de programele acestora legate de ajutorul financiar.

 



În alte cazuri, studenţii străini pot opta să studieze doar un an în Statele Unite ale Americii. Kavalec îşi aminteşte că ea a studiat un an în Spania. În universităţile din SUA, tinerii învaţă spiritul de comunitate şi competiţia, arată ea şi menţionează inclusiv rivalitatea celebră între Coasta de Vest şi Coasta de Est, ilustrată chiar în familia ei: în timp ce ea a studiat pe Coasta de Vest, soţul său a absolvit Georgetown University din Washinghton DC.

 



Dar competiţia academică nu ţine cont doar de geografie. Absolvent al Georgetown University, Mark Taplin a predat timp de doi ani la rivala George Washington University, din acelaşi stat. "Practic, îmi împart afecţiunea, lucru obişnuit în familiile americane", mărturiseşte el.

În ceea ce priveşte experienţa de studiu, vorbeşte despre diferenţa dintre campusurile mici şi campusurile mari din SUA.

"Uneori, cred că nu simţi că faci parte dintr-o comunitate, aşa cum te-ai simţi într-o universitate mică, un loc care ar fi la o distanţă de o oră sau două cu maşina de un mare oraş. Acolo ai sentimentul că aparţii unei comunităţi. Uneori, chiar actul de predare este mai bun într-o universitate mai mică. Ştiu că fiul şi fiica mea aveau cursuri la care participau încă 100 de persoane. Dacă mergi la un colegiu mai mic, e puţin probabil să ai un curs care să aibă mai mult de 12-15 studenţi", arată el.

În ceea ce priveşte costurile educaţiei, care la George Washington University, pe care Taplin a reprezentat-o miercuri, se ridică la 60.000 de dolari pe an, acestea se văd în calitatea serviciilor şi facilităţilor.

"Când vin, ca angajat guvernamental, la universitate sunt uimit de ce văd acolo. Banii susţin serviciile şi sunt o investiţie", evidenţiază el.

Pentru studenţii străini are un sfat: "Nu vă gândiţi doar la universităţile celebre - Yale, Harvard, Berkeley... Universităţile publice sunt majoritatea excelente şi au condiţii foarte bune şi costurile, pentru persoane din afara SUA, pot fi la jumătate".

Tinerii veniţi la Biblioteca Naţională au putut vorbi cu absolvenţi de universităţi americane şi pentru a se orienta au avut la dispoziţie şi hărţi ale SUA.

Mihaela Doagă, consilier educaţional Fulbright Education USA - Romania, spune că majoritatea celor interesaţi aleg instituţii de învăţământ de pe Coasta de Est sau Coasta de Vest a SUA.

Unul dintre sfaturile sale pentru tineri este "să nu se ia doar după topuri". "Ştim că asta este o tentaţie foarte mare pentru aplicanţii români", spune ea.

De asemenea, adaugă că micile colegii unde sunt studiate ştiinţe umaniste (liberal arts) oferă de cele mai multe ori burse mai consistente, iar acolo studenţii pot simţi spiritul de comunitate.

 



Michelle Neyland a venit la eveniment pentru a reprezenta colegiul William&Mary, aflat la două ore şi jumătate de Washington DC. Spune despre acesta că este a doua cea mai veche universitate din SUA, după Harvard, dar şi că este locul unde a studiat celebrul prezentator tv Jon Stewart, de la "The Daily Show". Aici poate fi trăită experienţa completă de student, mărturiseşte ea, lângă pliantele de prezentare pe care scrie "Who comes here belongs here" ("Cine vine aici aparţine acestui loc" - n.r.).

Întrebată de o tânără dacă acolo poate studia medicina, Neyland vorbeşte însufleţit de clădirea superbă cu laboratoare pentru ştiinţe. Dar le mărturiseşte interlocutorilor că, deşi a studiat ştiinţe, la final a absolvit cu specializarea de limbă spaniolă. "E în regulă să te răzgândeşti", spune ea.

În ceea ce priveşte costurile educaţiei în SUA, "banii de facultate sunt puşi deoparte de când eşti bebeluş".

Şi Tom Hanson, absolvent al University of Oregon, a explicat că acest cost al educaţiei "este o investiţie şi decizi care este valoarea diplomei la finalul perioadei de studiu, când începi să lucrezi şi primeşti un salariu".

"Trebuie să fii raţional, dar şi să îţi asculţi chemarea inimii legat de locul în care vrei să fii, în care vrei să înveţi - vrei să fii în natură, în mediu urban, într-un oraş în stil vechi, într-un oraş modern", afirmă el.

Reprezentanta Universităţii Yale la eveniment a fost Andreea Gabriela Ciobanu, care a obţinut o diplomă în lingvistică acolo. Când avea 4 ani, familia sa a plecat din România în Ohio, unde s-a integrat într-o comunitate de români. La Yale i-a plăcut foarte mult: "Era o reprezentare mică a lumii, cu mulţi oameni veniţi din toate locurile lumii".

Pentru a fi acceptată la universitate în 2018, a trebuit să scrie numeroase eseuri, să parcurgă diverse teste şi să prezinte dovada unor activităţi extracurriculare. În prezent predă la Universitatea din Bucureşti, la departamentul Studii Americane.

 



Ambasada SUA, Comisia Fulbright Româno-Americană şi EducationUSA, în colaborare cu Biblioteca Naţională a României, au organizat cea de a IV-a ediţie a US Alumni Fair, eveniment ce se înscrie în seria de manifestări ce marchează 30 de ani de la înfiinţarea Comisiei Fulbright în România. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 19-04-2025 16:49

Ciolacu - mesaj de Paște: În fața provocărilor contemporane, să ne gândim la viitor cu speranță

Premierul Marcel Ciolacu a transmis sâmbătă un mesaj de Paște, în care menționează că, în acest an, toți creștinii din România, indiferent de confesiune, se bucură de Sărbătorile Pascale 'într-o comuniune spirituală de care poporul român este puternic atașat'. 'Întâmpinăm cea mai mare sărbătoare a cre

Politic 18-04-2025 10:00

Începe campania pentru alegerile locale parțiale; scrutin pe 4 mai pentru desemnarea a 19 primari și a președintelui CJ Bihor

Campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din țară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Locuitorii județului Bihor sunt chemați pe 4 mai la urne, odată cu desfășurarea scrutin

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Politic 17-04-2025 18:29

Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p

Politic 17-04-2025 18:18

Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate

Politic 17-04-2025 18:11

Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '

Politic 17-04-2025 17:54

Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București

USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide

Politic 17-04-2025 17:44

Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat

USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar

Politic 17-04-2025 17:37

Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz

Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.

Politic 17-04-2025 17:06

Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan

Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer

Politic 17-04-2025 13:02

Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată

Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său. &#

Politic 17-04-2025 12:28

Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)

Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o

Politic 17-04-2025 12:22

Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central

Politic 17-04-2025 10:43

Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare

Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect

Politic 17-04-2025 09:50

Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie

Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p