logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

INTERVIU Octavian Morariu: Contează persoana şi mai puţin naţionalitatea ca să fii ales într-o organizaţie internaţională

Image

Octavian Morariu, membru în Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi preşedinte al Rugby Europe (Federaţia Europeană de Rugby), a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că pentru a fi ales într-o organizaţie sportivă internaţională contează mai puţin naţionalitatea şi mai mult persoana şi calităţile acesteia.

El a explicat că drumul până în vârful organizaţiilor este unul lung, iar cine îşi propune să îl străbată are nevoie în primul rând de muncă şi răbdare.

Ca român care lucrează de ani buni în străinătate, Octavian Morariu a menţionat că nu se ruşinează cu absolut nimic, iar prejudecăţile celor de afară l-au motivat să demonstreze că este printre cei mai buni. Prin poziţia sa de conducere în Rugby Europe, dar şi prin cea de membru în cadrul CIO, Morariu afirmă că reprezintă toţi sportivii, dar indirect şi ţara sa natală. "Ţinând cont de responsabilitatea pe care o ai în organismul respectiv, o responsabilitate firească, mai este şi responsabilitatea de a-ţi reprezenta ţara, deşi nu este ceva, să spun aşa, direct. Este indirect, dar o faci până la urmă", a subliniat fostul rugbist.

În opinia sa, lobby-ul pe care un membru al unei organizaţii internaţionale îl face în interiorul acesteia pentru ţara sa este unul important. "Un adevărat patriot o face şi o face fără să se gândească prea mult la acest lucru", a precizat Octavian Morariu.

Reprezentarea României în organismele internaţionale este necesară în ceea ce priveşte revenirea sportului românesc în topul mondial, dar nu şi suficientă, susţine Morariu. Acesta este de părere că revitalizarea sportului românesc trebuie să aibă înceapă de acasă, având susţinerea la factorului politic, dar şi administrativ şi educativ. "Este nevoie de un efort de echipă. Este nevoie de un efort mare de conştientizare a situaţiei în care suntem, de evaluare şi analiză a ceea ce trebuie să facem şi mai ales de conştientizare a ceea ce putem să facem", a adăugat fostul jucător de rugby.

În vârstă de 61 de ani, Octavian Morariu ocupă funcţia de preşedinte al Rugby Europe din 2013, aflându-se acum la cel de-al treilea mandat, care expiră în 2024. Tot în 2013, el a fost ales membru al Comitetului Internaţional Olimpic pentru România. Anterior, Morariu a fost preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi preşedinte al Federaţiei Române de Rugby.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



AGERPRES: Domnule Morariu, sunteţi unul dintre puţinii români care au reuşit să ajungă în structurile de conducerea ale unor organizaţii internaţionale, cât de greu este drumul până acolo?
Octavian Morariu: Este un drum... hai să-i nu-i spunem greu, să-i spunem un drum lung. Îţi trebuie în primul rând răbdare, iar ceea ce întreprinzi pentru sportul tău şi pentru ceilalţi să capete valoarea care justifică prezenţa şi alegerea în asemenea organisme internaţionale. Deci trebuie muncă şi răbdare.

AGERPRES: Aţi simţit vreodată că este mai dificil să reuşiţi în străinătate pentru că sunteţi român?
Octavian Morariu: Nu. Niciodată. Nu m-am simţit împovărat, ca să zic aşa, de faptul că sunt român. Eu sunt mândru că sunt român şi calităţile pe care le am sunt ale unui român şi nu ale altcuiva.

AGERPRES: Sportul românesc a fost mereu apreciat în străinătate, dar, după intrarea în Uniunea Europeană, imaginea ţării noastre a avut de suferit ca urmare a plecării multor cetăţeni români în Occident. A trebuit să luptaţi cu prejudecăţile pentru a reuşi?
Octavian Morariu: Noi nu trebuie să ne ruşinăm cu absolut nimic. Şi o spun sportivii noştri, şi toţi oamenii noştri care sunt foarte mulţi de calitate. Iar vizavi de ce fac alţii, trebuie să depăşim şi să demonstrăm că suntem cei mai buni sau printre cei mai buni.

AGERPRES: Care au fost motivele pentru care aţi ales să reprezentaţi România la nivel internaţional?
Octavian Morariu: Sunt două chestiuni. Eu reprezint în primul rând interesele sportivilor. Deci eu nu mă reprezint pe mine, eu reprezint ţara prin poziţia mea. Dar motivaţia de a fi într-o asemenea poziţie nu este de a reprezenta România, ci de a-i reprezenta pe sportivi. Pe toţi sportivii, pentru că atunci când reprezinţi o organizaţie internaţională trebuie să îi reprezinţi pe toţi, să ai grijă de toţi, să fii la fel de atent cu toată lumea. Sigur că din aceste posturi, prin ceea ce faci îţi reprezinţi ţara, este inevitabil. Cu atât mai mult, când eşti în asemenea poziţii trebuie să fii de două ori mai grijuliu şi mai atent la modul în care te comporţi, de ceea ce faci. Ţinând cont de responsabilitatea pe care o ai în organismul respectiv, o responsabilitate firească, mai este şi responsabilitatea de a-ţi reprezenta ţara, deşi nu este ceva, să spun aşa, direct. Este indirect, dar o faci până la urmă.

AGERPRES: Faptul că aţi activat ca jucător de rugby în Franţa v-a ajutat în drumul dumneavoastră către vârful structurilor internaţionale?
Octavian Morariu: Fără îndoială da, pentru că acolo am cunoscut mai bine rugby-ul francez şi oamenii din rugby-ul francez m-au cunoscut mai bine. Aşa că în mod sigur a fost un plus.

AGERPRES: Se ştie că este extrem de greu de intrat în Comitetul Internaţional Olimpic, dumneavoastră cum aţi reuşit? Aţi spus de muncă şi răbdare, dar în afară de aceste lucruri?
Octavian Morariu: Tot parcursul tău ca persoană, ca sportiv... parcursul în administraţie, în profesie şi în viaţă în general. Nu există o formulă magică sau un "job description" precis. E un ansamblu care e destul de echilibrat între elementele sale, adică viaţă sportivă, viaţă personală, viaţă profesională şi aşa mai departe.

AGERPRES: Cum vedeţi candidatura României la organizarea Jocurilor Olimpice pentru Tineret din 2028?
Octavian Morariu: Deocamdată nu vorbim despre o candidatură, este vorba despre o intenţie care este pe cale să fie explorată. Azi nici nu mai vorbim despre o candidatură, procedurile de selecţie şi alegere a oraşelor gazdă s-au modificat şi agenda 2020, care a introdus noile norme, indică un parcurs diferit pentru a ajunge la organizarea unei ediţii a Jocurilor Olimpice. Deocamdată, România şi alte ţări explorează această posibilitate. Organizarea în România a acestor Jocuri depinde de foarte mulţi factori. Aşa cum a explicat premierul, căruia îi mulţumesc că m-a ascultat cu mare atenţie, pentru organizare e nevoie de un ansamblu de factori. Până la urmă infrastructura e ceva ce poate fi reglat cel mai uşor. Problema este legată de federaţii, de rezultatele noastre, de potenţialul pe care îl avem în a organiza Jocuri de orice fel. Deci trebuie să fii bun în acel sport, să poţi să câştigi medalii.

AGERPRES: Cât de dificil este să convingi oficialii unor asociaţii din ţări străine să voteze un român? Dumneavoastră aţi făcut-o atât la Rugby Europe, cât şi la CIO...
Octavian Morariu: Naţionalitatea contează mai puţin aici... contează în general persoana, calităţile ei, atuurile ei. Naţionalitatea contează mai puţin. Şi eu îi aleg la rândul meu pe alţii. Şi nu mă uit la naţionalitate, mă uit la ce fel de persoană este, ce calităţi are, ce input are, ce potenţial... deci nu prea mă uit la naţionalitate.

AGERPRES: Cât de important este lobby-ul pe care un membru al unei organizaţii internaţionale îl face în interiorul acesteia pentru ţara sa?
Octavian Morariu: Ăsta este un lucru extrem de important, pentru că aici poţi să-ţi promovezi ţara, să îţi promovezi toate atuurile şi potenţialul, tot ce reprezintă ţara ta şi oamenii din ţara ta. Aici poţi să faci foarte multe. Iar un adevărat patriot o face şi o face fără să se gândească prea mult la acest lucru.

AGERPRES: Credeţi că marii sportivi ai României ar trebui să se gândească la o carieră în structurile internaţionale după retragerea din activitate şi ce sfaturi le-aţi da pentru a reuşi?
Octavian Morariu: Trebuie să ai o aplecare către aşa ceva, să ai potenţial pentru aşa ceva, trebuie să ai susţinere... inclusiv de la familie, aşa cum am avut eu. Iar cei care îşi doresc ar trebui să o facă, fără doar şi poate.

AGERPRES: Cu un număr mai mare de reprezentanţi în asociaţiile internaţionale sportul românesc ar avea o şansă în plus pentru a reveni în topul mondial?
Octavian Morariu: Reprezentarea este foarte bună şi necesară, dar nu suficientă. Lucrurile trebuie să se întâmple acasă în primul rând. Şi este nevoie de susţinerea tuturor în această revitalizare, începând de la factorul politic, la factorul administrativ, la factorul educativ. Nu rezolvă unul sau altul singur de capul lui. Este nevoie de un efort de echipă. Este nevoie de un efort mare de conştientizare a situaţiei în care suntem, de evaluare şi analiză a ceea ce trebuie să facem şi mai ales de conştientizare a ceea ce putem să facem. E foarte important. În general, când ai un proiect mare, un proiect de ţară aş spune eu, trebuie să ai o viziune, o strategie, un plan de măsuri şi un plan de implementare a acestor măsuri. Şi la sfârşit trebuie să pui şi un buget, pentru că atâta timp cât nu ştii exact cât costă... şi dacă n-ai finanţarea pentru ce vrei să faci totul rămâne la stadiul de plan pe hârtie.
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: (c) Octavian Morariu/Facebook.com

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Sport Intern 07-04-2025 22:39

Fotbal: CFR Cluj - Universitatea Craiova 2-0, în play-off-ul Superligii

CFR Cluj a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 2-0 (2-0), luni seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-off a Superligii de fotbal. CFR s-a impus prin golurile marcate de liberianul Mohammed Kamara (23), după o combinație cu Meriton Korenica, și de internaționalul kosovar (44), dintr-o lovitur

Sport Intern 07-04-2025 19:44

Fotbal: Farul Constanța - Unirea Slobozia 1-1, în play-out

Farul Constanța a terminat la egalitate cu Unirea Slobozia, 1-1 (1-0), luni, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal. Farul a deschis scorul prin armeanul Narek Grigorian (42), din pasa lui Denis Alibec, dar ialomițenii au egalat prijn croatul Adnan Aganovic (71), fost jucător la FC Viitorul, cu un șut din

Sport Intern 07-04-2025 14:37

Hochei: Antrenorul canadian Dave MacQueen se desparte de Corona Brașov

Clubul Corona Brașov se desparte la acest sfârșit de sezon de antrenorul principal al echipei de hochei pe gheață, canadianul Dave MacQueen, a anunțat, luni, gruparea de sub Tâmpa, pe pagina sa de Facebook.

Sport Intern 07-04-2025 10:00

Atletism: Florin Florea speră că experiența din primul său mandat va fi decisivă la alegerile FRA

Florin Florea, președintele Federației Române de Atletism în perioada 2017-2021, a declarat pentru AGERPRES că va candida pentru un nou mandat, la alegerile din 11 aprilie, cu dorința de a-și duce la bun sfârșit programele lansate atunci și care nu fost mai fost continuate în perioada 2021-2025. ''Este legat act

Sport Intern 07-04-2025 01:38

Fotbal: Marius Șumudică (Rapid) - Am interpretat partitura care trebuia cu Dinamo; nu puteam încheia pe 6

Antrenorul echipei Rapid, Marius Șumudică, a afirmat la finalul partidei cu Dinamo, câștigată duminică seara cu scorul de 1-0, pe Arena Națională, că jucătorii săi au interpretat exact partitura cerută și că se bucură că formația a urcat un loc în clasamentul play-off-ului Superligii. 'În primul rând vreau să-mi fel

Sport Intern 07-04-2025 01:08

Fotbal: Zeljko Kopic (Dinamo) - Avem limitele noastre, dar nu mă voi plânge

Antrenorul echipei Dinamo București, Zeljko Kopic, a afirmat duminică seara, la finalul partidei cu Rapid, pierdută cu scorul de 0-1, că formația sa are unele limite în acest play-off al Superligii de fotbal, dar nu se va plânge de problemele pe care le întâmpină, pentru că le știa din timpul campionatului regulat. '

Sport Intern 07-04-2025 00:39

Auto: Simone Tempestini, nevoit să abandoneze în prima etapă a Campionatului European de Raliuri

Pilotul român Simone Tempestini, cu 9 titluri de campion național absolut de raliuri, a ieșit în decor, duminică, în timpul probei speciale cu numărul 10 din Raliu Sierra Morena, prima etapă a Campionatului European de Raliuri (ERC), potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Pe un model Skoda Fabia Rally2 RS, echipajul Simone T

Sport Intern 07-04-2025 00:25

Volei masculin: SCM 'U' Craiova, la un pas de bronz în Divizia A1

SCM ''U'' Craiova este la un singur pas de medaliile de bronz în Divizia A1 la volei masculin, după ce a învins-o pe SCM Zalău cu scorul de 3-1 (26-24, 25-27, 25-20, 25-22), duminică, pe teren propriu. SCM ''U'' Craiova se impusese și în primul meci al finalei mici, tot în Bănie, sâ

Sport Intern 07-04-2025 00:18

Fotbal: Franz Stolz (Rapid) - Sunt foarte fericit, am meritat această victorie

Portarul echipei de fotbal FC Rapid, Franz Stolz, a declarat, duminică seara, după victoria cu 1-0 din derby-ul cu Dinamo, că formația sa a meritat să câștige. 'Sunt foarte fericit pentru echipa asta. Rapid are un potențial mare, chiar dacă nu l-am arătat în ultimele meciuri. Dar azi am meritat această victorie și sper să conti

Sport Intern 06-04-2025 23:44

Fotbal: Răzvan Onea (Rapid) - E important să avem continuitate, nu ne îmbătăm cu apă rece că am câștigat un meci

Căpitanul echipei de fotbal FC Rapid, Răzvan Onea, a declarat, duminică seara, după victoria din derby-ul cu Dinamo, scor 1-0, că important e ca formația sa să aibă continuitate, precizând că nu se îmbată cu apă rece după ce a câștigat un meci în play-off. 'E o victorie importantă, aveam mare nevoie după ce în

Sport Intern 06-04-2025 23:17

Fotbal: Rapid - Dinamo 1-0, în play-off-ul Superligii

Rapid București a învins-o pe Dinamo București cu scorul de 1-0 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a treia a fazei play-off a Superligii de fotbal. Unicul gol al meciului a fost reușit de atacantul bosniac Elvir Koljic (31), din centrarea lui Răzvan Onea, la care Andrei Mărginean a ratat

Sport Intern 06-04-2025 18:24

Tenis: Granollers și Zeballos au câștigat titlul la dublu la Țiriac Open (ATP)

Perechea hispano-argentiniană Marcel Granollers/Horacio Zeballos a cucerit titlul în proba de dublu a turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. În finală, principalii favoriți au învins germanii Jakob Schnaitter/Mark Wallner cu 7-6 (7/3), 6

Sport Intern 06-04-2025 16:37

Răzvan Pîrcălabu, reales în funcția de vicepreședinte al Federației Europene de Lupte

Președintele Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, a fost reales, duminică, în funcția de vicepreședinte al Federației Europene de Lupte (UWW Europe) în cadrul Adunării Generale de alegeri desfășurate la Bratislava. Pîrcălabu a declarat, pentru AGERPRES, că a fost ales cu 31 de voturi dintre cei 33 de membri afilia

Sport Intern 06-04-2025 15:57

Tenis: Italianul Flavio Cobolli a câștigat turneul Țiriac Open (ATP)

Tenismanul italian Flavio Cobolli a câștigat primul său titlu ATP din carieră, după ce l-a învins pe argentinianul Sebastian Baez, principalul favorit, cu 6-4, 6-4, duminică, în finala turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. Cobolli (22 ani, 45 ATP), al treilea fa

Sport Intern 06-04-2025 14:01

Handbal feminin: CSM București a câștigat la Zalău, în campionat

CSM București a învins-o pe HC Zalău cu scorul de 22-20 (11-8), duminică, în deplasare, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Primele 25 de minute au fost echilibrate, după care campioana s-a desprins pe tabelă și a intrat la pauză cu un avans de trei goluri, 11-8. CSMB a avut și cinci goluri ava