REPORTAJ/Vrancea: Zece râşi din Carpaţii Orientali vor ajuta la repopularea zonelor muntoase, în vestul Europei

În ultimii cinci ani, din Carpaţii Orientali au plecat către Slovenia nouă exemplare de râs, în cadrul unui proiect menit să salveze populaţia de râs din regiunea munţilor Dinari şi sud-estul Alpilor de la dispariţie, LIFE Lynx, iar al zecelea va pleca către ţara vecină în primăvara anului următor.
Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) s-a aflat în prima linie încă de la începutul proiectului, activitatea principală fiind aceea de a evalua şi selecta zonele de captură a râşilor în Carpaţii Orientali din România, dar şi de a captura şi transloca râşii în Slovenia.
"Proiectul LIFE Lynx a început oficial în 2017 şi va fi finalizat în Slovenia - Croaţia - Italia în 2024, iar în România se va finaliza în primăvara anului 2023, cu ultimul an de captură. Neoficial, proiectul a început însă înainte de 2017, prin proiecte mai mici de conştientizare a populaţiei locale în privinţa importanţei râsului şi, în acelaşi timp, creşterea acceptanţei din partea grupurilor implicate în gestionarea faunei sălbatice din Slovenia şi Croaţia şi chiar a publicului general, pentru că râşii ajung în zone care sunt în mare parte locuite. Scopul proiectului este de a repopula zonele munţilor Dinarici şi Alpilor sud-estici, unde există o populaţie de râs reintrodusă prin anii '70, pentru că din acea zonă râsul a dispărut complet la sfârşitul secolului XIX. Atunci au fost reintroduşi râşi tot din populaţia carpatică, în principal din Slovacia, dar numărul mic de indivizi nu a permis ca populaţia să se refacă, din cauza problemelor de consangvinizare. Din acest motiv, proiectul este foarte important", a declarat, pentru AGERPRES, Teodora Sin, cercetător în cadrul ACDB.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Conform ultimelor estimări, care datează din 2015, în România se presupune că ar fi peste 50% din populaţia totală de râs din Europa. În 2015, numărul râşilor a fost estimat la circa 1.200-1.500 de exemplare. Însă acest număr este relativ, râsul fiind o specie greu de monitorizat.
"Pe parcursul unui an, râşii au un comportament diferit, în special în perioada de împerechere, de la sfârşitul lunilor ianuarie - februarie, până spre martie - aprilie. Avem câteva exemplare de râşi echipate cu colier, care sunt monitorizaţi încă din ianuarie 2021. Am observat că în perioada de împerechere au teritorii foarte mari pe care le străbat. Unul dintre ei în această perioadă au acoperit circa 800 de kilometri pătraţi, iar în sezonul trecut, circa 700 de km. Acest lucru se întâmplă pentru că masculii, în perioada de împerechere, acoperă teritoriul a două - trei femele. În restul timpului, am observat că au un areal de circa 100 - 150 de kilometri pătraţi. Râsul este de regulă o specie foarte greu de observat, care evită omul mult mai mult decât ursul sau orice altă specie. Iar ca să îi capturăm, ne-am bazat pe biologia speciei. Ne-a ajutat foarte mult perioada de împerechere, când, pentru a comunica cu femela, râsul îşi marchează foarte mult teritoriu, în general cu urină sau frecându-se de scoarţa arborilor pentru a lăsa miros sau chiar fire de păr. Aceste fire de păr ne-au ajutat să facem investigaţii genetice ale animalelor, pentru că altfel sunt destul de greu de capturat", a explicat Teodora Sin.
Din România, până în prezent au fost capturaţi şi relocaţi nouă râşi, ultimul în primăvara acestui an. S-au adaptat relativ uşor în noile locaţii, mai ales că au găsit hrană.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"Cei relocaţi sunt o femelă şi restul masculi, cu vârste între un an şi şase - şapte ani. Ultimul exemplar, un mascul, a fost deja eliberat din captivitate şi va fi dominant pe teritoriul lui, în sensul că nu o să lase alţi masculi să îi ocupe teritoriul sau să se împerecheze cu femelele din acel areal, ceea ce este benefic pentru repopulare. Primul râs pe care l-am transferat în 2019 a fost Goru, prins la Greşu. Imediat cum a ajuns şi a fost eliberat, s-a împerecheat cu o femelă rezidentă şi au avut doi sau trei pui, unii monitorizaţi la rândul lor prin GPS. A mai avut şi anul trecut alţi doi pui. Neconfirmate, mai există alte două cazuri de râşi care au avut pui. Mai avem şi femela, Aida, translocată anul trecut în Alpi, care a avut trei pui. De regulă nu folosim niciun fel de atractant pentru a-i captura, amplasăm doar cuştile în zonele care ştim că sunt frecventate de râs, pentru că nu vrem să influenţăm impactul pe care îl are acţiunea noastră asupra speciei din zona respective. Femelele sunt mult mai precaute, în schimb masculii, mai ales în perioada de împerechere, sunt extrem de neatenţi şi au intrat singuri în cuşcă. Exemplarele de râs au fost capturate din zona Carpaţilor Orientali, cu zona Parcului Natural Putna - Vrancea, şi ne-am extins un pic şi către Pralea şi Dărmăneşti în judeţul Bacău, precum şi către Tarcău în judeţul Neamţ. Ne-am propus ca într-un an să nu luăm mai mult de doi râşi dintr-o zonă suficient de mare, pentru a nu afecta populaţia locală", a precizat cercetătoarea.
Râşii pot trăi în sălbăticie până la vârsta de 12 - 14 ani iar în captivitate, chiar şi până la 20 de ani. Lipsa hranei, alături de factorul uman, au fost principalele cauze de extincţie a acestei populaţii din vestul Europei.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"Au fost identificaţi trei factori principali pentru extincţia populaţiilor mari de carnivore din vestul Europei, respectiv reducerea habitatului prin fragmentare, reducerea bazei de hrană, precum şi campaniile de exterminare a speciilor, pentru că sunt văzuţi cumva de către unii ca dăunători. Au existat astfel de campanii, spre exemplu la lupi. În momentul în care un râs sau un lup vânează un căprior, vânătorii percep acest lucru ca pe pierderea unui trofeu. Iar râsul este şi o specie extrem de dependentă de condiţii favorabile de habitat, are o rată de reproducere scăzută, între unul şi trei pui pe an, iar rata de supravieţuire poate fi influenţată mult şi de prezenţa autostrăzilor, de trafic, de factorul uman", a spus Teodora Sin.
Parte a acestui proiect este şi biologul Andrea Gazzola, specialist în ştiinţe naturale, în prezent angajat al ACDB. Venit pentru a studia lupii în România, se declară încântat de posibilitatea de a studia râsul, mai ales pentru că în Italia nu ar fi avut ocazia să studieze acest animal în mediul său.
"Am ajuns în România într-un proiect bazat pe studiul lupilor, Wolf Life, în 2015, şi care s-a terminat în 2017. După aceea am început această experienţă cu LIFE Lynx, chiar dacă nu mai studiasem niciodată râsul, şi pentru că în Italia râşii nu mai există de la începutul secolului XIX, cu excepţia poate a unul - două exemplare. În prezent, singura populaţie alpină de râşi este cea din Elveţia. Problema Alpilor este una particulară: ambientul este bun, iar numărul de prăzi ridicat. Problema este fragmentarea teritoriului. Sunt atât de multe străzi şi autostrăzi încât nu permit animalelor să se mişte cu uşurinţă dintr-un loc în altul şi să colonizeze teritoriul. Unica excepţie o reprezintă lupul, care, fiind un câine sălbatic, se adaptează foarte bine în toate zonele. Singurele barierele pentru lup sunt marile oraşe, deşi, din ultimele date, lupii se apropie foarte mult chiar şi de oraş. În schimb, râşii sunt mai timizi şi nu reuşesc să depăşească aceste bariere arhitectonice. Din fericire, în România nu există la acest moment această problemă", a fost de părere Andrea Gazzola.
La fel ca lupul sau ursul, râsul este unul dintre speciile de carnivore mari importante pentru faptul că declanşează efecte de tipul cascadă într-un ecosistem, punând presiune asupra populaţiei de ungulate sălbatice, cerbi şi căpriori, cu impact major asupra vegetaţiei. Potrivit studiilor, acolo unde există carnivorele mari, în special lup şi râs, căpriorul stă mai puţin să se hrănească într-un numit loc şi astfel permite regenerarea vegetaţiei. Pe de altă parte, unde sunt densităţi mari de căprior, aşa cum este exemplul Italiei, impactul asupra vegetaţiei este cât se poate de vizibil.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"În Italia, ca şi restul Europei, prezenţa omului este impresionantă, nu numai din punct de vedere fizic, dar şi din punct de vedere psihic în ceea ce priveşte animalele. Animalele sunt împiedicate nu doar să treacă dintre un loc în altul şi să depăşească barierele fizice, dar trebuie să depăşească şi barierele psihice. De exemplu, s-a observat în Trentino de către un coleg de-al nostru că ursul nu trecea într-o zonă care din punct de vedere peisagistic era perfectă, pentru că prezenţa omului în zonă crea un sentiment de teamă. Şi deci, chiar dacă era o pădure perfectă, animalele nu mergeau acolo pentru că prezenţa omului, zgomotele, erau deranjante pentru ele. Munca lupului, a râsului este aceea de a menţine scăzută densitatea ungulatelor. Când carnivorele dispar din zonă, efectul se vede imediat asupra vegetaţiei. Natura a creat prădătorii pentru a menţine un echilibru. Şi atunci când noi, din diverse motive, eliminăm marile carnivore, se ivesc alte probleme. În Italia sunt locuri în care, din cauza densităţii mari a ungulatelor, vegetaţia lipseşte, iar solul devine deşertic. De aceea ar trebui să reconsiderăm rolul pe care îl au prădătorii în ecosistem", a explicat Andrea.
Biologul şi-a exprimat speranţa că, odată crescută populaţia de râşi din vestul Europei, cu un pic de sprijin din partea autorităţilor, investiţii pentru a conecta teritoriile care acum sunt fragmentate, râsul va repopula şi teritoriul italian.
"Noile politici de mediu vor pune mai mult accent pe grija faţă de natură şi funcţionarea corectă a ecosistemelor. Şi pentru că, având în vedere schimbările climatice actuale, nu ne mai permitem riscul să folosim resursele naturale fără limită. Şi nu e doar o chestiune economică, ci şi de supravieţuire a omului. Dacă nu avem păduri, dacă nu mai avem natură, nu vom avea apă, oxigen şi deci nu vom putea supravieţui noi, ca specie. Situaţia la acest moment este destul de gravă şi Europa şi-a dat seama că va trebui să facă eforturi, să investească masiv pentru a salva mediul. Iar schimbările climatice ne vor constrânge să cheltuim din ce în ce mai mult, pentru că altfel nu vor mai exista condiţii normale de viaţă pe pământ", spune Andrea.
El s-a declarat fascinat de România, unde cercetătorii "au ocazia să vadă lucruri pe care în restul Europei le pot visa doar".
"Frumuseţea României este aceea că are încă un ambient în care persoanele au o legătură puternică cu teritoriul şi cu animalele. La bine şi la rău, românii nu văd marii prădători ca pe un pericol. Dacă în Italia ciobanul e alarmat de prezenţa carnivorelor, ciobanii români au o formă de respect pentru aceste animale. Sunt conştienţi că ei invadează teritoriile animalelor, şi nu invers. Italia are peisaje minunate, dar are încă de investit când vine vorba de carnivore. Cei care vin să studieze în România au ocazia să vadă lucruri pe care în restul Europei le pot visa doar. Unii spun că România este unul dintre cele mai sălbatice locuri din Europa. Da, este adevărat, dar în sensul pozitiv. Unii văd România ca pe o ţară dezavantajată din punct de vedere economic, dar, în realitate, în acest moment în care trăim, România ar trebui luată ca un punct de referinţă în ceea ce priveşte mediul şi legătura omului cu ecosistemul. Dacă ar trebui să aleg unde să locuiesc, aş veni cu siguranţă în România. Din fericire, şi Europa a început să înţeleagă şi investeşte mult mai mult în protejarea mediului înconjurător", a spus biologul italian.
Proiectul pentru prevenirea extincţiei populaţiei de râs în Dinari şi sud-estul Alpilor, LIFE Lynx, este un proiect internaţional implementat în cinci ţări, Italia, Slovenia, Croaţia, Slovacia şi România, în perioada 1 iulie 2017 - 31 martie 2024. Proiectul este cofinanţat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu