logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Impas pe front şi negocieri anevoioase în războiul ruso-ucrainean

Image

Confruntarea de pe câmpul de luptă şi de la masa negocierilor în războiul declanşat de Rusia prin atacul din 24 februarie asupra Ucrainei a crescut luni în intensitate, în timp ce negocierile de pace dintre cele două părţi continuă fără să se întrevadă deocamdată vreo concluzie tangibilă, consemnează agenţia DPA.

Rusia susţine că a făcut unele progrese pe câmpul de luptă, în timp ce Ucraina afirmă că ambele tabere sunt oarecum pe aceleaşi poziţii, impresia de ansamblu fiind că ofensiva rusă este în continuare într-un punct mort şi barbaria de pe front nu duce nicăieri. Punctul cel mai fierbinte rămâne oraşul-port Mariupol, înconjurat şi asediat de trupele ruse, care au dat duminică ucrainenilor un ultimatum să-l predea până luni dimineaţă, ultimatum respins de Kiev.

Informaţiile de pe front sunt puţine şi greu sau imposibil de verificat. Rusia a susţinut luni că a ucis 80 de combatanţi ucraineni într-un atac asupra unei baze de antrenament în nord-vestul Ucrainei şi că a luat 60 de soldaţi ucraineni prizonieri lângă Kiev. În capitală, opt persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc asupra unui centru comercial despre care Moscova afirmă că servea şi ca depozit de muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete.

Confruntată cu rezistenţa ucraineană înverşunată ce i-a frânat înaintarea, Rusia şi-a intensificat operaţiunile navale şi aeriene, constată un responsabil al Pentagonului, potrivit AFP.

Aviaţia rusă a ''efectuat peste 300 de ieşiri în ultimele 24 de ore şi ucrainenii şi-au accelerat şi ei ritmul ieşirilor'', dar aceste operaţiuni nu conduc la lupte aeriene, notează acel oficial. Armata rusă, explică el, de obicei lansează rachetele aer-sol asupra unor ţinte ucrainene acţionând din spaţiul aerian rus sau belarus, ''nu se aventurează prea departe şi nici prea mult timp în spaţiul aerian ucrainean'', pe care ucrainenii îl apără cu mare dexteritate, astfel că Rusia nu reuşeşte să obţină supremaţia aeriană.

Cât despre atacurile cu rachete de înaltă precizie, cum ar fi racheta Kinjal, care, potrivit Moscovei, a fost folosită sâmbătă de Rusia în atacul de sâmbătă asupra unui depozit de armament din vestul Ucrainei, oficialul Pentagonului are semne de întrebare asupra existenţei unui stoc suficient de astfel de arme.

Acelaşi responsabil al Pentagonului a vorbit şi despre o intensificare a activităţii navale ruse în nordul Mării Negre, dar deocamdată nu sunt indicii că un desant maritim în zona oraşului Odesa ar fi iminent. Respectiva zonă a fost minată de armata ucraineană, iar potrivit Rusiei cablurile de ancorare ale unor mine s-au rupt şi acestea plutesc în derivă pe mare, fiind un pericol pentru navigaţie.

Pe ansamblu, concluzionează reprezentantul Pentagonului, ''ceea ce vedem este o tentativă disperată a ruşilor de a-şi recăpăta elanul şi de a întoarce totul în favoarea lor'', aceasta în timp ce în a 26-a zi a invaziei forţele ruse sunt în continuare blocate la 15 kilometri nord-vest şi la 30 de kilometri est de Kiev.

Pe câmpul de luptă, ''dacă nu suntem deja într-un impas, ne apropiem rapid de el'', rezumă la rândul său situaţia un oficial NATO, citat de CNN. Acesta remarcă faptul că un impas al ofensivei ruse este dintr-un anumit punct de vedere foarte periculos, întrucât armata rusă este tot mai mult înclinată să-şi folosească intens puterea de foc apelând la arme mai puţin precise şi mai devastatoare în zonele urbane, crescând victimele în rândul civililor.

Niciuna dintre părţi nu dă înapoi, iar în ultimele zile trupele ruse au continuat să aducă întăriri şi să-şi remedieze disfuncţionalităţile logistice atât în jurul Kievului cât şi pe direcţiile operaţiunilor ofensive din sud, notează acelaşi oficial al NATO. Evaluarea Alianţei, adaugă el, este că obiectivele Rusiei nu s-au schimbat, unul dintre acestea fiind capturarea capitalei Kiev.

În acest timp continuă negocierile, dar nu este clar ce discută părţile în conflict, care s-au întâlnit luni pentru încă o oră şi jumătate, după care au continuat tratativele în grupuri de lucru. Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a estimat că negocierile s-ar putea prelungi încă vreo câteva săptămâni şi a apreciat că există semne ce arată că poziţia Moscovei devine ''mai realistă'' şi mai rezonabilă, fără a intra în detalii.

Rusia cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas. Ucraina a manifestat o disponibilitate de compromis în privinţa unui statut de neutralitate, cu garanţii de securitate solide din partea Occidentului, nu însă şi în privinţa integrităţii sale teritoriale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a negocia direct cu el. Kremlinul se menţine însă pe poziţii şi transmite că o astfel de întâlnire nu se va face până când cele două părţi nu vor conveni asupra unui plan de pace detaliat şi cere mai mult ''dinamism'' din partea Kievului. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Volodimir Zelenski promite că Ucraina nu va accepta ultimatumuri din partea Rusiei

 

Ucraina: Manifestaţie la Herson, dispersată cu tiruri de armă şi grenade lacrimogene

 

Compania nucleară ucraineană nu poate monitoriza radiaţiile de la Cernobîl

 

Un tribunal din Rusia interzice Facebook şi Instagram după ce compania Meta a fost declarată extremistă

 

Zelenski cere UE să înceteze orice comerţ cu Moscova: ''Nu mai sponsorizaţi armele de război ale Rusiei''

 

Rusia susţine că 80 de ucraineni au murit într-un atac asupra unei baze de instrucţie;alţi 60 ar fi fost luaţi prizonieri

 

Bulgaria avertizează cu privire la prezenţa unor mine, care provin din Ucraina, în derivă în Marea Neagră

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 09-05-2025 13:36

Comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate: Cultura crizei trebuie predată în școli

Comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate, belgianca Hadja Lahbib, care a cerut recent cetățenilor UE să-și achiziționeze un kit de supraviețuire pentru o durată de 72 de ore, insistă că îndemnul său nu este unul alarmist, ci mai degrabă are ca scop să informeze și armonizeze potențialele provocări, de la un cutremur la

Politic Ex 09-05-2025 13:15

Regatul Unit și țările nordice susțin armistițiul de 30 de zile propus de Trump în #Ucraina

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat vineri că Regatul Unit și țările nord-europene susțin propunerea președintelui american Donald Trump privind un armistițiu de 30 de zile în războiul dintre Ucraina și Rusia, transmite AFP. Cu ocazia reuniunii de la Oslo a reprezentanților celor zece state din Forța Expediționară Comună (Joi

Politic Ex 09-05-2025 13:12

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o rară vizită la ambasada Rusiei la Phenian

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut vineri o rară vizită la ambasada Rusiei de la Phenian, alături de fiica sa, pentru a marca 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, a relatat presa de stat nord-coreeană, citată de Reuters. Kim a afirmat că țara sa va ''consolida și dezvolta lunga trad

Politic Ex 09-05-2025 12:24

Festivități de 9 Mai: Vladimir Putin salută ''curajul'' soldaților ruși din #Ucraina, în prezența unor lideri străini

Președintele Vladimir Putin a salutat vineri 'curajul' soldaților ruși angajați în lupte în Ucraina, în fața miilor de militari adunați în Piața Roșie și a circa 20 de lideri străini, care s-au deplasat la Moscova pentru a asista la festivitățile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, informează

Politic Ex 09-05-2025 12:03

China îl felicită pe Leon al XIV-lea și speră să continue 'dialogul' cu Vaticanul (diplomație)

Beijingul l-a felicitat vineri pe Leon al XIV-lea pentru alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, precizând totodată că speră să continue un 'dialog constructiv' cu Vaticanul sub conducerea noului Papă, informează AFP. 'Sperăm ca, sub conducerea noului Papă, Vaticanul să continue să se angajeze într-un dialog co

Politic Ex 09-05-2025 12:01

Javi Lopez, vicepreședinte PE: Forțele politice europene 'conectate' cu Trump vor avea perspective electorale mai proaste

Forțele politice europene 'conectate' cu președintele american Donald Trump vor avea perspective electorale mai proaste atât timp cât Washingtonul continuă să promoveze politici contrare intereselor europene, cum este cazul tarifelor, a apreciat vineri Javi Lopez (din partea Partidului Socialist Muncitoresc din Spania, PSOE - n.r.), vicepreședinte

Politic Ex 09-05-2025 11:56

India cere rețelei X să blocheze peste 8.000 de conturi, inclusiv unele ale presei internaționale

India a cerut rețelei sociale X să blocheze peste 8.000 de conturi, inclusiv unele ale presei internaționale, a anunțat joi compania miliardarului Elon Musk, conform AFP. Platforma online a comunicat că se va conforma - cu reticență - ordinului pe care l-a numit 'cenzură'. În caz contrar, s-ar fi expus unor sancțiuni, inclusiv am

Politic Ex 09-05-2025 11:36

Polonia și Franța semnează vineri un tratat privind ajutorul reciproc în caz de amenințare militară

Polonia și Franța semnează vineri un tratat în care se vor angaja să se ajute reciproc în eventualitatea unei amenințări militare, a anunțat premierul polonez Donald Tusk, transmit Reuters și AFP. Clauza sprijinului reciproc în caz de agresiune contra Poloniei sau a Franței constituie ''esența'' tratatului bil

Politic Ex 09-05-2025 11:31

Aderarea Ucrainei la UE ar echivala cu o 'sinucidere economică' pentru Europa, susține Viktor Orban

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar echivala cu o 'sinucidere economică' pentru Europa, a afirmat vineri la postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, consemnează MTI. Ungaria nu sprijină aderarea Ucrainei la UE, și cu atât mai puțin o aderare accelerată, a subliniat Orban în intervenția sa săptămânală

Politic Ex 09-05-2025 10:51

Administrația Trump nu va mai actualiza baza de date privind marile catastrofe climatice

Administrația președintelui american Donald Trump va înceta să alimenteze baza de date de referință ce recenzează costisitoarele catastrofe climatice, o nouă consecință a importantelor tăieri de finanțări pentru Agenția Americană de observare Oceanică și Atmosferică (NOAA), potrivit unui anunț făcut joi, informează vineri AFP. Această ba

Politic Ex 09-05-2025 10:30

Donald Trump a ales o cunoscută prezentatoare de la Fox News pentru postul de procuror interimar al Washingtonului

Președintele american Donald Trump a anunțat joi că a decis să o nominalizeze pe Jeanine Pirro, o cunoscută comentatoare de la canalul Fox News, în postul strategic de procuror al Washingtonului, după ce a fost nevoit să renunțe la candidatura ultraconservatorului Ed Martin, relatează AFP. Împătimit al televiziunii, Donald Trump și

Politic Ex 09-05-2025 10:18

#Ucraina anunță că a descoperit o rețea de spionaj ungară în regiunea Transcarpatia

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat vineri că a arestat doi spioni ungari, presupuși membri ai unei ''rețele de informații militare'', în regiunea Transcarpatia din sud-vestul Ucrainei, transmit AFP și Reuters. ''Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o rețea de informații milita

Politic Ex 09-05-2025 09:53

Albania organizează duminică alegeri legislative considerate cruciale pentru aderarea la UE

Albania organizează duminică alegeri legislative, considerate esențiale pentru a evalua gradul de maturitate democratică a acestei țări din Balcani și pentru viitorul său european, relatează vineri AFP. Scrutinul inedit, întrucât pentru prima dat participă și diaspora, îl opune pe premierul în exercițiu Edi Rama inamicu

Politic Ex 09-05-2025 09:28

Reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Liov prilejuiește prima vizită în Ucraina a noului șef al diplomației germane

Noul ministru de externe german Johann Wadephul a început joi la Liov prima sa vizită în Ucraina de la preluarea, marți, a mandatului în fruntea diplomației germane, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE prevăzută pentru vineri în orașul din vestul Ucrainei, informează dpa. Discuțiile de

Politic Ex 09-05-2025 09:00

Cancelarul german Merz discută la Bruxelles cu oficiali din UE și NATO

Noul cancelar german Friedrich Merz urmează să ajungă vineri la Bruxelles pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uniunii Europene și ai NATO, informează dpa. În cea de-a doua vizită în străinătate după ce și-a început mandatul săptămâna aceasta, Merz are programate întâlniri cu secretaru