logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CASE CU AMINTIRI/ Vrancea: Casa scriitorului Duiliu Zamfirescu de la Faraoanele va fi redată circuitului turistic

Image

În satul Faraoanele din comuna Vârteşcoiu, un drum pietruit duce în mijlocul viilor la o veche casă boierească pe care vremurile şi-au pus adânc amprenta. Aici, acum mai bine de o sută de ani, Duiliu Zamfirescu a scris o parte dintre romanele care i-au adus faima şi tot din zonă şi din familie s-a inspirat şi pentru unele dintre personajele creionate în acestea.

 



"Istoria casei de la Faraoanele este valorificată prin istoria personajului. Pentru că valoarea casei o dă dimensiunea scriitorului Duiliu Zamfirescu, care se leagă de istoria acestor locuri. Duiliu Zamfirescu este important pentru literatura română, iar casa introduce actualul judeţ Vrancea în literatura română. Mama scriitorului era soră cu arhitectul Ion Mincu şi rudă de sânge cu Dimitrie Simionescu Râmniceanu, cel pe care Zamfirescu l-a caricaturizat în 'Tănase Scatiu' şi 'Viaţa la ţară'. Scriitorul a trăit în perioada în care arendaşii deveneau boieri. Însuşi tatăl lui Duiliu Zamfirescu era un arendaş de pe moşia lui Plagiano de la Plaineşti, actualul Dumbrăveni. Iar scriitorul a fost martorul transformării României şi naşterii unei noi clase sociale. A crescut martor la momentul în care tatăl lui, arendaşul, cumpăra moşii şi moşioare şi devenea boier. Şi ca el, mulţi alţii. A văzut cum arendaşii parveneau şi, din mici amploiaţi pe moşia unui boier sau a unei mănăstiri, deveneau boieri cu stare. Mai târziu, l-a transformat pe Tănase Scatiu în prototipul parvenitismului din România", spune managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.

 



Momentul construcţiei casei nu se cunoaşte cu exactitate, dar există dovezi că locuinţa ar fi fost ridicată la începutul anilor 1900, aici Zamfirescu crescându-şi copiii după ce a renunţat la cariera diplomatică.

 



"Din niciun document aflat la dispoziţie nu putem afla data construirii acestui edificiu, dar dovezi indirecte vom găsi nenumărate. Aşadar, când i-a decedat soţia în 1906, Duiliu Zamfirescu se afla deja mutat cu restul familiei în România, unde, cu siguranţă, cel puţin copiii au preferat, mai ales în vacanţe, să locuiască în frumosul conac din mijlocul podgoriei Faraoanelor. Aceasta ar fi prima informaţie după care putem bănui că această clădire exista deja la 1906, fiind edificată sigur în jurul anului 1900, încă de pe când marele nostru scriitor se gândea să înceteze cu diplomaţia şi străinătatea şi să se retragă, pentru cea mai mare parte a timpului, pe dealurile însorite ce mărgineau Valea Milcovului. După moartea Enrichetei, cei trei copii au crescut în cea mai mare parte a timpului la conacul de la Faraoanele, unde, din când în când, poposea şi sora lor vitregă, Idda Scifoni, pictoriţa, pentru care Duiliu Zamfirescu amenajase un atelier de pictură în casa amplasată între cele 100 de pogoane de vie", a declarat, pentru AGERPRES, Florin Dîrdală, cercetător la Serviciul Judeţean Vrancea al Arhivelor Naţionale.

 



Casa a suferit pagube însemnate în Primul Război Mondial, pentru care ulterior scriitorul a fost parţial despăgubit. Documentele păstrate în fondul de arhivă ce îi poartă numele conturează destul de clar pagubele suferite.

 



"Din descrierile documentare păstrate în fondul personal Duiliu Zamfirescu, scrise în franceză şi italiană, rezultă că în urmă cu peste un secol, în zilele Primului Război Mondial, marele nostru scriitor a întocmit un memoriu amplu către ministrul de război, Vintilă Brătianu, în care îşi prezenta averea din Faraoane şi detalia ce pagube a suferit din partea combatanţilor care se războiau pe aceste meleaguri, după cum urmează: o casa compusă dintr-o mare terasă, stil renascentist, un mare salon de 14 pe 9 metri, un salon secund de cinci pe şase, un atelier de pictură, o sală de servit masa de şapte pe cinci metri, cinci camere pentru stăpâni, o cameră de baie, două camere pentru servitori, o mare bucătărie lângă o sală de servit masa pentru servitori, totul mobilat. Casa mai conţinea şi alte obiecte de uz zilnic, mobilă autentică de secol XVI, bibelouri, obiecte de argint, patru biblioteci cu aproximativ 2.000 de volume cu ediţii de secol XVI, peste 20 de covoare vechi, 70 - 80 de tablouri şi portrete de familie, servicii de argintărie masivă şi porţelan, instalaţii complete de fabricat vinul etc. (...) Pe toate acestea Duiliu Zamfirescu le-a raportat la sfârşitul anul 1916 ca fiind devastate, concluzionând că agoniseala sa după o viaţă de muncă a fost spulberată într-o clipă de lăcomia şi neştiinţa combatanţilor din război, aşa că, în urma reclamaţiei, după război, a fost cât de cât despăgubit", a precizat Florin Dîrdală.

 



Multe personalităţi ale vremii au trecut pragul casei de la Faraoanele, miniştri şi diplomaţi, colegi ai lui Duiliu Zamfirescu. Iar mai târziu, însuşi regele Mihai ar fi vizitat domeniul de la Faraoanele, acesta fiind coleg de studii cu nepotul lui Duiliu Zamfirescu, Lascăr Zamfirescu, în "Clasa Palatină". Cei doi au devenit apropiaţi şi au rămas buni prieteni timp de peste 80 de ani, reînnoind legătura lor la întoarcerea regelui Mihai, după Revoluţie, în România.

 

 

 


La moartea scriitorului Duiliu Zamfirescu, casa de la Faraoanele rămâne în familie, dar după venirea comuniştilor este naţionalizată, fiind transformată mai apoi în sediu de fermă viticolă. Potrivit primarului Viorel Mârza, aici locuiau şeful de fermă cu familia, iar în acea perioadă casa a fost destul de bine întreţinută, fără a-i fi aduse modificări structurale. Locuinţa era împrejmuită cu gard din şipci de lemn, văruite în alb, cu alei pline de flori. Alături, IAS-ul a construit dormitoare pentru muncitori, care astăzi stau să se dărâme.

 



După căderea comunismului, casa a fost retrocedată nepoţilor lui Duiliu Zamfirescu, care însă nu mai locuiau demult în zonă, astfel că locuinţa a rămas în paragină, fiind adesea folosită de persoanele fără adăpost. Mobilierul a fost transferat iniţial la o altă fermă din judeţ, iar ulterior i s-a pierdut urma. În timp, uşile şi ferestrele au fost deteriorate sau furate, la fel şi duşumelele. Parte din acoperiş a căzut, dar casa, deşi devastată, s-a încăpăţânat să reziste timpului.

Autorităţile judeţene şi-au propus de curând să pună "conacul dintre vii", aşa cum este cunoscută casa familiei Zamfirescu, pe harta culturală a judeţului Vrancea, după ce proprietatea a fost donată de urmaşii scriitorului Consiliului Judeţean Vrancea.

 



"Eu am preluat mandatul de primar în anul 2012. Încă de atunci am făcut demersuri către moştenitorii marelui scriitor. La vremea respectivă era încă în viaţă un nepot al marelui scriitor, domnul Lascăr Zamfirescu. Am făcut mai multe drumuri spre Capitală, a venit şi dumnealui la noi. Din păcate, nu am ajuns la un numitor comun atunci. După decesul domnului Lascăr Zamfirescu, moştenitorii s-au gândit că trebuie să doneze acest imobil către CJ Vrancea, care are puterea să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea acestuia. Acum doi ani de zile au donat acest imobil în vederea reabilitării lui şi transformării într-o casă memorială care să poarte numele lui Duiliu Zamfirescu. Acest imobil reprezintă un reper pentru comuna noastră, pentru judeţul Vrancea şi chiar pentru ţara noastră. La această oră, înţeleg că se lucrează la documentaţia privind transformarea ei în monument istoric, iar CJ Vrancea va accesa fonduri europene pentru transformarea ei în casă memorială", a declarat primarul comunei Vârteşcoiu, Viorel Mârza.

 



O altă casă boierească dintr-o localitate învecinată, cea a boierului care a inspirat personajul lui Tănase Scatiu, a avut mai puţin noroc, fiind demolată în 2013. Însă atât scriitorul, cât şi boierul care i-a servit drept inspiraţie pentru personajul creat - ambii îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Sudic din municipiul Focşani, la mică distanţă unul de celălalt.

"Casa boierului Râmniceanu a existat până de curând în satul Bonţeşti din comuna Cârligele. Casa a avut aceeaşi soartă ca şi locuinţa lui Duiliu Zamfirescu, fiind lăsată în paragină. Doar că acea casă nu a avut şansa pe care o are acum casa lui Duiliu Zamfirescu, să fie donată de moştenitori comunităţii sau Consiliului Local pentru a fi transformată în casă memorială. Râmniceanu nu a fost un om atât de malefic. Duiliu Zamfirescu a exagerat mult în privinţa acestuia, că aşa e în literatură, uneori e nevoie să exagerezi ca să scoţi în evidenţă trăsăturile unei epoci. Însă el a fost un filantrop, copiii săi au fost oameni de cultură, academicieni. Conacul lui Râmniceanu de la Bonţeşti a ars la un moment dat şi în cele din urmă a fost demolat chiar de urmaşi. Şi dacă casa sa a avut această soartă, Cimitirul sudic din Focşani păstrează încă amprenta sa. Acolo veţi vedea în oglindă prototipul omului simplu, Duiliu Zamfirescu care are o cruce din piatră simplă, iar lângă el cavoul impunător al omului de afaceri Dumitru Râmniceanu, un cavou superb în piatră, sculptat chiar de arhitectul Ion Mincu", mărturiseşte Valentin Muscă.

Casele memoriale din judeţul Vrancea se pot număra pe degete la acest moment. De aceea, proiectul de transformare a acestui conac aflat în ruină într-o casă memorială poate pune Vrancea pe harta circuitului turistic şi cultural din România. AGERPRES/ (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Dana Lepadatu / AGERPRES

Afisari: 84

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.