Războiul din Ucraina afectează redresarea industriei auto după pandemie (Reuters)

Invadarea Ucrainei de către Rusia afectează speranţele relansării în 2021 a creşterii industriei auto din Europa Centrală şi de Est, după pandemie, sporind riscurile unei încetiniri mai accentuate a economiei, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
Conflictul din Ucraina a înrăutăţit perturbările din lanţurile de aprovizionare şi a dus la majorarea preţurilor la nichel sau paladiu, ceea ce sporeşte presiunile asupra sectorului auto global. Creşterea costurilor cu energia afectează de asemenea lanţurile de aprovizionare.
Efectele se simt în special în Europa Centrală şi de Est, unde sectorul auto joacă un rol important şi se văd deja perturbări după invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie.
Cel mai mare producător auto european, Volkswagen AG, a suspendat temporar producţia la două fabrici din Polonia.
O altă divizie a VW - Skoda Auto, cel mai mare exportator ceh - a oprit producţia modelului electric ENYAQ iV şi a avertizat că sunt riscuri privind alte modele, din cauza lipsei de cablaje din Ucraina.
Întreruperile de producţie vor avea efect, industria auto cehă reprezentând aproximativ un sfert din producţia industrială şi exporturi.
În Ungaria, sectorul auto reprezentând 28% din exporturile industriale.
Analistul Deutsche Bank Christian Wietoska estima în 11 martie că fiecare săptămână în care sunt întreruperi complete ale producţiei - scad aproximativ 0,1 puncte procentuale din PIB-ul Cehiei sau Ungariei, mai mult decât în Polonia sau România.
Noile întreruperi ar putea limita producţia auto cehă cel puţin în trimestrul doi din 2022, susţine Jiri Polansky, economist la subsidiara cehă a Erste Group Bank.
"Acest an ar putea fi dificil pentru economia cehă, cel puţin în primul semestru, iar sectorul auto va fi unul din cele mai negative sectoare", a avertizat Polansky.
Economiile din regiune au înregistrat redresări robuste în 2021, dar se confruntă cu dificultăţi în 2022 din cauza inflaţiei ridicate, care începe să afecteze creşterea.
Deşi analiştii spun că estimările privind impactul total asupra sectorului auto sunt dificil de evaluat din cauza incertitudinilor ridicate, semnele sunt clare că acest conflict afectează economiile, deoarece producţia industrială are de suferit, iar inflaţia mai ridicată frânează cheltuielile de consum sau investiţiile companiilor.
În 9 martie, guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, Jiri Rusnok, a declarat la postul public de radio că "fără îndoială" va fi o încetinire. Anterior, Banca Centrală estima o creştere a economiei cehe de 3% în 2022, faţă de 3,3% în 2021.
Adjunctul guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Barnabas Virag, a spus săptămâna aceasta că războiul din Ucraina a creat riscuri negative la adresa creşterii economiei.
Cel mai recent şoc vine după doi ani slabi pentru industria auto din Europa Centrală şi de Est, în primul rând închiderile de fabrici din 2020. Deficitul global de semiconductori afectează semnificativ producţia de anul trecut, din acest motiv în sectorul auto ceh s-au produs cu până la 300.000 mai puţine maşini în 2021 decât era planificat.
Asociaţia industriei cehe, AutoSAP, estima săptămâna aceasta că o treime din companiile cehe au raportat deja deficit de materiale sau componente din cauza războiului din Ucraina.
Anterior se previziona o revenire a creşterii industriei auto în 2022, dar şeful AutoSAP, Zdenek Petzl, aprecia că un nivel al producţiei similar celui din 2021, de 1,1 milioane de maşini, ar fi un succes.
"Impactul va fi imens. Este amuzant că firmele au supravieţuit furtunilor din ultimii doi ani. Dar acum este discutabil ce se va întâmpla", a declarat Petzl pentru Reuters.
În România, Ministerul Economiei a înfiinţat un grup operativ pentru a se pregăti de efectele negative pe segmentele industriale cheie, cum ar fi sectorul auto, afectat de lipsa componentelor.
Peter Virovacz, economist la ING în Budapesta, a apreciat că declinul producţiei Ungariei ar putea fi doar la jumătate din nivelul înregistrat în 2020, dar redresarea va fi mult mai lentă.
"Sectorul auto nu va fi în măsură să sprijine creşterea economică în măsura în care ar fi făcut-o fără război", a declarat Virovacz. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, pierderi de 40 miliarde dolari, în urma declinului acțiunilor din domeniul tehnologiei
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a raportat joi pierderi trimestriale de 415 miliarde de coroane norvegiene (39,72 miliarde de dolari), în urma declinului acțiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, transmite Reuters. 'Rezultatele din primul trimestru au fost afectate de fluctuațiile semnif
Comisia Europeană anunță o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor
Comisia Europeană (CE) propune o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și calitatea aerului în întreaga UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Noile norme vor ține seama de prezența tot mai mare a vehic
Eurostat: Exporturile UE de materii prime reciclabile au scăzut anul trecut
Exporturile de materii prime reciclabile - care includ deșeuri și resturi reciclabile, precum și alte materii prime secundare - din UE către țările din afara blocului comunitar s-au situat anul trecut la 35,7 milioane de tone, o scădere de 8,2% comparativ cu 2023, arată
Renault confirmă perspectivele financiare pentru 2024, după ce a raportat majorarea vânzărilor trimestriale
Grupul auto francez Renault a raportat joi o creștere de 0,6% a veniturilor în primul trimestru din 2025, ușor sub așteptări, și a confirmat perspectivele financiare pentru 2024, după ce a raportat majorarea vânzărilor, în pofida dificultăților cu care se confruntă piața auto mondială, transmit Bloomberg și Reuters. În
ACEA: Vânzările de automobile Dacia în Europa au crescut cu 7,3% în martie
Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans anual de 7,3%, iar cota de piață a producătorului de automobile s-a majorat la 4%, de la 3,8%, arată datele publicate joi de Aso
ACEA: Vânzările de automobile în Europa au crescut cu 2,8% în martie
Înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus Marea Britanie și țările EFTA) au crescut în ritm anual cu 2,8% în martie, după scăderi în precedentele două luni, în timp ce tranziția către vehicule electrice și hibride câștigă teren, arată
Bulgaria îndeplinește ținta de deficit bugetar pentru aderarea la zona euro
Bulgaria a realizat cerința finală pentru aderarea la zona euro prin îndeplinirea criteriului referitor la deficitul bugetar în 2024, informează Novinite. După ce anterior a îndeplinit obiectivul privind inflația, ultimul pas era confirmarea respectării metodologiei UE privind finanțele publice în 2024. C
Rusia trebuie să-și majoreze rezervele fiscale, pe fondul incertitudinilor globale (ministrul de Finanțe)
Rusia trebuie să-și majoreze rezervele fiscale, în contextul turbulențelor globale, pentru a asigura o acoperire a cheltuielilor bugetare cel puțin trei ani, dacă prețul țițeiului rămâne scăzut o perioadă extinsă de timp, a afirmat ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov, transmite Reuters. În prezent, bugetul prevede că veni
Londra dorește să renunțe la panourile solare chinezești legate de muncă forțată
Guvernul britanic a introdus miercuri un amendament pentru a interzice companiei sale de stat Great British Energy să achiziționeze componente care ar fi legate de munca forțată, ceea ce ar putea afecta panourile fotovoltaice chineze, scrie AFP. Amendamentul, introdus de ministrul britanic al energiei, Ed Miliband, include măsuri vizând
Taxe vamale: UE dorește 'mai multă claritate' cu privire la așteptările SUA
Uniunea Europeană 'ar dori' să aibă mai multe elemente despre așteptările administrației americane a lui Donald Trump pentru a putea să negocieze un acord și să evite o escaladare vamală de o parte și de alta a Atlanticului, a transmis miercuri Washingtonului comisarul european al economiei, Valdis Dombrovskis, citat de France Presse.
FMI: Presiunea taxelor vamale va majora semnificativ datoria globală publică
Presiunile economice de pe urma noilor taxe vamale americane vor face ca datoria publică mondială să depășească nivelul din perioada pandemiei, ajungând la aproape 100% din PIB-ul global până la finalul deceniului, deoarece creșterea mai lentă a economiei și problemele comerciale afectează bugetele statelor, se arată într-un raport publicat miercuri de Fond
BTA: Integrarea deplină a Bulgariei și României în spațiul Schengen a stimulat economia UE (raport)
Integrarea deplină a Bulgariei și României în spațiul Schengen, la 1 ianuarie 2025, a îmbunătățit semnificativ economia UE, conform raportului din 2025 privind starea spațiului Schengen, publicat miercuri de Comisia Europeană. Cele două țări ar urma să economisească miliarde de euro în costuri. La î
Reuters: Nabiullina rămâne guvernator al Băncii Centrale a Rusiei până în 2027, în pofida atacurilor
Poziția de guvernator a Băncii Centrale a Rusiei, deținută de Elvira Nabiullina, este sigură încă doi ani, datorită sprijinului personal al președintelui Vladimir Putin, dar Kremlinul se va confrunta cu o dilemă privind succesiunea când mandatul ei record se va încheia, în 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Creșterea economiei în zona euro a stagnat în aprilie (S&P Global)
Activitatea economică în zona euro a stagnat în aprilie, politica comercială a SUA având un impact semnificativ asupra încrederii companiilor, arată rezultatele unui sondaj S&P Global publicat miercuri, transmite Reuters. Activitatea în sectorul serviciilor s-a contractat, iar declinul din industrie a continua
Comisia Europeană închide investigația privind obligațiile Apple în materie de alegere a utilizatorilor
Comisia Europeană (CE) a decis să închidă ancheta privind obligațiile Apple în materie de alegere a utilizatorilor în temeiul Actului legislativ privind piețele digitale (DMA), ăn urma unui dialog constructiv cu Apple, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. De asemenea, Comisia a informat Apple cu privire