logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Tulcea: Ziua naţională a Ucrainei, marcată în judeţ

Image

Ucraineni şi români au marcat, marţi seara, la Palatul Copiilor din oraşul Tulcea, Ziua naţională a Ucrainei, un eveniment similar fiind programat să se desfăşoare miercuri, la Isaccea, în semn de recunoştinţă a ucrainenilor din judeţ faţă de modul în care au fost primiţi în ultimele şase luni în România.

Evenimentul desfăşurat marţi seara a început cu intonarea imnurilor României şi Ucrainei şi cu un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din ţara vecină.

 

A fost organizat la iniţiativa profesoarei de limba franceză din Liceul teoretic "Ion Creangă", din municipiul Tulcea, Ana Galus, născută în Ismail, Ucraina, dar stabilită de 22 de ani în Tulcea.

"Am venit în Tulcea acum 22 de ani. Aveam aici o rudă foarte apropiată, preot la Celic Dere. Sunt profesoară de 40 de ani şi am absolvit Universitatea pedagogică din Bălţi, Republica Moldova. Lucrând două luni ca translator la Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor, am auzit foarte multe întâmplări din viaţa lor şi am gândit să facem acest eveniment drept recunoştinţă pentru toţi cei din România care s-au implicat în aceste zile grele pentru Ucraina", a declarat, pentru AGERPRES, profesoara Ana Galus.

 



În timpul evenimentului găzduit de Palatul Copiilor din Tulcea, 45 de persoane care reprezintă instituţii ale statului sau organizaţii neguvernamentale au primit tablouri pictate de ucrainenii găzduiţi.

"Atât am reuşit să facem în două săptămâni. Ne-am adunat, am discutat, am găsit sponsori, am adus tablouri din Ucraina şi fetele au lucrat zi şi noapte pentru a le termina. Chiar şi eu am făcut două tablouri, pentru că şi eu sunt din Ucraina", a mai spus Ana Galus.

Printre cele 45 de persoane care au primit tablouri din partea persoanelor care au găsit adăpost în judeţul Tulcea s-a aflat şi episcopul Visarion al Tulcei.

"Din datele comunicate de Patriarhia Română, până la 31 iulie, Biserica Ortodoxă Română a venit cu 8 milioane de euro pentru ajutorul ucrainenilor, iar Episcopia Tulcea i-a ajutat pe fraţii ucraineni cu 250.000 de lei, cu aproape 100 de tone de ajutoare trimise în cele aproape 20 de transporturi care s-au făcut. Mii de ucraineni s-au bucurat de ospitalitatea mănăstirilor noastre, a preoţilor şi a credincioşilor noştri. Şi vom face şi de acum înainte tot ce ne stă în putinţă pentru a veni în ajutorul poporului ucrainean", a spus episcopul Visarion.

 



De asemenea, reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta a menţionat că în continuare instituţia asigură sprijinul necesar persoanelor din Ucraina care ajung la Isaccea.

"Noi în continuare suntem în vamă la Isaccea şi ne ocupăm de refugiaţi, chiar dacă fluxul nu mai este acelaşi ca la început. Îmi amintesc din primele zile că timp de o lună nu mi-am mai văzut familia, mergeam acasă doar ca să dorm două sau trei ore, dar pentru mine a fost o bucurie să fiu alături de ucraineni", a menţionat reprezentantul ISU Delta, Marian Lupan.

Evenimentul a constat atât în premierea persoanelor care i-au sprijinit pe refugiaţii ucraineni, cât şi într-un spectacol oferit de copii ucraineni şi de ansamblul filialei teritoriale a Uniunii Ucrainenilor din România, la final oaspeţii fiind invitaţi să guste din preparatele tradiţionale pregătite de gospodine din Ucraina.

 



"Am gătit vareniki cu cartofi. Nouă ne plac foarte mult şi fiecare femeie pregăteşte în casă aşa ceva pentru copii şi soţ. Am tăiat nişte sendvişuri cu pâine neagră, slănină şi cârnaţi, clătite, prăjituri cu nuci", a prezentat preparatele Ileana Volocenko, aflată în Tulcea din data de 15 iunie.

 



Spectacolul organizat la Tulcea pentru a marca Ziua naţională a Ucrainei a fost prezentat de Liliana Ivanova, născută în Reni, Ucraina, dar stabilită în ultimii 10 ani în Odessa.

"Din data de 26 februarie, sunt la Tulcea, cu copiii. Ziua de 26 februarie a fost atât de lungă. Am stat în vama ucraineană. Eram obosiţi, nemâncaţi, însetaţi, era frig, eram înghesuiţi într-o maşină mică, cu copii şi oameni în vârstă. Nu ştiam ce o să facem. Când am trecut cu bacul, am intrat în vama Isaccea, eram atât de surprinşi că am văzut multă lume care se apropia de maşina noastră şi vorbea în ucraineană că sunt bucuroşi că ne văd aici, că suntem în siguranţă, ne rugau să le fim oaspeţi. Nişte emoţii pozitive pe care o să le ţinem minte toată viaţa", şi-a amintit Liliana Ivanova.

Următoarele două luni au fost cele mai dificile pentru ea, în condiţiile în care mulţi din cei dragi erau în continuare în Ucraina, acolo unde situaţia se agrava. S-a integrat în comunitatea care-i sprijinea pe refugiaţii ucraineni, iar acum lucrează la hub-ul umanitar din Isaccea.

"În primele două luni, ne era ruşine când l-am văzut pe domnul primar Anastase Moraru (primarul oraşului Isaccea, n.red.) că dormea doar două ore pe zi, iar noi eram la căldură. Înţelegeam că trebuie să fim alături de alţii. (...) Astăzi, în Isaccea, în semn de recunoştinţă, dorim să sărbătorim Ziua independenţei Ucrainei cu un recital al copiilor, ca o mulţumire românilor care ne acordă sprijinul în aceste vremuri grele, să ne aducem aminte să suntem o naţie unită, că suntem oameni. Dacă ar fi să le adresez un mesaj ucrainenilor care au rămas acasă, aş dori să le spun să fim uniţi, să nu ne pierdem credinţa în oameni, în viitor şi în Ucraina", a spus Liliana Ivanova.

Ziua Independenţei este ziua naţională a Ucrainei, în care se sărbătoreşte adoptarea în anul 1991 a Declaraţiei de independenţă faţă de Uniunea Sovietică. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 01-05-2025 21:48

Alba: Turist accidentat în Cheile Râmețului

Un turist a suferit o dublă fractură, de tibie și peroneu, în timp ce se afla joi în Cheile Râmețului. Un echipaj al Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Alba a intervenit joi în zona Cheilor Râmețului în sprijinul unui turist, despre care exista suspiciunea de fractură membru inferior. 'Victi

Social 01-05-2025 19:41

Vaslui: Fată de 14 ani, transportată în stare critică la Iași după ce a căzut cu bicicleta într-un canal

O fată de 14 ani a fost grav rănită și se află în stare critică după ce a căzut cu bicicleta într-un canal, sub un pod, în localitatea Rafaila, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, la locul producerii evenimentului s-au deplasat o amb

Social 01-05-2025 17:50

Sezonul estival a început, Apele Române finalizând predarea sectoarelor de plajă către 266 operatori economici

Sezonul estival 2025 a început oficial pe litoral, Apele Române Dobrogea-Litoral finalizând predarea sectoarelor de plajă către cei 266 de operatori economici cu contracte de închiriere, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-o postare pe Facebook. Potrivit sursei citate,

Social 01-05-2025 16:21

Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,2 s-a produs joi, în Vrancea

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,2, la adâncimea de 118.3 km, s-a produs, joi, la ora 12:43:01 (ora locală a României) în zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 30

Social 01-05-2025 14:46

Tulcea: A început pescuitul pe lacul Ciuperca

Doar unul din cei aproximativ 50 de tulceni care au pescuit, în prima parte a zilei de joi, în lacul Ciuperca și-a cumpărat permisul online, toți ceilalți plătindu-l pe loc la angajații Direcției de Întreținere și Administrare a Patrimoniului din cadrul Primăriei municipiului. Accesul la pescuit pe lacul Ciuperca se face &ici

Social 01-05-2025 13:42

Peste 470 de permise de conducere reținute de polițiști; 25 de șoferi - prinși băuți la volan

Peste 470 de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 138 pentru viteză și 25 pentru consum de alcool, informează Poliția Română. În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au constatat 87 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, fii

Social 01-05-2025 12:59

Trafic îngreunat la ieșirea din țară pe podul de la Giurgiu; coloana de mașini se întinde pe 4 kilometri

Traficul pe sensul de ieșire din România pe podul Giurgiu - Ruse se desfășoară joi cu mare dificultate, coloana de mașini întinzându-se pe aproximativ 4 kilometri, iar timpul estimat de tranzit este de o oră. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează participanții la trafic că, în ziua de

Social 01-05-2025 12:36

Peste 1.400 de polițiști de la Rutieră și 400 de radare supraveghează drumurile și autostrăzile în minivacanța de 1 Mai

Poliția Rutieră a mobilizat în minivacanța de 1 Mai peste 1.400 de polițiști, dotați cu 400 de radare, pentru a supraveghea autostrăzile și drumurile aglomerate, la ieșirea din Capitală, stațiunile montane și de pe litoral. 'În această perioadă de minivacanță, efectivele Poliției Rutiere vor fi prezente pe arterele cu risc ruti

Social 01-05-2025 11:02

Giurgiu: Trei case afectate de un incendiu la Tântava; în una din ele se aflau 20 de butelii

Trei case din localitatea Tântava, județul Giurgiu, au fost cuprinse de un incendiu din cauza unui scurtcircuit electric, intervenția pompierilor fiind dificilă deoarece într-una dintre gospodării se aflau 20 de butelii, iar focul se extindea rapid. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină, miercuri seara, pentru stingerea un

Social 01-05-2025 10:51

Tulcea: Schimb de experiență în domeniul turismului transfrontalier

Reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare a Turismului din Republica Moldova se află, în aceste zile, la Tulcea, pentru un schimb de experiență cu Organizația de Management al Destinației Turistice Tulcea, în vederea identificării posibilității unei colaborări pe termen lung. Directorul executiv al ADTM, Viorel Miron, a declarat că

Social 01-05-2025 10:36

Jandarmeria Maramureș le recomandă turiștilor să ia măsuri de siguranță dacă merg pe crestele munților

Jandarmeria Maramureș informează joi cetățenii care aleg să pornească într-o drumeție în zonele de creastă ale Munților Rodnei și Munților Maramureșului că la altitudini mai mari stratul de zăpadă este semnificativ și le recomandă să își ia măsurile de siguranță în acest sens. Jandarmii montani maramureșeni le recomandă

Social 01-05-2025 10:02

MAE/Atenționare de călătorie: Grecia - grevă în sectorul transportului public

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că în cursul zilei de joi va avea loc o grevă în sectorul de transport public. De asemenea, Confederația Maritimă Panelenă a informat că toate navele vor rămâne andocate în porturi,

Social 01-05-2025 09:57

MAE/Atenționare de călătorie: Ungaria - restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că Ministerul Construcțiilor și Transportului ungar a anunțat despre restricțiile de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5 tone) pentru data de 1 mai, în intervalul orar 06:00 - 22:00 (ora locală).

Social 30-04-2025 20:48

Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani

Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil

Social 30-04-2025 17:53

Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial

Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și