logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Biserica ''Sfinţii Martiri Brâncoveni'' - simbol al românismului în Soroca

Image

În urmă cu 12 ani, la Soroca, în nordul Republicii Moldova, la un pas de Ucraina, Sorin Huluţă, un preot român din Bacău, şi-a luat familia şi a plecat peste hotare să zidească o biserică.

Hirotonit în cetatea Sorocii de Petru, mitropolitul Basarabiei, a slujit în paraclisul cetăţii preţ de câteva luni, o duminică da, o duminică nu, aşa cum fusese sfătuit să facă, iar apoi şi-a amenajat un paraclis în subsolul unui hotel din oraş. Acolo s-a concretizat ideea construirii unei mici biserici de lemn, deşi exista un proiect pentru o biserică de piatră.

 



Încă de când era student la Oradea, Sorin Huluţă şi-a dorit să slujească într-o biserică de lemn, în stil maramureşean. Cu o finanţare obţinută din România, a pus şi el umărul la construcţia bisericii, care este singurul lăcaş de cult în stil maramureşean de pe teritoriul Republicii Moldova. Cele peste şase luni, cât a durat ridicarea bisericii, nu au fost lipsite de încercări, de frământări, de greutăţile date de birocraţie, de interese, dar a reuşit, la fel cum speră să reuşească să aducă din nou oamenii alături în biserică, după greaua perioadă în care lăcaşurile de cult au fost închise.

Lăcaşul aparţine de Patriarhia Română şi poartă hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni - domnitorul Constantin Brâncoveanu, cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, considerându-se că nimeni în istorie n-a dat dovadă de un mai mare spirit de sacrificiu în numele credinţei decât acest conducător. La biserică, după cum spune părintele Sorin Huluţă, vin nu numai românii basarabeni, ci şi cei ''care nu ştiu încă faptul că sunt români''.

 



''Aşa îmi place mie să spun, pentru că sunt două categorii de basarabeni, de moldoveni - unii care au aflat că sunt români şi unii care se mai chinuie şi stau în beznă şi n-au ieşit încă, dar noi îi ajutăm încetişor, picurându-le în toată duminica anumite cuvinte, lucruri pe care trebuie să le cunoască, pentru a-şi şti originile şi să revină cu drag spre Biserica neamului românesc, nu Biserica neamului, cum spun unii, ci Biserica neamului românesc. Încercăm să facem tot ceea ce ne stă în putinţă şi, ca preot paroh, am lângă mine oameni inimoşi. Marcăm mereu ziua de 1 Decembrie, ziua de 27 martie - ziua unirii Basarabiei cu România'', ne spune preotul.

 



Biserica ''Sfinţii Martiri Brâncoveni'' nu e mare şi devine adesea neîncăpătoare nu doar la slujbe, ci şi la anumite activităţi pe care preotul le iniţiază. Preotul paroh s-a implicat în multe proiecte, ştiind că menirea Bisericii nu este doar aceea de a se îngriji de mântuirea sufletelor credincioşilor săi, ci e nevoie de mai mult.

În biserică au fost organizate expoziţii, concerte, lansări de carte, iar zilele importante din istoria românilor sunt sărbătorite cu sfinţenie.

''Am lăsat biserica la dispoziţia tuturor celor care au dorit să beneficieze de un spaţiu primitor şi un spaţiu nu laic, dar religios. Eu cred că ne-a ieşit fiecare activitate şi fiecare eveniment şi-a atins scopul. De fapt, scopul fiecărei activităţi pe care o facem aici este de a susţine românismul, pentru că dincolo de faptul că suntem în biserică şi că ne ocupăm de partea spirituală, unul dintre scopurile noastre este să ţinem închegată comunitatea românilor de la Soroca şi să ajutăm promovarea Bisericii Ortodoxe Române şi a culturii româneşti în spaţiul acesta de la marginea ţării, de aici de unde, cum spunea marele Eminescu, porneşte românismul - de la Nistru pân' la Tisa'', afirmă părintele.

Cum situaţia financiară a multor oameni din zonă este precară şi pentru că fapta bună nu trebuie să aibă încetare, după cum spune preotul, Biserica ''Sfinţii Martiri Brâncoveni'' derulează şi activităţi social-filantropice, fiind implicată în sprijinirea persoanelor vârstnice aflate în nevoie şi a familiilor defavorizate.

''Noi continuăm liturghia oferind servicii sociale pentru cât mai mulţi dintre beneficiarii noştri. Chiar acum avem în desfăşurare un proiect susţinut de Help Age International Moldova, proiect dedicat vârstnicilor, pe care îl facem cu voluntari seniori. Beneficiari sunt moldoveni şi ucraineni, fiind vorba de un proiect axat pe susţinerea vârstnicilor din cele două etnii. Le oferim un spaţiu sigur, avem un centru social, acolo unde o dată pe săptămână ei vin, participă la diferite activităţi. Astfel ies din casă, socializează, devin mai deschişi, ies din monotonia vieţii. Din păcate şi în Moldova, când omul iese la pensie, intră într-un con de umbră şi rămâne undeva în casa lui, nimeni nu-l mai caută, nimeni nu-l mai doreşte, nu-i mai trebuieşte nimănui. Noi vrem să trecem peste toate aceste cutume şi să reuşim să-i ajutăm să fie împreună şi să aibă un loc al lor, unde să bea un ceai, să socializeze, să joace jocuri de societate'', explică părintele.

 



A venit în Soroca acum 12 ani, doar cu soţia şi copilul, pe care îl aveau atunci, pentru că între timp s-au mai născut doi prunci. Nu cunoştea pe nimeni. A adunat în jurul său oameni care aveau acelaşi crez. Când nici el nu credea că visul de a face o biserică în Soroca i se va împlini, a avut sprijin din partea câtorva oameni inimoşi. Unul dintre ei este profesoara Ana Bejan, care şi-a pus toată viaţa în slujba culturii şi a ideii de unitate, nu doar cât vremelnic a fost prefect al judeţului Soroca sau deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

''La Soroca s-a format o comunitate religioasă extraordinară. Aici vin oamenii, mulţi dintre ei intelectuali, pentru că e creat un mediu spiritual şi moral şi e un centru de cultură extraordinar. Părintele a fost un bun pescar de oameni, cum scrie şi Sfânta Scriptură, pentru că la început făcea slujba cu patru, cinci oameni, iar acum are o comunitate foarte mare. Noi ne mândrim că avem această biserică, datorită părintelui, datorită doamnei preotese. Niciodată nu uit să o prezint peste tot şi să spun că puterea preotului este doamna preoteasă. Dacă preotul are o soţie înţeleaptă, înţelegătoare şi cu suflet mare, atunci poate face multe'', este de părere Ana Bejan.

Dacă ar fi fost după dorinţa sa, părintele Sorin Huluţă nu şi-ar fi luat cetăţenie moldovenească. A făcut un compromis şi a devenit cetăţean moldovean numai pentru a se descurca prin hăţişul legislativ de care s-a lovit când a început să ridice lăcaşul de cult în care slujeşte. A creat, aşa cum îi place să spună, pe lângă mica sa familie, familia mare a creştinilor de la Soroca, familie pe care nu ar mai schimba-o acum pe nimic.

 



''Dacă ar fi s-o iau de la început, numai aici aş vrea să fie şi dacă ar fi cumva să nu mai fiu preot şi să plec înapoi peste Prut, acolo nu mi-aş mai dori să fac preoţie. Am făcut-o zic eu atât de intens aici, încât n-aş putea să-mi exercit preoţia în altă parte, ci doar aici, cu aceşti oameni, cu basarabenii mei dragi. (...) Eu sunt şi de-acolo şi de-aici, mai mult de-aici. Şi în România e acasă, dar mai mult la Soroca e acasă, pentru că aici sunt oamenii pe care îi iubesc şi pentru care Hristos m-a pus preot în mijlocul lor'', mărturiseşte preotul. AGERPRES/(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu / AGERPRES

Afisari: 66

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas

Culte 17-04-2025 09:00

Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale

Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)

Culte 17-04-2025 05:41

Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din