INTERVIU/Adrian Ahriţculesei, învingător în 'Circuitul celor 7 vulcani': La minus 35 de grade, am simţit ce înseamnă frigul din Antarctica

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a devenit primul bărbat din România care a cucerit cei mai înalţi şapte vulcani din lume, ultimul fiind Mount Sidley (4.285 m), în Antarctica. A reuşit această performanţă pe 17 ianuarie, după o ascensiune de opt ore, pe un frig extrem, când mercurul din termometru a scăzut la minus 35 de grade Celsius. Expediţia a fost una deosebită, nu lipsită de pericole şi condiţionată de vremea capricioasă de la Antipozi.
Tânărul din Petroşani descrie, într-un interviu acordat AGERPRES, principalele momente ale expediţiei din Antarctica, ce a simţit când a ajuns pe vârf, dar şi alte întâmplări care au constituit, în cele din urmă, sarea şi piperul acestui eveniment.
La 38 de ani, Adrian Ahriţculesei a plecat, pe 4 ianuarie, spre Antarctica, unde şi-a propus să cucerească Muntele Sidley (4.285 m) şi să încheie astfel "Circuitul celor 7 vulcani". El a ajuns pe 6 ianuarie în oraşul Punta Arenas, din Chile, unde s-a întâlnit cu organizatorii expediţiei din Antarctica. Trebuiau să ajungă cu un avion în baza Union Glacier, din Antarctica, de unde, cu un alt avion uşor, până la baza muntelui.
"Noi am plecat din Chile către Antarctica în data de 9 ianuarie. După un zbor de 4 ore am ajuns în baza Union Glacier. Planul era ca în data de 10 ianuarie să plecăm spre Mount Sidley, dar vremea în Antarctica este imprevizibilă. Problema era că vremea nu a fost bună în zona Muntelui Sidley. Puteam decola din baza Union Glacier, dar nu puteam ateriza în zona Muntelui Sidley. Am aşteptat până în ziua de 14 ianuarie, când, pe la ora 16,00, am primit vestea că plecăm spre Mount Sidley. Zborul a durat 4 ore, iar zona se numeşte Sidley Base Camp, la aproximativ 2.200 metri altitudine. Aici am dormit din 14 spre 15 ianuarie, când am pornit spre High Camp, situată la 3.200 metri altitudine.
Nu este abrupt până în tabăra de la 3.200 metri, ne-am fixat corturile şi ne-am pus la somn. Când ne-am trezit dimineaţă, ghizii au venit la noi. Îşi făcuseră o idee despre noi, fiecare cum merge. Oamenii trebuie să fie cât de cât compatibili, pentru că se merge legat în coardă şi, când cineva se opreşte, toţi trebuie să facă la fel'', povesteşte Adrian Ahriţculesei.
AGERPRES: Câte persoane au participat la această ascensiune?
Adrian Ahriţculesei: În expediţia din Antarctica am fost opt persoane. Am fost eu - român, doi australieni, un indian, un bărbat din Guatemala, unul din Estonia, o canadiancă şi un francez. Cei doi ghizi ne-au împărţit în două grupe de câte patru persoane pentru ca toată lumea să aibă şanse să cucerească vârful. Eu am fost în prima grupă şi, în data de 17 ianuarie, cum ne-am trezit, am plecat şi am ajuns pe vârf. Ceilalţi patru membri ai expediţiei au urcat în următoarea zi, pe 18 ianuarie. Noi a trebuit să-i aşteptăm în tabăra înaltă.
AGERPRES: Ce aţi simţit atunci când aţi ajuns în vârf?
Adrian Ahriţculesei: Este un sentiment de împlinire, care e greu de explicat în cuvinte. Fizic, nu mă simţeam obosit. Eram foarte fericit că mi-am îndeplinit visul. Era foarte frig, minus 35 de grade Celsius. Imaginaţi-vă, cum scoteai mâna din mănuşă, îţi îngheţa instantaneu. Dar orice vis se poate îndeplini.
AGERPRES: Cât a durat ascensiunea?
Adrian Ahriţculesei: Ascensiunea din tabăra înaltă până pe vârf a durat aproximativ 8 ore. Ţin minte că am ajuns la ora 16,00, în data de 17 ianuarie.
AGERPRES: Ce s-a întâmplat după ce în tabăra înaltă au ajuns şi alpiniştii din cea de-a doua echipă?
Adrian Ahriţculesei: Ne-am odihnit, iar în 19 ianuarie am strâns corturile şi am plecat către avion, la tabăra de bază Sidley. Am ajuns la avion, dar pilotul a primit vestea că nu putem decola pentru că acum vremea nu era bună în tabăra Union Glacier. Cu toţii am fost trişti, pentru că aşteptam să plecăm de acolo. E foarte frig acolo, în zona Muntelui Sidley: temperaturi de minus 25, minus 30 de grade Celsius, iar pe vârf au fost minus 35 de grade Celsius. Pe când în partea cealaltă, în baza de la Union Glacier, e un pic mai "călduţ", ca să spun aşa: cea mai scăzută temperatură a fost minus 15 grade Celsius şi se simte diferenţa asta.
AGERPRES: Aţi rămas la avion?
Adrian Ahriţculesei: Am dormit în 19 ianuarie lângă avion, iar în data de 20 ianuarie am primit de la pilot vestea bună că putem decola spre Union Glacier. Într-o oră am strâns toate lucrurile, ne-am urcat în avion, au pornit motorul. Dar...N-am crezut vreodată că o să rămân împotmolit în zăpadă cu un avion. Nu mai putea pleca de pe loc. Cum a stat şase zile acolo, de la greutate schiurile s-au afundat în zăpadă. Ne-au dat pe toţi jos din avion, iar cei trei membri ai echipajului - pilotul şi alte două persoane - au dat zăpada la o parte, timp de vreo 30-40 de minute. Pe noi nu ne-au lăsat să-i ajutăm. În final, lucrurile s-au rezolvat şi în 20 ianuarie am ajuns în baza Union Glacier. M-am bucurat pentru că în 20 ianuarie era programată plecarea din Union Glacier către Punta Arenas, în Chile. Dacă mai întârziam câteva ore pierdeam avionul către Chile şi atunci trebuia să mai stăm încă 5 zile în Antarctica, deoarece următorul avion venea abia în 25 ianuarie. Pierdeam şi biletele de avion la întoarcere, se decala totul.
AGERPRES: Aţi primit o medalie de la Asociaţia Seven Summit Club?
Adrian Ahriţculesei: Da, cei de la Seven Summit Club ştiau că Mount Sidley este ultimul vulcan pentru mine şi mi-au pregătit o medalie şi o diplomă. Am fost foarte fericit, îmi place medalia aceea. Am fost la biroul lor din Punta Arenas şi mi-au înmânat-o acolo. Normal, ar fi trebuit să ne-o ofere la Union Glacier, să ne felicite pe toţi, dar s-a decalat totul din cauza vremii.
AGERPRES: Când a fost cel mai greu în această expediţie?
Adrian Ahriţculesei: Cele şase nopţi pe care le-am dormit acolo au fost cele mai grele, pentru că am simţit frigul din Antarctica. L-am simţit şi în cort, unde aveam numai gheaţă din cauza condensului. Chiar am simţit frigul acela din plin. Am avut noroc că mi-am cumpărat nişte "warmer", se numesc. Sunt nişte încălzitoare pe care le bagi în mănuşi, să-ţi mai încălzească mâinile. E un fel de praf pe care îl amesteci şi după 20 de minute îl pui în mănuşi şi dă căldură. Este o reacţie chimică. Fără ele, nu ştiu ce făceam.
AGERPRES: Aţi purtat un echipament produs în România. Cum s-a comportat?
Adrian Ahriţculesei: Sunt foarte mulţumit de acest echipament. Este confecţionat cu puf şi s-a comportat foarte bine. Totul a fost ok.
AGERPRES: Care ar fi următorul proiect?
Adrian Ahriţculesei: Deocamdată, vreau să mă bucur de ceea ce am realizat. Sincer, aş vrea să încerc să termin acum Circuitul Seven Summit, adică cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent. Am deja trei vârfuri cucerite: Elbrus (5.642 m), în Europa, Kilimanjaro (5.895 m), în Africa, şi Aconcagua (6.961 m), în America de Sud. Ar mai fi Denali (McKinley - 6.194 m), în America de Nord, Carstensz Pyramid (4.848 m), în Oceania, Everest (8.848 m), în Asia, şi Vinson (4.892 m), în Antarctica. Mă gândesc serios la asta, dar trebuie să vorbesc cu echipa mea şi să vedem dacă putem pune în aplicare acest plan. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Adrian Ahritculesei / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești
Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57
Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate
Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent
Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic
Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome
Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință
Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie
Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită
Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac
'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități
Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par