REPORTAJ Cea mai veche exploatare de apă sărată din lume se află lângă Târgu Neamţ

Patrimoniul arheologic al judeţului Neamţ este unul foarte consistent şi valoros, însă prea puţin cunoscut în rândul opiniei publice.
Pe lângă vestigiile faimoasei culturi Cucuteni şi ruinele unor cetăţi antice şi medievale, ţinutul Neamţului are şi unele situri arheologice de importanţă europeană şi chiar mondială, care au trezit interesul specialiştilor din străinătate.
Este şi cazul binecunoscutului izvor de la Lunca - Poiana Slatinei, care încă îşi menţine statutul de cea mai veche exploatare de apă sărată din lume.
Arheologul dr. Vasile Diaconu, specialist în cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ, a prezentat, pentru AGERPRES, o serie de informaţii extrem de interesante despre importanţa acestui obiectiv istoric.
Sursa foto: Arheolog dr. Vasile Diaconu
Acesta a explicat, în primul rând, de ce este atât de special un izvor de apă sărată.
"Este cunoscut faptul că sarea reprezintă un mineral necesar pentru dieta umană şi a animalelor, dar are şi o întreagă serie de alte întrebuinţări domestice. Dar sarea nu se găseşte peste tot, iar oamenii, încă din vremuri extrem de îndepărtate, au depus eforturi intense pentru a-şi procura această resursă. Zona de la poalele Carpaţilor, deci inclusiv ţinutul Neamţului, dispune de astfel de surse, care se prezintă sub forma unor izvoare mai mult sau mai puţin abundente, cu salinitate diferită", a declarat arheologul Vasile Diaconu.
Cercetătorul a subliniat că exploatarea izvorului de la Lunca - Poiana Slatinei, izvor aflat la aproximativ 6 kilometri nord-vest de oraşul Târgu Neamţ, are o poveste foarte interesantă, care începe acum aproape 8.000 de ani.
"Odată cu stabilirea în zona Neamţului a primelor comunităţi de agricultori sedentari (în neoliticul timpuriu, mileniul VI a. Chr.), aceştia au descoperit şi au exploatat primii sursa de apă sărată de la Lunca. De fapt, o comunitate neolitică restrânsă sau o parte a unei comunităţi a utilizat sezonier acest izvor sărat, dar nu numai pentru consum propriu, ci şi pentru comerţ/schimb. Astfel, după ce era scoasă din izvor, slatina era fiartă pe loc, în vase de lut, obţinându-se în acest fel sarea cristalizată, care, în stare solidă şi foarte concentrată, putea fi transportată pe distanţe mari, către zone unde acest mineral nu se găsea. Tipul acesta de activitate a continuat să se desfăşoare în imediata apropiere a izvorului timp de milenii, fiind produse cantităţi însemnate de sare, care au fost folosite ca o valoroasă marfă de schimb. Intensitatea acestor activităţi a făcut ca lângă sursa de apă sărată să se formeze în timp o movilă artificială, constituită din resturile vetrelor de foc şi ale vaselor de lut în care a fost fiartă slatina", a povestit cercetătorul.
Sursa foto: Arheolog dr. Vasile Diaconu
Situl arheologic din imediata apropiere a izvorului de la Lunca - Poiana Slatinei a fost descoperit la începutul anilor '80 de către profesorul de istorie Ilie Untaru, iar din 1984 aici au început cercetări arheologice, coordonate de regretatul dr. Gheorghe Dumitroaia, de la muzeul din Piatra-Neamţ.
Echipa de arheologi, în timpul celor aproape trei decenii de cercetări, a scos la lumină o serie de vestigii valoroase, care confirmă nu doar vechimea acestei exploatări, ci mai ales intensitatea extracţiei şi procesării apei sărate.
"Cele mai consistente mărturii arheologice aparţin neoliticului timpuriu, dar arheologii au descoperit şi numeroase materiale ceramice specifice culturii Cucuteni, dar şi din epoca bronzului, din epoca fierului, din antichitate şi până în evul mediu târziu. O observaţie foarte interesantă este aceea potrivit căreia unele vestigii arheologice descoperite lângă izvorul de la Lunca au confirmat prezenţa aici a unor comunităţi venite de la distanţe mari tocmai pentru a se aproviziona cu sare. În acest fel, în vechime izvorul de apă sărată nu avea doar o importanţă zonală, ci şi regională", a menţionat arheologul nemţean.
Cercetătorul Vasile Diaconu a explicat că vestigiile arheologice de la Lunca au prezentat interes pentru comunitatea ştiinţifică românească, dar şi pentru cea europeană, astfel că preistoricieni străini binecunoscuţi, precum A. Harding, J. Chapman, O. Weller, au participat la săpăturile arheologice de aici, înlesnind şi diverse investigaţii interdisciplinare.
Sursa foto: Arheolog dr. Vasile Diaconu
"Graţie acestor colaborări s-au putut realiza reconstituiri de mediu pentru epocile preistorice, dar au fost obţinute şi datări precise ale unora dintre vestigiile de acolo, care indică faptul că aici a fost cea mai veche exploatare de apă sărată din lume", a declarat arheologul nemţean.
În urmă cu câteva săptămâni, în cadrul unui eveniment ştiinţific organizat de Complexul Muzeal Naţional Neamţ, izvorul de la Lunca, dar şi alte situri arheologice din zona Târgu Neamţ au fost vizitate de arheologi din Germania, Polonia şi Ucraina, atraşi fiind de importanţa arheologică a acestei zone.
"Izvorul de la Lunca - Poiana Slatinei are statutul de monument istoric, fiind protejat prin lege. În acelaşi timp, este şi un obiectiv turistic prin faptul că se află în interiorul Parcului Natural Vânători-Neamţ. Cu toate acestea, fiind exploatat şi în prezent, izvorul şi situl arheologic din imediata vecinătate riscă să fie constant degradate şi poluate", a mai spus arheologul dr. Vasile Diaconu.
Cei care îşi doresc să cunoască mai multe informaţii despre acest izvor, aflat într-un cadru pitoresc, pot face o plimbare până în locul respectiv sau pot vizita Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, unde pot fi admirate o serie de obiecte provenind din acest sit. AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Tânăr ucrainean, recuperat din cea mai dificilă zonă a Munților Maramureșului
Un ucrainean în vârstă de 22 de ani, care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului, a fost recuperat de salvatori din munte în cursul nopții, a informat duminică dimineața, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. ''Ucraineanul de 22 ani a fost găsit, fără p
REPORTAJ/Buzău: Locul unde oamenii depășesc frecvent 90-100 de ani; aniversare de 103 ani în ziua alegerilor
Oamenii din 'zona albastră' a județului Buzău, unde se ating des vârste de peste 90-100 de ani, la fel ca în regiuni faimoase din acest punct de vedere, precum Icaria, din Sardinia, sau peninsula Nicoya, din Costa Rica, se pregătesc, pe 4 mai, să voteze, printre ei numărându-se și Gheorghe Baciu din comuna Mânzălești, care împlin
ISUBIF: Incendiu la un restaurant, un service auto și o vulcanizare pe șoseaua Andronache; nu au fost victime
Pompierii au reușit localizarea unui incendiu care s-a produs, sâmbătă noaptea, la un restaurant, un service auto și o vulcanizare în care se aflau depozitate cauciucuri, pe șoseaua Andronache din Voluntari, județul Ilfov. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF), incendiul s-a manifestat pe o su
Prezidențiale2025/ Duminică - declarații de presă la MAI, la orele 8:00, 11:00, 14:00, 17:00 și 20:00
Ministerul Afacerilor Interne va organiza, duminică, mai multe conferințe de presă despre misiunile structurilor MAI în contextul alegerilor prezidențiale și parțiale locale. Potrivit MAI, acestea vor avea loc la orele 8:00, 11:00, 14:00, 17:00 și 20:00. Duminică, la ora 7:00, începe, pe teritoriul României, vo
Neamț: Un bărbat din Constanța, angajat ca paznic la o societate comercială, s-a electrocutat în Gara CFR Roman
Un bărbat din județul Constanța, angajat ca paznic al unei societăți comerciale, s-a electrocutat, sâmbătă, în Gara CFR Roman, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, victima s-ar fi urcat pe un vagon, iar în urma arcului electric produs a fost aruncată sub un alt tre
Vaslui: Bărbat rănit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea
Un bărbat a fost rănit, sâmbătă, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, bărbatul a reușit să se autoevacueze din vehicul și era conștient când a fost preluat de echipajul medical, dar a
Atenționare de călătorie MAE: Franța - posibile perturbări ale traficului feroviar
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța că sindicatele căilor ferate din Republica Franceză (SNCF) au lansat un apel la grevă pe parcursul întregii săptămâni viitoare (5 - 11 mai). În acest context, sunt prevăzute perturbări ale circulației fer
Alba: Mai multe intervenții ale salvatorilor montani, în ultimele zile, la Rimetea
Opt salvatori montani au intervenit sâmbătă la Rimetea, în zona Șanțul Mare, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei turiste care prezenta suspiciune de fractură la un picior. 'Echipa Salvamont Alba a intervenit astăzi în zona Șanțul Mare, comuna Rimetea, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei perso
REPORTAJ/ Tulcea: Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic la Sulina
Sute de persoane au participat, vineri, la Sulina, la Festivalul scrumbiei albastre, turiștii fiind încântați de eveniment, în ciuda zgomotelor auzite în noaptea precedentă din Ucraina, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, atac care nu a mai fost anunțat prin sistemul RO-ALERT. Organizat de Primăr
REPORTAJ/ Mureș: Moara lui Mitică din Ibănești, noua atracție turistică de pe Valea Gurghiului
Aflat la a patra generație de morari, Dumitru Suceava din Ibănești a decis să restaureze moara acționată de apă pe care o avea în curte, achiziționând curele și piese originale, utilizate în trecut în această îndeletnicire, iar în acest fel instalația tehnică țărănească a devenit noua atracție de pe Valea Gurghiului. Dumitru
Prezidențiale2025/ Dajbog: Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului de Interne mențin siguranța publică în ziua votului
Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor menține siguranța publică în ziua votului, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'În misiunile de astăzi (sâmbătă - n.r.), vor fi angrenați peste 34.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri,
Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a lansat, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes'
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a lansat vineri, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes', potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituției. 'Pe 2 mai sărbătorim Ziua Națională a Tineretului și marc
Vaslui: Veteranul de război Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, înmormântat cu onoruri militare
Veteranul de război col. Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în Cimitirul 'Eternitatea' din municipiul Vaslui, la ceremonie participând militari din Bârlad și Iași.
Vaslui: Centru pentru tineret inaugurat în municipiul reședință de județ
Un Centru pentru tineret, amenajat într-o fostă centrală termică dezafectată din municipiul Vaslui, a fost inaugurat, vineri, în prezența autorităților, în cadrul manifestărilor derulate cu ocazia Zilei Tineretului și sub egida Vaslui - Capitala Tineretului din România 2025. Spațiul va fi pus în perioada următoare
Bistrița-Năsăud: Tânărul căutat în apele lacului Colibița a fost găsit decedat
Tânărul căutat vineri de pompieri și scafandri în apele lacului Colibița, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în noaptea precedentă, a fost găsit decedat, la aproximativ 30 de metri de mal, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. Căutările au durat aproape trei ore, iar cadavrul a fost găsit de scaf