VIDEO INTERVIU/Ministrul grec al Turismului: România are nevoie de campanii puternice de promovare; turiştii străini nu vin automat

România este o ţară frumoasă şi potrivită pentru a atrage turiştii străini, însă are nevoie de o promovare puternică, a declarat ministrul grec al Turismului, Vasilis Kikilias, într-un interviu acordat AGERPRES.
Turiştii străini nu vor veni automat dacă nu există o strategie prin care întreaga lume să afle ce frumuseţi pot fi văzute în România, a spus oficialul elen, care a venit la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române şi cu companiile din turism despre cum pot călători românii în Grecia în acest sezon.
Grecia va fi principala destinaţie turistică externă a românilor în această vară, spune el, adăugând că nu mai este nevoie de certificatul de vaccinare la graniţă.
În ceea ce priveşte preţurile, unele hoteluri sunt mai scumpe decât anul trecut, din cauza inflaţiei şi a crizei energetice din toată lumea. Dar alte hoteluri au redus tarifele, ca urmare a concurenţei mari care există în acest sector în Grecia. Dacă un turist se interesează şi cercetează piaţa, poate găsi pe internet oferte foarte bune, susţine Kikilias.
AGERPRES: Care este scopul vizitei dumneavoastră în România?
Vasilis Kikilias: Am promis românilor, în februarie, că voi reveni la Bucureşti pentru a vorbi cu presa, cu profesioniştii din industria turismului pentru a face toate eforturile posibile pentru a-i găzdui pe toţi turiştii români în Grecia.
Am fost aici în luna februarie, împreună cu primul-ministru şi cu un număr mare de miniştri şi ne-am întâlnit cu premierul României, cu omologul meu român. A fost o întâlnire foarte productivă. Acum am avut oportunitatea de a-i asculta pe profesioniştii din sectorul turismului, tur-operatorii, companiile aeriene, întreaga industrie turistică, pentru a înţelege de ce este nevoie. De aceea m-am întors şi am anunţat că cel mai important lucru este mai puţină birocraţie, mai puţine protocoale, pentru ca turiştii români să poată călători mai uşor în Grecia. Începând de la 1 mai, singurul lucru de care are nevoie un român pentru a călători în Grecia este paşaportul. Nimic altceva.
AGERPRES: Deci aţi venit personal pentru a fi sigur de asta?
Vasilis Kikilias: Da. De obicei politicienii vorbesc, eu am venit aici pentru a-i asculta pe profesioniştii din industria turismului şi pe oamenii care activează de mulţi ani în turism. Pentru a înţelege de ce au nevoie şi a-i putea ajuta cu asta. Pentru că sunt atât de atât de mulţi prieteni români care călătoresc în Grecia şi vrem ca ei să se simtă bine, să aibă o experienţă turistică unică, să se întoarcă în România cu cea mai bună dispoziţie, să vorbească despre asta şi să revină în Grecia anul următor.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Cât de importanţi sunt turiştii români pentru Grecia?
Vasilis Kikilias: Sunt foarte importanţi şi m-am bucurat să aud seara trecută de la profesioniştii din industria turismului că Grecia va fi principala destinaţie pentru români în acest an. Sunt foarte, foarte fericit să aud acest lucru.
Sunt atât de multe locuri în Grecia pe care românii le vizitează în mod tradiţional: Halkidiki, Katerini, Thasos, Kavala, desigur Salonic şi Atena, Creta, Rhodos. Dar sunt şi destinaţii noi precum Chefalonia, Lefkada. Noul charter cu Cos, Dodecanez. Multe alte destinaţii care vor lega cele două ţări.
Desigur, este şi viceversa. Sunt mii de studenţi greci la şcolile şi universităţile din România. Avem foarte mulţi oameni de afaceri care sunt aici încă din anii 1990 şi până în prezent în domeniul imobiliar, în domeniul medical şi am discutat cu omologul meu despre posibilitatea de a face weekend-uri lungi, vineri, sâmbătă, duminică, pentru greci care să vină în România.
AGERPRES: Sezonul turistic estival a început?
Vasilis Kikilias: Da.
AGERPRES: Ce restricţii mai sunt în vigoare?
Vasilis Kikilias: Grecia este pe lista destinaţiilor sigure. Am avut onoarea de a fi ocupat şi postul de ministru al Sănătăţii şi am avut foarte mult succes în modul cum am gestionat pandemia şi vrem în continuare să păstrăm acest lucru.
Dar, pe de altă parte, înţelegem că oamenii simt nevoia de a ieşi din casă, după ce au fost închişi timp de doi ani, să călătorească şi să se distreze. Da, există protocoale, precum măşti şi toate celelalte, dar aşa cum v-am spus nu există restricţii de călătorie şi familiile au posibilitatea de a alege cinci zile, o săptămână, zece zile să călătorească în Grecia, să o facă în cel mai bun mod posibil.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Deci vor exista măşti în spaţii închise?
Vasilis Kikilias: Până astăzi, da. Decizia este purtarea măştii de către personalul din hoteluri, restaurante şi în cafenele. Dar, să fim serioşi, vara în Grecia nimeni nu stă în interior, toată lumea este afară, avem o vreme superbă, sunt restaurante, cafenele şi baruri grozave în aer liber. Oamenii mănâncă lângă plaje, la barurile de pe plajă.
AGERPRES: Totul s-a mutat afară.
Vasilis Kikilias: Totul s-a mutat afară de mai multe luni, pentru că la noi iarna nu este atât de friguroasă, doar aproximativ două luni şi jumătate, în restul sezonului vremea este perfectă, o vreme călduroasă.
AGERPRES: Cum sunt preţurile anul acesta?
Vasilis Kikilias: Preţurile sunt încă ok. Desigur suntem îngrijoraţi de inflaţie, de criza energetică şi asta a pus o povară pentru toată lumea, în Grecia, în România, în Europa şi întreaga lume.
Dar, în acelaşi timp, există concurenţă între companiile din sectorul privat în Grecia şi de aceea cred că există vacanţe în Grecia pentru toată bugetele. Un turist care face o cercetare, desigur există turism în zona de high-end, hoteluri de cinci, şase stele, turism de calitate foarte ridicată. Dar există, de asemenea, turism pentru bugete mai mici şi cât de grozave sunt micile taverne tradiţionale de pe malul mării, mânânci mâncarea grecească tradiţională şi vinul, calamari, salată grecească, tzatziki, şi asta e ceva unic. Oferim o experienţă unică.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Comparativ cu vara anului trecut, cum sunt preţurile la hotelurile de trei stele, spre exemplu?
Vasilis Kikilias: Sunt unele hoteluri de trei stele care cred că au mărit puţin preţurile, dar şi altele, care graţie concurenţei au redus puţin preţurile. De aceea spun că noile tehnologii oferă instrumente, precum rezervările digitale, social media, căutare pe Google. Recomand unei familii obişnuite din România să caute, să meargă la tur-operatorii din România şi să găsească cele mai bune preţuri posibile şi cele mai bune destinaţii.
AGERPRES: Cum este afectată Grecia de războiul din Ucraina?
Vasilis Kikilias: În primul rând, este vorba de o tragedie umană. Şi asta este ceva dincolo de turism. Este devastator să vezi cum tineri şi copii sunt omorâţi, familii separate, şi sper şi mă rog ca acest lucru să se termine în curând, în cel mai bun mod posibil.
Desigur, din cauza unui război în Europa, un lucru care părea imposibil în urmă cu câteva luni... Nu am mai avut un război în Europa în ultimii 80 de ani, dar ne confruntăm cu el şi pieţele de gaze şi energie electrică, inflaţia, sunt lucruri care ne îngrijorează, în Grecia, în România, va trebui să vedem cum vom gestiona această situaţie.
AGERPRES: Anii trecuţi aţi avut mulţi turişti ucraineni sau ruşi?
Vasilis Kikilias: Nu. Nu am avut mulţi turişti ruşi sau ucraineni şi asta ne permite să acoperim golul cu alte destinaţii, alte pieţe mari precum piaţa americană, piaţa românească, cea din Marea Britanie, Germania, ţările scandinave sau Israel.
Înţelegem că mediul global nu este unul stabil şi există turbulenţe, dar cifrele sunt foarte bune pentru noi până în prezent. Nu doar cifrele, dar şi nevoia inerentă de a te bucura, de a te relaxa în cele mai bune condiţii şi lucrăm din greu pentru a atinge acest obiectiv şi vom vedea care este situaţia la finele lui 2022.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Ce ne puteţi spune despre turismul din România? Care sunt lucrurile pe care le facem bine şi ce ar trebui să facem să le promovăm mai mult?
Vasilis Kikilias: Am discutat cu omologul meu român şi am scos în evidenţă două-trei ţinte. În primul rând aveţi ambasadori aici în studenţii greci, de exemplu, oamenii care lucrează aici, aveţi peisaje frumoase în Bucureşti, Constanţa, Cluj, Munţii Carpaţi, aveţi tradiţii excelente, legături ortodoxe cu noi.
Toate aceste frumuseţi, oamenii din afara României trebuie să ştie despre ele. De aceea aş sugera campanii puternice de promovare, utilizarea social media şi a ambasadorilor de peste hotare pentru a creşte constant fluxurile de turişti spre România.
În ceea ce priveşte Grecia, am decis să întărim călătoriile elevilor, vacanţele elevilor şi studenţilor. În avionul cu care am venit ieri la Bucureşti erau elevii de la două şcoli. Avionul era plin. Un avion mare plin.
Al doilea lucru sunt weekend-urile prelungite. Avem o tradiţie în Grecia, oamenii călătoresc în grupuri peste hotare în weekend, merg la Roma, Milano, Paris sau Londra. De ce nu ar veni şi la Bucureşti? Acest lucru este posibil.
Al treilea lucru este turismul religios, pelerinaje. Avem aceeaşi biserică şi religie ortodoxă şi sunt greci cărora le-ar plăcea să călătorească în România şi să vadă cultura, tradiţia, biserici şi peisaje din toată ţara. Acest lucru nu se poate întâmpla automat, de aceea aveţi nevoie de strategie, cu paşi mici. Dar sunt optimist că dacă acesta este obiectivul, îl veţi putea atinge.AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg
CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie
Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a
ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024
Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc
Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,
ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România
Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de
Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie
Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța
MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea