REPORTAJ Una dintre cele mai rare decoraţii militare conferite de Carol I în 1877 se găseşte la Brăila

Una dintre cele mai rare decoraţii militare româneşti - "Steaua României în grad de Comandor", realizată doar în 50 de exemplare, conferite de Carol I în 1877, pentru a onora meritele celor care au luptat în Războiul de Independenţă, se găseşte la Brăila, la Nelu Ivan, deţinătorul unei impresionante colecţii filatelice, care are şi celebrul timbru Mauritius, estimat la peste 1 milion de euro.
Proclamarea Independenţei de Stat a României a dus la legiferarea, pe 10 mai 1877, a primului ordin românesc, "Steaua României", care provenea, ca formă, din modificarea medaliei "Ordinul Unirii", realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1864, la Paris şi conferită în acea perioadă într-un număr redus de exemplare.
Legea de acordare a distincţiei militare "Steaua României", considerată în prezent "cel mai înalt ordin românesc", votată în 1877, a fost abrogată în 1948, ea fiind revotată în 1999, sub numele de Legea nr. 77, din 7 mai 1999, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 11/1998 pentru instituirea Ordinului ''Steaua României''. Legea stabileşte cinci grade pentru acordarea Ordinului ''Steaua României'': Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer, Mare Cruce şi Colan.
Colecţionarul brăilean Nelu Ivan a dezvăluit, pentru AGERPRES, că este deţinătorul uneia dintre cele 50 de decoraţii militare "Steaua României în grad de Comandor", medalie rară care nu se găseşte în niciunul dintre muzeele de istorie din România.
Foto: (c) Ecaterina Ignat/AGERPRES
"În colecţia personală pe care o deţin din anul 1977, moştenire de la tatăl meu, care cuprinde timbre, monede şi câteva medalii, se află şi decoraţia militară 'Steaua României în grad de Comandor', care datează din 1877. În momentul în care mi-a lăsat colecţia, tata m-a atenţionat asupra faptului că ea cuprinde câteva rarităţi, datorită tirajului lor extrem de mic, cum ar fi timbrul de doi penny 'Mauritius' şi medalia 'Steaua României în grad de Comandor'. Când am preluat colecţia, nu ştiam nimic despre această medalie şi mulţi ani apoi nu am ştiut cât este de rară. Într-o discuţie avută cu colecţionarul brăilean Anton Paraschiv, preşedinte al Societăţii Numismatice filiala Brăila până în anul 1995, care deţine un catalog cu cele mai importante medalii româneşti, am aflat că medalia a avut un tiraj de 50 de bucăţi şi că este o raritate, datorită acestui tiraj extrem de mic. Referinţe despre această medalie rară apar şi în 'Istoria Militară a Poporului Român', vol. VI, din 1959, carte pe care o deţin în colecţia mea. Important de menţionat este faptul că decoraţia militară 'Steaua României în grad de Comandor' nu se găseşte în niciunul dintre muzeele de istorie din România", a declarat Nelu Ivan.
Medalia "Steaua României în grad de Comandor" este considerată de colecţionarul Nelu Ivan "o distincţie completă", deoarece are gravate pe ea "toate motivaţiile timpului".
"Legat de această medalie, vreau să prezint câteva detalii. În anul 1877, România avea o flotă marină destul de mică, fondată la 22 februarie 1860, sub numele de 'Flotila Domnească', iar Aviaţia Română nu exista, ea s-a organizat din anul 1909 şi, oficial, din 1913. Sfătuindu-se cu Mihail Kogălniceanu, Carol I a hotărât să facă o distincţie de mare prestigiu, pentru a onora meritele celor care au luptat în Războiul de Independenţă, pe care a numit-o 'Steaua României'. Medalia are încrustat pe avers, în centru, o monogramă, un blazon unic, însemnând rege Carol I, ceea ce ne poate induce în eroare, deoarece Carol I a fost încoronat rege în anul 1881, până atunci fiind, oficial, domn. În jurul monogramei, este trecută deviza 'In fide salus' - 'În credinţă e salvarea', iar pe revers este gravat anul 1877. Crucea emailată pe avers - revers cu cei patru vulturi însemna 'Bărbăţie şi credinţă', cele două săbii încrucişate vorbesc despre onoare şi respect pentru cel care a luptat, iar coroana însemna respectul regelui. Din aceste motive, medalia este considerată o distincţie completă, ea având toate motivaţiile timpului", a explicat Nelu Ivan.
Potrivit cercetărilor făcute de colecţionarul Nelu Ivan, Carol I a conferit doar 14 medalii 'Steaua României în grad de Comandor', două dintre ele fiind date unor personalităţi ale timpului care se aflau la conducerea Flotilei Române.
"După războiul de la 1877-1878, Carol I a conferit doar 14 medalii 'Steaua României în grad de Comandor'. Două dintre medalii au fost conferite unor mari personalităţi ale timpului care se aflau la conducerea Flotilei Române în acţiune, maiorului Nicolae Dimitrescu-Maican, locotenent colonel din decembrie 1877, care a ajuns contraamiral în 1886, şi căpitanului Ioan Murgescu, care a ajuns viceamiral în 1911, fiind unul din cei mai temerari căpitani care au atacat direct şi scufundat monitoarele otomane Podgoriţa şi, respectiv, Duba Seifi, ce se află şi acum pe fundul canalului Măcin. Ioan Murgescu, care era considerat ca având un curaj nebun, a trăit şi la Brăila, oraş pe care îl considera oraşul lui de suflet", a mai spus colecţionarul Nelu Ivan.
Foto: (c) Ecaterina Ignat/AGERPRES
Tot din cercetările făcute de împătimitul colecţionar brăilean rezultă că medalia care a stat ca model pentru decoraţia militară "Steaua României", şi anume "Ordinul Unirii", a fost comandată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1864, în o mie de exemplare.
"Denumirea originală propusă de Alexandru Ioan Cuza a fost de 'Ordinul Unirii', având două cifre încrustate, 5 şi 24, care făceau referire la dubla sa alegere ca domnitor. Medaliile au fost comandate, în 1864, prin reprezentantul român la Paris, la o renumită casă de bijuterii, 'Casa Kretly', în o mie de exemplare. Una dintre marile ironii ale vremii este aceea că domnitorul român nu a avut o motivaţie legală pentru a oferi aceste decoraţii, motiv pentru care domnia sa s-a limitat să ofere câte o medalie prietenilor apropiaţi. O parte din medalii a fost găsită în Palatul domniei sale, dar astăzi nu se mai ştie nimic de ele", a arătat Nelu Ivan.
Prin Legea 77 din 1999 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 11/1998 pentru instituirea Ordinului ''Steaua României'', aflată în vigoare, decoraţia "Steaua României" se acordă "pentru a recompensa serviciile excepţionale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român", poate fi conferită şi unităţilor militare "pentru fapte deosebite săvârşite în timp de pace sau pentru acte de eroism în timp de război" şi, de asemenea, Ordinul naţional ''Steaua României'' poate fi conferit şi cetăţenilor străini "pentru contribuţia lor deosebită la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi de prietenie cu România sau pentru fapte şi servicii excepţionale aduse statului şi poporului român". AGERPRES/ (A - autor: Ecaterina Ignat, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Argeș: Microbuz cu pasageri lovit de un tren, la Pitești; nu s-au înregistrat victime
Un microbuz în care se aflau 11 persoane a fost lovit de un tren, marți dimineață, la o trecere la nivel cu calea ferată din municipiul Pitești. Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în cartierul Prundu din zona de sud a municipiului Pitești
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.
Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.
Harghita: Peste 130 de persoane continuă intervenția a Salina Praid, unde au apărut infiltrații în urmă cu o săptămână
Peste 130 de pompieri militari, angajați ai Apelor Române și ai Salinei Praid, precum și voluntari continuă intervenția la Praid, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a salinei. 'Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt, de o săptămână, cu ajutorul celor opt motopompe remorcabile de m
Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu
Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail
ANM: Alternanțe de temperatură, în perioada 12 - 26 mai; vremea se încălzește de săptămâna viitoare
Săptămâna în curs va aduce, la nivel național, o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru perioada din calendar, însă de săptămâna viitoare va începe un proces de încălzire, iar maximele termice vor reveni către valori de 20 - 23 de grade, în unele regiuni, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Met
Cluj: Un copil de 3 ani și o femeie au murit după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion
Un minor de 3 ani și o femeie în vârstă de 33 de ani au murit, luni, în localitatea Boian, comuna Ceanu Mare, după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11,00, în comuna Ceanu Mare a a
Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă
Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara
VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă
Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).