REPORTAJ Una dintre cele mai rare decoraţii militare conferite de Carol I în 1877 se găseşte la Brăila

Una dintre cele mai rare decoraţii militare româneşti - "Steaua României în grad de Comandor", realizată doar în 50 de exemplare, conferite de Carol I în 1877, pentru a onora meritele celor care au luptat în Războiul de Independenţă, se găseşte la Brăila, la Nelu Ivan, deţinătorul unei impresionante colecţii filatelice, care are şi celebrul timbru Mauritius, estimat la peste 1 milion de euro.
Proclamarea Independenţei de Stat a României a dus la legiferarea, pe 10 mai 1877, a primului ordin românesc, "Steaua României", care provenea, ca formă, din modificarea medaliei "Ordinul Unirii", realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1864, la Paris şi conferită în acea perioadă într-un număr redus de exemplare.
Legea de acordare a distincţiei militare "Steaua României", considerată în prezent "cel mai înalt ordin românesc", votată în 1877, a fost abrogată în 1948, ea fiind revotată în 1999, sub numele de Legea nr. 77, din 7 mai 1999, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 11/1998 pentru instituirea Ordinului ''Steaua României''. Legea stabileşte cinci grade pentru acordarea Ordinului ''Steaua României'': Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer, Mare Cruce şi Colan.
Colecţionarul brăilean Nelu Ivan a dezvăluit, pentru AGERPRES, că este deţinătorul uneia dintre cele 50 de decoraţii militare "Steaua României în grad de Comandor", medalie rară care nu se găseşte în niciunul dintre muzeele de istorie din România.
Foto: (c) Ecaterina Ignat/AGERPRES
"În colecţia personală pe care o deţin din anul 1977, moştenire de la tatăl meu, care cuprinde timbre, monede şi câteva medalii, se află şi decoraţia militară 'Steaua României în grad de Comandor', care datează din 1877. În momentul în care mi-a lăsat colecţia, tata m-a atenţionat asupra faptului că ea cuprinde câteva rarităţi, datorită tirajului lor extrem de mic, cum ar fi timbrul de doi penny 'Mauritius' şi medalia 'Steaua României în grad de Comandor'. Când am preluat colecţia, nu ştiam nimic despre această medalie şi mulţi ani apoi nu am ştiut cât este de rară. Într-o discuţie avută cu colecţionarul brăilean Anton Paraschiv, preşedinte al Societăţii Numismatice filiala Brăila până în anul 1995, care deţine un catalog cu cele mai importante medalii româneşti, am aflat că medalia a avut un tiraj de 50 de bucăţi şi că este o raritate, datorită acestui tiraj extrem de mic. Referinţe despre această medalie rară apar şi în 'Istoria Militară a Poporului Român', vol. VI, din 1959, carte pe care o deţin în colecţia mea. Important de menţionat este faptul că decoraţia militară 'Steaua României în grad de Comandor' nu se găseşte în niciunul dintre muzeele de istorie din România", a declarat Nelu Ivan.
Medalia "Steaua României în grad de Comandor" este considerată de colecţionarul Nelu Ivan "o distincţie completă", deoarece are gravate pe ea "toate motivaţiile timpului".
"Legat de această medalie, vreau să prezint câteva detalii. În anul 1877, România avea o flotă marină destul de mică, fondată la 22 februarie 1860, sub numele de 'Flotila Domnească', iar Aviaţia Română nu exista, ea s-a organizat din anul 1909 şi, oficial, din 1913. Sfătuindu-se cu Mihail Kogălniceanu, Carol I a hotărât să facă o distincţie de mare prestigiu, pentru a onora meritele celor care au luptat în Războiul de Independenţă, pe care a numit-o 'Steaua României'. Medalia are încrustat pe avers, în centru, o monogramă, un blazon unic, însemnând rege Carol I, ceea ce ne poate induce în eroare, deoarece Carol I a fost încoronat rege în anul 1881, până atunci fiind, oficial, domn. În jurul monogramei, este trecută deviza 'In fide salus' - 'În credinţă e salvarea', iar pe revers este gravat anul 1877. Crucea emailată pe avers - revers cu cei patru vulturi însemna 'Bărbăţie şi credinţă', cele două săbii încrucişate vorbesc despre onoare şi respect pentru cel care a luptat, iar coroana însemna respectul regelui. Din aceste motive, medalia este considerată o distincţie completă, ea având toate motivaţiile timpului", a explicat Nelu Ivan.
Potrivit cercetărilor făcute de colecţionarul Nelu Ivan, Carol I a conferit doar 14 medalii 'Steaua României în grad de Comandor', două dintre ele fiind date unor personalităţi ale timpului care se aflau la conducerea Flotilei Române.
"După războiul de la 1877-1878, Carol I a conferit doar 14 medalii 'Steaua României în grad de Comandor'. Două dintre medalii au fost conferite unor mari personalităţi ale timpului care se aflau la conducerea Flotilei Române în acţiune, maiorului Nicolae Dimitrescu-Maican, locotenent colonel din decembrie 1877, care a ajuns contraamiral în 1886, şi căpitanului Ioan Murgescu, care a ajuns viceamiral în 1911, fiind unul din cei mai temerari căpitani care au atacat direct şi scufundat monitoarele otomane Podgoriţa şi, respectiv, Duba Seifi, ce se află şi acum pe fundul canalului Măcin. Ioan Murgescu, care era considerat ca având un curaj nebun, a trăit şi la Brăila, oraş pe care îl considera oraşul lui de suflet", a mai spus colecţionarul Nelu Ivan.
Foto: (c) Ecaterina Ignat/AGERPRES
Tot din cercetările făcute de împătimitul colecţionar brăilean rezultă că medalia care a stat ca model pentru decoraţia militară "Steaua României", şi anume "Ordinul Unirii", a fost comandată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1864, în o mie de exemplare.
"Denumirea originală propusă de Alexandru Ioan Cuza a fost de 'Ordinul Unirii', având două cifre încrustate, 5 şi 24, care făceau referire la dubla sa alegere ca domnitor. Medaliile au fost comandate, în 1864, prin reprezentantul român la Paris, la o renumită casă de bijuterii, 'Casa Kretly', în o mie de exemplare. Una dintre marile ironii ale vremii este aceea că domnitorul român nu a avut o motivaţie legală pentru a oferi aceste decoraţii, motiv pentru care domnia sa s-a limitat să ofere câte o medalie prietenilor apropiaţi. O parte din medalii a fost găsită în Palatul domniei sale, dar astăzi nu se mai ştie nimic de ele", a arătat Nelu Ivan.
Prin Legea 77 din 1999 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 11/1998 pentru instituirea Ordinului ''Steaua României'', aflată în vigoare, decoraţia "Steaua României" se acordă "pentru a recompensa serviciile excepţionale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român", poate fi conferită şi unităţilor militare "pentru fapte deosebite săvârşite în timp de pace sau pentru acte de eroism în timp de război" şi, de asemenea, Ordinul naţional ''Steaua României'' poate fi conferit şi cetăţenilor străini "pentru contribuţia lor deosebită la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi de prietenie cu România sau pentru fapte şi servicii excepţionale aduse statului şi poporului român". AGERPRES/ (A - autor: Ecaterina Ignat, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu