logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/ Actriţa Olimpia Melinte: Meseria de actor este ca o electrocardiogramă - când eşti sus, când eşti jos

Image

Meseria de actor este ca o electrocardiogramă - când eşti sus, când eşti jos, este de părere actriţa Olimpia Melinte, care recunoaşte că se descoperă de la un proiect la altul.

Prezentă în aceste zile la Buzău International Arts Festival în calitate de membru al juriului în competiţia de lungmetraj, aceasta a povestit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre cariera sa, visurile sale, despre dorinţe şi împliniri.

Actriţa ne-a vorbit şi despre marea sa pasiune - aceea de a scrie, ea lansând o carte pentru copii - "Serion Pantalon în Ţara Amintirilor''. ''Eu scriu de când mă ştiu, practic primii mei bani i-am câştigat scriind scrisori de dragoste pentru băieţii din liceu care nu ştiau să scrie scrisori de dragoste şi eu le scriam scrisorile şi primeam câţiva lei (...). După aceea am început să particip la diferite concursuri, (...) aşa că eu cu scrisul am o relaţie de lungă durată şi e o pasiune a mea'', a afirmat actriţa.

Ea a mărturisit, de asemenea, că şi-a dorit din copilărie să facă teatru şi, chiar dacă acum castingurile sunt puţine, nu renunţă la visul său. ''Castingurile pentru teatru sunt foarte puţine. (...) N-am renunţat niciodată la visul ăsta al meu. Tot timpul mi-am dorit să fac teatru, nu s-a întâmplat cumva pentru că ba apărea un film, ba trebuia să plec, adică tot timpul aşa s-au aşezat lucrurile, aşa a fost să fie'', ne spune actriţa.

 


Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

AGERPRES: Suntem la Buzău International Arts Festial - BIAF, unde te afli într-o ipostază diferită faţă de cea cu care eşti obişnuită, şi anume cea de jurat în competiţia de film de lungmetraj. Care e sentimentul, pentru că de obicei în festivaluri participi în calitate de concurent sau de invitat?

Olimpia Melinte: Sentimentul e unul foarte mixt, pentru că o dată e bucuria de a întâlni alţi cineaşti, de a întâlni alţi actori, de a comunica, de a afla lucruri noi din industrie, dar în acelaşi timp e tot timpul speranţa aceea că poate filmul tău, sau poate tu, sau poate cineva din distribuţia filmului tău va pleca cu ceva acasă, pentru că orice premiu dintr-un festival este important, şi atunci când merg eu, ca actriţă, tot timpul există această căutare, această efervescenţă a momentului în care aştepţi să vezi ce se întâmplă la final. De data aceasta, aflându-mă în ipostaza de juriu, este nu doar mai greu, e copleşitor pentru că ai această datorie de a fi imparţial, dar nu prea poţi să fii, pentru că gusturile nu se discută, cum se spune, fiecare după cum simte, pentru că cinema-ul este o artă vizuală pe care o simţi sau nu. Este mult mai complicat să fii în juriu şi responsabilitatea mult mai mare decât atunci când eşti invitat doar ca cineast sau eşti doar participant.

 

Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

AGERPRES: Ai venit la Buzău şi în calitate de scriitor/părinte, pentru că ai lansat o carte pentru copii - "Serion Pantalon în Ţara Amintirilor". Când a mai avut timp actriţa şi mama Olimpia Melinte să facă şi acest demers?

Olimpia Melinte: Acest pas s-a întâmplat foarte natural. Eu scriu de când mă ştiu, practic primii mei bani i-am câştigat scriind scrisori de dragoste pentru băieţii din liceu care nu ştiau să scrie scrisori de dragoste, şi eu le scriam scrisorile şi primeam câţiva lei cu care-mi cumpăram una-alta de prin buticul şcolii. După aceea am început să particip la diferite concursuri unde de cele mai multe ori câştigam concursuri de creaţie literară, aşa că eu cu scrisul am o relaţie foarte-foarte de lungă durată şi e o pasiune a mea.

"Serion Pantalon în Ţara Amintirilor" a apărut în plină pandemie. De ce? Pentru că 2020 a fost un an foarte dificil, un an în care s-au oprit teatrele, s-au oprit filmările, s-a oprit tot, eram acasă cu fiul meu - aveam un copil pe atunci - şi încercam cumva să-l ajut să treacă peste perioada asta, să-l pregătesc pentru faptul că în toamnă începea şcoala, începea grupa zero, era emoţionat în legătură cu asta şi rupsese cumva legătura cu colegii pe care-i vedea doar în online, şi am zis că ar fi o idee bună să scriem împreună o poveste şi să-l readucem la viaţă pe Serion Pantalon care este prietenul lui imaginar, alături de care a copilărit la grădiniţă, chiar aşa îl cheamă, nu e un nume inventat de mine, este chiar prietenul lui imaginar, pe care l-am readus în realitatea lui şi în realitatea mea de altfel, şi am scris această poveste care este, de fapt, o poveste şi pentru copii, şi pentru părinţi, pentru a-i ajuta pe copii să se adapteze mai uşor la ce înseamnă şcoală sau grădiniţă, şi pentru a-i ajuta să treacă, cumva, peste pierderile celor dragi, pentru că se întâmplă să pierzi bunici, se întâmplă să pierzi alte persoane apropiate din familie şi nu ştii cum să te raportezi la aceste pierderi. Eu am trecut prin asta şi, la fel, nu ştiam cum să-i explic copilului meu că bunicul nu mai este. Şi atunci toată povestea asta a fost creată în jurul acestor două probleme şi despre asta este, şi are această datorie de a-i ajuta pe copii să înţeleagă ce înseamnă dispariţia şi noile începuturi. Aşa s-a întâmplat cu Serion Pantalon, pandemia m-a ajutat cumva.

 


Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

AGERPRES: Privind retrospectiv experienţele internaţionale, ce moment consideri că a fost cel mai important pentru cariera ta?

Olimpia Melinte: Cel mai important cred că a fost filmul pe care l-am făcut în Italia, "Sette opere di misericordia", filmul unde am avut rolul principal alături de Roberto Herlitzka şi filmul care m-a dus în primele mele festivaluri internaţionale. Ce a urmat a fost datorită acestui film pentru că regizorii m-au văzut acolo, au vrut să mă cunoască, aveam deja o carte de vizită, era clar că pot să fac asta şi, da, acela a fost momentul cel mai important pentru mine şi care m-a marcat din multe puncte de vedere. A fost şi un rol foarte greu, la o vârstă foarte fragedă, când nu eram psihologic pregătită pentru genul ăsta de rol, aşa că m-a marcat foarte tare şi au fost nişte ani în care m-am vindecat de luminiţa şi întâlnirea cu Torino şi cu Italia.

 


Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

AGERPRES: Dar cel mai de suflet?

Olimpia Melinte: Cel mai de suflet... cred că a fost "Canibal", filmul pe care l-am făcut în Spania. Este cel mai de suflet pentru că acolo, pe lângă faptul că am jucat două personaje foarte diferite, gemene, relaţia mea cu echipa, cu regizorul, cu Antonio de la Torre, actorul din rolul principal cu care jucam, a fost una cu totul şi cu totul specială şi am reuşit să creăm o poveste şi un mediu în care ne simţeam ca într-o familie.

 


Foto: (c) RUXANDRA CONSTANTINESCU / AGERPRES FOTO

 

 

Foto: (c) RUXANDRA CONSTANTINESCU / AGERPRES FOTO

 

AGERPRES: Ţi-ai făcut debutul în 2009 cu un regizor reprezentativ în România, Mircea Daneliuc. Au fost colaborări cu regizori tineri sau consacraţi, dar şi colaborări internaţionale. Cum a fost acest parcurs?

Olimpia Melinte: A fost splendid cu Mircea Daneliuc şi a fost şcoala mea de actorie de film şi lui îi datorez foarte mult din ceea ce sunt astăzi. Tot parcursul a fost cu suişuri şi coborâşuri. Tot timpul pare aşa frumos şi glamorous, cum spun americanii, dar de fapt e foarte multă aşteptare, e foarte mult stat lângă telefon, sunt foarte multe castinguri trimise în neant la care nu-ţi răspunde nimeni şi pe care nu le iei (...). E o muncă continuă cu tine şi cu corpul tău, cu sufletul tău, cu mintea ta, dar ce-mi place mie foarte mult şi cred că e unul dintre motivele pentru care fac meseria asta, pe lângă faptul că există personajele şi ele ajung în sufletele şi în minţile oamenilor şi poţi influenţa prin ele, e faptul că şi eu mă pot descoperi de la proiect la proiect, şi pauzele şi momentele de respiro mă ajută pe mine să îmi dau seama cine sunt şi de ce am nevoie mai departe pentru a putea evolua. Aşa că e ca o electrocardiogramă meseria asta şi viaţa unui actor exact aşa este, când eşti sus, când eşti jos.

 


Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

AGERPRES: Cum îşi construieşti rolurile?

Olimpia Melinte: Am jucat de toate, şi criminali, şi prostituate, şi mame, şi abuzate, şi de toate, şi iubite, şi amante. De fapt, nu este vorba de o construcţie pentru că tu eşti toate personajele astea, tu poţi fi orice, trebuie doar să descoperi latura aceea din tine care poate fi într-un moment criminal, latura aia din tine care poate într-un moment să iubească pe cineva sau să trădeze pe cineva, adică lucrez foarte mult cu emoţiile mele, normal, în acelaşi timp mă documentez enorm pentru fiecare personaj furând informaţii din online, din youtube, uitându-mă la oameni care ar putea să semene cu personajul, fie că sunt personalităţi, celebrităţi care dau interviuri şi vreau să-i văd cum se comportă în interviuri, cum se comportă în diferite ipostaze, fie că sunt pur şi simplu oameni pe care-i găsesc pe youtube şi pe care-i urmăresc în diferite situaţii - un criminal căruia i se ia un interviu într-o anumită situaţie, o prostituată la fel, adică mă interesează foarte mult partea asta şi tot timpul am discuţii cu psihologi despre personajele mele.

 


Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

Mă interesează foarte mult să le cunosc pentru că scenariul se întinde, să zicem, pe câteva luni, câteva săptămâni, poate câţiva ani, dar mă interesează foarte mult să le cunosc psihicul, să cunosc motivaţia pentru care fac anumite gesturi, sau pur şi simplu citind cărţi de psihologie sau mergând pe zona caracterelor umane. Mă documentez foarte mult pe partea asta. În rest pot să spun că primele repetiţii sunt foarte dificile tot timpul, pentru că tot timpul mi se pare că nu înţeleg nimic şi că nu o să reuşesc să fac nimic şi oricum nu are nicio legătură cu nimic din ce am făcut eu sau din ceea ce ştiu eu, după care sunt regizorii, sunt colegii. E foarte importantă echipa alături de care lucrez, e foarte important omul cu care împart textul, actorul, colegul de platou, sunt foarte importanţi. Trebuie să simt că dacă pic am o plasă de siguranţă, şi, dacă simt asta de la casting, merg fără probleme înainte.

 


Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

AGERPRES: Care sunt întâlnirile care ţi-au marcat cariera?

Olimpia Melinte: Aşa cum spuneam, cea din Italia, cu fraţii de Serio, clar, este una dintre ele. Poate cea mai importantă este cea cu Mircea Daneliuc, prima mea întâlnire pe platourile unui film, cea cu Manuel Martin Cuenca, şi cea cu Jesus del Cerro pentru serialul "Vlad", la fel a fost pentru mine o întâlnire foarte importantă, un rol pe care l-am jucat timp de patru ani de zile printre nişte oameni fantastici care, pe lângă faptul că făceam televiziune şi totul era pe repede înainte, tot ce încercam să facem acolo era să fim adevăraţi şi să creăm realmente nişte relaţii unice şi speciale şi cred că de asta am fost atât de iubiţi de public.

 


Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

AGERPRES: După un palmares ca al tău, mai mergi la castinguri?

Olimpia Melinte: Aş merge cu mare drag dacă m-ar chema lumea. În ultima perioadă a fost o linişte destul de mare şi nu-mi place asta, dar merg la castinguri, îmi plac castingurile, îmi plac întâlnirile de la casting. Merg, niciodată n-am refuzat, doar dacă aveam altceva de făcut şi nu puteam să merg, dar orice întâlnire mi se pare importantă, cu orice fel de regizor, fie că are 20 de ani, fie că are 80 de ani. Mi se par esenţiale pentru că niciodată nu ştii ce îţi poate transmite celălalt şi poţi să furi de la el, inconştient.

 


Sursa foto: Olimpia Melinte/ Facebook

 

AGERPRES: Ai spus de multe ori că în copilărie ţi-a plăcut foarte mult teatrul.

Olimpia Melinte: Da, şi îmi place în continuare.

AGERPRES: Te-a căutat cineva şi pentru castinguri pentru teatru?

Olimpia Melinte: Castingurile pentru teatru sunt foarte puţine. Am fost, nu le-am luat, le-au luat alte actriţe, asta este. Chiar acum repet pentru un spectacol care va ieşi la Teatrul Elisabeta, regizat de Tania Popa, aşa că n-am renunţat niciodată la visul ăsta al meu. Tot timpul mi-am dorit să fac teatru, nu s-a întâmplat cumva pentru că ba apărea un film, ba trebuia să plec, adică tot timpul aşa s-au aşezat lucrurile, aşa a fost să fie.

AGERPRES: Dacă ţi s-ar propune două proiecte, unul de teatru şi celălalt de film, pe care l-ai alege?

Olimpia Melinte: Depinde. Depinde de text. Dacă ar fi un Cehov, aş alege cu siguranţă teatrul. Acum depinde şi, de exemplu, dacă ar veni Radu Mihăileanu cu un scenariu, l-aş alege pe ăla. E foarte, foarte greu, depinde foarte mult de regizor şi de scenariu.

AGERPRES: Ce i-ai spune unui tânăr care şi-ar dori acum să intre în această lume a cinematografiei, a teatrului?

Olimpia Melinte: I-aş spune că e o meserie de cursă lungă şi dacă-i place cu adevărat să nu renunţe, că se va întâmpla, dar să nu o facă pentru glorie sau celebritate, să o facă din dragoste pentru oameni.

AGERPRES: Ce mai urmează pentru tine? Filme, seriale?

Olimpia Melinte: Am făcut un lungmetraj, o comedie, împreună cu Igor Cobileanski, care urmează să iasă, probabil, la anul, în primăvară, dar seriale încă nu. Suntem în tatonări momentan pe partea de serial.

AGERPRES: Ce rol ţi-ai dori cel mai mult?

Olimpia Melinte: Aşa cum spuneam şi mai devreme, mi-aş dori să vină spre mine un Cehov, o Margaretă din ''Maestrul şi Margareta''. Eu trag spre ruşi. Deşi ar trebui să fugim de ei, iată că pe mine încă mă atrage literatura lor foarte tare şi asta e zona în care mi-ar plăcea să merg. AGERPRES/(A - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar

Cultura - Media 03-04-2025 10:21

Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi

Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis