REPORTAJ Timiş: Gara din Jimbolia - pagini din istoria locului

Jimbolia, aflată nu departe de graniţa cu Serbia, este o destinaţie care impresionează prin poveştile şi legendele care aşteaptă să fie descoperite.
Cristina Dema, coordonatorul Muzeului Presei "Sever Bocu", şi Sergiu Dema, directorul Casei de Cultură din Jimbolia, au scos dintre miile de pagini de arhivă ale vremii relatări inedite, care fac parte din istoria noastră.
Soţii Dema au multe de povestit despre legăturile Jimboliei cu Casa Regală a României, locul central fiind gara din oraş, pe unde a revenit în ţară din exil Regina Mamă Elena, după ce, tot pe acolo, lua drumul exilului definitiv, cu câteva zile înainte, fostul suveran Carol al II-lea.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
"Pe peronul gării din Jimbolia a avut loc întâmpinarea Reginei Mamă Elena de către Regele Mihai I (21 septembrie 1940, revenind din exilul din Italia - n.r.), imediat după ce tatăl său, Carol al II-lea, a părăsit ţara, tot prin Jimbolia. Sunt câteva fotografii făcute, probabil, de un jimbolian, în care apare Regele Mihai pe peron, în ţinută militară, foarte sobru, întâmpinându-şi mama când coboară din vagon. Avea mari greutăţi atunci, era în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu doar o săptămână înainte, tot prin Jimbolia, tatăl său, Carol al II-lea, fugea din ţară, urmărit de legionari. Se spune că legionarii au urmărit trenul (pentru că rataseră răzbunarea în Gara de Nord Timişoara) de pe şosea, calea ferată şi cea rutieră fiind foarte apropiate şi ar fi tras focuri de armă asupra trenului. Unii spuneau că nu ar fi vrut să-l ţintească pe rege, ci pe amanta sa, Elena Lupescu. O doamnă în vârstă, nepoata şefului de gară de atunci, din Jimbolia, mi-a povestit că şeful de gară avea de luat o decizie foarte importantă, dacă să oprească trenul regal, potrivit cu legea şi să îndeplinească formalităţile, ceea ce ar fi crescut şansele legionarilor de a ajunge în gară, la tren, şi să se întâmple o nenorocire, sau să lase trenul să treacă prin Jimbolia fără a-l opri în gară şi să iasă din ţară. Până la urmă, şeful de gară a ordonat ca macazele să fie poziţionate astfel încât trenul să treacă cu viteză şi să nu fie ajuns de legionari. În anumite ziare, în episodul în care Regele Mihai îşi întâmpină mama, se specifică faptul că şi-a întâmpinat mama în gara din Jimbolia, aproape de locul în care un grup de legionari au fost prinşi, cu o săptămână în urmă, în timp ce încercau să-l asasineze pe regele Carol al II-lea'', povestesc soţii Dema.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Cristina şi Sergiu Dema spun că şi Regele Ferdinand a trecut prin Jimbolia spre Occident, pe când oraşul se afla sub administraţie sârbească, la sfârşitul Primului Război Mondial, iar când a revenit în ţară, din călătorie, Jimbolia era deja în România, pentru că avusese loc schimbul de teritorii.
"Este interesant că la o vizită a lui Ferdinand în Jimbolia suveranul a fost întâmpinat în gară de un cor format din nemţi care au intonat Imnul Regal al României, gest apreciat de Ferdinand, care avea rădăcini germane. Nemţii de aici erau bucuroşi că au scăpat de sub dominaţia sârbească, iar Regele Ferdinand ar fi întrebat cum se face că există atât de mulţi oameni care cântă în acest oraş, instrumentişti şi corişti. Atunci s-ar fi răspuns că sunt şapte ansambluri muzicale, lucru care l-a surprins pe rege, care a remarcat: 'Atâtea formaţii muzicale într-o localitate atât de mică este un lucru bun, pentru că acolo unde oamenii cântă, nu trebuie să-şi faci griji că ar fi răutate'", ne dezvăluie Sergiu Dema.
Oraşul a trecut şi prin momente tragice, întrucât 20% dintre jimbolienii deportaţi în Rusia nu s-au mai întors. Pe unii i-au trimis în Germania, dar alţii aveau familiile în Jimbolia şi au fost nevoiţi să vină pe rute ocolitoare de peste 1.000 km, clandestin prin Austria, Ungaria. Dar tot din gara aceasta au urmat şi deportările în Bărăgan.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
"Au fost deportări a peste 1.000 de oameni din oraş în URSS şi apoi în Bărăgan. Unii dintre cei care au revenit din URSS nu au mai fost recunoscuţi de copii. Unul nu şi-a mai recunoscut mama, pentru că era mic la deportare. A mai fost o femeie cu doi băieţi, soţul era pe front, iar în lagărele ruseşti primeau o plată modică. S-a îmbolnăvit şi nu a mai revenit. Cu banii aceia îşi cumpărau pâine. Femeia aceasta şi-a cumpărat textile pe care înainte de moarte le-a trimis băieţilor din Jimbolia. Deportarea în URSS a avut loc în ianuarie 1945 şi se păstrează legende înfiorătoare. De exemplu, o familie stătea la masă, într-o zi de duminică, au intrat militari sovietici şi români în casă; îl căutau pe tatăl familiei, dar acesta era încă pe front. Aşa că au luat-o pe mamă, pe care au dus-o la casa de cultură, unde erau deja câteva sute de localnici păziţi sub arme, oameni total nevinovaţi. Au fost duşi la gară, îmbarcaţi în vagoane pentru vite, era un tren de 30 de vagoane, cu câte 30 de persoane, femei şi bărbaţi împreună, oamenii erau speriaţi, nu ştiau unde merg. Un şvab mi-a povestit, în urmă cu doi ani, că doar copiii erau lăsaţi de militari să se apropie de tren, cât trenul a stat în gară, în gerul mijlocului de ianuarie. Copiii aveau sacoşe cu mâncare. Unii militari deschideau uşile vagonului. Acest şvab s-a băgat pe sub vagon, într-un colţ al vagonului unde era o gaură de scurgere de la WC şi pe acolo a băgat plasa cu mâncare, să le-o dea celor care erau în vagon. După trei zile de stat în gară, trenul a pornit şi a mers trei săptămâni până în Ucraina de astăzi", povesteşte Sergiu Dema.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Jimbolia are şi alte legende la fel de emoţionante, relatate pentru AGERPRES de familia Dema.
Astfel, pe drum, militarii sovietici ar fi schimbat militari români, i-ar fi dezbrăcat de hainele militare şi le-au dat haine civile, înlocuind persoanele civile care au murit în timpul transportului cu militari români, pentru a ieşi la număr.
"Un alt jimbolian s-a ascuns când au venit soldaţii să-l ridice de acasă, iar militarii l-au luat pe fiul său. Când aude că fiul i-a fost luat, fuge după militari şi se predă. Dar militarii i-au luat pe amândoi", spune Cristina Dema.
Deportarea în Bărăgan, din 1951, s-a desfăşurat după un mecanism asemănător, doar că ei au avut voie să ia la drum mobilă, un sac de făină şi ce au mai putut, în fugă. Jimbolia fiind oraş de graniţă, calea ferată are deschidere spre Serbia şi a fost folosită de mulţi oameni pentru a ieşi ilegal din ţară.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Sergiu Dema cunoaşte două întâmplări adevărate.
"Un grup de trei persoane a încercat să sară într-un marfar care se îndrepta spre Serbia. Pentru asta, cei trei s-au ascuns în fabrica Ceramica din apropierea căii ferate, care trecea prin mijlocul fabricii. Când trenul era în apropierea ascunzătorii, ei au ţâşnit în şir indian din ascunzătoare şi au fugit spre calea ferată care era la câţiva zeci de metri de ei. Grănicerii care păzeau calea ferată i-au observat şi au început să tragă în ei. Primul şi al treilea au reuşit să sară în tren, iar cel din mijloc a fost salvat de cel din spate, care a reuşit să-i întindă mâna şi să-l prindă. A mai fost şi o altă fugă absolut spectaculoasă. Fabrica Ceramica avea propria locomotivă cu care făcea manevre, căra vagoane cu marfă dintr-un loc în altul. Mecanicul locomotivei locuia în ultima casă de pe o stradă care se deschidea spre calea ferată, la 30 de metri. Cum fabrica era practic în spatele casei, el gara locomotiva de multe ori lângă casă, pe o linie moartă. Într-o noapte, jimbolienii care ştiau puţină mecanică au pornit locomotiva şi au trecut în Serbia, unde au abandonat-o. Graniţa feroviară era marcată doar de un par care indica limita dintre ţări", relatează directorul Casei de Cultură din Jimbolia.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Sergiu Dema aminteşte şi faptul că Jimbolia a fost localitatea fără administraţie, pentru o zi, când oamenii erau ai nimănui, fără ţară şi instituţii. În perioada 1919-1924, Jimbolia a aparţinut Regatului sârbo-croato-sloven până în aprilie 1924, când, în urma unui schimb de teritorii, Jimbolia revine statului român.
"Jimbolia a fost oraşul fără ţară, pentru câteva ceasuri. Protocolul prevedea că administraţia românească va intra în Jimbolia la câteva ore după ce administraţia sârbească părăseşte oraşul. Oamenii din Jimbolia au notat că a existat o panică imensă în acest interval, pentru că se ştiau a fi fără ţară, erau ai nimănui, nu aveau poliţie, spital, lege şi orice acţiune a răufăcătorilor în aceste ore nu putea fi pedepsită de nimeni", încheie Cristina şi Sergiu Dema. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
REPORTAJ Timiş: Jimbolia - un tărâm al legendelor; incursiune în istoria locurilor (GALERIE FOTO)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu