REPORTAJ/Vrancea: Zece râşi din Carpaţii Orientali vor ajuta la repopularea zonelor muntoase, în vestul Europei

În ultimii cinci ani, din Carpaţii Orientali au plecat către Slovenia nouă exemplare de râs, în cadrul unui proiect menit să salveze populaţia de râs din regiunea munţilor Dinari şi sud-estul Alpilor de la dispariţie, LIFE Lynx, iar al zecelea va pleca către ţara vecină în primăvara anului următor.
Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) s-a aflat în prima linie încă de la începutul proiectului, activitatea principală fiind aceea de a evalua şi selecta zonele de captură a râşilor în Carpaţii Orientali din România, dar şi de a captura şi transloca râşii în Slovenia.
"Proiectul LIFE Lynx a început oficial în 2017 şi va fi finalizat în Slovenia - Croaţia - Italia în 2024, iar în România se va finaliza în primăvara anului 2023, cu ultimul an de captură. Neoficial, proiectul a început însă înainte de 2017, prin proiecte mai mici de conştientizare a populaţiei locale în privinţa importanţei râsului şi, în acelaşi timp, creşterea acceptanţei din partea grupurilor implicate în gestionarea faunei sălbatice din Slovenia şi Croaţia şi chiar a publicului general, pentru că râşii ajung în zone care sunt în mare parte locuite. Scopul proiectului este de a repopula zonele munţilor Dinarici şi Alpilor sud-estici, unde există o populaţie de râs reintrodusă prin anii '70, pentru că din acea zonă râsul a dispărut complet la sfârşitul secolului XIX. Atunci au fost reintroduşi râşi tot din populaţia carpatică, în principal din Slovacia, dar numărul mic de indivizi nu a permis ca populaţia să se refacă, din cauza problemelor de consangvinizare. Din acest motiv, proiectul este foarte important", a declarat, pentru AGERPRES, Teodora Sin, cercetător în cadrul ACDB.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Conform ultimelor estimări, care datează din 2015, în România se presupune că ar fi peste 50% din populaţia totală de râs din Europa. În 2015, numărul râşilor a fost estimat la circa 1.200-1.500 de exemplare. Însă acest număr este relativ, râsul fiind o specie greu de monitorizat.
"Pe parcursul unui an, râşii au un comportament diferit, în special în perioada de împerechere, de la sfârşitul lunilor ianuarie - februarie, până spre martie - aprilie. Avem câteva exemplare de râşi echipate cu colier, care sunt monitorizaţi încă din ianuarie 2021. Am observat că în perioada de împerechere au teritorii foarte mari pe care le străbat. Unul dintre ei în această perioadă au acoperit circa 800 de kilometri pătraţi, iar în sezonul trecut, circa 700 de km. Acest lucru se întâmplă pentru că masculii, în perioada de împerechere, acoperă teritoriul a două - trei femele. În restul timpului, am observat că au un areal de circa 100 - 150 de kilometri pătraţi. Râsul este de regulă o specie foarte greu de observat, care evită omul mult mai mult decât ursul sau orice altă specie. Iar ca să îi capturăm, ne-am bazat pe biologia speciei. Ne-a ajutat foarte mult perioada de împerechere, când, pentru a comunica cu femela, râsul îşi marchează foarte mult teritoriu, în general cu urină sau frecându-se de scoarţa arborilor pentru a lăsa miros sau chiar fire de păr. Aceste fire de păr ne-au ajutat să facem investigaţii genetice ale animalelor, pentru că altfel sunt destul de greu de capturat", a explicat Teodora Sin.
Din România, până în prezent au fost capturaţi şi relocaţi nouă râşi, ultimul în primăvara acestui an. S-au adaptat relativ uşor în noile locaţii, mai ales că au găsit hrană.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"Cei relocaţi sunt o femelă şi restul masculi, cu vârste între un an şi şase - şapte ani. Ultimul exemplar, un mascul, a fost deja eliberat din captivitate şi va fi dominant pe teritoriul lui, în sensul că nu o să lase alţi masculi să îi ocupe teritoriul sau să se împerecheze cu femelele din acel areal, ceea ce este benefic pentru repopulare. Primul râs pe care l-am transferat în 2019 a fost Goru, prins la Greşu. Imediat cum a ajuns şi a fost eliberat, s-a împerecheat cu o femelă rezidentă şi au avut doi sau trei pui, unii monitorizaţi la rândul lor prin GPS. A mai avut şi anul trecut alţi doi pui. Neconfirmate, mai există alte două cazuri de râşi care au avut pui. Mai avem şi femela, Aida, translocată anul trecut în Alpi, care a avut trei pui. De regulă nu folosim niciun fel de atractant pentru a-i captura, amplasăm doar cuştile în zonele care ştim că sunt frecventate de râs, pentru că nu vrem să influenţăm impactul pe care îl are acţiunea noastră asupra speciei din zona respective. Femelele sunt mult mai precaute, în schimb masculii, mai ales în perioada de împerechere, sunt extrem de neatenţi şi au intrat singuri în cuşcă. Exemplarele de râs au fost capturate din zona Carpaţilor Orientali, cu zona Parcului Natural Putna - Vrancea, şi ne-am extins un pic şi către Pralea şi Dărmăneşti în judeţul Bacău, precum şi către Tarcău în judeţul Neamţ. Ne-am propus ca într-un an să nu luăm mai mult de doi râşi dintr-o zonă suficient de mare, pentru a nu afecta populaţia locală", a precizat cercetătoarea.
Râşii pot trăi în sălbăticie până la vârsta de 12 - 14 ani iar în captivitate, chiar şi până la 20 de ani. Lipsa hranei, alături de factorul uman, au fost principalele cauze de extincţie a acestei populaţii din vestul Europei.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"Au fost identificaţi trei factori principali pentru extincţia populaţiilor mari de carnivore din vestul Europei, respectiv reducerea habitatului prin fragmentare, reducerea bazei de hrană, precum şi campaniile de exterminare a speciilor, pentru că sunt văzuţi cumva de către unii ca dăunători. Au existat astfel de campanii, spre exemplu la lupi. În momentul în care un râs sau un lup vânează un căprior, vânătorii percep acest lucru ca pe pierderea unui trofeu. Iar râsul este şi o specie extrem de dependentă de condiţii favorabile de habitat, are o rată de reproducere scăzută, între unul şi trei pui pe an, iar rata de supravieţuire poate fi influenţată mult şi de prezenţa autostrăzilor, de trafic, de factorul uman", a spus Teodora Sin.
Parte a acestui proiect este şi biologul Andrea Gazzola, specialist în ştiinţe naturale, în prezent angajat al ACDB. Venit pentru a studia lupii în România, se declară încântat de posibilitatea de a studia râsul, mai ales pentru că în Italia nu ar fi avut ocazia să studieze acest animal în mediul său.
"Am ajuns în România într-un proiect bazat pe studiul lupilor, Wolf Life, în 2015, şi care s-a terminat în 2017. După aceea am început această experienţă cu LIFE Lynx, chiar dacă nu mai studiasem niciodată râsul, şi pentru că în Italia râşii nu mai există de la începutul secolului XIX, cu excepţia poate a unul - două exemplare. În prezent, singura populaţie alpină de râşi este cea din Elveţia. Problema Alpilor este una particulară: ambientul este bun, iar numărul de prăzi ridicat. Problema este fragmentarea teritoriului. Sunt atât de multe străzi şi autostrăzi încât nu permit animalelor să se mişte cu uşurinţă dintr-un loc în altul şi să colonizeze teritoriul. Unica excepţie o reprezintă lupul, care, fiind un câine sălbatic, se adaptează foarte bine în toate zonele. Singurele barierele pentru lup sunt marile oraşe, deşi, din ultimele date, lupii se apropie foarte mult chiar şi de oraş. În schimb, râşii sunt mai timizi şi nu reuşesc să depăşească aceste bariere arhitectonice. Din fericire, în România nu există la acest moment această problemă", a fost de părere Andrea Gazzola.
La fel ca lupul sau ursul, râsul este unul dintre speciile de carnivore mari importante pentru faptul că declanşează efecte de tipul cascadă într-un ecosistem, punând presiune asupra populaţiei de ungulate sălbatice, cerbi şi căpriori, cu impact major asupra vegetaţiei. Potrivit studiilor, acolo unde există carnivorele mari, în special lup şi râs, căpriorul stă mai puţin să se hrănească într-un numit loc şi astfel permite regenerarea vegetaţiei. Pe de altă parte, unde sunt densităţi mari de căprior, aşa cum este exemplul Italiei, impactul asupra vegetaţiei este cât se poate de vizibil.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"În Italia, ca şi restul Europei, prezenţa omului este impresionantă, nu numai din punct de vedere fizic, dar şi din punct de vedere psihic în ceea ce priveşte animalele. Animalele sunt împiedicate nu doar să treacă dintre un loc în altul şi să depăşească barierele fizice, dar trebuie să depăşească şi barierele psihice. De exemplu, s-a observat în Trentino de către un coleg de-al nostru că ursul nu trecea într-o zonă care din punct de vedere peisagistic era perfectă, pentru că prezenţa omului în zonă crea un sentiment de teamă. Şi deci, chiar dacă era o pădure perfectă, animalele nu mergeau acolo pentru că prezenţa omului, zgomotele, erau deranjante pentru ele. Munca lupului, a râsului este aceea de a menţine scăzută densitatea ungulatelor. Când carnivorele dispar din zonă, efectul se vede imediat asupra vegetaţiei. Natura a creat prădătorii pentru a menţine un echilibru. Şi atunci când noi, din diverse motive, eliminăm marile carnivore, se ivesc alte probleme. În Italia sunt locuri în care, din cauza densităţii mari a ungulatelor, vegetaţia lipseşte, iar solul devine deşertic. De aceea ar trebui să reconsiderăm rolul pe care îl au prădătorii în ecosistem", a explicat Andrea.
Biologul şi-a exprimat speranţa că, odată crescută populaţia de râşi din vestul Europei, cu un pic de sprijin din partea autorităţilor, investiţii pentru a conecta teritoriile care acum sunt fragmentate, râsul va repopula şi teritoriul italian.
"Noile politici de mediu vor pune mai mult accent pe grija faţă de natură şi funcţionarea corectă a ecosistemelor. Şi pentru că, având în vedere schimbările climatice actuale, nu ne mai permitem riscul să folosim resursele naturale fără limită. Şi nu e doar o chestiune economică, ci şi de supravieţuire a omului. Dacă nu avem păduri, dacă nu mai avem natură, nu vom avea apă, oxigen şi deci nu vom putea supravieţui noi, ca specie. Situaţia la acest moment este destul de gravă şi Europa şi-a dat seama că va trebui să facă eforturi, să investească masiv pentru a salva mediul. Iar schimbările climatice ne vor constrânge să cheltuim din ce în ce mai mult, pentru că altfel nu vor mai exista condiţii normale de viaţă pe pământ", spune Andrea.
El s-a declarat fascinat de România, unde cercetătorii "au ocazia să vadă lucruri pe care în restul Europei le pot visa doar".
"Frumuseţea României este aceea că are încă un ambient în care persoanele au o legătură puternică cu teritoriul şi cu animalele. La bine şi la rău, românii nu văd marii prădători ca pe un pericol. Dacă în Italia ciobanul e alarmat de prezenţa carnivorelor, ciobanii români au o formă de respect pentru aceste animale. Sunt conştienţi că ei invadează teritoriile animalelor, şi nu invers. Italia are peisaje minunate, dar are încă de investit când vine vorba de carnivore. Cei care vin să studieze în România au ocazia să vadă lucruri pe care în restul Europei le pot visa doar. Unii spun că România este unul dintre cele mai sălbatice locuri din Europa. Da, este adevărat, dar în sensul pozitiv. Unii văd România ca pe o ţară dezavantajată din punct de vedere economic, dar, în realitate, în acest moment în care trăim, România ar trebui luată ca un punct de referinţă în ceea ce priveşte mediul şi legătura omului cu ecosistemul. Dacă ar trebui să aleg unde să locuiesc, aş veni cu siguranţă în România. Din fericire, şi Europa a început să înţeleagă şi investeşte mult mai mult în protejarea mediului înconjurător", a spus biologul italian.
Proiectul pentru prevenirea extincţiei populaţiei de râs în Dinari şi sud-estul Alpilor, LIFE Lynx, este un proiect internaţional implementat în cinci ţări, Italia, Slovenia, Croaţia, Slovacia şi România, în perioada 1 iulie 2017 - 31 martie 2024. Proiectul este cofinanţat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval
Căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast, produs miercuri după-amiază, au fost reluate joi dimineața cu trei bărci, un echipaj de p
Arad: Comunitatea evreiască se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate
Comunitatea evreiască din Arad se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate și atrage atenția că, de această dată, autorii au acționat cunoscând semnificația unor inscripții pe care le-au făcut pe monumente funerare, care au caracter legionar, fapt confirmat de anchetatori. Președintele Comunității Evreiești din Arad, Raoul
Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași
Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi
Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo
Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei
Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica
Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina
Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU
Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr
REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani
Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t
Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.